Dodaj do ulubionych

Położna ze Śląska,odpowiem na pytania

21.02.07, 09:02
Na ile oczywiście będę mogła no i nie codziennie tu zaglądam.Jest jak widzę
sporo koleżanek po fachu,które się dzielnie tu udzielają więc postanowiłam je
wesprzeć. Mam nadzieję,że do czegoś się przydam. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lady_of_avalon hemoroidy 21.02.07, 09:11
      Wow smile Normalnie forum eksperckie nam sie robi smile)
      To ja skorzystam chetnie z porady jesli mozna smile
      Mam od dłuzszego czasu hemoroidy w żaden sposób nie leczone - słyszałam że po
      porodzie może im się znacznie pogorszyć uncertain
      Czy powinnam w związku z tym kupic jakieś maści przed pojściem do szpitala?
      Jesli tak to jakie? Czy domagac się ich dopiero w szpitalu po porodzie? Dostanę
      je za darmo, czy lekarz mi wypisze receptę?
      • chochlinka Re: hemoroidy 21.02.07, 22:24
        Jest wiele maści na takie dolegliwości.Możesz poprosić o poradę w aptece albo
        lekarza.Większość jest bez recepty.W szpitalu mogą mieć tylko podstawowe maści
        a nie taki wybór jak w aptekach,więc jeśli coś ci przypasuje to zabierz ze
        sobą.Leczyć to możesz już teraz ale po konsultacji z lekarzemsmile)
      • mmmmm110 Re: hemoroidy 24.02.07, 12:18
        proszę bardzo o pomoc .....co można brać na dni kiedy hormony dają znać tzn
        płacze całymi dniami bez powodu właściweie pomocy lekarz dał mi magnez b6
        • mmmmm110 Re: hemoroidy 24.02.07, 12:20
          przepraszam źle klepnęłam to miało być do położnej
    • morda296 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 10:11
      To moze wiesz co oznacza skrót OCF przy wyniku z USG?
      • chochlinka Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 22:30
        Muszę sprawdzić,bo nie spotkałam się na co dzień z takim skrótem.Obiecuję
        odpisać
    • mmagda34 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 17:27
      Mam zalecenie brac kwas foliowy i żelazo (Sorbifer). Wiem, że obie tabletki
      powinnam brac przed sniadaniem. Czy moge je brac jednocześnie. Czy jedna nie
      koliduje z drugą. Prosze o odpowiedż.
      • chochlinka Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 22:33
        Nie kolidują a nawet często są w tabletkach wieloskładnikowych.Nie wszystkie
        witaminy bierze się pzred śniadaniem,sprawdź więc co jest podane na
        opakowaniu.Różne witaminy mają rozmaite zalecenia co do sposobu
        pzryjmowania.Nie zapominaj też,że najlepsze witaminy są naturalne.Odżywiaj się
        zdrowosmile)
    • elise1 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 19:28
      czym smarować ropiejące sie krocze przy jednym szwie?
      proze o rade
      • chochlinka Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 22:35
        Dobrze byłoby to komuś pokazać bo na odległość to trochę ryzykowne.Żle gojące
        się rany można leczyć okładami z Rywanolu,naparem szałwii,kory dębu,są też
        preparaty higieniczno lecznicze takie jak Tantum Rosa.Być moze powinnaś to
        podleczyć antybiotykiem,poproś położną rodzinną o wizytę patronażową lub
        wybierz się do swojego lekarza.smile)
    • mucha0085 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 21.02.07, 22:35
      W 27tc
      lezalam tydz w szpitalu z powodu jak sie na koniec okazalo kolki nerkowej.Przy
      okazji codziennie mialam robiony zapis KTG,zdazylo sie w ciagu tej tygodniowej
      obserwacji 2 razy ze zapis wykazywal 100-80- a nawet 60 udezen serduszka po czy
      wszystko wracalo do normy.Pytalam poloze ktore odbieraly zapis ale zawsze
      slyszalam ze ten zapis oglada lekarz i jak cos bedzie nie tak to on mi
      powie,lekarze na kazdej wizycie pytali o samopoczucie ale nie informowali mnie
      o wynikach moich a co dopiero zapisach KTG,a ja nie pytalam bo nie chcialam
      wyjsc na przewrazliwiona ciezarna i teraz zaluje.Teraz to ja juz sama nie wiem
      co myslec i czy mam sie czym martwic.Prosze mi powiedziec z Pani punktu
      widzenia co pani o tym mysli i jezeli cos powinnam teraz w tej sytuacji zrobic
      to co??Obecnie jestem w 35tc.
      serdecznie dziekuje za odp i pozdrawiam

Pytalam o to Pani kolezanke po fachu z forum ale nie uzyskalam juszcze odp a od
      przybytku glowa mnie napewno nie rozboli smile bede bardzo wdzieczna za Pani
      opinie co do moich obaw.
      • abetyna Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 22.02.07, 07:54
        Pani Kasiu, czy moge prosić o odpowiedz na pytanie dotyczace połozenia dziecka.
        Wg OM jestem w 38 tc , wg USG w 37 - dziecko wazy 2700 (wczorajsza waga z USG)
        i dziecko zanjduej sie w połozeniu pośaldkowym - główka znajduje sie pod
        prawymi zebrami, prawie wyraznie ja czuc i widac, lewy bok wtym miejscu jest
        wrecz jakby zapadniety, ruchy te zodczuwam raczej w dole brzucha, kopanko w
        pecherz i gdy leze na bokach to ruchy z tego boku, na którym leze, jakby
        raczka. To tyle o moich odczuciach, zaś o wizycie u lekarza dowiedziałąm sie ze
        raczej czeka mnie cc, bo lekarz juz nie daje nadzieji na odwrócenie sie dziecka
        główka w dół. Chciałam zaznaczyc,z e ejst to moja druga ciaza, pierwsza była
        zakonczona porodem SN, syn wazył 3100, mierzył 53cm. Mimo ze jestem wysoka i
        dość "postawna" tym razem tez waga dziecka nie jest duza co moim zdaniem
        powinno rokowac mozliwosc jesli nie obrotu jeszcze przed porodem to moznosć
        urodzenia SN mimo poł pośaldkowego - weim ze u wieloródek mozna taki poród
        zaryzykowac. Prosze mi napisac jaka jest Pani opinia co do mozności obrotu,
        jakie sa ewentualne zagrozenia płynace z porodu SN przy ułozeniu pośl. dla
        dziecka. Szczerze mówiac bardzo nie chce CC a neistety szpital , w którym mam
        rodzic znany jest z "lubosci" do ciec w kazdym najmniejszym przypadku
        zagrozenia itp, czasem na wyrost, niestety.
        prosze o jakies cwiczenia pomagajace dziecku odwróćenie sie
        Z góry dziekuje za odpowiedz
        • doral2 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 22.02.07, 10:18
          następna, co wirtualnie leczy....
          • chochlinka Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 24.02.07, 11:48
            Nie,nie leczę.Starałam się udzielić odpowiedzi na i tak zadane pytania w sposób
            odpowiedzialny.W obliczu powstałej na forum dyskusji przepraszam dziewczyny za
            brak odpowiedzi.
            • meeg23 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 24.02.07, 11:56
              moze pani mi pomoze ale nie wiem mam pytanie raczej do lekarza ale niestety
              jest bna urlopie czy lek homeopatyczny na kamice moczowa rubia kompleks nr.3
              mozna brac w ciazy jestem teraz w 8 tyg. ciazy i mam kamyk w cewce moczowej
              strasznie boli
            • abetyna Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 24.02.07, 12:06
              chochlinko - czy mozesz udzielic mi odp. na moje pytanie? dwa posty wyzej
              • mmmmm110 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 24.02.07, 12:19
                proszę o pomoc co można brać na dni kiedy mocno działają hormony tzn płacze
                całymi dniami bez powodu lekarz dał mo magnez b6 pomocy
                • chochlinka Przepraszam 24.02.07, 12:28
                  Do czasu kiedy nie wyjasni się sprawa na forum o udzielanie porad wolałabym
                  się nie wypowiadać. Co do ostatnich pytań to w zreczy samej jest to działka
                  lekarska i trudno podważać czyjeś decyzje.Nie odważyłabym się do namawiania na
                  PSN kogoś komu lekarz zalecił CC,szczególnie w przypadku położenia miednicowego
                  u dziecka. Problemy nerkowe w sytuacji nieobecności swojego lekarza zgłoś się
                  do innego poleconego bądź do szpitala,to nie przelewki i nie rób nic na własną
                  rękę.Leczenie nastrojow związanych z hormonami to długa praca,lekarza i być
                  może warto też wybrać sie do psychologa.Polecam.
                  No i nie gniewajcie się,że nie odpowiem już na żaden post ;Pozdrawiam i życzę
                  zdrowia
                  • abetyna Re: Przepraszam 24.02.07, 12:37
                    kochana, mnie chodzi jedynie o podanie czy zdarzaja sie przypadki ze dziecko
                    jeszcze sie obraca - czy zansz takei ze swego doświadczenai w pracy? Nie chce
                    podwazac opinii lekarza, przeciez wiadomo ze musze zastosowac sie do jego
                    zaleceń i jak kaze sie zgłosic na cc to tak bede musiałą zrobic, bo kto wezmie
                    odpowiedzialnosc za mnie i moje dziecko gdyby cos sie stało. Napisz tylko
                    prosze czy słyszałaś, badz znasz osobym któym dzieci poxno sie odwróciły i
                    ostatecznei urodziły SN. Bede\wdzieczna smile
                    • malgosiek2 Re:Chochlinko odbierz pocztę:) n/t 24.02.07, 12:38

• chochlinka Re:Chochlinko odbierz pocztę:) n/t 24.02.07, 12:45

--Odebrałam,dzięki Gosiu. Dziś mam nockę więc dość czytania czas zadbać o dom ;-
                        ))
                        ...umierała długo,teraz rodzi sie lekko....
                    • chochlinka Re: Przepraszam 24.02.07, 12:50
                      Moje dziecko odwróciło się w 35 tyg i to już podobno był rzadki
                      przypadek.Zdarzyć się może wszystko ale szanse na odwrócenie sie dziecka w
                      ostatnim miesiącu są małe.Słyszałam o sposobach odwracania dzieci metodami
                      ludowymi ale co do skuteczności tego zabiegu różne są opinie a ja nie mam
                      żadnej.
                      • abetyna Re: Przepraszam 24.02.07, 15:01
                        nie dziekuje za te informacje, bo jest sprzeczna z wszelkimi jakie znam, nawet
                        z aktualnego forum, w którym uczestnicze - dzieci odwracaja sie pozniej,a Ty
                        piszesz o rzadkim w 35tc. jakos dziwne to... ale nie chce mi sie juz nad tym
                        rozwodzic, pozdr
                        • salinas Do moderatorów 24.02.07, 15:58
                          Bardzo proszę o usuwanie takich wątków. Na miłośc boską co to za ekspert ! Kim
                          jest ta Pani co podaje się za położną, może to kolejna podpucha, taka jaka była
                          kilka dni temu. Osoby zainteresowane wiedzą kto to byl!!!!

Wczoraj na pewnym forum przeczytałam wątek dziewczyny o sączącym się moczu,
                          gdzie jej beztroskie koleżanki doradzały kupno wkładek, lub ćwiczenia mięśnia
                          kegla, i inne eksperckie ,, porady" . Sprawa okazała się bardzo poważna, ciąży
                          nie udało się uratować.

Na forum można sobie uroczo poplotkować. Jeżeli chodzi o zdrowie to do
                          lekarza,żeby potem nie załować. Opamiętajcie się, kobiety.

Powtarzam po poradę DO LEKARZA !!!!!!!
                          • malgosiek2 Re: Do moderatorów 25.02.07, 08:46
                            Administracja forum na razie nie dopiedziała na moje pytnie.
                            Dostałam maila i obie panie SĄ położnymi z dyplomem położnej,pracują w
                            szpitalch i innych organizacjach na rzecz położnictwa i ginekologii.
                            Mają dość duże doświadczenie zawodowe.
                            Podały również gdzie pracują.
                            Dane osobowe na razie pozostają do dyspozycji adminów.
                            Pzdr.Gosia
                            • abruda bóle w 27tc 25.02.07, 11:10
                              mam duże bóle (27tc) na wysokości przepony i watroby. szczególnie wieczorem mi to doskwiera , coś w rodzaju kłócia i rozpierania , myśle ze to sie rozciągaja miesnie ale w 1-szej ciazy tak nie miałam wiec sie troche niepokoje , szczególnie ze boli mnie ta watroba i to praktycznie po kazdym jedzeniu. co to moze byc
                            • aurinko Re: Do moderatorów 25.02.07, 12:14
                              malgosiek2 napisała:

> Administracja forum na razie nie dopiedziała na moje pytnie.
                              > Dostałam maila i obie panie SĄ położnymi z dyplomem położnej,pracują w
                              > szpitalch i innych organizacjach na rzecz położnictwa i ginekologii.
                              > Mają dość duże doświadczenie zawodowe.
                              > Podały również gdzie pracują.
                              > Dane osobowe na razie pozostają do dyspozycji adminów.
                              > Pzdr.Gosia

A czy te panie biorą odpowiedzialność za porady udzielane na forum? Za ich
                              trafność i skuteczność oraz za to, że jakaś dziewczyna po przeczytaniu takiej
                              porady nie zgłosi się do lekarza? Nie oszukujmy się, na forum aż roi się od
                              dziewczyn, które przedkładają porady wirtualne nad rozmowę ze swoim lekarzem.
                              Jest sporo pytań typowo medyczncyh, a nie położniczych i nawet gdyby tylko
                              jedna osoba zbagatelizowała swój problem i zrezygnowała z wizytu u lekarza, bo
                              wirtualna położna ją uspokoiła, to tego typu praktyki powinny być zakazane na
                              forum.
                              • malgosiek2 Re: Do moderatorów 25.02.07, 13:45
                                W końcu chyba 3/4 foremek to dorosłe kobiety.
                                Skoro jednak wolą wirtualne porady niż udać się do lekarza,to niech potem mają
                                pretensję do siebie i do nikogo innego.
                                Też już wcześniej napisałam w innym wątku,że sa to raczej pytania z tych
                                lekarskich.
                                A inne anonimowe forumowiczki BEZ wykształcenia medycznego też się uspakajają
                                nawzajem,bo jej koleżanka/sąsiadka miała podobnie i było ok.
                                Tak naprawdę to trzeba by było usuwać większość wątków o tematyce typowo
                                medycznej np.o łożysku przodującym,cukrzycy ciążowej,o pępowinie
                                dwunaczyniowej,niewydolności cieśniowo-szyjkowej,o zespole antyfosfolipidowym,o
                                zagrażającym porodzie przedwczesnym i innych patologiach ciąży też.
                                Więc nie mozna tak generalizować wszystkich tematów.
                                Panie położne jak mniemam sa raczej świadome tego o czym piszesz.
                                Pzdr.Gosia
    • ola2310 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 25.02.07, 12:24
      Czy może pani odpowiedzieć na mój temat:"zatrucie ciążowe"?
    • ola2310 Re: Położna ze Śląska,odpowiem na pytania 25.02.07, 12:27
      Gazeta.plPocztaBlogiCzat

Fora prywatne | Fora regionalne | Moje forum | Wyszukiwarka | Pomoc
      | Wyloguj się |

Gazeta.pl > Forum > eDziecko > Ciąża i poród Niedziela, 25 lutego 2007

Ciąża i poród

zatrucie ciążowe
      Autor: ola2310
      Data: 25.02.07, 10:34 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Byłam u swojego lekarza, stwierdził że mam za bardzo obuchnięte nogi i
      niepokoi go mój przyrost wagi( jestem w 26tc i przytyłam przez ten okres
      10kg).Kazał mi na siebie uważać, ponieważ podejżewa, możliwość wystąpienia
      zatrucia ciążowego.Trochę sie wystraszyłam, ale ja nie czuje tak naprawde
      bardzo tego przyrostu wagi(praktycznie wszystko poszło mi w brzuch, który
      jest ogromny w porównaniu z innymi ciężarnymi).Czytałam, że przy zatruciu ma
      sie powiększone ciśnienie, a ja mam w normie.Ginekolog kazał mi zrobić nw
      czwartek ktg i krzywą cukrową, czy to są normale badania w tym okresie, czy
      mam sie zacząć bardziej obawiać???proszę o odpowieć dziewczyny

--------------------------------------------------------------------------------

Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne pokaż
      treść wszystkich następny list »

• zatrucie ciążowe - ola2310 25.02.07, 10:34
      • Re: zatrucie ciążowe - fryga29 25.02.07, 11:11

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa
      serwisuPoleć stronę znajomym | Zgłoś problem lub błąd

• dszlasa co do ktc i krzywej 25.02.07, 12:48
      bardzo ładnie przybierasz na wadze z tego co wiem od swojego lekarza powinno
      się miesięcznie troszke ponad kilogram. Ten lekarz tylko niepotrzebnie cie
      nastraszył nic tu nie świadczy o zatruciu ciążowym. ja jestem w 30 tc i mam
      podobnie. Co do cukrzycy ciążowej o której świadczy krzywa cukrowa to normalne
      badanie które powinna wykonać każda kobieta w ciąży. zaleca sie je szczególnie
      kiedy dziecko waży więcej niż powinno w swoim tygodniu życia Pije sie taki
      niedobry płyn naczo. co do ktc to się z tym nie spotkałam wiec nie mam pojęcia.
      Wszystko będzie dobrze i z tobą jest wszystko ok ale badania trzeba wykonać
      jeśli kazał nie zaszkodzą. Pozdrawiam Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka