astronia 05.02.07, 17:09 To takie pytanie bo jestem ciekawa ..ja miałam robione 4 razy ale chodziłam do prywatnego lekarza ... za to moja kolezanka chodziła na "kasę" i przez calą ciąże miała wykonane 2 USG ?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkatarynka Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 17:22 Ja chodze panstwo. Mialam robione 1 USG chyba w 24 tygodniu , a w przyszlym tygoniu (31 tydz) mam miec robione drugie i ostatnie. Oprocz tego zrobilam sobie prywatnie (poza wiedza mojego lekarza prowadzacego) USG w 6 tygodniu na potwierdznie ciazy, w 12 na przeziernosc karkowa i w 20 polowkowe. Przynajmniej jestem spokojniejsza, a 210 zlotych w ciagu 14 tygodni mnie nie zbawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 17:36 pierwsze USG na pierwszej wizycie w 6 tyg. ciąży. Kolejne regularnie co 3 tygodnie. Teraz jestem w 25 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedenka12031999 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 17:36 Ja też chodze prywatnie i od 5 tygodnia mam USG przy każdej wizycie, napierw dopochwowe a teraz klasyczne przez brzuch. W sumie raz na miesiąc bo tak mam wizyty. A jeszcze dodatkowo dwukrotnie miałam 3D - na skierowanie więc nie płaciłam. Przede mną jeszcze 90 dni ciązy więc ze 4 wizyty... Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 17:43 jak na razie mialam tylko jedno ok 20 tyg. gin stwierdzila, ze wszystko jest ok, wiec pewnie nastepne czeka mnie na koniec Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 17:45 Chodziłam prywatnie.Miałam wizyty co 2tyg(ciąża zagrożona) i za każdym razem USG.Pierwsze USG miałam w 4tyg i było widać tylko kropeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 18:12 Jeśli ciąża przebiega fizjologicznie to standardowo powinno się mieć 3-4 razy. Więc idąc prywatnie i za każdym razem mieć usg,bo chcę zobaczyć swoje dziecko to moim zdaniem lekkie nieporozumienie. W tej ciąży na początku miałam co 4 tyg.z powodu rosnącego w ciąży mięśniaka,który przed ciążą miał 2 cm.,a w czasie całej ciąży urósł do 5 cm. Rósł do II trym.potem przestał,a ja przestałam chodzić na usg. Ostatnie miałam w 37 t.c. Pzdr.GOsia Odpowiedz Link Zgłoś
astronia Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 18:44 własnie małgosiek2 chodziło mi o to że powinno byc 4 razy bo byłam lekko zszokowana bo jak dobrze pamiętam to lekarz sprawdzał kręgosłup potem paluszki liczył .następne usg jak się wszystko rozwija i ostatnie takie dla uspokojenia chyba ......ale jak już mówiłam że 2 razy to trochę przesada .......to czemu teraz 2 razy tylko ......no trapi mnie to jak cholera . szok ?! Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 18:13 USG miałam robione na każdej wizycie u lekarza(co miesiac) + dwa dodatkowe: w 12tc i połowkowe w 3D + jedno w trakcie pobytu w szpitalu mniej wiecej w połowie ciązy pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 19:00 w -8,12,22,i czekam na to w 32 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 19:03 5 razy, w ty jedno w szpiatlu. ale ciąża zagrożona. jutro zaczynam 10tc Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re: ile miałyście robionych USG?? 06.02.07, 08:26 a ja sie zastanawialam czy dobrze robią... bo ja w przeciagu 1,5 tyg miałam juz 3 usg (za kazdym razem dopochwowe i normalne) bo tez ciąża zagrożona i sie troche tą iloscia martwie... bo nie wiem czy nie szkodza... rozne opinie słyszałam... jestem w 6 tyg. pozdrawiam k. Odpowiedz Link Zgłoś
meganka.b Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 19:09 Ja chodzę prywatnie do gina i usg mam robione na każdej wizycie. Chodzę co 4 tygodnie. Czasami usg jest bardziej szczegółowe i trwa długo. Wtedy też płace za nie dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: ile miałyście robionych USG?? 05.02.07, 19:23 Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo,to 3-4 razy usg.Państwowo 2 razy,bo tylko tyle jest refundowane. src="fotoforum.gazeta.pl/photo/4/md/yb/uo9f/kAkJ5a8bha04tUcRMB.jpg" alt="DSCF8572" title="DSCF8572" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_z-d Re: ile miałyście robionych USG?? 06.02.07, 08:14 Ja chodze państwowo, miałam już 3 USG (7, 14 24 tc), teraz jestem umówiona na czwarte na 32 tc i potem prawdopodobnie będę miała jeszcze jedno po 36 tc. Wszystko na NFZ. A poza tym taki wątek pojawia się tu co najmniej raz w tygodniu - sprawdź wyszukiwarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
astronia Re: ile miałyście robionych USG?? 06.02.07, 10:44 jezeli pojawia się raz na tydzień to czemu odpisujesz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: ile miałyście robionych USG?? 06.02.07, 10:32 Ja chodze państwowo i miałam 3 razy - pierwsze na określenie wielkości ciązy w 18 tc , drugie połówkowe w 24 tc i trzecie teraz w 36 tyg. Miałam jeszcze jedno dodatkowo w 28 tyg, ale to w szpitalu, gdzie pojechałam ze względu na plamienie... Inna sprawa, że z tego "państwowego" skierowania skorzystałam tylko raz, bo lekarz w państwowej przychodni, który wykonywał to USG był koszmarny i na pozostałych dwóch byłam prywatnie - wolałam wydac te 70 zł i chociaż dziecko zobaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: ile miałyście robionych USG?? 06.02.07, 10:44 4 razy. Pierwsze - dla potwierdzenia ciąży, a potem już standardowe diagnostyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
boazeria Re: ile miałyście robionych USG?? 06.02.07, 10:54 Ja mialam juz robione 7 razy a jestem dopiero w 16 tygodniu.... Ale mam zagrozona ciaze, lezalam w szpitalu, mialam aminopunkcje itd. Pytalam lekarza czy to szkodliwe, ze moze za duzo razy a on na to :" A chce pani wiedziec czy dziecko zyje??" Odpowiedz Link Zgłoś