Dodaj do ulubionych

Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy????

24.03.07, 17:15
Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy????
Autor: a.stalowa
Data: 21.03.07, 19:21 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

------------------------------------------------------------------------------
--
Od kiedy zapragnelismy miec dziecko regularnie brałam kwas foliowy,teraz gdy
jestem w ciąży mój gin zalecił mi przyjmowanie preperatu wielowitaminowego z
dodatkiem soli mineralnych dla kobiet w ciąży;biore elevit.
Moje kolezanki ,ktore juz urodziły mówia,zebym lepiej zrezygnowala z brania
tych preperatów,ze wystarczy kwas foliowy ,jod i dieta bogata w owoce i
warzywa;mówią,że szybciej przybiera sie na wadze i dzieci rodza sie o wiele
wieksze po tych preperatach.Co Wy o tym sadzicie???

Obserwuj wątek
    • elieka brać!! 24.03.07, 21:23
      ja całą ciążę brałam Elevit a Junior jakos wielkoludem sie nie urodził i ważył
      raptem 2800.
      Preparaty wielowitaminowe dla cieżarnych są tak skomponowane, ze dostarczają
      wszystkich niezbędnych kobiecie i dziecku witamin i minerałów.
      DObra dieta to podstawa, ale wydaje mi się że witaminy brać należy.
      zwłaszcza przez pierwsze miesiące kiedy wiele ma mdłości i na widok jedzenia je
      odrzuca.
      • edzia.79 Re: brać!! 24.03.07, 22:00
        biore prenatal clasic i jest w nim 100%zapotrzebowania kwasu foliowego wiec juz nic wiecej nie biore
      • anjamaj Re: brać!! 27.03.07, 10:10
        mój lekarz też mi powiedzial, żebym nie brała skoro wyniki mam dobre, tylko
        kwas foliowy i zdrowa dieta. koleżanki tez są zdania że po tych witaminach
        rodza sie duże dzieciakiwink ale myślę ze te witaminy zaszkodzic nie mogą a i nie
        każda osoba je zażywająca rodzi duże dzieci. słuchaj swojego organizmu i tego
        na co ma ochotę. jedz to po prostu i będziesz najspokoniejsza. pozdrawiam
    • yola13 Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 24.03.07, 22:08
      Polecam Prenatal Complex z wyciagiem z imbiru(imbir niweluje mdłości), wyniki
      krwi mam bardzo dobre i zadnych mdłości nie miałam i nie mam
      • edzia.79 Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 24.03.07, 22:09
        Tez bralam Complex w pierwszym trymestrze.
        Teraz przezucilam sie na Clasic smile
    • benignusia Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 24.03.07, 22:51
      moim zdaniem brać
    • mirandag Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 25.03.07, 00:35
      Moja ginka powiedziała mi, że w pierwszym trymestrze lepiej nie brać bo po
      witaminkach nasilają sie mdłości, a dzidzia co potrzebuje i tak sobie weźmie,
      przecież nie padnę przez te 12 tygodnismile Brać trzeba tylko kwas foliowy. O tych
      wyrośniętych powitaminowych dzieciach też słyszałam, ale kto wie ile w tym
      prawdy, a ile przesądu.
    • mimarika lekarz wie lepiej, niż dziewczyny - no, chyba,że 25.03.07, 10:36
      są lek. gin. z doświadczeniem...
      naprawdę zadziwia mnie,że tak beztrosko podważacie opinie specjalisty !
    • jolas77 Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 25.03.07, 10:47
      Ostatnio lekarze radzą, aby w ciągu pierwszych trzech miesięcy brać tylko kwas
      foliowy, a potem witaminy tylko gdy wyniki morfologi są słabe.
      Ja przez trzy ciąże nie brałam witamin, a wszyscy chłopcy urodzili się powyżej
      4500 g.
    • j.szymanska1 Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 26.03.07, 14:08
      Zdecydowanie brać witaminy,koniecznie z jodem. Polecam Feminatal N - jest w
      przystępnej cenie i ma bardzo małe tabletki.Sama brałam całą ciążę a córeczka
      urodziła się z wagą 3220. To bzdura, że po witaminach rodzą się duze dzieci.

Pozdrawiam
    • leonki Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 26.03.07, 14:52
      Ja w I trymestrze brałam tylko kwas foliowy, a jakoś tak od 14 tyg. ginek
      powiedział, że już zrobił swoje i mogę go nie brać. Jeśli zas chodzi o witaminy
      to powiedział, że mam dobre wyniki i nie ma potrzeby brać.
    • viewiorka Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 26.03.07, 15:07
      W pierwszym trymestrze tylko kwas foliowy, a potem jak wyniki dobre - NIC!
      Owoce,warzywa (w końcu wiosna idzie) wystarczą. Po co sztuczne witaminy?
      Firmy farmaceutyczne zarabiają na zestresowanych mamuśkach, które chcą jak
      najlepiej dla swoich dzieci. Tylko czy to jest potrzebne?
      Jestem w drugiej ciąży. W pierwszej wyniki super bez sztucznych witamin.
      Teraz bez potrzeby też nie będę brała. Chyba, że morfologia będzie kiepska.
    • ruda73 Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 26.03.07, 21:49
      Ja brałam całą ciążę Feminatal N i uważam, ze witaminy trzeba brać, szczególnie
      teraz, kiedy warzywa i owoce są naszpikowane chemią. Poza tym, ważne jest aby
      przyjmować odpowiednią dawkę jodu, który zapobiega upośledzeniu umysłowemu
      dziecka i zaburzeniom tarczycy u matki
    • bebe52 Re: Czy brać preperaty wielowitaminowe w ciazy??? 26.03.07, 22:14
      Jedzac tylko owoce i warzywa niedasz dziecku dziennej dawki witamin i minerałów
      których potrzebuje,ja brałam w pierwszej jak i w drugiej ciazy,niemiałam anemii
      a dzieci urodziły sie zdrowe i wcale nie wazyły za duzo bo po 3300 a i po
      porodzie tez brałam po to abym niemiała braków podczas karmienia
      piersia.Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka