karolines2 04.04.07, 22:33 Witam, mam dwa pytania: po co łyka się jod w ciąży i robi badania w kierunku chlamydii? Lekarz kazał mi zrobić m.in to badanie i kupić witaminy z jodem. Jestem w 9 tc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragica Re: Jod i chlamydia 05.04.07, 01:10 chlamydia-moze wywolac poronienie, jesli jestes nosicielka jod-potrzebny jak kazdy inny mikroelement czy witamina. w ciazy zapotrzebowanie na jod wzrasta. dziwne ze od razu lekarz ci przepisal preparat witaminowy, generelanie do 3.m.c bierze sie kwas foliowy, potem witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqep Re: Jod i chlamydia 05.04.07, 12:00 Wszystko zalezy od wynikow badan i od lekarza. Ja w pierwszej ciazy bralam witaminy od pocztku. Teraz dopiero dowiedzialam sie ,ze witaminy od 3 mies. ? 3 lata temu jakos nikt mi tego nie mowil,ze przez pierwszy trymestr nie bierze sie witamin. Dlatego lekarz zaznaczyl,ze wit z jodem,bo sa takze witaminy dla ciezarnych bez jodu (przy niektorych chorobach tarczycy jod jest nie wskazany). Ja natomiast nie dostalam skier. na chlamydie ani teraz ani w 1 ciazy? Z tego co juz zaobserwowalam,sa ogolne zasady prowadzenia ciazy ale wiele zalerzy od konkretnego gin. Kazdy z nich ma swoje zdanie co do prowadzenia ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
pinezka99 Re: Jod i chlamydia 05.04.07, 12:08 Ja z koleji odwrotnie: w pierwszej ciąży witaminy od czwartego miesiąca (nikt nic nie mówił o jodzie), w drugiej feminatal N z jodem od samego początku (mam zaburzenia tarczycy). A chlamydię zrób koniecznie. Moja bratowa była nosicielem i straciła ciążę w 6 tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś