Dodaj do ulubionych

szkodliwe warunki pracy

13.05.07, 12:54
Mam pytanie do dziewczyn, które pracują lub pracowały w podobnych warunkach.
Cały czas jestem narażona na wdychanie szkodliwych pyłów obrabianego akrylu i
metalu, poza tym opary różnych środków chemicznych. Jak to wpływa na
rozwijający sie płód? Czy przenika do krwi przez skórę?
Obserwuj wątek
    • siasiunia1 Re: szkodliwe warunki pracy 13.05.07, 13:38
      przede wszystkim wchodzi to do organizmu drogą oddechową i myślę ze na pewno
      szkodzi na rozwoj plodu (pluca etc) pracodawca powienin zapewnic Ci pracę w
      warunkach nieszkodliwych. zdrowie Twojego maleństwa jest teraz najważniejsze..
      • metanira Re: szkodliwe warunki pracy 13.05.07, 14:51
        Twój pracodawca ma OBOWIĄZEK przenieść Cię na okres ciąży i karmienia na inne,
        bezpieczne stanowisko (za takie same pieniądze), a jeśli nie ma takiej
        możliwości, może Cię nawet zwolnić z obowiązku świadczenia pracy (co oznacza, że
        do pracy nie chodzisz, a pieniądze dostajesz) - tak jest napisane w kodeksie
        pracy (Art. 179). Musisz tylko dostarczyć zaświadczenie od lekarza, że jesteś w
        ciąży i masz przeciwwskazania do wykonywania swojej dotychczasowej pracy i
        najlepiej dać pracodawcy do zrozumienia, że znasz swoje prawa i czekasz na
        przeniesienie. Piszę Ci o tym, bo u mnie w pracy udawali, że o niczym takim nie
        wiedzą, próbowali to traktować jak moje fanaberie i robili mi łaskę. To TY
        przede wszystkim musisz dbać o siebie i swoje dziecko. Powodzenia smile
        • marweg25 Re: szkodliwe warunki pracy 14.05.07, 11:47
          To oczywiście wszystko co dziewczyny piszą to prawda jeśli przyszła mama jest
          zatrudniona na umowę o pracę. Jeśli jako jednoosobowa firma co jest dość często
          się zdarza to "pracodawca" czyli firma, dla której się pracuje nic nie musi, bo
          nie jest to umowa o pracę więc i kodeks pracy nieobowiązuje.
          • issy25 Re: szkodliwe warunki pracy 14.05.07, 14:11
            Mimo że pracuje w ogromnym zakladzie pracy - ok 2000 tys. zatrudnionych osob- i
            mam umowę na stale, caly etat, mój pracodawca stwierdzil że nie ma dla mnie
            odpowiedniego stanowiska na które moglabym zostać przeniesiona. Moja praca, poza
            tym ze jest w warunkach szkodliwych, chodzi i chemiczne opary itp., dodatkowo
            wiąże się z pracą na 3 zmiany oraz z calym dniem bieganiny. Pracuje w kontroli
            produktów, więc cal dzień biegam od jednego stanowiska pracy do drugiego. Po
            takim podejściu do sparawy ze strony mojego przelożonego, postanowilam pojść na
            L4. Ginekolog nie robil żadnych problemów, ponieważ stwierdzil że taka praca
            jest zagrożeniem dla dziecka. Nie zastanawiaj sie, jezeli pracodawca nie
            zaoferuje Ci innego stanowiska, idź na zwolnienie. Nie ma co narażać dziecka.
            Takie szkodliwe, chemiczne związki sa trujące,mogą bardzo zaszkodzić dzecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka