Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help

22.02.07, 16:54
Szukałam wszędzie w internecie ale nikt nie miał podobnego przypadku do
mojego. Dlatego bardzo prosze o pomoc.
W październiku zeszłego roku wyszły mi takie wyniki z tokso:
IgG - 137 IU/ml
IgM - 0,92 i pani ginekolog przepisała mi Rowamicynę.
Zrobiłam te badania ponowie teraz w lutym tego roku i miałam takie wyniki:
IgG-254,4 IU/ml
IgM-0,92.
Czy pani ginekolog ponownie przepisze mi ten antybiotyk, bo z tego wynika że
ten antybiotyk mi nie pomógł.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 22.02.07, 16:56
      Może tu znajdziesz pomoc
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=53720312&a=53790446
    • arnika15 Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 22.02.07, 17:01
      Spokojnie. Poziom przeciwciał jaki masz nie zagraża dziecku. Ja miałam IGM
      ponad 1,7 i lekarz mnie uspokajał. Zakażenie musiało być dawno (przy świeżym
      poziom może być 8-9..). IgG miałam ponad 300. Twoje IgM są niskie. Nie oczekuj,
      że Rovamycyna zmieni wyniki. Jej celem nie jest leczenie, ale zapobieganie
      przeniknięciu pierwotniaka przez łożysko. Ja chodziłam do specjalnej poradni
      toksoplazmozowej i też brałam rovamycynę,ponieważ miałam toksoplazmozę z
      objawami,ale przy poziomie 1,4 lekarz powiedział,że nie jest to dalej potrzebne
      i naprawdę nie trzeba się obawiać. Niebezpieczne dla dziecka jest świeże
      zakażenie.
      • kasiaz121 Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 22.02.07, 17:09
        Bardzo dziękuję Arnika, uspokoiłaś mnie, bo już zaczęłam się bać. A czy znowu
        będę brała tę rowamicynę?
        • arnika15 Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 22.02.07, 17:18
          Nie mam pojęcia co postanowi Twoja lekarka. Różne są podejścia do tego
          problemu. Niektórzy lekarze w ogóle nie dają leków, jeśli do zakażenia doszło
          przed zajściem w ciążę a toxo jest bezobjawowa, inny wolą-tak na wszelki
          wypadek...Nie wiem czy leki zapisuje Ci ginekolog czy inny specjalista. Jeśli
          poczułabyś się pewniej to moze pójdź jeszcze do innego lekarza. Ja, jak
          pisałam, leczyłam sie w specjalistycznej przychodni, ale byłam tam "lekkim
          przypadkiem"smile Chodząc też do innych lekarzy np. przy okazji usg mówiłam o
          toxo, ale kiedy podawałam poziom przeciwciał to uspokajali. IgG już zawsze
          będziesz miała - świadczą o przebytym zakażeniu i utrzymują się latami. Taka
          sytuacja w jakiej jesteś jest bepieczna, bo najgorzej kiedy nie miało się
          przebytego zakażenia i dojdzie do niego w czasie ciąży-można o tym nie wiedzieć
          a to dopiero jest sytuacja groźna dla dziecka.
          Rozpisałam się...smile Też bardzo się przejmowałam, kiedy dowiedziałam się, ze mam
          to paskudztwo, więc trochę informacji wyszukałam na ten temat. Głowa do góry!
          Pozdrawiam ciepło!smile
    • majka813 Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 22.02.07, 19:20
      Wydaje mi się, że leakarz przepisał Ci Rovamycyne "na wszelki wypadek". Ja
      rónież biorę ten antybiotyk z powodu wysokiego poziomu IgG i wąpliwych wyników
      IgM(nie były ani dodatnie ani ujemne). Może lekarka każe Ci zrobić jeszze
      badanie na awidność IgG, które pokazuje jaka sytuacja jest obecnie. U mnie
      awidność była graniczna i lekarz zalecił antbiotyk do konca ciązy.
      • aniafirak Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 22.02.07, 19:54
        Hej! ja też uważam , że toxoplazmoza nie zagraża już twojemu dziecku. Jesli
        chcesz miec jednak pewność zrób badanie na awitność IgG, jeśli wyjdzie powyżej
        0.300 nie masz sie czego bać.
        Pozdrawiam Ania
        • heban11 Re: Toksoplazmoza - bardzo proszę o pomoc - help 23.02.07, 11:14
          A ja jednak na twoim miejscu skonsultowałabym się ze specjalistą od chorób
          tropikalnych. W Warszawie jest to dr Piotr Kajfasz ze Szpitala Zakaźnego na
          Wolskiej. Zanim jednak się do niego dostaniem zrób sobie badanie na awidność
          IGG, bo ono dokładnie mówi, czy zakażenie nastąpiło w ciągu ostatnich 3 m-cy
          czy wcześniej. Lepiej chuchać na zimne a z drugiej strony branie Rovamycyny w
          ciemno też jest nierozsądne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka