Dodaj do ulubionych

szew okreżny ?

28.03.07, 10:00
hej dostałam sierowanie do szpitala na założenie szwu , jestem w 14 tc. Czy
mógły byscie mi powiedziec cos wiecej na ten temat , czy załozenie boli, jak
długo jest sie w szpitalu , czy zabieg wykonywany jest w narkozie czy
miejscowym znieczuleniu ?
bede wdzieczna za informacje smile
Obserwuj wątek
    • jolaa71 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 12:45
      dlaczego dostałaś takie skierowanie?
    • jolaa71 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 12:53
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=997&_tc=FA6EE0E092FD419D9F123ABF233A8501
      dobrze to przeczytaj,ciekawy artykuł,szew to chyba nie najlepsze wyjście,
      popytaj lekarza bo może peeser czyli krążek silikonowy wystarczy no i założy ci
      go bez znieczulenia a szew pod znieczuleniem.
      pozdrawiam bądź dobrej myśli,pa
    • filmonrob3 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 13:18
      dzieki za artykuł, troche przerażający, ale wiele sie dowiedziałam. Dostałam
      skierowanie do załozenia dlatego ze moja pierwsza ciąza zakonczyła sie w 28 tc.
      Urodziłam synka 1270 ,w tej chwili niezły rozrabiakasmile. Ale w pierwszej ciązy
      nie miałam zadnego szwu, czy krązka. Teraz jestem w 14 tc i mój gine. uważa ze
      to konieczne (profilaktyczne). Troche mniepokoja mnie te pwoikłania po zabiegu
      i ta mała skutecznosc tego zabiegu. Jeszcze raz dzieki smile
      • jolaa71 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 13:25
        mój gin powiedział,że odchodzi się od zakładania szwu,dla lepszego komfortu
        twojego zapytaj o ten krążek(peeser)zakładają go w 30 sek,bezboleśnie smile)
        jedyny minus że musisz sama go kupic koszt jakieś 155zł z dostawą do domu.
        będzie dobrze smile))
    • filmonrob3 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 13:35
      jeszcze mam pytanko, jak moge? którym tygodniu miałaś założony ten krążek i czy
      po założeniu go, nadal nalezy traktowac ciąże jako wysokiego ryzyka? czy ten
      zabieg pozwala na normalne " życie " czyli praca i tp..
      • jolaa71 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 13:59
        ja miałam go założony przełom 29-30 tyg,ale zakładają go różnie.u mnie
        wskazaniem była otwierająca się i szybko skracająca się szyjka przed założeniem
        miała 27mm,do tego miałam silne skurcze więc jestem na fenoterolu i do tego
        biorę isoptin,no i niestety muszę leżeć.
        Samo założenie krążka niestety nie chroni przed wczesnym porodem w 100%,dlatego
        środki ostrożności lepiej zachować,jwstem na zwolnieniu i odpoczywam!
        wszystko dla małego Piotrusia i cieszę się że znów jeden dzień dłużej jest w
        moim brzuszkusmile))
        • jolaa71 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 14:00
          a i jeszcze jedno sex odpada sad(
    • ilonab21 Re: szew okreżny ? 28.03.07, 17:21
      Ja miałam zakładany szew w 23 tc, bo skracała mi się szyjka. Zakłada go się w
      narkozie w szpitalu. Ściąga na 2 tyg przed porodem - nic nie boli. Można z nim
      życ normalnie, ale praca odpada. Dostałam L4, trzeba dużo leżeć, zero sexu- ale
      utrzymuje ciążę. Chyba,że coś się zaczyna wcześniej dziąć to trzeba jechać na
      zdęcie, żeby dzidziuś mógł się urodzić Mnie zdjeli w 39tc, a urodziłam w 41 i
      jeszcze miałamcc, ale to z przyczyny zaniku tętna dzidzi. Na szczęście wszystko
      jest ok. moja dzidzia ma już cztery miesiące. Niw bój się. Vędzie dobrze. Pzdr.
    • filmonrob3 Re: szew okreżny ? 29.03.07, 09:06
      dzieki, a czy po założeniu tego szwu nie wystepowały u Ciebie zadne
      powikłania , jak czytałam o szwie w artykułach to wymieniano pękanie błon i
      najczesciej, jaskieś stany zapalne, które leczono antybiotykami ?. Ciesze sie
      ze u Ciebie wszystko tak dobrze sie ułożyło , chciała bym chociasz chodzic na
      spacery i bawic sie z synkie nie bojąc sie o maleństwoa. Dzieki to pierwsze
      pozytywne wiadomosci o szwie .Pozdr.
      • nina_74 Re: szew - szpital Brodnowski 25.04.07, 16:28
        Czy Ktoras z Was miala zakladany szew w szpitalu Brodnowskim? jak to tam wyglada?

Mam miec zalozony szew pod koniec 15tc, powod: dwa poroninia, resekcja przegrody
        w macicy- dwa zabiegi histeroskopowe.

Bede wdzieczna za kazda informacje
        • dr_kaczusia Re: szew - szpital Brodnowski 25.04.07, 17:08
          dokladnie nie pamietam, ale raczej tak jak wszedzie: na sali cieciowej, w
          znieczuleniu (krotkie dozylne?), profilaktyka zakazen. Rodzaj szwu zwykle zalezy
          od preferencji w oddziale lub uznania doktora, ale to juz szczegoly techniczne.
          Przed powinnas miec wykonane posiewy i zaleczone ew zakazenia. Po zabiegu nie
          lezy sie dlugo, jesli wszystko sie trzyma prawidlowo i Twoj stan na to pozwala
          wypuszczaja do domu.

niestety nie powiem jak to wyglada ze strony pacjentki bo nia nie bylam
    • ariana1 Nie peeser 25.04.07, 21:16
      tylko PESSAR. Faktycznie szew to metoda bardziej inwazyjna niż pessar. Ale
      niektórzy lekarze bardziej preferują szew. Moja ginka też, dlatego byłam
      zmuszona zmienic lekarza na takiego, który założył mi pessar, bo szwu nie
      chciałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka