Dodaj do ulubionych

materna a feminatal

IP: *.* 18.02.03, 14:47
Jestem w 17 tygodniu ciąży. Wcześniej brałam maternę teraz polecono mi feminatal. Co lepiej brać???? I czy można jednocześnie przy jednych bądź drugich tabletkach pić herbatkę z hippa dla kobiet karmiących??Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: materna a feminatal IP: *.* 18.02.03, 17:26
      ja raczje polecam feminatal - osobiście się lepiej po nim czuję (po Maternie w pierwszej ciąży było mi non stop niedobrze )zastanawia mnie tylko po co w ciaz ypijesz herbatki dla karmiących??? no chyba że karmisz jeszcze pierwsze dzieckosmilebo tak to wogóle nie ma sensu - te herbatki działają raczej pod względem dziecka ,aby nie miało kolek a matce by nei zanikła produkcja mlekapozdrawiamteż 17 tygodniowa brzusia - Kasia_MPS skąd jesteś i czy spotkałyśmy się na forum sierpniówek???
      • Gość: yaishi Re: materna a feminatal IP: *.* 19.02.03, 12:05
        dzięki za odpowiedź. Coś mi sie pomieszało. Chodziło o herbatki dla kobiet w ciąży z hippa, nie dla karmiących.pozdrawiamps. dopiero wczoraj się zarejestrowałam
        • Gość: BasiaE Re: materna a feminatal IP: *.* 07.03.03, 13:16
          CZeść!W pierwszej ciaży brałam przez 9 miesięcy Maternę i urodziłam córeczkę ważącą 3,5 kg. Jak na gabaryty moje i męża to spora. Obecnie przy drugiej ciąży lekarka odradziła mi Maternę stwierdzając, że były robione jakieś badania leku i jest ona za bardzo nafaszerowana. Poleciła mi za to prenatal lub feminatal. POnieważ tego ostatniego oczywiście nie było w aptekach kupiłam pranatal. Wydaje mi sie tylko , że mam po nim duży apetyt, a może to tylko złudzenie? :what:Pozdrawiam wszystkie mamusie :hello: Basia
    • Gość: piffko Re: materna a feminatal IP: *.* 18.02.03, 19:56
      ja bralam prenatal firmy vitrum. dosc podobny do materny. teraz lekarz polecil mi feminatal. przeanalizowalam sklad. feminatal ma beta karoten ktorego nie ma prenatal, ma mniej zelaza (a to podobno dobrze) i magnez. wiec zmieniam. ale nie wykluczam, ze to tylko kolejna skuteczna akcja handlowcow Mercka :)A jesli chodzi o herbatki Hipp to chyba narazie lepiej zebys pila takie zwykle dla kobiet w ciazy, bo te dla karmiacych sa polecane dopiero w 9 meisiacu, zeby nie miec klopotow z laktacja :)pozdrawiamkasia
      • Gość: yaishi Re: materna a feminatal IP: *.* 19.02.03, 12:07
        Tobie również dzięki za odpowiedź. Pomieszało mi się coś. Chodziło mi o herbatkę z hippa dla kobiet w ciąży, nie dla karmiących. Co o nich sądzisz??pozdrawiam
        • Gość: dzidecka Re: materna a feminatal IP: *.* 19.02.03, 21:17
          Ja brałam feminatal. Na szkole rodzenia mówili nam, że po maternie rodzą się wększe dzieci. Takie przypadki zanotowano w Bielsku.Pozdrawiam
          • Gość: barbasia Re: materna a feminatal IP: *.* 02.03.03, 00:01
            Nie popadajmy w przesadę dziwaczyny!!Ja w pierwszej ciąży brałam Maternę, bo miała więcej "różnych takich tam" w składzie, i urodziłam córcię 3130g-czyli nie giganta!!Teraz biorę Feminatal, ze względów ekonomicznych(cały okres karmienia brałam F), opakowanie 60 tabletek kosztuje tyle co Materna 30 tabl.A na zdrowiu dzidzi to się nie odbije..
            • Gość: bestia Re: materna a feminatal IP: *.* 02.03.03, 11:24
              feminatalu nie ma od lutego w sklepach :(
              • Gość: fryda Re: materna a feminatal IP: *.* 02.03.03, 22:38
                Nie ma go tez w hurtowniach!!!
              • Gość: fryda Re: materna a feminatal IP: *.* 02.03.03, 22:38
                Nie ma go tez w hurtowniach!!!
                • Gość: piffko Re: materna a feminatal IP: *.* 03.03.03, 08:22
                  owszem. wciaz nie dostali nowej rejestracji na leki. mi sie udalo dostac ostatnie opakowanie po znajomosciacich w hurtowni. ale byc nie moze nie bedzie go do konca marca nawet... Kasia, 20 tydzień ;)
              • Gość: reniferek2 Re: materna a feminatal IP: *.* 13.03.03, 17:29
                Hej! Feminatal już jest w aptekach - wczoraj kupiłam. PozdrawiamAnia
    • Gość: Laura_Black Re: materna a feminatal IP: *.* 19.02.03, 22:08
      ja biorę maternę,bo tak lekarz polecił... a jeśli chodzi o herbatki,to myślę że nie ma przeciwwskazań...są przecież dla kobiet w ciąży :)
    • Gość: milenalapa Re: materna a feminatal IP: *.* 20.02.03, 11:11
      Cześć! Ja też słyszałam, że po maternie rodzą się większe dzieci. W ciąży jadłam materne i faktycznie urodziłam dużego synka 4,340 kg (do wielkich kobiet ja nie należę - 160 cm wzrostu i waga z przed ciąży 57 kg).Więc chyba to jest prawda.
      • Gość: AgaJot Re: materna a feminatal IP: *.* 20.02.03, 12:25
        Mnie sie wydaje, a rodzaj witamin nie ma znaczenia jeżeli chodzi o wielkość noworodka ale to moja prywatna opinia. Ja brałam i to i to, ale materna ma zdaje się wieksze zawartości składników i przez drugą połowe ciazy brałam maternę. Pozdrawiam Was i Wasze brzusia!!! Agnieszka
    • Gość: bestia Re: materna a feminatal IP: *.* 21.02.03, 14:51
      mi lekarz przypisał feminatal i cały czas go biorę Anetta i 19 tygodniowy brzusio
    • Gość: Lidek materna a feminatal a jak one się wchłaniają? IP: *.* 22.02.03, 21:50
      Ja nie brałam nic. Zdaniem mojej lekarki większa część tych preparatów jest wydalana i szkoda ich wogóle zażywać /no chyba że masz niedobory witamin/A herbatka dla mam karmiących??? Po co tak wcześnie
    • Gość: Nicole Re: materna a feminatal IP: *.* 22.02.03, 22:41
      Witam! Ja zaczynałam Materne, potem falwit, a potem juz do końca Feminatal- terz mam 5 tyg. synka i nadal zażywam feminatal. Zrobiłam sobie w komputerze tabelkę z różnymi środkami, cenami, ilością witamin i minerałów i feminatal wypadł najlepiej i najtaniej. Po materne może być niedobrze natomiast falvit, choć tani/ ok. 7 zł/ jednak trzeba zazywać 3 razy dziennie i wychodzi ponad 20 na miesiąc. Natomiast Feminatal za 2 m-ce 31 zł. PolecamPozdrawiam- Nicole
      • Gość: magdasmorag Re: materna a feminatal IP: *.* 23.02.03, 10:10
        Nicole, jeżeli masz jeszcze tą tabelkę to jakbyś mogła prześlij mi na priv, OK.?PozdrawiamMagda
    • Gość: gemma Re: materna a feminatal IP: *.* 23.02.03, 11:27
      Heh, z tego, co wiem, porcja herbatki Hipp dla kobiet w ciąży zawiera witaminy i żelazo, choć niezbyt dużo (10% zalecanego dziennego spożycia witamin i 5% żelaza). Nie jest to zbyt wiele, ale chyba nie ma sensu pić tego, skoro zamierzasz łykać preparat witaminowy? Ale nie sądzę, żeby to w jakikolwiek sposób mogło Ci zaszkodzić, oczywiście pod warunkiem, że nie pijesz herbatki litrami. :)Ja nie mam tego problemu, bo ten Hipp mi nie smakuje (już wolę herbatkę dla karmiących ;) ).POzdrawiam :hello:gemma
      • Gość: ivetta Re: materna a feminatal IP: *.* 24.02.03, 17:09
        Ja w pierwszej ciąży brałam Maternę i mimo, że urodziłam 3 dni po terminie to córeczka ważyła 3160 g. Natomiast teraz najpierw brałam także Maternę, ale w ostatnim trymestrze moja doktor zaleciła mi Feminatal, gdyż Materna zawiera za dużo witaminy A. Córeczkę urodziłam 2 tygodnie przed terminem i ważyła 2840 g (może gdybym brała Maternę do końca to byłaby troszkę cięższa?).Acha, przy wypełnianiu papierków do porodu lekarz pytał mnie jakie witaminy brałam i czy brałam Maternę, więc może to ma jakieś znaczenie.Iwona
    • Gość: Kasia_M Re: materna a feminatal - kto szuka feminatalu???? IP: *.* 06.03.03, 18:44
      dziewczyny szukające bezskutecznie feminatalu! proszę o kontakt na GG 1812068 lub mailem kasia@edzeicko.plod 2 dni poszukukiwałam go po całej Polsce i mam namiary gdzie go zdobyć!!!!wiem też od znajomej aptekarki że dostawy z Mercka (producent) są raz na pół roku do hurtowni - więc następna będzie w ...maju - jeśli więc potrzebujecie to do mnie gąski :) dam wam cynk :)
    • Gość: Edie Re: materna a feminatal IP: *.* 07.03.03, 10:34
      Witam,Ja przez całą ciążę a później podczas karmienia brałam Maternę.Herbatkę pij jak będziesz karmić, nie ma sensu pić jej teraz.Pozdr,Edyta
    • Gość: gemma Re: materna a feminatal - Feminatal powraca do aptek ;) IP: *.* 07.03.03, 15:47
      Mieszkam na Śląsku i dzisiaj własnie w mojej aptece pojawił sie Feminatal, 60 tabletek nabyłam drogą kupna ;) za 31 zł. Wobec tego chyba w innych aptekach też teraz będzie dostępny, prawda?POzdrawiam :hello:gemma
      • Gość: zwierzozwierzyna Re: materna a feminatal - materna na receptę!!! IP: *.* 07.03.03, 16:19
        No właśnie. Słyszałyście coś o tym. Wczoraj zjadłam ostatnią i dziś udałam się do lokalnej apteki w celu nabycia kolejnego opakowanka a tu ... gucio. Pani mówi, że wg. jakiegoś nowego zarządzenia moje witaminki na receptę :cry: W zamian zaproponowała mi elevit. Prawda to z tymi receptami? No i wiecie coś o elevicie? Wydaje mi się, że Materna miała bogatszy skład.Kasia
    • Gość: AnnaMichal Re: materna a feminatal IP: *.* 07.03.03, 17:57
      Będac w ciąży brałam Maternę. Przestałam ją przyjmować w 33 tygodniu (chyba). Mój nowy lekarz powiedział mi, że w tym momencie to już witaminy zaczynają pracować na wagę dziecka, więc jeśli nie chcę małego olbrzymka to najwyższa pora przestać. Michałek urodził się o czasie - 55cm i 3500g. Ogólnie rzecz biorąc mniej wiecej taka jest średnia, ale nie wiem co by było gdybym zażywała witaminy dłuzej.
      • Gość: Vase Re: materna a feminatal - do Ivetta IP: *.* 07.03.03, 20:38
        Ja troche nie na temat, ale nie moglam sie oprzec. Iwonko! Twoja coreczka wazyla przy porodzie dokladnie tyle samo co moj synus! Co do gramika! Gratulacje!
    • Gość: BasiaKaczmarek Re: materna a feminatal IP: *.* 14.03.03, 21:05
      Hej!A ja stane w obronie materny. Bralam na pocz falvit, bo jest najtanszy potem feminatal, a teraz juz do konca materne i na zadne nie narzekam. Mysle, ze wszystkie sa dobre, roznia sie tylko troche skladem.pozdrawiamBasiaPs. ale dzidzi w brzuszku mam rzeczywiscie duze. Jestem w 32 tyg i juz 2400
    • Gość: Lidek Re: materna a feminatal. Dlaczego mnie lekceważycie IP: *.* 14.03.03, 22:43
      Czytam o Waszym pędzie do brania witamin, rzucacie się na nie jak na jakiś deficytowy towar. Chciałabym się dowiedzieć jak one się wchłaniają? Czy to tak trudno odpowiedziec, że Was to poprostu nie interesuje, nie pytacie lekarzy i bierzecie bo inni to robią? Tak wnioskuje z Waszych postów. To sugeruje nie brać ich przy kolejnej ciąży
      • Gość: Ewunia Re: materna a feminatal. Dlaczego mnie lekceważycie - ja sie zgadzam Lidek! IP: *.* 14.03.03, 23:37
        Lidek, mnie szczerze powiedziawszy bardzo dziwi to branie witamin w ciazy :what: Kiedys pisalysmy o tym z innymi zagranicznymi mamami na forum Swiat. Nie mam pojecia, dlaczego polscy lekarze zalecaja witaminy.W Anglii wrecz odradza sie kobietom w ciazy przyjmowanie preparatow witaminowych, glownie ze wzgledu na niebezpieczenstwo przedawkowania wit. A, ktore moze zle wplynac na rozwoj plodu. Przeciez nie sposob sprawdzic, ile wit. A pochlonelo sie w jedzeniu danego dnia.Witaminy i mikroelementy (np zelazo) przepisuje sie tylko tym kobietom, ktore maja stwierdzony niedobor.Swoja droga, ci wszyscy producenci witamin chyba mysla, ze w Polsce trafili do Eldorado :grin: taki maja chlonny rynek (napedzany przez lekarzy).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka