IP: *.* 27.11.02, 14:05
Witam,Dzisiaj miałam test GTC i wyszło po godzinie 157 co o 17 przekracza normę. Wiem, że za tydzień muszę zrobić kolejny test tym razem na 75g glukozy i wtedy dopiero będzie wiadomo czy faktycznie mam cukrzycę czy nie. Póki co zastanawiam się czy fakt, że wczoraj miałam potworną niestrawność, wzdęcia itp, a oprócz tego zjadłam, wyjątkowo, sporo słodyczy, mogło mieć wpływ na wynik testu?Czy cukrzyca znika po ciąży? Jak wygląda postępowanie w ciąży w wypadku stwierdzenia cukrzycy?Dziękuję i pozdrawiam, Dominika.
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwiakrol Re: cukrzyca IP: *.* 27.11.02, 22:12
      Nic się nie martw.Ja miałam wynik 172 po godzinie przy stężeniu 50.Natomiast przy stężeniu 75 po godzine 161,a po 1,5 ha 145.I mi mówili że właściwie jestem na granicy normy.Zalecili mi dietę i mierzenie sobie poziomu cukru.Wypożyczono mi glukometr i miałam sobie mierzyć co drugi dzień 4 razy dziennie,zawsze dwie godziny po posiłku.Najgorsze dla mnie było kłucie się w palec,za każdym razem musiałam kłuć wszystkie palce bo nie mogłam uzyskać właściwej kropli krwi,a w ogóle miałam jakieś opory żeby sie ukłuć.Co do diety to musiałam odstawić cukier,soki,owoce jeść tylko do posiłków,odstawić słodycze,ograniczyć chlebek pszenny itd.Miałam jeść często-6 razy dziennie,ale bardzo małe porcje.Jednak nie było tak źle,stwierdziłam że po zjedzeniu wafelka cukier w ogóle mi nie skacze więc sobie troszkę dogadzałam,bo ja jestem straszny łakomczuch na słodycze.Napojów nie słodzę do dziś(nawet kawy!)a mam 18 miesiecznego synka.W ogóle przez tą cukrzycę zaczęłam się kontrolować co jem i ile jem,chociaż nigdy nie miałam nadwagi.Cukrzyca przechodzi gdy urodzi sie dzidziuś,ale jest prawdopodobieństwo że kiedyś może sie pojawić.Dlatego należy kontrolować poziom cukru raz w roku.Życzę dużo,dużo zdrówka!Sylwia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka