Dodaj do ulubionych

USG genetyczne

07.03.07, 21:35
Witam,
mam pytanko do Was, kobietki ciężarne. Nurtuje mnie jedna sprawa, ale może od
początku. W 12 t i 2 d byłam na USG genetycznym. Wyniki są następujące:
W jamie macicy widoczny zarys pęcherzyka ciążowego, którego wielkość odpowiada
12 hbd. We wnętrzu pęcherzyka widoczny zarys żywego płodu, którego
CRL= 54 mm,
BPD= 20 mm.
Zarys główki i kręgosłupa prawidłowe, widoczne zarysy czterech kończyn,
widoczne echo środkowe główki na całej długości, widoczne półkule móżdżku oraz
prawidłowe sploty naczyniówkowe.
Widoczne oczodoły oraz kości nosowe bez cech hipoplazji
Serce płodu położone we wnętrzu klatki piersiowej, po lewej stronie,
czterojamowe, widoczne symetryczne komory i przedsionki. Situs solitus
widoczny prawidłowo położony, prawidłowej wielkości żołądek płodu oraz
prawidłowo położony pęcherz moczowy.
Widoczna prawidłowa przezierność karkowa 1,9 mm- norma, widoczne prawidłowe
widmo przepływu krwi przez zastawkę trójdzielną. W przewodzie żylnym widoczna
fala zwrotna A.
FHR miarowe, ok. 160/min.
Widoczne prawidłowe ruchy kończyn i tułowia płodu.
Co może oznaczać ta fala zwrotna confused: Wiem, że nie jest to prawidłowe i jest to
jeden z markerów do badania wad genetycznych. Ale co on może oznaczać confused:
Umieram ze strachu i proszę o pomoc. Jeżeli wiecie coś na ten temat, to
prosiłabym o odpowiedź. Nie wiem, co myśleć i co robić.
Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • mysz56 Re: USG genetyczne 07.03.07, 21:44
      a co ci lekarz powiedział?z opisu wygląda że wszystko ok i ta przezierność w
      normie
      • lavetti Re: USG genetyczne 07.03.07, 22:09
        No właśnie w tym rzecz, że od lekarza niewiele się dowiedziałam, a sama nie
        zapytałam, bo było to moje pierwsze USG i dokładnie nawet nie wiedziałam, o co
        zapytać. Dopiero jak wczytałam się w sedno sprawy, to okazało się, że ten
        przepływ krwi w przewodzie żylnym nie powinien mieć fali zwrotnej, nie powinien
        być ujemny, a w moim przypadku jest ok. -34.
        Dziękuję ślicznie za zainteresowanie.
        • dalloway Re: USG genetyczne 07.03.07, 23:24
          Uwaga - po pierwsze badanie się powtarza, bo wynik bywa zafałszowany. To uwaga
          na początek.
          Widmo A w przepływie żylnym jest widmem nieprawidłowym ze względu na swoją
          ujemność. Jego stwierdzenie jest istotne dla diagnostyki ZD - falę ujemną
          stwierdza się u ok. 90%dzieci z ZD i u ok. 3% zdrowych dzieci ALE rokowanie jest
          złe raczej wtedy, gdy owa fala współistnieje z poszerzoną przeziernością karkową
          - czego u Ciebie nie ma. Fala zwrotna może też świadczyć o jakiejś wadzie serca.
          Myslę,że to jest wynik wymagający konsultacji, ale niekoniecznie zamartwiania
          się na śmierć, choć zdaję sobie sprawę, że łatwo tak mówić. Z pewnością niczego
          złego nie przesądza, ale też jest wskazaniem dodalszej diagnostyki - czy teraz,
          czy w późniejszych etapach ciązy, to już mi wiedzy nie starcza.
          • lavetti Re: USG genetyczne 08.03.07, 14:52
            Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
            • moniqep Re: USG genetyczne 08.03.07, 20:37
              Co to jest USG genetyczne? Czy jest to jakies inne USG od standardowego albo 3d
              i 4d.?
              Jesli ktos moze mi wytlumaczyc roznice. Tak naprawde nie wiem takze czym rozni
              sie 3d od 4 d.
              • moniqep Re: USG genetyczne 08.03.07, 21:14
                Juz troszke poczytalam o tych USG. Z tego co zrozumialam to USG genetyczne to
                takie ktore sie wykonuje w 12-20 tyg. Roznie pisza o tych tyg. w roznych
                materialach. Ale chodzi glownie o wiek ciazy. Czy dobrze rozumiem?
                Przeczytalam takze ze wady rozwojowe ukladu nerwowego (takie straszne chorobska
                ze szok) moze wywolac infekcja wirusowa. Jestem przerazona. Niby jestem
                swiadoma,ze moja choroba w 5 tyg ciazy moze miec wplyw na rozwoj dziecka. Mam
                jednak ogromna nadzieje ,ze urodze zdrowe dziecko. Boze tylko pozostaje mi sie
                modlic. Tak bardzo chcialam drugiego bobaska.Myslalam,ze jak zajde w ciaze bede
                najszczesliwsza na swiecie. A tu te straszne chorobsko i bede sie martwic przez
                cala ciaze. Aby tylko po ciazy sie juz nie martwic tylko sie cieszyc zdrowym
                dzieciatkiem.
                Musialm sie wyzalic .
                Pozdrawiam.
                • lavetti Re: USG genetyczne 08.03.07, 23:33
                  moniqep, USG genetyczne najlepiej wykonać: pierwsze między 11 t a 13 t i 6d
                  ciąży i drugie między 18 a 21 tygodniem. Pierwsze pozwala wykluczyć wady takie
                  jak Zespół Downa, Zespół Edwardsa, Zespół Patou i wiele innych schorzeń,
                  ponieważ w tym okresie mierzy się przezierność karkową (są najbardziej
                  miarodajne wyniki), sprawdza, czy jest widoczna kość nosowa (u płodów z ZD kość
                  nosowa jest niewidoczna w tym okresie ciąży) i jeszcze kilka innych markerów.
                  Natomiast drugie pozwala ocenić narządy wewnętrzne dzieciątka, sprawdzić, czy
                  serduszko pracuje jak należy itp., itd.
    • izoola co to jest USG genetyczne 09.03.07, 06:29
      ponawiam pytanie, czym sie rozni usg genetyczne od zwyklego 2d? ktoras wczesniej
      napisala, ze wykonuje sie je miedzy 18ym a 21 tyg. czyli mniej wiecej tak jak
      polowkowe. na polowkowym tez okresla sie prawidlowosc narzadow. nie rozumiem
      wiec jaka jest roznica?? w obrazie?? kosztach??
      • lavetti Re: co to jest USG genetyczne 09.03.07, 08:00
        USG genetyczne wykonuje przede wszystkim lekarz, który ma dodatkowo
        specjalizację z genetyki. Skopiuję Ci ze strony lekarza, u którego ja byłam na
        tym USG, co to dokładniej jest:
        "Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 21 tygodniem ciąży jako
        badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu
        chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny
        wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek
        w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80%
        przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp.
        Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.

Lekarz wykonujący badanie USG genetyczne dokonuje oceny ryzyka choroby płodu na
        podstawie oceny kilkudziesięciu parametrów. (Np. grubość fałdu potylicznego,
        długość kości ramiennej, wymiar przednio-tylny miedniczki nerkowej, kształt i
        długość kości nosowej, małżowiny usznej, szerokość nosa, echogenność jelita,
        wsierdzia i nici ścięgnistych i wiele innych). Jeżeli ryzyko choroby płodu
        obliczone w oparciu o te parametry jest podwyższone, kobiecie ciężarnej
        proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która w 100% wyklucza, lub
        potwierdza aberrację chromosomową płodu. Posiadamy oprogramowanie komputerowe
        wspomagające interpretację wyniku badania USG genetycznego, co ma zwłaszcza
        znaczenie w wypadku wcześniejszego nieprawidłowego wyniku testu potrójnego/PAPP-A.
        • moniqep Re: co to jest USG genetyczne 09.03.07, 11:16
          Dajcie namiary na dobrego lekarza w Warszawie ktory wykonuje takie
          specjalistyczne USG. Ja znam tylko Osobke-Morawskiego. Nie wiem tylko czy
          wykonuje on USG genetyczne.
          • borreczka Re: co to jest USG genetyczne 09.03.07, 18:57
            Moniquep: Polecam "zdrovą" na Krakowskim Przedmieściu. www.zdrova.pl
            Dobry lekarz, zna się na tym, co robi, miła atmosfera i nie trzeba się
            krępować z zadawaniem pytań. Wszystko wyjaśnia. koszt to 200 zł.
    • niemogewtouwierzyc Re: USG genetyczne 09.03.07, 11:47
      Ja wybieram sie na takie badanie na poczatku 12 tygodnia. Koszt to ok. 200 pln.
      Jestem z Katowic, badanie bede wykonywac w przychodni genetycznej w Rudzie
      Śląskiej. Moge podac kontakt na priv.
      • moniqep Re: USG genetyczne 09.03.07, 12:05
        Dziewczyny, czy na takim usg widac wady ukladu nerwowego (mozg,kregoslup itd).
        Chcialabym miec pewnosc i wykluczyc ta przypadlosc.
        Podzwonilabym po gabinetach i popytala ale mam zepsuty tel. Wiec zostaje tylko
        internet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka