Dodaj do ulubionych

Motyle w brzuchu :-)

31.05.07, 19:41
jestem w 16tc i od 2 dni czuję coś jakby motyle w brzuchu... takie dziwne
uczucie, bo wcześniej tego nie było a bulgotanie w przewodzie pokarmowym jest
inne-znam je dobrze smile Tu już chyba mogą być pierwsze ruchy mojego
maleństwa... smileDodatkowo leżąć wieczorem w łóżku widzę, jak mój brzusio się
tak lekko unosi i drga - a dokładnie okolica pod pępkiem, bo tam jest moje
dziecko. Nie moge się już doczekać pierwszych kopnięć smile
Pozdrawiam wszystkie motylkowe smile
kasia
Obserwuj wątek
    • kasiodek4 Re: Motyle w brzuchu :-) 31.05.07, 20:54
      HejsmileJa jak bylam 16 tygodni ciazy to rowniez poczulam pierwsze ruchy
      dziecka..ale to bylo raczej takie przelewanie,bulgotanie w brzuszku..wydaje mi
      sie ze to troszke za wczesnie zebys widziala juz jak brzuszek ci sie
      unosi..przeciez te malenstwo jest jeszcze takie malutkiesmileJak bedziesz juz w
      troszke bardziej zaawansowanej ciazy to wtedy zobaczysz co to tak naprawde sa
      ruchy twojego dziecka..napewno da ci popalicsmile
    • uczula Re: Motyle w brzuchu :-) 31.05.07, 20:58
      tak tak, teraz to motylki, a jak bedzie wieksze i ci przykopie w zoladek albo
      pecherz moczowy to wtedy napewno poczujesz smile
      te pierwsze odczucia sa fajne, potem.. to wiesz...brzuszek fajnie wyglada jak
      sam rusza smile
      ja czasem widze wyraznie jak przesuwa noga albo raczka...bo ustawia sie juz do
      wyjscia glowa w dol... ale poza tym sad - strasznie naciska, i juz dostalam i po
      zebrach nawet tez...
      ech
      • polpotworek Re: Motyle w brzuchu :-) 31.05.07, 23:17
        Ruszanie sie brzucha to pewnie pulsowanie tetnicy brzusznej przez która
        przeplywa w ciązy o wiele wiecej krwi. Choc to ze brzuszek sie czasem ruszy to
        niewykluczone choc raczej na to zbyt wczesnie. Na motylko nie jest wczesnie,
        nie martw sie jak czasem nie bedziesz ich czula, na tym etapie ruchydziecka sa
        jeszce chaotyczne. Ja mam dni ze czuje jak sie maly wiertoli non stop a czasem
        nie czuje nic np 1 dzien i schizuje- ale to nprmalne na tym etapie.
        Ja teraz skonczylam 17tc.
        • wiklimuszki Re: Motyle w brzuchu :-) 31.05.07, 23:36
          dziewczyny ja nie wiem, nie chce nikogo pouczac czy cos w tym stylu ale ja nie
          wiem jak mozliwe sa jakies motylki w 16 czy 17 tyg jak ja jestem w 20 i dopiero
          teraz sie przekonuje ze dzieciatko sie rusza(bo niby co to mialoby byc) mam tak
          jakby mi ktos pstryczki dawl od srodka raz w jednym raz w drugim miejscu na
          dole brzucha brzuch sie nie porusza przy czyms takim to jak moze przy motylkach
          jeszcze raz dodam ze nie podwazam tu nikogo opinii tylko pisze co jest u mnie
          • siasiunia1 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 12:09
            wiklimuszki - w wielu artykułach i książkach jest napisane ze 1 16 tygodniu
            mozna motylki poczuc... moja lekarka w 16 tygodniu zapytala sie mnie czy cos
            czuje bo chudzielec jestem i w sumie nie zdziwiłaby się..a poczulam jakoś w
            połowie 16 tc pstryczk smile to podobno zalezy od wrazliwosci czy cos tam. Chociaz
            ruszania brzucha u siebie nie widzialam i jeszcze nie widze po 3 tygodniach
            motylków..
    • orvokki Re: Motyle w brzuchu :-) 31.05.07, 23:40
      To jest sprawa indywidualna, ja pierwsze puknięcia poczułam na początku 17
      tygodnia (między innymi zależy to od tego, w którym miejscu znajduje się
      łożysko, od tego, czy kobieta jest szczupła etc), a teraz 21 t.c. ruchy są
      bardzo silne, czasem wręcz nieprzyjemne (aż się boję, co będzie dalej) i
      wyraźnie widać je z zewnątrz.
      • polpotworek Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 00:11
        Oczywiscie. Kobiety które juz raz rodzily moga poczuc motyle nawet wczesniej,
        wiadomo jednak ze jak ktos mówi o motylach w 10tc to jest to absurdalne.
        Pierworódki czują ruchu mdz 18-22tc ale odchylenia od tego terminu sa tez
        spotykane i jest to zupelnie normalne.
        • sabka22 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 08:29
          ja jestem w 15tyg w drugiej ciąży i ostatnie 3dni tez zaczełam czuc jak dzidzia
          sie ruszasmilewiem ze to ruchy bo pamietam z poprzedniej ciąży zresztą bulgotanie
          i te inne sprawy znam dobrze ale jakos ruchy czuje sie inaczej i zaraz wiadomo
          ze to juz maluszek daje znac o sobie!
    • martusia_25 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 11:18
      Pierwsze ruchy poczułam w 17 tygodniu (pierwsza ciąża). Leżałam na wznak,
      brzuch był więc lekko napięty i nagle poczułam lekkie, nieregularne pukanie
      poniżej pępka, które można też było wyczuć kładąc dłoń na tym miejscu. Nie
      byłam pewna na początku, ale w ciągu następnych dni i tygodni pukanie zaczęło
      przybierać na sile i częstotliwości i już wiedziałam na 100%, że to to.
      • kasiodek4 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 11:56
        Hehe..poczekaj co beedzie pozniej..ciekawe jak nazwiesz wtedy ruchy dziecka jak
        ty w 17 tc piszesz ze mialas pukanie jak bedziesz tak po 25 tc to wtedy
        zobaczysz co to sa tak naprawde ruchy dziecka.
        • siasiunia1 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 12:15
          Jak sie jest w pierwszej ciąży to chce sie poczuc jak malec się rusza
          najszybciej i sie cieszy ze je czuje. wiadomo ze potem bedzie sie dziecko czuc
          bardziej i mocniej bedzie kopac ale wkurza mnie takie gadanie "a zobaczysz
          pozniej jak Ci wsadzi noge w zebra albo skopie pecherzl, to wtedy sa ruchy
          dziecka" ... kurcze cos jak "a zobaczysz jak bedzie robiło kupę, plakało w
          nocy, mialo kolkę to wtedy bedziesz wiedziala co to jest miec dziecko" .. a
          kobieta chcialaby sie pocieszyc....
          • kat.s Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 12:32
            no czuje te motylki i nic mi nie odbierze tej radosci czucia pierwszy raz przy
            pierwszej ciazy - w tymi ruchami to macie racje, ze teraz to jest pewno tetnica
            macicy cyz brzuszna, czję jak pulsuje smile
            a nie moge sie doczekac az naprawde zazne czuc ruchy, nie tylko motylki smile
            pozdrawiam
            • kaja714 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 12:36
              HejsmileMasz racje nikt nie jest w stanie odebrac tej radosci gdy pierwszy raz
              poczujesz ruch dziecka nawet jesli mowa tu tylko o motylkowaniusmile
              pozdrawiamsmile
              • kat.s Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 12:42
                kaja714 - dzieki za solidarnosc smile
              • czarno_oka Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 12:57
                ja równiez co jakis czas czuje że "coś" tam w brzuszku motylkuje smile
                jestem w 16 t.c z bliźniakami smile aż się boję co to będzie później smile
            • siasiunia1 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 13:06
              ja tez sie ciesze motylkami i mówie ze czuje ze się rusza smile dlatego napisalam
              ze to takie denerwujące jak ktoś próbuje (bo i tak mu się nie uda) zepsuć tą
              radość ... trzymam kciuki za motylki, kopniaczki etc smile
              • monikaskwa Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 13:17
                Hej,

ja coś więcej niż motylki poczułam we środę (18t2d), wcześniej jakoś tak nie
                bardzo wiedziałam czy to motylki czy może pracujące jelita ale teraz wiem na
                100000000000% że to co czułam we środę to była moja dzidzia.

M
              • kat.s Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 13:18
                oj to musi byc boskie takie podwojne motyki od blizniakow smile
                • czarno_oka Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 13:24
                  a pewnie że tak smile
                  Myślałam ze to może coś nie tak że zaczynam "coś" tam czuć smile
                  Teraz wiem że TEGO mi nikt mi nie zabierze smile
                  • siasiunia1 Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 13:32
                    Czarno-oka - Ty to mozesz powiedzieć dosłownie "motyle" bo są dwa smile gratuluje
                    bliźniaków smile moja znajoma jak miala bliźnięta to pod koniec ciąży opowiadała
                    ze najdziwniejsze uczucie to było jak jeden dzieć się przeciągał w jedną a
                    drugi w drugą stronę smile
                    • czarno_oka Re: Motyle w brzuchu :-) 01.06.07, 14:15
                      to z tego wniosek że może nabędę rogi :p
                      No ładnie i to ze strony moich dzieci smilesmile
                      Jak to możliwe? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka