Dodaj do ulubionych

Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzidzi???

21.05.07, 08:47
Wczoraj okropnie się czułam. Co chwilę twardniał mi brzuch i okropnie mnie
bolał że aż mi łzy same z oczu ciekły. Czytałam tutaj kiedyś że to są
najprawdopodobniej skurcze Braxtona-Hicksa (czy jakoś tak). Później okropnie
bolały mnie plecy, tak jakby nerki, to było uczucie kłucia. Potem całą noc
łapały mnie skurcze w prawej nodze, jak nigdy dotąd. Nie wiem co się działo.
A czy te skurcze B-H są szkodliwe dla dzidzi? Dodam że to 27 tc.
Obserwuj wątek
    • beniusia79 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 09:03
      idz lepiej do lekarza! jak na skurcze B-H byly zbyt intensywne. takie bole to
      ja mialam kilka godzin przed porodem.
      • sierpniowa_mama1 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 09:42
        Nawet mnie nie strasz! sad Ja tam miałam wczoraj, dziś jest już lepiej. Od czasu
        do czasu łapie ale już nie boli tak i nie jest tak często. Tylko taki
        dyskomfort czuję, bo wczoraj to był duży ból.
        • agnieszka_s2 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 09:59
          Witam. Tez rodze w sierpniu. I twardy brzuch czesto mi śie zdarzał. Byłam u
          lekarza i powiedział zeby brac nospe 2-3 razy dziennie i jeżeli nie towarzyszy
          temu ból to jest ok. Niewiem natomiast co sie dzieje jeśli boli, bo mialam 2
          takie bolace skurcze i też się przestraszyłam. Ale teraz jest ok.
    • ja.jagna Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 09:42
      skurcze B-H nie powinny byc wogole bolesne,
      • sierpniowa_mama1 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 10:17
        Jeśli skurcze B-H nie bolą to co to w takim razie było?
        • ptilou Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 10:21
          Nie chce ciebie straszyc, ale ja podobne skurcze to mialam przed samym porodem
          (twardniejacy brzuch, bol, bol plecow i okolic nerek, to prawdziwe skurcze).
          Gnaj do lekarza !
    • kalipowa Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 10:20
      lepiej idz do lekarza, mi twadniec brzuch zaczal w 31 tygodniu i szybciutko
      poszlam do szpitala na KTG i na szczescie wykluczono skurcze bo sie nie pisaly.
      Od tej pory jestem na cordafenie.
      • sierpniowa_mama1 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 10:41
        Teraz to już się naprawdę przestraszyłam! Siedze sama w domu, mąż w pracy,
        samochód u mechanika, lekarz niedostępny, a najbliższe ktg to jakieś 35 km ode
        mnie. Co najgorsze, znów mnie zaczynają łapać takie ataki jak wczoraj!!!
        Brrr... sad
        • dalloway Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 10:46
          Jeśli rzeczywiście Cię tak boli i nie ma w tym histerii, to ja bym zadzwoniła po
          pogotowie. Mi poleciały wody po takiej akcji. Na szczęście to nie był początek
          porodu, tylko jednorazowy incydent, ale groźny.
          • adamari1 dalloway 21.05.07, 10:53
            >Mi poleciały wody po takiej akcji. Na szczęście to nie był początek
            > porodu, tylko jednorazowy incydent, ale groźny.

Poleciały wody i nie byl to poczatek porodu????
            tzn chodzilas w ciazy jeszcze jakis czas, bez wód plodowych, nie bylo
            koniecznosci lezenia w szpitalu????
            Nie kumam.
            • dalloway Re: dalloway 21.05.07, 13:41
              Poleciało trochę - takie trochę, że spodnie sobie zmoczyłam. Czop nie odszedł,
              pęcherz się zasklepił, wody nie odeszły całe, a reszta się uzupełniła. Tak czy
              siak raczej koszmar. Leżałam w szpitalu, a nawet w dwu różnych - najpierw w
              zwykłym, potem w klinice.
              Sączenie się wód to dość powszechna przypadłość ciążowa i takioe ciąże też się
              donasza. Jednorazowy odpływ części płynu zdarza się rzadziej, ale ponoć też nie
              jest czymś absolutnie niespotykanym.
              Teraz głównie leżę, biorę leki rozkurczowe i dużo antybiotyków, bo jak raz
              rozszczelni się pęcherz to już do końca trzeba się bać infekcji.
          • sierpniowa_mama1 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 10:58
            No nic, mąż się już urwał z pracy i jedzie po mnie. Będziemy próbowali się
            kontaktować z lek prowadzącym a jak się nie dodzwonię to po prostu pojedziemy
            na izbę przyjęć, żeby być spokojnym.
      • marganka Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 12:48
        Ja mialam tak samo-jestem w 26tyg. KTG nic nie wykazało a lekarz przypisał
        cordafen 2x1 ,a brzuch mam i tak twardy-to moze jest normalne.A co do tego leku
        to nie boisz się go brac-on jest z kategorii C-ja biore drugi dzien ale i tak
        mam stracha-w sumie zadnych bóli nie mam a sama nie wiem czy to sa skurcze-
        niejedna dziewczyna mówi że ma twardy brzuch i że to norma
        • kalipowa Marganka 21.05.07, 12:57
          mi ten lek przepisal lekarz w szpitalu. Wole brac go niz za wczesnie urodzic.
          Biore od 31/32 tygodnia a teraz szczesliwie jest juz 36 tc.

Duzo zalezy od tego jaką masz szyjke macicy. Jesli jest twarda i zamknieta to
          faktycznie sporadyczne napinanie macicy (tzw twardnienie) nie szkodzi. Ale
          jesli masz ją krotką, miekką i lekko rozwartą to nie mozna dopuscic do
          twardnien bo moze byc przedwczesny porod.

• bozena.br.0307 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 11:54
      hej!ja dzis w nocy mialam straszne skurcze.W ciagu godziny były 3 razy po ok 8-
      10 minut.Potem przeszło ale do rana nie umiałam znaleźć wygodnej pozycji do
      spania.Kręgosłup bolał niesamowicie.Poza tym żadnych innych niepokojących
      objawów więc do lekarza nie idę. Wizytę mam w środę więc dowiem się co to mogło
      być.pozdrawiam
    • magdulka26 Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 13:01
      Trzymam kciuki żeby wszystko było ok.Daj znać jak wrócisz do domu.
    • melka_x Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 21.05.07, 15:07
      Na bóle w dolnym odcinku pleców jeśli towarzyszą skurczom trzeba bardzo uważać,
      bo to mogą być po prostu bóle krzyżowe.
      Skurcze przepowiadające nie powinny być bolesne, a w każdym razie na pewno nie
      tak i nie powinno być ich aż tyle. Częste i/lub bolesne twardnienia brzucha
      zawsze wymagają konsultacji z lekarzem.
      • sierpniowa_mama1 Już po wizycie u lekarza. 21.05.07, 17:12
        Najpierw próbowałam się do niego dodzwonić na dom i na kom. Nic. Potem o 12.00
        pojechałam z mężem do szpitala bo mój lekarz miał mieć dyżur, ale jak go
        szukaliśmy to co chwilę gdzie indziej nas posyłano. W końcu okazało się, że
        sobie zastrajkował i pojechał do domciu. Jest ordynatorem więc podwładnych
        zostawił a sam pojechał. Mówili że pojechał do domu. Pojechaliśmy za nim. Nadal
        próbowaliśmy się do niego dodzwonić. Nic. Drzwi do gab były zamknięte,
        zadzwoniłam do domu. Syn otworzył gabinet i kazał czekać. Była godz 13.20.
        Myślałam że jak nam otworzono to że mnie przyjmie wcześniej (bo tak to od
        15.00). Ale mimo iż to wizyta prywatna zszedł dopiero po 15.00. Więc tak sobie
        czekaliśmy. Ale zbadał mnie, zrobił mi usg brzuszka, nerek i wypytywał
        dogłębnie jak to boli, ile, kiedy itd. Wypisał mi skierowanie do szpitala i
        mówił że mam niezwłocznie zgłosić się na izbę przyjęć, gdyby coś takiego się
        jeszcze powtórzyło. Bo nie mógł stwierdzić czy to jakieś chwilowe dolegliwości,
        czy to się jeszcze powtórzy. Bo ostatni atak miałam o 12.00 a potem był już
        spokój. Zwiększył mi dawke nospy i magnezu. No i kazał plackiem w domu leżeć
        przez 3 dni a potem baaaardzo się oszczędzać. Teraz to myślę czy to czasem nie
        przez to że w sobote grałam chwilę z bratem w piłkę nożną i siatkówkę, a
        wcześniej w tygodniu jeździłam rowerem. Byłam u znajomej. 7 km w jedną i 7 km w
        drugą stronę. Może to miało na to wpływ. Nie wiem. W każdym bądź razie mam się
        teraz obserwować i w razie ataku bólu zaraz na izbę.
        • tijgertje Re: Już po wizycie u lekarza. 21.05.07, 20:36
          No niezly ten lekarz. Gdybys miala skorcze, to do tego czasu moglabys urodzic:-
          / Ja mialam bolesne twardnienie brzucha, obylo sie na szczescie bez lekow, ale
          3 miesiace spedzialam na zwolnieniu i musialam bardzo uwazac. W Holandii, gdzie
          mieszkam to w ogole byl wyczyn nie lada, bo na zwolnienie w ciazy wysylaja
          tylko w ostatecznosci (tzn. jezeli sa wskazania do realnego zagrozenia
          porodem). Nie moglam chodzic, bo po polgodzinnym spacerze znowu zaczynalo
          bolec, wiec wszystko robilam w zwolnionym tempie, ale dotrwalam prawie do
          terminu, tak, ze nic sie nie martw, na pewno bedzie dobrzesmile
    • malgosiek2 Re: NIE są szkodliwe dla "dzidzi" n/t 21.05.07, 17:17

• beniusia79 Re: NIE są szkodliwe dla "dzidzi" n/t 21.05.07, 20:14
        sama prowadzilam bardzo aktywny tryb zycia do samego prawie porodu. do 8
        miesiaca jezdzilam do pracy na rowerze, dopiero 3 tygodnie przed porodem
        przestalam cwiczylam na silowni. nie wierze wiec, ze te bole pojawily sie u
        ciebie z powodu gry w siatkowke. dodam jeszcze, ze 2 tyg. przed porodem
        udalismy sie z mezem na 10-cio kilometrowy spacer... zycze powodzenia i
        oszczedzaj sie smile
        • czrabl Re: NIE są szkodliwe dla "dzidzi" n/t 21.05.07, 20:38
          Witam
          Ja również jestem sierpniowasmile
          W 19 tyg trafiłam do szpitala bo miałam straszne skurcze i bóle brzucha, ale na
          szczeście okazało sie że wszystko jest ok. Podobno to wiezadła macicy ktore sie
          rozciągaja, lekarz powiedział że niektóre kobiety to bardziej odczuwaja inne
          mniej lub wogóle. Zreszta kiedy przestałam pracować troche sie uspokoiło. Ale
          cały czas czuje brzuch, tzn czesto twradnieje. Według lekarzy (juz nawet
          kilkusmile to normalne, dopóki nie jest to regularne. Ale przyznaje że czesto mnie
          zjada strach. też czytałam o skurczach B-H i tak sie zastanawiają czym sie
          różnia od innych?
          W tej chwili jestem w 27 tyg, i zastanawiam sie też jak czeste i mocne powinny
          być ruchy dziecka? Podobno od 32 tyg należy je liczyć, takie zalecenie dostałam
          od lekarza?
          UHh dużo pytań i wątpliwości... ale może ktoś bedzie chciał na czesc
          odpowiedzieć???
          Pozdr
        • sierpniowa_mama1 Re: beniusia 79 22.05.07, 10:04
          Ja wiem, że jedne kobiety mogą robić w ciąży dużo rzeczy i nic im nie jest, a
          inne z byle powodu mogą nabawić się różnych komplikacji. Ja jednak należę do
          tych osób, które czują że mogą wiele, mają na to siłę i się nie męczą, ale
          organizm strajkuje jak teraz lekarze smile Na początku ciąży czułam się ok (poza
          wymiotami) i pracowałam. Okazało się że za dużo pracowałam i ciąża była
          zagrożona i musiałam w 4-tym miesiącu iść na L4 i miałam jak najwięcej lezeć w
          domu. No i leżałam, ale czas leciał, brzuch rósł, ja czułam się coraz lepiej i
          zaczęłam sobie na coraz więcej pozwalać bo dobrze się czułam, a lekarz i tak
          zawsze powtarzał "proszę się oszczędzać i jak najwięcej odpoczywać". Ale
          pomyślałam że to ja wiem lepiej jak się czuję i na ile mogę sobie pozwolić.
          Niestety choć mi to nie sprawia trudności jakikolwiek wysiłek (naprawde żaden)
          to jednak nie oznacza że mogę to robić. Dla dziecka jest to niebezpieczne. A ja
          mam taką naturę, że ciężko mi minute w miejscu usiedzieć i ten odpoczynek mnie
          męczy. Ale dla mojego maleństwa najukochańszego pod Słońcem zrobię
          wszystko!!! smile Pozdro!
          • beata9660 Re: beniusia 79 22.05.07, 12:01
            właśnie wczoraj wróciłam ze szpitala ,miałam takie same objawy więc radze ci
            jak najszybciej wybrac sie do lekarza bo to może okazac się niebezpieczne dla
            maleństwa,ja oprucz lekarstw dostwłam 5 kroplówek i zastrzyki na szybszy rozwój
            płuc maleństwa......życze ci wszystkiego dobrego i żeby to nie było nic złego
    • musam Re: Twardy brzuch i okropny ból! Czy szkodzi dzid 22.05.07, 12:07
      Oczywiscie ze od latania zapilka mozna wywolac skorcze brzucha, nie kazda
      kobiet reaguje tak samo na wysilek. Powinnas bardzo uwazac, jezeli mozesz
      naprawde lezec, magnez lub cos mocniejszego.
      27 Tydz to jednak bardzo krytyczny okres dla muluszka, wiec powinnas naprawde
      polezec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka