Dodaj do ulubionych

zielone wody płodowe

03.03.07, 18:36
Czy ktoś może wie od czego zależy kolor wód płodowych...chodzi mi konkretnie
o zielone.
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: zielone wody płodowe 03.03.07, 19:31
      Dziecko powinno wydalić smółkę po porodzie- jeżeli odbędzie sie to w brzuchu
      matki wody nabierają koloru zielonego.
      • metanira Re: zielone wody płodowe 03.03.07, 19:38
        Tak właśnie jest. W okresie płodowym w jelitach dziecka odkłada się tzw. smółka,
        czyli pierwsza kupka. Powinna ona zostać wydalona po porodzie, ale może się
        zdarzyć, że stanie się to jeszcze w łonie matki i wody płodowe zostaną nią
        zanieczyszczone. A ponieważ dziecko połyka wody płodowe, może dojść do jego
        poważnego zatrucia. Dlatego należy jak najszybciej powiadomić o tym lekarza.
    • mokopi Re: zielone wody płodowe 03.03.07, 21:27
      Jeżeli wody są zielone to źle. Dziecko za wcześniej wydaliło smółkę. Najczęściej zdarza się to, jak dziecko jest przez jakiś czas (nawet bardzo krótki) niedotlenione. Smółka zawiera enzymy odpowiedzialne za trawienie tkanek.

Jak rodziłam Olę, lekarz przebił pęcherz i okazało się, że wody są zielone. Od razu dostałam coś na przyspieszenie porodu.

Konrad jak się rodził też za wcześniej wydalił smółkę. Doszło do zachłyśnięcia smółką. Niestety z powodu zachłystowego zapalenia płuc spędził jakiś czas w szpitalu.
      • anita258 Re: zielone wody płodowe 03.03.07, 21:38
        Dokładnie tak.Ja miałam właśnie zielone wody jak rodziłam malego..Brak rozwarcia
        i odeszły mi zielone wody od razu miałam cesarkę.
    • adarn Re: zielone wody płodowe 03.03.07, 21:45
      Ja włąsnie podczas porodu miałam zielone wody i tak sie nad tym zastanawiam
      jaka była przyczyna. W sumie poród postępował i to szybko 6 godzinek i było po
      wszystkim. Byłam już w szpitalu zanim miałam skurcze i odeszły mi wody płodowe.
      I prawde mówiąc nikt kolorem moich wód się nie przejął. DLatego tak mnie to
      zastanawia.
    • elza78 Re: zielone wody płodowe 03.03.07, 22:13
      zielone wody swiadcza o tym ze dziecko oddalo smolke do nich najcesciej w
      wyniku niedotlenienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka