Dodaj do ulubionych

-- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży?

11.05.07, 14:44
zastanawiamy sie nad 2 dzieckiem , ale w pierwszej ciąży miałam cholestazę i
5 tyg przelezałam na patologi ,syn urodził sie w 35tc i teraz przez
wcześniactwo ma trochę problemów zdrowotnych i własnie dlatego ja jestem
trochę przerazona co bedzie w drugiej ciąży . lekarz mowi ze w drugiej bede
miec cholestaze na 99 %, czy którejs z was po pierwszej cholestazie zdarzylo
sie ze przy kolejnych ciążach jej nie miały?

pzdr M
Obserwuj wątek
    • bobimax Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 11.05.07, 15:32
      Ja w pierwszej ciąży miałam cholestaze i urodziłam w 37 tc miałam poród
      wywoływany bo akurat zbliżały się święta i sylwestra dlatego lekarz zdecydował
      wraz ze mną (mały szantaż z mojej strony) że urodzę dziecko przed swietami bo
      waga już była ok. Teraz jestem w drugiej, kończę 30 tc i jak na razie jest ok.
      Choć myślałam że coś się zaczyna i zrobiłam badania. Generalnie się powtarza
      ale u mnie na razie w porządku zobaczymy jak długo. Jeżeli chcesz mieć drugie
      dziecko to nie możesz tak patrzeć bo albo będzie albo nie. Pozdrawiam.
    • gamma76 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 11.05.07, 16:12
      Hej, może też Cię trochę pocieszę, bo ja właśnie jestem w drugiej ciąży - 34
      tydz. i jak na razie mam wyniki w porządku, nic nie swędzi. A też strasznie się
      wahałam i naczytałam o powtórkach już ok. 20 tyg. Od początku trzymam dietę
      (nic smażonego ani tłustego) ale żadnych leków na wątrobę nie biorę. Może
      jestem w tej szczęśliwej grupie u których się nie powtarza (ja czytałam że
      powtarza się u 70%) więc nie obawiaj się na zapas. Aha, podobno cholestaza
      częściej występuje gdy nosi się chłopca. Teraz będę mieć córeczkę (wcześniej
      był synek - zdrowy na szczęście) może to jest przyczyną? Myśl pozytywnie!
      • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 12.05.07, 09:30
        Ja też jestem w drugiej ciąży po pierwszej z tą nieszczęsną cholestazą. Ale to
        dopiero 20 tc. W tej chwili jestem w normach, ale próby Aspat i Alat już się
        podnoszą. Możesz napisać mi jaką dietę stosujesz, bo ogólnie smażonego ani
        tłustego to i ja unikam, ale naczytałam się o bardzo restrykcyjnych zasadach
        obowiązujących ciężarne po cholestazie, czyli: 0 nabiału za wyjątkiem
        odtłuszczonego, niewiele warzyw i owoców (odpadają truskawki, pomidory, ogórki,
        kapusta, kalafior, jagody - w zasadzie można jeść tylko marchew, buraki, jabłka
        i banany), zypy bez wywaru mięsnego. żadnych wędlin, mięso tylko drobiowe i
        cielęce gotowoane lub pieczone w folii, odpadają też potrawy z rusztu. Czy
        Twoim zdaniem to nie przesada? Przecież w ciąży organizm ma spore wymagania, a
        w zasadzie do jedzenia zostają kanapki z pieczoną piersią indyka i ziemiaki.
        Pozdrawiam i życzę szczęśliwego dotarcia do szczęśliwego rozwiązania.
        • gamma76 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 12.05.07, 10:31
          No niestety, ja też jak poczytałam co można jeść przy diecie wątrobowej to się
          załamałam. Ale chcieć to móc. nie powiem, że nie grzeszę czasem ale generalnie
          faktycznie uważam a to co jem. Na pewno chlebek białay tylko lub bułki pszenne
          (żadnego razowego pieczywa) najlepiej jeszcze czerstwe. Z nabiału jem właściwue
          tylko chudy twaróg, czasem odtłuszczony ser w plastrach (taki hochland np),
          jogurty, kefiry - tylko 0% tłuszczu. Na chlebek jeszcze dżem do oporu (własnej
          roboty mam) Jeśli chodzi o wędliny, to ja jadłam ale tylko drobiowe (np. z
          piersi indyka), żadnych kiełbas i nic wieprzowego. Tak samo z mięsem na obiad -
          ja głównie gotowany kurczak, ale też gulasz z indyka lub pulpety (tylko
          gotowane, nic nie podsmażam) albo steki wołowe gotuję na kostce rosołowej. Do
          tego ziemniaki (tylko ubite) alo ryż, makaron tylko drobny (np. nitki). Jeśli
          chodzi o owoce - to ja jadłam chyba wszystko poza gruszkami, natomiast z warzyw
          to faktycznie tylko gotowane buraczki lub marchewka. Czasem oczywiście
          skubnęłam innych ale staram się nie za dużo. Na pewno niewskazane są wzdymające
          (kapusta, brokuły, kalafior, groch, fasola, cebula, czosnek). Nie wolno też zup
          na wywarach, kawy (tu niestey grzeszę notorycznie), mocnej herbaty, nopojów
          gazowanych. Fatalna ta dieta, ale naprawdę można wytrzymać. Dziecko ma się
          dobrze, ja przytyłam niewiele i dobrze się czuję. Jem witaminy i wyniki mam ok.
          Mam nadzieję, że pomogłam, chociaż słyszałam wiele opinii ( w tym od lekarzy),
          że dieta nie ma jednak zbyt dużego wpływu, jak ma być cholestaza to i tak
          będzie. Ja jednak wierzę, że zrobiłam co mogłam, żeby jej zapobiec. Pzdr.
          • gamma76 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 12.05.07, 10:32
            Aha, i jeszcze nie można słodyczy, czekolady, tortów, nic ze śmietaną, jedynie
            biszkopt. Ale tu też nie byłam taka dokładnasmile
            • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 12.05.07, 19:05
              Dzięki za informacje, pocieszyłas mnie z tymi owocami, bo najbardziej to szkoda
              byloby mi truskawek. No i mam straszny apetyt na pomidory - chyba można nie?
          • bobimax Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 12.05.07, 11:08
            To ja wam się przeznam że nie stosuję diety. Ale też nie jem nie wiadomo ile
            tych zakazanych. Moja waga w ciąży to na razie ok 3 kg na plus. Podziwiam was
            że tak restrykcyjnie podchodzicie do tego. Chociać muszę powiedzieć, że mój
            organizm jakoś tak sam sobie reguluje moje potrzeby. Jedno co to schabowe
            uwielbiam w ciaży i mogę je jeść na okrągło no i kapusta i fasolka no ale coś
            muszę jesć a wiele rzeczy mi po prostu nie smakuje. Zobaczymy, byle do 37 tc a
            potem niech się dzieje co chce.
    • milka_milka Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 12.05.07, 19:28
      No niestety hepatolog powiedział mi, że jest 95% prawdopodobieństwo cholestazy
      w drugiej ciąży. Ale to da się dobrze poprowadzić, ważne tylko, żeby był mądry
      lekarz. JA właśnie jestem świeżo po drugiej ciąży z cholestazą (kosmiczną),
      urodziam w 38 tyg. naruralnie, bez wywoływania, nie leżałam w szpitalu, tylko
      miała bardzo dobrze dobrane leki i praktycznie stałą kontrolę dobrostanu
      dziecka i moich wyników.
      • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 16.05.07, 21:21
        MoZesz napisac szerzej o metodach stosowanych przez Twojego lekarza? Stosowałaś
        diete? Moj lekarz stwierdził wczoraj, że jak cholestaza ma byc, to i tak będzie
        i dieta nie pomoże.
        • milka_milka Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 17.05.07, 17:24
          To prawda - nie da się uniknąć cholestazy stosując dietę. Chodzi bardziej ot,
          aby odciążyć wątrobę, która i tak jest już nadszarpnięta chorobą. Żeby nie
          narażać jej jeszcze dodatkowo na konieczność uporania się z ciężkostrawnym
          jedzeniem. Ja brałam sylimarol prawie od początku, gdzieś od 22 tc dostałam
          dodatkowo cholystyraminę, która i tak nic nie pomogła, po tygodniu zamiast nie
          ursofalk. I dopiero to spowodowało poprawę i ustabilizowanie wyników.
          • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 17.05.07, 22:25
            Dziś byłam na usg u innego lekarza niż mój prowadzący i on także potwierdził
            nieskuteczność diety. Owszem, lepiej unikać potraw smażonych i tłustych, ale
            bez przesady. Poza tym też polecił sylimarol.
            Poza tym jestem bardzo szczęśliwa bo moje dzieciątko jest zdrowe i okazało się,
            że mój synek będzie miał siostrzyczkę smile.
            • milka_milka Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 18.05.07, 12:00
              Widzisz,co lekarz, to opinia smile. Ja ufałam mojemu, nie wyszłam na tym źle. Życzę
              Ci więc powodzenia w walce z tym paskudztwem. smile))
          • lukas.2004 Pytanie do milki 21.05.07, 21:14
            Milka jak brałas ten sylimarol? Ile razy dziennie i jaką dawkę? Pozdrawiam.
      • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 16.05.07, 21:22
        Dodam, że jestem w 20 tc, na razie wyniki mam w normie i nie biorę żadnych
        leków, nawet witamin.
      • magdalena_dem Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 17.05.07, 13:11
        ja też jestem obecnie w 2 ciąży 26tc, w pierwszej objawy cholestazy pojawiły mi
        się w 30 tygodniu. Poprzedziły ją częste bóle brzucha (wątroby?) nie związane z
        "ciężkością" potraw. Urodziłam naturalnie w 37 tc. Leżałam też trochę na
        patologii, patrząc z perspektywy czasu to takie leczenie mogłabym odbywać w
        domu. Obecnie wyglądam tej cholestazy i nic wink Może mi się tym razem upiecze, bo
        zupełnie nie mam bóli brzucha, tych co poprzednio. Póki co robię często
        standardowe badania pod kątem cholestazy. Konsultowałam się z hepatologiem,
        który powiedział mi, że, o dziwo, dieta wątrobowa tutaj nie wiele da. Więc
        stosuję się do zaleceń wink Obecnie jeśli pojawi mi się cholestaza mam nadzieję,
        że uda mi się leczyć się z niej w domu, oczywiście po konsultacji z lekarzem. Z
        tego co wiem to w leczeniu cholestazy stosuję się standardowo Cholestyraminę (np
        vasosan) lub ursofalk i essentiale... A jak było u Was?
    • monikamw3 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 19.05.07, 21:06
      mam podobny problem, przyłączam się do pytania
      • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 20.05.07, 08:38
        Prawdopodobieństwo wynosi 70%, ale niektórzy lekarze zbliżają je do 100.
        Kwestia kiedy się zacznie...
        Dla mnie największym problemem jest kwestia położenia się do szpitala, bo
        przecież w domu zostawię 3-latka, a nie za bardzo mam z kim go zostawić. Liczę,
        że dotrwam bez większych problemów do jakiegoś 36 tc.
        Pozdrawiam
        • bobimax Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 20.05.07, 18:28
          To ja tak jak Ty. Liczę że może się uda jak najdłużej wytrzymać, bo będę
          musiała wtedy zostawić moją pięciolatkę po operacji. Jak dotrwam do 36 tc to
          będę zadowolona, bo wtedy może tydzień poleżę i na porodówkę.
          • lukas.2004 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 20.05.07, 21:26
            A w którym jesteś tygodniu i jakie masz wyniki prób wątrobowych? Życzę Tobie i
            nam wszystkim dotrwać do porodu bez tego okropnego swędzenia smile
    • bobimax Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 25.06.07, 13:05
      Miałam cholestazę w pierwszej ciaży. Teraz jestem w 37 tc i nie mam (co trzy
      tygodnie robię badania). Rozmawiałam z lekarzem i stwierdził, że już raczej jej
      nie będę miała.
    • martab_79 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 02.07.07, 01:25
      ja jestem w drugiej ciąży w środe kończe 36 tydzień i jestem szczęśliwa bo choruje na cholestazę od 25 ( w piewszej od 35), cieszę się że dotrwałyśmy tak długo razem- obecnie jestem w domu po dwóch pobytach w szpitalu -ale niestety dziś drugą noc nie spię bo wszystko mnie swedzi- czuję więc że znowu wyniki sie pogarszaja -jutro(tzn dziś) jade na badania to sie dowiem....i pewnie wrócę na oddział. Niemniej trzymam diete jak pisały dziewczyny biorę Esenciale Forte i Ursopol... mam nadzieję że moja maleńka córeczka urodzi się zdrowa w terminie i nie będe musiała już długo leżećsmile
      • baba78 Re: -- cholestaza czy zawsze w 2 ciąży? 02.07.07, 09:00
        jest podobno większe predyspozycje do cholestazyw drugiej ciąży ( gdy była w
        pierwszej)- ja niestety miałam w pierwszej ale jeszcze nie mam ( jestem w22 tc)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka