Dodaj do ulubionych

Co stosujecie na rozstępy?

17.01.07, 18:22
Jestem dopiero w 7 tc, więc nie ma mowy o powiększającym się już wielce
brzuchu, ale chciałabym zacząć coś stosować na piersi, bo te trochę
przybrały smileCo Wy stosujecie? Koleżanka poleciła mi zwykłą oliwkę Johnsona
dla dzieci (i chyba mamuś), stwierdziła, że stosowała ją na brzuch i uda,
natomiast właśnie piersi zaniedbywała i na brzuchu nie ma żadnych rozstępów,
a na piesiach i owszem. Z kolei kobieta w aptece poradziła zwykły krem Nivea,
przywołując w pamięci czasy, "kiedy byłam taka młoda jak pani, stosowałam
krem Nivea i nie mam żadnych rozstępów" wink Daleka jestem od wyrzucania ok 100
zł na produkty Vichy, jeśli pomaga i oliwka za 10 zł smile Aha, z ciekawości
kupiłam krem Fissan (ponad 20 zł), niestety dopiero po fakcie doczytałam, że
należy go stosować dopiero od 4 mies. i nic na nim nie wspominają o
piersiach.
Obserwuj wątek
    • ninaa5 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 18:27
      No i ma rację. Najważniejsze jest dobre nawilżanie. Od początku stosuję balsam
      nawilżający- mój ulubiony to lirene- nawilżający- super się wchłania (to
      stosuję najczęściej rano) wieczorem na mokrą skórę co 2 dzień oliwkę z rossmana
      dla kobiet ciężarnych (11 zł a starcza na długo) lub coś innego co mam
      nawilżającego (wykańczam wszystkie balsamy). Ja jestem w 7 miesiącu i niedawno
      dopiero zaczął powiększać mi się brzuch to profilaktycznie kupiłam krem dla
      cięzarnych soraya (różowa tuba) ale tak naprawdę dałam się niepotrzebnie
      naciągnąć. Najważniejsze nawilżanie i 1 raz w tygodniu peeling. Polecam- u mnie
      działa.
      • mellon_collie Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 18:30
        Aha, brzmi sensownie smile Czyli niekoniecznie musi to nosic wielki napis "p-ko
        rozstępom", główne działanie ma polegać na nawilżaniu...? Choć Nivea i oliwki
        to raczej bardziej natłuszczają, prawda? Dzięki wink
        • ninaa5 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 18:33
          Nivea to raczej nawilżanie (dużo wody) a oliwkę polecam stosować na mokre ciało-
          po kąpieli nie wycieraj się tylko wetrzyj oliwkę- pozostałośćwody częściowo
          wetrzesz w skórę a częśćiowo odparuje.
          • manuella2 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 18:57
            zgadzam się z ninaa5 smile jestem w 36 tc i jak na razie nie mam ani jednego
            rozstępu smile chociaż jeszcze się nie podniecam, bo w każdej chwili może coś
            wyjść... słyszałam o przypadkach, gdy rozstępy robiły się w ostatnim tygodniu
            ciązy...
            generalnie to to, czy masz rozstępy czy nie nie zalezy tylko od kremu, którego
            używasz, ale od elastyczności skóry... możesz używać nie wiadomo, ile kremów i
            mieć rozstępy albo jesli masz elastyczną skórę- nie używać nic i nie będzie
            rozstępów... trzeba zatem pamiętać, aby skóra zawsze była nawilżona...
            ja ogólnie odkąd pamiętam zawsze po kąpieli smarowałam się jakimiś balsamami, a
            jeśli chodzi o stan aktualny tzn. ciążę smile, to od jakiegoś 4-5 miesiąca
            rzeczywiście używam balsamów przeciw rozstępom dla kobiet w ciąży (ale to chyba
            bardziej dla dobrego stanu psychiki smile) i co pare dni kapię się w wodzie z
            dodatkiem olejku dla dzieci jonsona (2 nakrętki na wannę wink ) i tak sobie leżę
            w tej wannie... bo trzeba też pamiętać o nawilżaniu pleców, bo tam skóra też
            się będzie rozciągać... no i nie mam rozstępów, ale jak pisałam, na razie się
            nie cieszę smile
            co do kremów to jak dla mnie: fissan beznadziejny, bo za tłusty i się nie
            wchłania i nie mogłam się doczekać, kiedy go wykończę... i wcale nie najtańszy,
            bo mała tubka, tylko 100ml
            najbardziej jestem zadowolona z kremu gerbera ok 22 zł za 150ml w aptece
            superpharm (bo tam najtaniej wypatrzyłam)
            uzywałam też kremu z serii pharmaceris (laboratorium I. Eris), ale droższy, bo
            150ml za ok 36 zł, też w superpharm, ale to chyba to samo co krem gerbera, bo
            gerbera produkuje też dla gerbera laboratorium Eris... tylko że super pachnie
            ten krem
            pozdrawiam i życzę wszystkim przyszłym mamom, jak i sobie smile, braku rozstępów

• manuella2 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 19:02
              aaa... zapomniałam dodać, że nie wolno tylko używać czegokolwiek na
              cellulitis... chodzi o skład... kofeina i coś tam jeszcze, co przenikając przez
              skórę, może szkodzić dzidziusiowi... ja dla bezpieczeństwa, jesli już coś na
              rozstępy, to też już wybieram takie, żeby było napisane "dla kobiet w ciąży".
              żeby czegoś tszkodliwego w składzie nie miało...
              • sous_sol Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 19:11
                Odradzam stosowanie produktów z parafiną - zatyka skórę i ta nie może oddychać.
                Jest to olej mineralny i nie jest traktowany przez organizm naturalnie. Polecem
                olejek jojoba - ładnie się wchłania i ma działanie ujędnrniające.
              • jusiiss Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 19:13
                Ja jestem w 10 tc i na wszelki wypadek od początku ciąży smaruję się oliwką
                wieczorem,a rano balsamem ujędrniającym z Garnier.Czytałam,że oliwka jest
                najlepsza.Jeśli zawiedzie,to pewnie po porodzie zainwestuję w jakiś droższy
                kremik,ale myślę,że będzie dobrzesmile Pozdrawiam
    • arvenha_81 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 19:55
      A ja skończyłam właśnie 37 tc i... od jakichś 2 tyg. mam małe rozstęny na
      brzuchu... bardzo się przykładałam - robiłam 2 razy w tyg. peeling, używałam
      najpierw balsamu, potem od 4 miesiąca Fissan (beznadzieja, dziwny zapach, trzeba
      się nieźle zmęczyć, żeby nim nasmarować brzuch - stosowałam go też na piersi), w
      połowie tubki przerzuciłam się na drogą i polecaną Mustelę (szkoda mi było na
      nią pieniędzy, więc zbierałam tubki próbki po aptekach wink), ostatecznie kupiłam
      Eris - ten (z tych poniżej 100 zł) najbardziej polecam! Mimo to obudziłam się
      pewnego pięknego dnia i zobaczyłam prążki na brzuchu. Do tej pory był bardzo
      jędrny i wyglądał na taki elastyczny ;-( mam po jednej stronie brzucha rozstępy
      w kształcie małego kółka... wiem, że brzmi to dziwnie, ale wygląda jak
      odciśnięta główka albo pupa... nie wiem, czy to realne, ale może byłam źle
      ułożona podczas snu i dziecko jakoś intensywnie w to miejsce?? niedawno
      rozmawiałam z położną o porodzie i zapytałam ją o rozstępy - ona powiedziała, że
      to głównie rzecz dziedziczna i tyle...Ale nie zniechęciłam się - nadal dzielnie
      smaruję ;-P
      • manuella2 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 20:02
        ja też słyszałam, że rozstępy to rzecz dziedziczna, ale moja mama jest cała w
        rozstępach, a ja nie mam nic smile
        • majka813 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 20:20
          Ja od 4 miesiąca ciąży stosowałam oliwke i krem przeciwko rosztepom z Rossmana.
          Od 6 miesiąca kremy z ATW (antycellulit i antyrozstęp.)Teraz jestem pod koniec
          7 miesiaca ciąży i zrobiły mi się lekkie rozstępy na piersiach. Albo kiczowate
          kosmetyki stosuje albo nie ma reguły - prążki i tak nam "ozdobią" ciąło
    • thiel76 Re: Co stosujecie na rozstępy? 17.01.07, 21:40
      Witam!!!!
      Na jutro mam termin i całą ciążę smarowałam się kremem dr Eris zapobiegający
      rozstępom oraz Fissanem nie mam żadnego.Smarowałam się 2 3 razy dziennie!!!
      Trzymajcie kciuki za mnie !!!!
      • maziala Re: Co stosujecie na rozstępy? 19.01.07, 14:38
        thiel76 napisała:

> Witam!!!!
        > Na jutro mam termin i całą ciążę smarowałam się kremem dr Eris zapobiegający
        > rozstępom oraz Fissanem nie mam żadnego.Smarowałam się 2 3 razy dziennie!!!
        > Trzymajcie kciuki za mnie !!!!

Kto ma mieć rozstępy to podobno i tak będzie mieć. Jednak na wszelki wypadek
        smarowałam się również kremem Dr Ireny Eris i póki co ( 39 t.c.) nie mam nic smile
    • padthai Mustela 18.01.07, 14:28
      8 miesiac ciazy - 1 opakowanie Elancyl i 2 okaowania Musteli, ale bedzie
      jeszcze jedno smile
      2 razy dziennie, jestem bardzo zadowolona skora gladaka jak u niemowlaka smile

Kolezanka stosowala Vichy i tez jest zadowolona

Pozdrawaiam
    • akamek Re: Co stosujecie na rozstępy? 19.01.07, 09:14
      Będziecie sie cieszyć z braku roztępów tak naprawdę po porodzie.Ja całą ciążę
      używałam Mustellę, skóra była gładka ale na rozciągniętym brzuchu nic nie było
      widać. Po porodzie okazało się, że mam kilka kresek na dole brzucha i na udach.
      Pewnie to też zalezy ile skóra musi się rozciagnąć, wcześniej byłam szczupła a
      synek miał ponad 4 kg i miałam duuży brzuch, który rósł od samego początku
      ciąży.Teraz jestem w 18 tc i właściwie dopiero mi zaczyna rosnąć brzuch i
      uzywam krem Ziaja Mammamia.
      • malajmk Re: Co stosujecie na rozstępy? 22.01.07, 23:13
        Hej dziewczyny!!!
        Jestem obecnie w 25 tyg.ciąży i od początku wszystko mnie to przerażało.Na
        początku od 1- go miesiąca stosowałam oliwkę Bambino - połowa ceny w porówaniu
        do Jonhsona i nie uczulała mnie.Na nogi ręce i części ciała które na początku
        używałam normalnych balsamów typu Dove, AA. Od 3 m-ca co było wskazane zaczełam
        używać dr.Irena eris - super zapach a efekt na razie ok - chociaż tak jak
        piszecie koleżanka mówiła ze na koniec ciązy wychodzą rózne rozstępy.Od 5 -go
        stosuję też Fissan - fakt zapach nie ciekawy no i tłusty-ble ale juz sie troche
        przyczaiłam bo dobra cena ale koleżanki pokazywały mi efekt - żadnych rozstępów.
        Koleżanka z kolei b.chwaliła sobie Avon, Mustellę, inna Vichy.
        Ja napewno odradzam - oliwkę z Jonhsona i krem Gerbera- dostałam uczulenia!!!
        Pozdrawiam i zycze zdrowych dzieci!!!
    • bebe52 Re: Co stosujecie na rozstępy? 23.01.07, 11:15
      Żeby niknąć rozstępów należy używać kremów,balsamów oliwek natłuszczających
      skórę. Niestety to niedaje 100 procent że rozstępy sie nie pojawią ponieważ w
      wiekszości to zależy od wrażliwości i rozciągliwości naszej skóry, jeśli mamy
      skóre wrażliwą i mało podatną na rozciąganie to niestety ale podczas ciązy
      napewno pojawią sie rozstepy.
    • ola_rud1 Re: Co stosujecie na rozstępy? 23.01.07, 11:52
      w pierszym trymeście ciąży nie używa się kremów przciwko rozstepom - dopiero od 4 miesiąca. znajdziesz taką informację na wielu kremach. zatem na początek używaj oliwki albo balsamu nawilżającego. peeling też jest wskazany. i tak przez całą ciążę i koniecznie po urodzeniu! pamiętaj również o tym żeby nie kąpać sie w gorącej wodzie!!! ja uzywam dr Ireny Eris Pharmaceris Krem zapobiegający Rozstepom 2x dziennie, oliwkę stosuję 3x na tydzień na mokrą skórę po prysznicu (lepszy niż kąpiel bo masuje), peeling 2x w tygodniu. jestem w 9 miesiącu i na razie jestem w całoścismile pozdr
    • eveczki Re: Co stosujecie na rozstępy? 23.01.07, 11:53
      Jestem już w 38tc, także końcówka. Do tej pory nie miałam ani 1 kreski, oliwkę
      i balsamy stosowałam od samego początku. Ok tygodnia temu zauważyłam rozstępy
      na bokach, udach, brzuchu. Kupiłam Fissan, wiem że nie usunie ale może
      powstrzyma następne. Wydaje mi się że nie ma reguły, jak będą miały być to będą
      mimo najlepszych i najdroższych wynalazków.
    • sakala5 Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 00:02
      Jestem w 38tc i na szczęście nie mam żadnych rozstępów. Na samym początku ciąży
      stosowałam MUstelle, ale jest droga więc zmieniłam na OLEJEK ZE SŁODKICH
      MIGDAŁÓW dostępny w aptekach w cenie ok. 10zł. Skuteczny, niedrogi i
      sprawdzony!!!

Polecam!!!
    • monikaa13 Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 12:18
      ja stosowalam fissan, smarowalam sie jak glupia bylam cala tlusta i fakt przez
      dlugi czas nic, bylo ok myslalam mnei juz to nie trafi, az tu pewnego dnia
      zaczely seie pojawiac najpierw na brzuchu, potem udach posladkach i piersiach,
      teraz jestem cala w rozstepach, az pod koniec ciazy przestalam sie smarowac bo
      nic to nie dawalo
      fakt przytylam bardzo duzo, ponad 20 kg i brzuch mialam ogromny, dziecko 4200g,
      moze to przez to a moze nie nie wiem
    • ak Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 16:29
      Ja tez przeprowadzilam jakis czas temu szeroko zakrojone badania, wsrod roznych
      znajomych mlodych mamus. Kazda z nich ma swoje typy.
      Ostatnio bylam o mojej pani dermatolog i przy okazji zagadnelam ja o kremy na
      rozstepy, te na brzuch i na biust. Ku mojej rozpaczy odpowiedziala, ze nie ma
      niczego takiego jak krem na rozstepy, to chwyt reklamowy firm kosmetycznych.
      Powiedziala, ze jak nie wierze moge pol brzucha smarowac wybranym kremem, a
      drugie zwyklymi kremami i balsamami i sama sie przekonam.
      Powstawanie rozstepow (lub nie) wynika ze sklonnosci i stanu naszej skory.
      Jedna jest na to podatna, a inna nie. Ten sam efekt co stosujac drogie kremy
      przeciw rozstepom osiagniemy uzywajac dobrego, silnie natluszczajacego i
      nawilzajacego kremu do ciala, moze troche bogatszego jak przed ciaza, bo w
      ciazy skora nieco sie przesusza.
      Faktem jest, ze moja mama na przyklad nie stosowala zadnych specjalistycznych
      mazidel (wtedy takich u nas nie bylo) i nie ma sladu rozstepow. Moze to
      faktycznie kwestia skory.... w kazdym razie natluszczac i nawilzac trzeba
      systematycznie, zwlaszcza jak korzystamy np z basenu i wazne aby robic to zaraz
      po wytarciu skory recznikiem, zeby nie pozwolic jej dodatkowo wysychac.
      Troche sie pomadrzylam, ale mam nadzieje z pozytkiem dla wszystkich wink
      • manuella2 Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 19:44
        pomądrzyłaś się, ale przynajmniej prawdę powiedziałaś smile
    • czaranna Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 18:04
      Ja stosuję Foliactim firmy Pharmaceris. Można go stosować od II trymestru.
      Nadaje sie do samrowania biustu, pośladków, bioder i ud. Ja jestem bardzo z
      niego zadowolona.

Pozdrawiam
    • izabelawaga1983 Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 20:15
      JA STOSUJE OLIWKĘ W ŻELU PENATEN PRZECIW ROZSTĘPOM
      • phantomka Re: Co stosujecie na rozstępy? 25.01.07, 20:37
        Dokladnie, Ak ma racje - te drogie kremy przeciw rozstepom sa drogie, bo wiele
        kobiet chce unikna rozstepow i da kazde pieniadze za te kosmetyki. Prawda jest
        jednak bolesna - jak sie maja zrobic, to sie zrobia. Natomiast polecanie
        jakiegos kremu nie wyklucza tego, ze zwykla oliwka tez sie super sprawdzi.
        Ja nie smarowalam niczym (kilka razy uzylam Fissanu), przytylam 27 kg, nigdy
        nie cwiczylam, w rodzinie wystepuja rozstepy - a mi sie nie zrobilo ani pol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka