Dodaj do ulubionych

No-spa W ciąży?

IP: *.* 30.12.02, 20:54
Hej, moja przyjaciolka jest na koncu 3go trymesru i lekarka zapisala jej ten lek, ale czy bezpieczny?
Obserwuj wątek
    • Gość: naanaaa Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 30.12.02, 21:15
      Ja bralam no-spe przez cala druga ciaze a i teraz czasami tez biore gdy mam bardzo napiete miesnie . Lek ten jest bezpieczny , natomiast trzeba przestrzegac dawkowania zleconego przez lekarza. Pozdrawiam
      • Gość: Siunia Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 31.12.02, 02:55
        Oczywiście, ze bezpieczny :)A ulotki nie czytałaś?Zapobiega poronieniom, przedwczesnym porodom - działa rozkurczowo. Zaleca sie stosowanie gdy występuja skórcze, twardnienie brzucha itp. dolegliwości- Siunia
    • Gość: Zosia Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 31.12.02, 12:14
      Ja rowniez bralam nospe w pierwszej ciazy. Mialam potworne bole glowy. Przez pierwszy trymestr raczej trzeba sie wystrzegac, ale pozniej jest jak najbardziej bezpieczna. Takze Twoja kolezanka moze wiec bez obaw zazywac, byle nie przekraczac wyznaczonej dawki. Teraz tez mam straszne bole glowy i wczoraj po raz pierwszy sie zlamalam i tez zazylam nospe (poczatek II trymestru).:hello:
    • Gość: zallidia No-spa w ciąży - cena leku IP: *.* 31.12.02, 12:16
      Ja też biorę No-spę od 5-go miesiąca, a teraz jestem w ósmym. Trochę mnie jednak denerwuje cena leku, który faktycznie stał się standardowym lekiem rozkurczowym w ciąży, często stosowanym miesiącami. Opakowanie kosztuje prawie 8 zł, a starcza mi na trzy dni. Dla kogoś, kto bierze raz w miesiącu to pestka. Producenci powinni jednak pomyśleć o tańszych opakowaniach zbiorczych dla kobiet w ciąży... lub o tanim zamienniku. Pozdrowionka, Lidka
    • Gość: AneczkaG Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 31.12.02, 13:26
      A mnie lekarz powiedział, że im dalej w ciąży, tym bardziej może wpływać zwiotczająco na szyjkę a nie na mięsień macicy. Dlatego mnie już nie przepisał (początek III trymestru), tylko od razu fenoterol. Ale co lekarz to teoria. Aneczka
      • Gość: AneczkaG Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 31.12.02, 13:30
        Aha, a ja ponieważ jakoś tak nie wierzę w dzialanie no-spy (takie wewnętrzne przekonanie wyniesione ze studiów) biorę scopolan. I w ciąży i normalnie też. Aneczka
      • Gość: AnetaLelonek Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 31.12.02, 23:06
        Ja brałam nospe na początku ciaży a pod koniec tzn w III trym, lekarz przepisał fenoterol :)
    • Gość: yda Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 01.01.03, 17:11
      dzieki za szybka reakcje, uspokoiliscie mnie...
    • Gość: lidqa Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 07.01.03, 17:12
      ja tez biore jeszcze nie znam efektow i nie wiem czy to bezpieczne ale lekarz mi kazal po 6 tabletek na dobe bo poronilam pierwsza ciaze a teraz brzuch mnie boli caly czas :(mial ktos tez tak?
    • Gość: madzia22 Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 10.01.03, 23:37
      Podchodzę bardzo ostrożnie do No-spy zażywanej podczas ciąży. Osobiście unikałam jej jak ognia, bo ponieważ działa ona ogólnie rozkurczająco, to oprócz tego, że redukuje skurcze macicy, zwiotcza także szyjkę macicy (a słaba szyjka grozi poronieniem lub też porodem przedwczesnym). Fenoterol natomiast działa specyficznie na samą macicę...Zalecałabym zatem ostrożność.Madzia
      • Gość: ZuziaZwierzchowska Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 11.01.03, 17:40
        Ja łykam No-spę praktycznie przez calutką ciążę bądź doraźnie lub wręcz trzy razy dziennie.Obecnie jestem w 36tyg i nic się złego nie dzieje.Szyjkę mam pozabiegową więc od początku bardzo krótką(od 3 do 2cm)i cały czas jest zamknięta nie zauważyłam żadnego wpływu leku na jej stan. A Fenoterol z kolei powoduje ogromne drżenia i trzęsienie się całego ciała więc też nie jest przyjemny. Myślę,że trzeba zdać się na zaufanego lekarza i każdą terapię dostosować indywidualnie do pacjentki. Pozdrawiam Z.
        • Gość: kasienkkaa Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 12.01.03, 12:43
          Zuziu, masz racje, ze fenoterol nie jest przyjemny, bo po nim trzesa sie rece itd, ale co zrobic jak trzeba go zazywac? ja jestem w 29 tyg ciazy blizniaczej i musze go brac od 25 tyg bo inaczej moje maluchy bylyby wczesniakami. a raczej watpliwe, by po urodzeniu w 25 tyg ciazy przezyly! wiec musze brac te leki i juz. chce urodzic dzieci o czasie, no przynajmniej dotrwac do tego 35 tyg, co juz niedlugo. tak jak piszesz, najlepiej zdac sie na lekarza, choc i z tymi roznie bywa. pozdrawiam Kasienka
    • Gość: zallidia Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 11.01.03, 18:40
      Hej, ja jestem w 36-tym tygodniu ciąży. No-spe biorę od kilku miesięcy, teraz także fenoterol i isoptin. Tydzień temu trafiłam do szpitala z przedwczesną akcją porodową - i co dostałam? Fenoterol dożylnie oraz Nospe i izoptin. Nospe nawet na początku w zastrzykach!!! A moja szyjka jest krótka i na pewno liczono się z ewentualnym zwiodczeniem szyjki. Tak więc dwóch niezależnie działających lekarzy z dwóch poważnych stołecznych szpitali stosuje ten lek w leczeniu długookresowym i jako środek doraźny. Przedwczesna akcja skurczowa została zatrzymana, a ja już nie mam dylematów co do Nospe. Biorę nadal. Pozdrawiam Was serdecznie, Lidka
      • Gość: madzia22 Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 11.01.03, 19:55
        Najważniejsze jest, żeby ufać swojemu lekarzowi. I tutaj nie ma dwóch zdań.Trafiłam do szpitala (również poważnego stołecznego) w 21 tygodniu ciąży z już założonym pessarem na szyjkę i z szyjką na 2,5 cm. oraz bardzo kruchą. I mój lekarz (uczeń nieodżałowanego prof. Deca z instytutu łódzkiego) powiedział - proszę nie brać no-spy, tylko fenoterol i isoptin (oczywiście przez pierwszy tydzień pobytu w szpitalu dostawałam fenoterol dożylnie). Ciąża skończyła się w 33 tygodniu. Sam fenoterol wystarczył, aby uratować ciążę, której dawano w 21 tygodniu mniej niż 50% szans.Swoją drogą osobiście nie lubię brać leków, które są tak jak no-spa szeroko reklamowane jako dobre właściwie na wszystko - boli cię głowa, weź no-spę; masz bolesne miesiączki, to samo; przedwczesna akcja porodowa, również weź no-spę...Jakoś mi to ze sobą nie pasuje.PozdrawiamMadzia
      • Gość: kasienkkaa Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 11.01.03, 20:06
        Lidko, masz racje. ja tez biore fenoterol i uwazam, ze po prostu chyba nie mamy innego wyjscia. nie mozemy przeciez same odstawiac lekow, ktore ratuja nasze malenstwa przed wczesniactwem!!! do tego nie chce dopuscic za zadne skarby. jak trzeba to trzeba. gdyby nie te tabletki to nie wiadomo, czy moje blizniaki nie lezalyby juz w jakiejs specjalistycznej klinice i walczyly o zycie. nigdy sama nie zadecyduje , kiedy mam je odstawic! mam nadzieje, ze wytrzymam do konca. a czas leci ......to juz prawie 29 tydzien!!!! :-) trzymaj sie Lidko, i wszystkie bioroce te wstretne, ale pomocne leki , przyszle mamuski! musimy wytrzymac! bedzie dobrze! Kasienka
    • Gość: Zosia Re: No-spa W ciąży? IP: *.* 12.01.03, 11:26
      A czy mozna bezpiecznie i bez wyrzutow sumienia zazywac nospe doraznie na bol glowy?? Mam potworne bole migrenowe, myslalam, ze mina po 3 miesiacu jak to mialo miejsce w pierwszej ciazy, ale niestety :(. Mecze sie wiec, a moze bez problemu i szkody dla dziecka moge zazywac nospe?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka