Dodaj do ulubionych

USG (przezierność karkowa)

13.12.06, 16:30
Badanie to zalecane jest między 12 a 14 tygodniem ciąży. Niestety ze na
wyjazd mam szansę zrobić to badanie albo pierwszego dnia 11. tygodnia albo
dopiero w połowie 15. tygodnia.

Która opcja jest lepsza ? Skłaniam się do tego pierwszego wariantu, tylko nie
wiem czy to nie będzie zbyt wcześnie ?
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: USG (przezierność karkowa) 13.12.06, 16:34
      będzie albo za wcześnie albo za późno- i tak badanie będzie niemiarodajne
      powinno sie 11tc+0 dni do 13tc+6dni
      poza tymi terminami( dokładniej CRL ktory odpowiada najczęściej tym tc) to
      wróżenie z fusów
    • curly2 Re: USG (przezierność karkowa) 13.12.06, 18:40
      Ja byłam dzisiaj na usg (wg om: 10 tyg, 6 dni, wg usg: 11 tyg, dni) i lekarz
      stwierdził, że na to badanie za wcześnie i kazał przyjść mi za 2 tygodnie.
      • monniks Re: USG (przezierność karkowa) 13.12.06, 19:51
        Ja mialam to badanie w 13 tyg. Moj lekarz tez twierdzi, ze nalezy je wykonac
        miedzy 12 a 14 tyg.
        • moniamm Re: USG (przezierność karkowa) 13.12.06, 20:53
          miesiac temu a bylam w 12-13 tyg zmienilam lekarza. nikt nic mi nie mowil na
          temat tego badania. poprzednia lekarka wyznaczyla termin badania na 16.12.
          jutro mam kolejna wizyte u nowej, czyli wedlug mnie to bedzie jakis 16 tydz.
          boje sie, ze to troszke pozno.
          nie wiem co o tym wszystkim myslec...
          • grudz_iz Re: USG (przezierność karkowa) 13.12.06, 21:05
            ja tez przegapilam to badanie w 12-14 tyg (dzieki mojej lekarce, ktora zle mnie
            poniformowala o zaawansowaniu ciazy).Mozna jeszcze raz sprobowac zmierzyc
            równiez pod kątem zespolu Downa już fałd karkowy w 22 tyg ciąży. Wtedy norma to
            ponoć do 6 mm
            • 3rdfloor Bzdura!!!! 13.12.06, 21:42
              Fald karkowy mierzy sie miedzy 12 a 14 tyg. z czego 12 tydz. powienien byc ukonczony. Po tym terminie
              po prostu zanika!!!!!!!
              Po 14 tygodniu dla kobiet, ktore nie "zdązyły" sa inne metody na sprawdzenie tj. test PAPPA, lub test
              potrojny. Mozesz sprobowac zrobic go wczesniej w 11t, o ile lekarz sie podejmie, ale nie wiem czy jest
              sens, bo wtedy wynik moze byc nieprawidlowy i po co niepotrzebne nerwy....
              Ja osobiscie mialam badane przypadkiem w 11, tylko dlatego ze akurat mały sie swietnie ułożył, no i
              wyszlo troche ponad norme, 10 dni pozniej bylo juz wszystko ok. ale niepotrzebne nerwy byly...
              • anggie2 Re: przeziernoś karkowa 13.12.06, 21:45
                Wiesz , a nie mozesz zrobic tego badania tam gdzie bedziesz, ostatecznie chyba zdrowie maluch ajest sprawa pierwszorzedną. Ja bym zrobila wszytsko zeby to badanie zrobic w czasie 12-14 tydz . ono jest bardzo ważne!!! A przede wszytskim Ty bedziesz spokojna ze nic nie umkneło Twojej uwadze.

Chyba wyjezdzasz w jakies cywilizowane miejsce???
              • grudz_iz Re: Bzdura!!!! 14.12.06, 13:02
                bzdura?czyzby napewno?a jestes ginekologiem położnikiem?
                bo o tym,że można zrobić jeszcze raz to badanie właśnie w 22 tygodniu
                dowiedziałam się od ginekologa, rownież w necie można o tym poczytać, ale nie
                pamiętam adresu tej strony.

3rdfloor napisała:

> Fald karkowy mierzy sie miedzy 12 a 14 tyg. z czego 12 tydz. powienien byc
                ukon
                > czony. Po tym terminie
                > po prostu zanika!!!!!!!
                > Po 14 tygodniu dla kobiet, ktore nie "zdązyły" sa inne metody na sprawdzenie
                > tj. test PAPPA, lub test
                > potrojny. Mozesz sprobowac zrobic go wczesniej w 11t, o ile lekarz sie
                podejmie
                > , ale nie wiem czy jest
                > sens, bo wtedy wynik moze byc nieprawidlowy i po co niepotrzebne nerwy....
                > Ja osobiscie mialam badane przypadkiem w 11, tylko dlatego ze akurat mały sie
                > swietnie ułożył, no i
                > wyszlo troche ponad norme, 10 dni pozniej bylo juz wszystko ok. ale
                niepotrzebn
                > e nerwy byly...
              • 1diavola Re: Bzdura!!!! 15.12.06, 06:27
                Testu PAPPA nie zrobi się po 14 tygodniu, bo do niego niestety potrzebny jest
                wynik USG z przeziernością karkową. I te 2 badania muszą być zgrane w czasie,
                żeby wynik był najbardziej miarodajny. Czyli USG zrobić dzień wcześniej, a
                następnego dnia pobrać krew na PAPPA. Jeżeli ktoś przegapi ten okres, to
                pozostaje jedynie test potrójny.
    • twojginekolog Re: USG (przezierność karkowa) 14.12.06, 18:18
      Badanie to wykonuje się pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży, ale decydującym
      parametrem jest pomiar CRL tzw długości ciemieniowo siedzeniowej który MUSI
      znajdowac się w przedziale 45-84mm i tylko wtedy można dokonac pomiaru NT (
      przezierności karkowej) Pomiar wykonany poza tymi wielkościami jest
      BEZUŻYTECZNY.
      P>S Mam nadzieję że informacja z "pierwszej ręki" rozwieje wątpliwości smile
      • moniamm Re: USG (przezierność karkowa) 14.12.06, 18:33
        no moich watpliwosci nie rozwiala sad((((
        w dalszym ciagu nie wiem dlaczego w usa badanie jest w 15 tyg. coz dzisiaj mam
        wizyte i mam nadzieje, ze moja p. doktor w koncu rozwieje moje watpliwosci.
        • agulka25 Re: USG (przezierność karkowa) 14.12.06, 22:20
          a tak naprawde co te badanie zmienia? nic... dowiadujemy sie tylko , ze
          ewntualnie dziecko bedzie chore ( co i tak musza potwierdzic badania prenatalne)
          i bedziemy zamartwiac sie do konca ciazy - byc moze oswoimy sie z mysla o chorym
          dziecku....ja osobiscie odradzam to badanie mamom, ktore bez wzgledu na to czy
          dziecko bedzie chore decyduja sie na porod.... ja tak do tego
          podchodze...przeciez nie usune, a moja wiedza o tym, że ono bedzie chore-
          dziecku nie pomoze, wrecz moze zaszkodzic, gdyz niepotrzebnie bede sie
          denerwowac...uwazam, ze lekarze ,,naciągają'' pacjentki i dostarczaja im sporo
          nerwow...bo jak lekarz nie potrafi zrobic dokladnego badania przezierności to
          tylko zestresuje pacjentke i juz....nie wiem, może się mylę, ale uwazam , ze to
          badanie nie jest potrzebne...

pozdrawiam
          agulka i kruszynka
          • twojginekolog Re: USG (przezierność karkowa) 14.12.06, 23:22
            Niestety mylisz się. W tym badaniu oznaczenie NT jest jedną z części badania.
            Natomiast idea badania polega na OBLICZENIU ryzyka!!! I Na podstawie tego
            obliczonego ryzyka kwalifikuje się kobietę do grupy ryzyka, i tym z ryzykiem
            powyżej 1:300 bo to jest wartością graniczną proponuje się jeżeli będą chciały
            wykonanie diagnostyki inwazyjnej. Prawdą jest że NIGDY na podstawie badania
            genetycznego nie można rozpoznac np zespołu Downa, ale jak jeszcze raz
            podkreśle dobrze przeprowadzona diagnostyka ultrasonograficzna pozwala bardzo
            precyzyjnie okręslic te pacjentki u których występuje wysokie ryzyko
            wystąpienia zaburzeń genetycznych, a skutecznośc dobrze wyszkolonego
            ultrasonografisty który POSIADA program do wyliczenia ryzyka jest rzędu 80%.
            • moniamm Re: USG (przezierność karkowa) 15.12.06, 06:03
              czy to badanie jest powszechnie stosowane w polsce? rozmawialam dzisiaj ze
              swoja doktorka na temat badan prenatalnych i ona twierdzila, ze prawdopodobnie
              to badanie dopiero wchodzi do polski i nie jest powszechnie stosowane w
              przychodniach- chyba, ze prywatnych.a twierdzila tak, bo u zadnej swojej
              pacjentki z polski nie spotkala sie z wynikami takich badan.
              w usa chyba wogole nie jest praktykowane. za 3 tyg (ok 18-20 tyg) bede miala
              badanie prenatalne dotycz. zespolu downa -najprawdopodobniej usg.
              • annamaj3 agulka25!!!!!! brawo brawo! 15.12.06, 07:59
                no mnie tez rece juz opadają z tymi panikarami co do tego badania.......
                co da wam wynik??? co z tego ze bedziesz wiedziała ze jesteś w grupie ryzyka
                czy nie jesteś???
                litości!!!!!
                ja miałam usg w 11tc nastepne bede miała w 20tc......
                jakos sie obede bez tej przeziernistości karkowej moj gin powiedziała ze wcale
                nie ma ZADNEJ KONIECZNOSCI wykonywania tego badania bo po co??????
                usuniesz jak dowiesz sie ze cos jest nie tak??????????? hm????????
                • ciotka.aka Re: agulka25 i annamaj3 15.12.06, 08:11
                  dołączam do was. Nie miałam tego badania i jakoś przeżyłam. Nawet nie wypytuje
                  specjalnie mojego gina o wszelkiej maści długości i pomiary. Nie jestem lekarzem
                  więc wystarcza mi stwierdzenie fachowca (któremu ufam), że wszystko jest w porządku

pozdrowienia smile
                  • amwaw Re: agulka25 i annamaj3 15.12.06, 08:24
                    No no no...
                    Dochodze do wniosku, że dobry fachowiec to niedoszkolony fachowiec- ten, który
                    nie wykonuje badań zalecanych ..
                • amwaw Re: agulka25!!!!!! brawo brawo! 15.12.06, 08:21
                  1.To po prostu usg wykonane na porządnym sprzęcie przez dobrego specjaliste w
                  11-14 tygodniu.Badanie to jest zalecane przez Polskie Towarzystwo
                  Ginekologiczne( inaczej- to badanie parametrów podczas usg zalecane przez PTG).
                  Lekarzowi zalecałabym się doszkolić i nie opowiadać pacjentkom głupot. Nawet
                  jeżeli ma sie kiepski sprzęt ew. umiejętności nie zwalnia to z doszkalania,
                  szczególnie, że rekomendacje mają 2 lata...

www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjausg.htm
                  2.Tobie zaś zalecałabym pić melisę,nie ekscytować się, leżeć i pachnieć.Póki co
                  zmian w konstytucji Giertych z Wszechpolakami nie wprowadził, więc miło by było
                  gdybyś nie wtrącała się w decyzję innych.

No i gratuluje dobrego ginekologa...
                  • annamaj3 Re: agulka25!!!!!! brawo brawo! 15.12.06, 08:38
                    ok zgadadzam sie badanie moze i zalecane ale ja je miałam jak mowie własnie w
                    11tc i niestety nie dało sie nic pomierzyć w zwiazku z czym lekarz stwierdził
                    ze nie ma sensu tego powtrarzać juz odrazu i poczekamy do kolejnego usg w
                    20tc..........
                    no i inne wyniki wszytskie mam ok wiec on mowi ze jest w porzadku to ja tez
                    sie z nim zgdazam......
                    nie maiłam mierzonej przeziernistosci i jakos to przezyłam,.................

no ale powiedzcie mi ejszce raz!!!!!!!!!! CO TO DAJE JAK WYJDZIE ZE DZIECKO
                    JEST CHORE???????????????????????????

samą wiadomość??????????/
                    no sorry ........

zreszta na tym forum to i tak sama banda panikar i przewrazliwioneych panienek
                    o wszytsko...........

ja do wszytskiego podchodze z rozwaga moj lekarz jest bbb douczony jest
                    ordynatorem w szpitaltu i jest bardzo ceniony i chyba wie co mowi ze jak sie
                    nie dało zrobic i pomierzyć to trudno smile poczekamy smile
                • mia44 Re: agulka25!!!!!! brawo brawo! 17.12.06, 17:14
                  Też się z tym zgadzam. Już nie mogę czytać, bo od nazw różnych badań kręci mi
                  się w głowie. Chodzę na te, na które wyśle mnie moja gin. Nie szukam
                  dodatkowych ekcytacji pt: ryzyko wystąpienia. USG w 18 tyg nic nie wykazało i
                  jest mi dobrze z tą świadaomością. Na następne idę w 27 tyg i też jestem
                  dobrej myśli. Grunt to pozytywne myślenie a nie stosy badań.
    • mikamoris Re: USG (przezierność karkowa) 15.12.06, 09:11
      Dziewczyny dlaczego tyle w Was jadu??? euna tylko chciała zapytac, a Wy odrazu
      wytoczylyscie armaty przeciwko jej oraz innym, ktore akurat przeszly to
      badanie, zarzucajac im panikarstwo. To, ze dla Was to badanie jest malo istotne
      to nie znaczy , ze dla innych tez tak musi byc. ja uwazam, ze to wlasnie wina
      niedouczonych lekarzy, ktorzy kieruja swoje pacjentki na badanie usg w 11 tc a
      nie w okresie od 12 do 14. jaki problem zrobic to usg w 13tc, a nie w 11 tc.
      Dobry lekarz powinien uswiadomic pacjenta, ze jest mozliwosc wykonania takiego
      badania. jezeli tego nie zrobili wasi lekarze to nie wiem o czyzm jeszcze moga
      zapomniec.
      • a.szwedek Re: USG (przezierność karkowa) 15.12.06, 11:09
        Hmm...jeżeli PTG zaleca zrobienie usg między 11 a 14 tyg. ciąży, to skąd u
        Ciebie przekonanie, że tylko niedouczony lekarz wysyła pacjentki na badanie w 11
        tygodniu? Jakąś ankietę na ten temat przeprowadziłaś? Może zadzwoń do PTG i
        powiedz im, że bzdury wypisują, bo Ty twierdzisz co innego i w dodatku możesz to
        poprzeć konkretnymi badaniami smile
        Dla mnie Twoja wypowiedź jest nielogiczna i nie trzyma się kupy.
        Co do badań oceny ryzyka, to już sama nazwa wyraźnie wskazuje, czego dotyczą(!)
        - oceniają ryzyko wady, ale nie dają pewności, że wada jest, czyli kobieta z
        wysokiej grupy ryzyka może urodzić całkowicie zdrowe dziecko.
        Praktyka wskazuje na to, że stres matki źle wpływa na dziecko rozwijające się w
        jej brzuchu. I po co latać po lekarzach i martwić się na zapas?!? Szkodzi to
        naszym maluchom. Nie twierdzę tu oczywiście, że badań nie należy przeprowadzać w
        ogóle, tylko apeluję tu o pewien umiar i odrobinę zdrowego rozsądku.
        A na koniec dodam, że w Polsce żeby usunąć legalnie ciążę, nie wystarczy zespół
        Downa - tylko taki stan bąbelka, który uniemożliwi mu samodzielne utrzymanie się
        przy życiu (czyli np jak dzidziuś nie ma odpowiednio wykształconych płucek, albo
        krew pompuje nie w tę stronę, jak by wypadało - oczywiście wyolbrzymiam i
        przepraszam wszystkie wrażliwe osoby, ale moim celem jest dotarcie do wyobraźni
        co poniektórych pań na tym forum) jest wskazaniem do usunięcia.
        • mikamoris Re: USG (przezierność karkowa) 15.12.06, 12:29
          chyba mnie nie zrozumialas. ja uwazam , ze to pacjentka powiina miec wybor czy
          chce miec robione takie badanie czy nie, a lekarz jest od tego aby ja
          poinformowac o mozliwosci zrobienia takiego badania. jezeli chodzi o okres
          badania od 11-14 to moze poczytaj co pisaly dziewczyny , ktore byly w 11
          tygodniu???? to chyba troche za wczesnie??? stad tez moje wypowidzi odnosnie
          terminu pomiedzy 12 a 14 tygodniem. zreszta nie wiem dlaczego splycasz wszystko
          odrazy do aborcji. Piszesz, ze stres matki zle wplywa na dzieko , a nie
          pomyslalas o tym ze moze czesc dziewczyn chce tego badania aby sie dowiedziec,
          ze nie sa w grupie ryzyka i moga spac spkojniej bez nerwow. sa rozne typy ludzi
          jedni bardziej wrazliwi drudzy mniej i nalezy to uszanowac. wydaje mni sie , ze
          od tego jest forum aby odpowiadac nawet na najbardziej bzdurne pytania. jezeli
          takie pytania cie irytuja to poprostu nie odpowiadaj. tak robia ludzie
          inteligentnismile
          • twojginekolog Re: USG (przezierność karkowa) 15.12.06, 19:31
            Badanie USG jest zalecane, ale słowo zalecane nie znaczy obowiązkowe!! Jest to
            tylko i wyłącznie Twój wybór czy zechcesz z niego skorzystac. A rzeczywiście
            obowiązkiem lekarza jest takie badanie zalecic, i wg mnie również powiedzic po
            co się je wykonuje, aby Twój wybór czy z je zrobic czy nie nie byl tylko oparty
            na zasłyszanych opiniach, często niewiele mających wspólnego z rzetelnym USG
    • strefamamy [...] 15.12.06, 22:38
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • www.strefamamy.pl [...] 17.12.06, 15:38
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka