Dodaj do ulubionych

twardniejący brzuch

30.03.07, 10:07
Witam was serdecznie!
jestem w 36 tc, od kilku dni budze sie w nocy, poniewaz czuje wyrazne stwardnienie brzucha i
pobolewanie. Takie uczucie trwa kilka minut. zastanawiam sie czy to jest normalne na tym atapie
ciazy??? czy powinnam skontaktowac sie ze swoim lekarzem? z gody dziekuje za wasze sugestie
Obserwuj wątek
    • bebe52 Re: twardniejący brzuch 30.03.07, 10:33
      TO prawdopodobnie sa skurcze zadzwon do swojego lekarza i poinformuj go o tym,
      jak bedziesz miała je co 5 min.regularnie to jedz do szpitala.Pozdrawiam
    • kura17 Re: twardniejący brzuch 30.03.07, 10:43
      to pewnie skurcze przepowiadajace - niegrozne, macica przygotowuje sie do porodu
      smile ale, poniewaz to juz koncowka, ale jeszcze nie ciaza donoszona (38 tc),
      radzilabym isc do lekarza, zeby sprawdzil na wszelki wypadek, czy to skurcze
      przepowiadajace, czy moze oznaki zblizajacego sie porodu. na pewno wizyta u
      lekarza nie zaszkodzi smile powodzenia!
    • kotek15 Re: twardniejący brzuch 30.03.07, 10:47
      ja na takie skurcze dostałam nospe, miałam je od 30tc a urodziłam w 35tc.
      podobno podczas każdego takiego twradnienia skraca sie już szyjka
      pzdr M
      • kasiczek23 Re: twardniejący brzuch 30.03.07, 10:57
        Ja mam takie twardnienia od kilku tyg (jestem w 37 tc) Szyjka jest długa i
        zamknięta, więc to nie do końca prawda z tym skracaniem. Mój gin powiedział, że
        macica przygotowuje się do porodu i jeżeli skurcze nie są regularne, to
        spokojnie i bez paniki.

Oczywiście jeżeli Cię to nadal niepokoi, to skontaktuj się z lekarzem.
        Pozdrawiam smile
    • aga.knobel Re: twardniejący brzuch 30.03.07, 13:28
      U mnie taka sama sytuacja 36 tydzien i twardniejacy brzuch, ale bylam dzisiaj
      na KTG u mojego gina i nie wykazuje zadnych skurczy.Jesli sie tym martwisz to
      pojedz na KTG i wszystko sie wyjasni.
    • czarny.kot997 Re: twardniejący brzuch 30.03.07, 13:49
      nie masz sie czym przejmowac, to sa skurcze przepowiadajace-twoja macica
      cwiczy. Ja takie skurcze mialam od 12 tyg. skurcze przepowiadajace nie powoduja
      skracania sie szyjki macicy ani jej rozwarcia, jesli tak to nie sa to skurcze
      przepowiadajace ale porodowe, ale je sie odczuwa calkiem innaczej, poza tym
      wiaza sie z natezeniem bolu i skroceniem odstepow czasowych pomiedzy. jesli sie
      boisz to oczywiscie najlepiej jest pojsc do lekarza, ktory na USG sprawdzi co z
      szyjka. dodam, ze mimo iz moje skurcze byly naprawde silne i bardzo czeste nie
      bralam oprocz magnezu (600mg/dzien) zadnych lekow, bo nie ma to sensu jesli
      skurcze nie maja wplywu na szyjke macicy.
      pozdrawiam
    • rosania74 Re: twardniejący brzuch 31.03.07, 20:10
      Mnie te skurcze budzą od 34 tc, są czasem naprawdę nieprzyjemne. Dostałam tylko
      magnez. Do 39 tyg szyjka trzymała sie mocno, dzis zaczynamy 40 tydzień, szyjka
      skrócona (synek nisko), porodu na razie nie widać smile Pozdrawiam
    • kinga127 Re: twardniejący brzuch 01.04.07, 10:08
      Hej. z tym twardym brzuchem to sama nie wiem. Skurcze miałam od 24 tyg. W około
      30 tyg. stały się b. regularne, brałam Fenoterol i no-spę. przez kilka dni
      leżałam w szpitalu dopóki się nie uspokoiły. Jak wróciłam do domu to szczególnie
      wieczorami miałam regularne skurcze,które po prostu starałam się przeleżeć. W
      ogóle nie wstawałam wtedy z łóżka. Urodziłam w 38 tygodniu ciąży zdrową dzidzię.
      Ale muszę przyznać że poczułam dużą ulgę po porodzie. Ten ciągle miałam twardy
      brzuch i interpretacja jakie to są skurcze czy iść do szpitala czy nie naprawdę
      mnie stresowały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka