Dodaj do ulubionych

Stanik do karmienia

IP: *.* 20.02.03, 09:08
Witam mamuśki! To moja pierwsza ciąża i nie wiem jaki i kiedy mam kupić stanik do karmienia.Zaznaczam,że oprócz powiększenia o rozmiar pod biustem , to nic więcej się nie powiększyło.Ponoć zaraz po urodzeniu dziecka piersi przybierają ale ja nie będę prosto ze szpitala szła do sklepu po stanik.Chyba zaryzykuję i kupię o rozmiar większy- miseczki.Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Ania74.P.S. termin na 3-go kwietnia
Obserwuj wątek
    • Gość: Asik25 Re: Stanik do karmienia IP: *.* 20.02.03, 12:02
      Jestem w 35 tyg. Do tej pory mój biust 75 B zribił się niecałe 80 C. Do karmienia kupiłam 80 D(koniecznie odpinane miseczki nie ramionka, bo jak fikną na plecy to kto je będzie łapał). też na oko. Juz teraz nie jest bardzo za duzy ale może wystarczy na pierwsze dni. A jak okaże się za mały to mężuś poleci kupić DD ale to chyba niemożliwe... Acha. Ważne aby nie przesedzać a z rozluźnieniem pod biustem. Asia
      • Gość: AgaJot Re: Stanik do karmienia IP: *.* 20.02.03, 12:32
        Zgadzam sie z Asia. Musi dobrze przylegać pod biustem, może na razie kup sobie 1, a po nawale pokarmu po porodzie będziesz mniej więcej znała rozmiar. Ja poczatkowo kupowałam droższe, a teraz mam tanie, nie pamiętam firmy, kosztował ok. 30 zł, ważne jest odpinanie miseczki, najlepiej jeżeli da sie to zrobić 1 ręką, bawełna najlepiej gruba, pamiętaj, że na początku do miseczki może być Ci potrzebna wkładka laktacyjna, która ma swoją grubość. Ja nosiłam wkładki przez 3 miesiące. Mój rozmiar przed ciąża 75B, w ciąży 80 D Po porodzie 75D, teraz 75C ale jeszcze karmię. Pozdrawiam serdecznie! Agnieszka
    • Gość: Polka05020902 Re: Stanik do karmienia IP: *.* 20.02.03, 13:20
      Przed porodem miałam 75B. W trakcie ciąży zrobiło się 80C. Ze dwa tyg. przed porodem kupiłam 75D - za poradą pani ze sklepu, bo sama nie chciałam przyjąć do wiadomości że zrobi się taki rozmiar. I pasowało! Koniecznie z odpinanymi miseczkami. Wkładki laktacyjne używałam chyba do 8 miesiąca mojej córci bo cały czas polatywało mi mleko.A 3 tygodnie temu skończyłam karmić piersią i mam znowu 75B!
    • Gość: kaczucha Re: Stanik do karmienia IP: *.* 20.02.03, 17:20
      Miseczka na pewno sie powiekszy przynajmniej 1 rozmiar ale pod biustem schudniesz zaraz po porodzie wiec kup teraz przy ciasny z regulowanym zapieciem. Wygodnie jak miseczki sa odpinane i po ich odpieciu mozesz wyjac piers na wierzch. Przyda sie do "wietrzenia". Dobrze jak miseczki sa z tych wytlacznych bo przez pierwsze dni karmienia brodawki strasznie bola i kazde dotkniecie je drazni, wiec szwy przez srodek miseczki wykluczone, chyba ze bedziesz nosic wkladki laktacyjne non stop.To tyle z moich doswiadczen :)Poszukaj jeszcze na forum, ten temat byl juz poruszany ale nie pamietam na ktorym dokladnie forum.PozdrawiamDot
    • Gość: astra Re: Stanik do karmienia IP: *.* 20.02.03, 20:47
      Przed ciążą miałam 75 C (piekne czasy!), w ciąży 80 D, a po porodzie 80E :-(.Od 5 miesięcy się nie zmienia (ciągle karmię). Noszę staniki Triumpha do karmienia(ok. 60 zł) i jestem bardzo zadowolona.Pozdrawiam,A.
      • Gość: pelapa Re: Stanik do karmienia IP: *.* 21.02.03, 13:58
        Dziewczyny, powiedzcie ze żartujecie :what: Chcecie powiedzieć że po porodzie będe miała jeszcze większe????? :eek:Ela
        • Gość: Baś Re: Stanik do karmienia IP: *.* 21.02.03, 14:47
          Stety, niestety, jak kto woli, ale to najprawdziwsza prawda! Przecież to mleczko gdzieś się musi zmieścić, prwada?Przed ciążą nosiłam 75C, na okres karmienia kupowałam 75 DDBasia
      • Gość: piffko Re: Stanik do karmienia IP: *.* 03.03.03, 08:27
        ha. ja mialam przed ciaza 75 D, teraz mam 80 E i boje sie myslec co bedzie dalej :))))))Kasia, 20 tydzien :))
    • Gość: Lidek Re: Stanik do karmienia IP: *.* 22.02.03, 21:59
      Tak, kup o rozmiar większy i weź do szpitala, czasami już tam jest pokarm. Polecam Canpolu do kupienia w hipermarketach, cena ok 30 pln
      • Gość: Nicole Re: Stanik do karmienia IP: *.* 22.02.03, 22:35
        Witam!Normalnie miałam 75 c-d, w ciąży 80 c-d/im większy obwód, tym większa miseczka przy tej sanmej literce/więc biust trochę mi urósł. Przed porodem biegałam po sklepach ioglądałam różne biustonosze w różnych cenach, które to ceny nie zawsze mi się podobały. Martwiłam się, że jeśli w grudniu miałam te 80 d to co będzie po porodzie i szukałąm 80 dd itp. skończyło się tak, że na drugi dzień po porodzie biust owszem, był pełen mleka, ale nie miałam wielkich "baniaków", o których mi mówiono. Nosze swój ciążowy biustonosz 80 d i 75 d ale zwykły, bawełniany i jest super. Nie ma żadnych odpinanych miseczek, po prostu podsuwam go do góry i karmię. No i oczywiście nie jest z fiszbinami itp. Najzwyklejszy za 15 zł. w zupełności mi wystarcza. tak więc nie zawsze biust bardzo rośnie po porodzie, a czasem tylko w 3 dobie w nocy, jak jest nawał pokarmu ale potem ciut maleje. pozdrawiam- Nicole
    • Gość: Renata Re: Stanik do karmienia IP: *.* 23.02.03, 19:40
      Cześć, nie przesadzajmy z tymi rozmiarami bo przecież nawał nie trwa wiecznie i w końcu piersi przestają być takie nabrzmiałe a i wkładek nie używa się w nieskończoność.Przed ciążą miałam rozm. 75 B w ciąży 75 D (staniki sztywniejsze z fiszbinami wypadają i tak trochę mniejsze od miękkich) ale i tak najlepszy do karmienia był dla mnie Triumph 75 C (jeżeli masz więcej pod biustem to miseczka też wypada większa). Te staniki bardzo ładnie się ciągną i naprawdę starczał mi i przy nawale z wkładką i długo potem ładnie podtrzymywał pierś (a to ważne) jak już nie było "nadprodukcji" i wkładek a karmiłam 2 lata i 7 m-cy więc miałam czas żeby testować różne firmy. Teraz lada moment urodzę i też najlepiej wypadał przy oglądaniu stanik tej firmy. Zawsze możesz wysłać męża po większy ale lepiej zaczekać aż po nawale sytuacja znormalnieje. Powodzenia Renata
      • Gość: barbasia Re: Stanik do karmienia IP: *.* 02.03.03, 00:12
        Ja też myślę,żeby nie przesadzać z rozmiarami-nawał trwa dzień, dwa i wszystko się normuje-mnie wystarczył biustonosz rozmiar większy niż nosiłam przed ciążą-biustonosze do karmienia chyba się troszkę różnią numeracją.Polecam gorąco MAMABEL Triumpha-jest drogi-ok.70-75zł, ale na prawdę wart swojej ceny-fajnie się dopasowuje do piersi, idealnie się rozpina miseczka-ja miałam dwa na zmianę-po roku już kolor nie tan od prania codzinnego więc zaopatrzę się w następny-za jakieś 8 miesięcy..Pozdrawiamsmile
    • Gość: AnnaMichal Re: Stanik do karmienia IP: *.* 04.03.03, 23:32
      Różnie z tymi stanikami bywa - tez sam rozmiar z różnych firm inaczej leży, lub raczej nie leży. Miałam ten sam problem - ostatecznie pod koniec ciąży kupiłam o jeden rozmiar większy - zarówno jeśli chodzi o obwód jak i o miseczkę. Wybrałam o ile się nie mylę firmę Alles - głównie z tej racji że ma bezszwowe, odpinane miseczki, a już pod koniec ciąży inny drażnił mi brodawki. Jego cena to było jakieś 60 zł rok temu. Sprawuje się bardzo dobrze, a używa go od roku (mój maluch kończy jutro 10 miesięcy i wciąż go karmię)
      • Gość: Edyś Re: Stanik do karmienia IP: *.* 05.03.03, 00:50
        Moja położna mówiła , że dziewczyny z normalną wagą powinny do karmienia kupić stanik o numer większy te z nadwagą o dwa numery( dotyczy miski i obwodu pod biustem ). U mnie się sprawdziło ( jestem z puszystych) i stanika szpitalnego używam do tej pory 10,5 miesiąca.Niestety składam się teraz z wielkich... :sol: , ale mam nadziej, ze wraz z końcem karmienia to minie. :)A ja kupim Triumpha ( zżółk, zeszmacił się , ale nadal spełnia swoją funkcję , choć jest prany codzinnie, bo inne kupione póżniej leżą i czekają nie wiem na co, uwierają mnie niemiłosiernie) więc mam tylko jeden stanik. Dobrego wyboru życzy Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka