Dodaj do ulubionych

niskie ciśnienie w ciąży

12.03.07, 11:41
czy znacie jakieś sposoby na radzenie sobie z niskim ciśnieniem w ciąży? u
mnie 90/60, to maks(bywa i niższe). nie chcę ciągle truć maleństwa kawą, bo
na razie tylko ona mnie ratuje. bywa tak, że zasypiam na stojąco.licze na
pomoc.
Obserwuj wątek
    • siasia826 Re: niskie ciśnienie w ciąży 12.03.07, 11:45
      CZESC,powiem ci ze w ciazy to ogolnie ciesnienie jest niskie ale Ty
      rzeczywiscie masz niskie bardzo ciesnienie tymbardziej jak piszesz ze masz
      jeszcze nizsze,moim zdaniem bedzie najlepiej jak sie skontakujesz z lekarzem i
      mu o tym powiesz,pozdarwiam
    • athena27 Re: niskie ciśnienie w ciąży 12.03.07, 12:06
      Ciśnienie mam na tym samym, co Ty, poziomie, z tym, że mam bardzo wysokie
      tętno: nie schodzi poniżej 96. Mam przy tym kilkudniowe, intensywne bóle głowy.
      Dzisiaj idę do neurologa, czeka mnie jeszcze wizyta u kardiologa. Na kawę,
      niestety, sobie pozwalam, bo zwariowałabym przez ten ból, a martwię się o
      dziecko - nie wiem, czy przy tych moich bólach, czegoś nie odczuwa. Wizyta u
      lekarza - internisty - on powie Ci, kto może Ci pomóc.
    • ela.blue Re: niskie ciśnienie w ciąży 12.03.07, 12:13
      ja tez mam bardzo niskie cisnienie. ostatnio 84/42 a jestem w 26 tygodniu
      ciąży. ale czuję sie dobrze. kawy nie pijam wcale bo nie lubie. lekarka
      powiedziala ze skoro sie dobrze czuje to może taki mój urok. smile
    • martusia_25 Re: niskie ciśnienie w ciąży 12.03.07, 13:06
      Na takie dolegliwości powinno (przynajmniej częściwo) pomóc zwiększenie ilości
      wypijanych płynów i jeśli ciąża nie jest zagrożona - ruch (gimnastyka dla
      ciężarnych, basen).
    • boziaj Re: niskie ciśnienie w ciąży 12.03.07, 13:10
      ja mam podobne, nawet troche niższe ciśnienie
      w pierwszej ciąży tez takie miałam, strasznie byłam senna, zresztą ze wzgledu na
      komplikacje większość przeleżałam wink troche częściej miałam usg, bo był czas,
      gdy mała słabo przybierała- nie było uchwytnej przyczyny, więc powstała
      hipoteza, ze moze przyczynia sie do tego niskie ciśnienie
      niemniej przepływy były w normie, ostatecznie córcia zdrowa (3200g), ja też
      teraz jestem w drugiej i nic tak mnie nie pobudza jak latanie za dwulatką smile -
      szczęśliwie nie ma przeciwskazań; czasami pół łyżeczki neski+łyzeczka inki
    • saba30 Re: niskie ciśnienie w ciąży 12.03.07, 13:21
      Ja tez tak miałam w ciązy - ciśnienie 86/52 to moja norma i tak mi zostało!!
      (Mała ma 20 miesięcy) Czułam się słabo - na szczęście wokół mnie było dośc osób
      które mi pomagały. Kawy - absolutnie NIE! Ginka wysłała mnie na EKG, ale nic nie
      wykazało poza podwyższonym tętnem (często ponad 100)Bałam się o maleństwo. Na
      szczęście działo sie to wszystko pod koniec ciąży, więc wkrótce (z
      lekkością!)urodziłam śliczna zdrową córeczkę 3010g czego i Wam życzę!!! smile
      • aniahrrr Re: niskie ciśnienie w ciąży 13.03.07, 07:29
        dzięki za odpowiedzi. zaczynam właśnie dzień i zobaczymy jak będzie dzisiaj.
        ogólnie, to mój lekarz zawsze przy wizycie się dziwi " jak pani żyje z takim
        ciśnieniem?", ja na to" Staram się jak mogę". Na szczęście nie boli mnie głowa(
        hosanna!!!), ale napady senności( zwłaszcza w pracy) są okropne.Pozdrawiam i
        życze wszystkiego dobrego.
      • eska762 Re: niskie ciśnienie w ciąży 13.03.07, 07:40
        a pzrepraszam, dlaczego kawy ABSOLUTNIE NIE?
        • lumja Re: niskie ciśnienie w ciąży 13.03.07, 08:02
          ja cale zycie mam takie niskie cisnienie, kawy tez nigdy nie pijalam bo po
          pierwsze nie lubie a po drugie wcale na mnie nie dzialala. teraz w ciąży też
          jestem bardziej senna niz zwykle ale jakoś sobie z tym radze (codziennie
          obowiązkowa drzemka po poludniu). lepiej miec niskie ciśnienie niż za wysokie.
          A, tetno tez mam niskie, jak zawodowy sportowiecwink
          • anna-laszczak Re: niskie ciśnienie w ciąży 13.03.07, 09:59
            Witam ja również borykam się z owym problemem.....ale nie tylkow ciąży....lecz
            przed ciązą piłam ze dwie kawy dziennie a w ciązy kawa mi nie smakujesaddlatego
            pije najmniej dwa litry wody mineralnej dziennie i dużo ruchu!!!!wiem ,ze
            ciężko mowic o wysiłku jak nei ma sie siły wstać z łóżka ale sprawdz moje
            metoty przez jeden lub dwa dni i sama zobaczysz czy na Ciebie tez to działa???
            pozdrawiam i zycze zdróweczka
        • saba30 Re: niskie ciśnienie w ciąży 20.04.07, 10:26
          bo w pierwszych 3 miesiacach moze spowodować poronienie, tak samo jak i
          herbata... sad
    • lurien Re: niskie ciśnienie w ciąży 20.03.07, 10:12
      i mnie to dopadło, jestem w 17 tc, od tygodnia mam straszne bóle głowy,
      ciśnienie bardzo niskie jak na mnie, dziś umówie się do lekarza bo już nie mogę
      wytrzymac tego bólu
      • amelia_s Re: niskie ciśnienie w ciąży 20.03.07, 12:18
        Podpisuję się pod dziewczynami, które zalecają ruch i dużo wody do picia.
        Ja mam ciążę zagrożoną i muszę jak najwięcej leżeć więc ruch odpada ale bardzo
        mi pomaga picie dużej ilości chłodnej, niegazowanej wody.
    • luisa111 Re: niskie ciśnienie w ciąży 20.03.07, 14:00
      Witaj,bardzo pomaga picie maslanki,codziennie szklanka lagodnie podniesie
      cisnienie.Jesli Twoj zoladek nie reaguje zle to mozesz wypijac
      wiecej.Ja w ciazy w ten sposob sobie pomagalam ale jak mialam juz dosc
      maslanki to zaczlam robic owocowo-maslankowe koktajle.Zawsze cos nowego i
      zdrowego.Kawa natomiast moze sama w sobie w malych ilosciach nie jest
      szkodliwa i podnosi cisnienie krwi ale na krotko.Potem zaczyna dzialac
      moczopednie i nastepuje kolejny spadek cisnienia.zycze zdrowia
      • ksyffka Re: niskie ciśnienie w ciąży 20.04.07, 11:20
        Jeśli mierzysz ciśnienie zawsze na jednym ręku to sprawdż dla porównania jakie
        jest na drugim.U mnie lekarze się dziwią że mam tak dużą różnicę.Np na lewym
        ręku(zawsze niższe)80/60,a na prawym 120/65.Na wizycie mam mierzone ciśnienie
        na obu rękach :o)
        • anna-laszczak Re: niskie ciśnienie w ciąży 20.04.07, 17:39
          Witam czytam Twój post i tak jakbym go sama napisała tylko,że ja na poczatku
          ciąży nie mogłam pić kawy a przed ciażą piłam nawet trzy dzienniesmilemoim
          sposobem na niskie cisnienie były spacery z mężem bo nie ukrywam sama bałam się
          spacerowac poniewaz miałam ostre zawroty głowy,picie codziennie trzy litry
          wody!!!fakt miałam wielkie oczy jak mi tak kazano pić ale to tylko straszne na
          poczatku mozna się przyzwyczaic.....naprawde woda podnosi ciśnienie krwi
          (sprawdzone na bardzo duzym niedowiarku jak Jasmile)teraz jestem juz w 22tc i
          czuję sie już lepiej ale ciśnienie nadal jest niskieuncertainbuziaczki [[a[a[a[a
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka