Dodaj do ulubionych

tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ?

04.06.07, 15:40
cały czas rozpatruję swój wynik czyki glukozę 50 wyszło mi 143, tylko teraz
jeszcze sie zastanawiam czy te badanie powinno sie robić na czczo?
tzn tylko po wypiciu samej glukozy?
bo ja zjadłam jeszcze kanapkę i to popiłam glukozą.

boje sie żeby to wszystko nie było za poźno, bo jutro ide do lekarza z
wynikiem i ewnei dopiero da mi skierowanie na glukoze 75. ale może nie
powinnam była tej kanapki jeść? smile)
Obserwuj wątek
    • adamari1 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 15:48
      mnie lekarz dwa razy powtarzala, ze 50g mam zrobic po sniadniu. Niestety w
      laboratorium dowiedzialam sie, ze mam byc na czczo. Zrobilam wiec badania na
      czczo i dostalam od mojej ginki opierdziel, ze jej nie slucham.
      Pytanie takie zadałam wiec w poradni diabetologicznej i tam powiedziano, ze
      wylacznie 75g ma byc bezwzglednie na czczo. Natomiast 50g glukozy spokojnie
      mozna zrobic po sniadaniu.
    • apl3 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 15:48
      Ja dopiero robię w piatek Pytałam sie mojej ginki czy musi być zupełnie na czczo
      ( Bo ja muszę coś zjeśc rano) i powiedziała że kanapeczkę mogę zjeść.
    • aksa00 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 16:16
      no to zero pocieszenia.....smile
      a to ze jadłam codziennie wczesniej przed badaniem pączki i lody może miało
      wpływ na te podwyższenie wyniku...?
      ja sie chyba załamię jesli te wyniki glukozie 75 nie będą w normie. załamuje
      mnie ta dieta cukrzycowa.
      • dr_kaczusia Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 16:37
        paczki i lody nie mialy znaczenia.

No wiec tak:
        - jak robilam to badanie nie bedac w ciazy, za to bedac grupa kontrolna w
        badaniach naukowych nad cukrzyca, mialam byc bezwzglednie na czczo

U ciezarnych:
        - test obciazenia 50g glukozy - nie trzeba byc koniecznie na czczo
        - test obciazenia 75g glukozy - trzeba byc na czczo
        • dr_kaczusia Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 16:42
          zreszta tutaj jest napisane dokladnie:
          www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3948&alt=54

* u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test
          doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60.
          minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki
          upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje
          się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g
          rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania
          oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria).

Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:

* stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g
          glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między
          140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik
          testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po
          obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka
          Diabetologiczno – Położniczego.
          • aksa00 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 16:59
            dziękuje bardzo za inf, niestety tak sie obawiałam ze ta kanapka dużo mi nie
            poprawiła wyniku. ciekawa jestem tylko tego że jesli po glukozie 50 wychodzi
            powyżej 140, to dlaczego po 75 moze wyjśc w normie?
            czemu nie wystarcza samo badanie 50? np. czy może wyjśc po 50 wynik wysoki np.
            160, a potem po glukozie 75, wyjśc w normie? to mnie dziwi.
            • dr_kaczusia Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 17:26
              tu chodzi o rozroznienie czy jest to juz cukrzyca czy poki co uposledzona
              tolerancja glukozy (taki stan posredni miedzy zdrowiem, a cukrzyca). W tescie
              50g dopiero wynik >180mg% swiadczy o cukrzycy, a wynik 140-180mg% o uposledzonej
              tolerancji. Wynik z 75g jest rozstrzygajacy - jesli wyjdzie nieprwidlowo
              diagnozuje sie cukrzyce.
              • aksa00 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 17:59
                to jeszcze chwila prawdy przede mnąsmile póki nie bedzie wyniku skazującego, bede
                sie cieszyć chociażby z owoców, bo wielki wyczyn za mną i słodycze mocno
                ograniczyłam.
            • zuzanna47 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 05.06.07, 08:50
              ja mam cukrzycę ciążową , więc aby rozwiać Wasze wątpliwości, to zarówno test
              na 50 g glukozy jak i 75 g glukozy robi się na czczo. Miałam trzy kłucia na
              czczo. Pierwsze po przyjściu do laboratorium, drugie w jednej godzinie po
              wypiciu glukozy i trzecie po 2 godzinach od momentu wypicia glukozy. Nie wolno
              za dużo chodzić między pobraniami krwi, tyle co do łazienki i absolutnie nic
              nie pić ani nie jeść.
              zuzka
              • dr_kaczusia Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 05.06.07, 10:33
                Diabetolog do kazdego testu kaze byc na czczo i pobiera wynik na czczo, po 1 i
                po 2h.

Poloznik do testu 50g nie kaze byc na czczo i pobiera krew tylko po 1h od
                wypicia roztworu. Dopiero test z 75g robia z trzema pobraniami i wtedy kaza byc
                na czczo.
    • monia832 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 16:20
      TYLKO I WYLACZNIE NA CZCZO!!!!!!!!!!
      • magdagl Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 18:07
        nie ma znaczenia czy jesz malo slodyczy czy duzo,wszystko zalezy od tego jak
        twoj organizm rozklada cukier i czy daje rade z produkcja insuliny. nie musi
        byc to badanie na czczo. ja wrecz pozeralam slodycze w ciazy,a mialam wynik ok
        80.
      • adamari1 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 05.06.07, 08:08
        krzyczysz, a nie masz racji
    • organica Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 04.06.07, 22:22
      kanapka przed wypiciem glukozy mogła ci podnieść poziom cukru
      • polpotworek Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 05.06.07, 00:00
        Mala kanapka moze byc przy 50 glukozy. Przy 75 test robi sie zupelnie na czczo.
        • doti007 przestroga 05.06.07, 08:32
          tylko przy robieniu tego badania pilnujcie zeby dawka byla prawidlowo
          odmierzona, najlepiej w aptece.Bo mi pielegniarka odmierzyla najprawdopodobniej
          na oko i wyszla mi zaawansowana cukrzyca. Moj lekarz skierowal mnie do
          przychodni diabetologicznej. Tylko za bardzo nie moglam uwierzyc,ze mam
          cukrzyce i sama powtorzylam badania w innej przychodni. Okazalo sie,ze wszystko
          jest w normiesmile ale ile strachu sie najadlam to mojesmile durna pielegniarka!
          • zuzanna47 Re: przestroga 05.06.07, 08:51
            ja mam cukrzycę ciążową , więc aby rozwiać Wasze wątpliwości, to zarówno test
            na 50 g glukozy jak i 75 g glukozy robi się na czczo. Miałam trzy kłucia na
            czczo. Pierwsze po przyjściu do laboratorium, drugie w jednej godzinie po
            wypiciu glukozy i trzecie po 2 godzinach od momentu wypicia glukozy. Nie wolno
            za dużo chodzić między pobraniami krwi, tyle co do łazienki i absolutnie nic
            nie pić ani nie jeść.
            zuzka
            • martika14 Re: przestroga 05.06.07, 10:20
              Zuzanno jak dlugo masz juz zdiagnozowana cukrzyce ciazowa i jakie masz wartosci
              przy odpowiedniej diecie, bo ja wlasnie dzis przed sniadaniem mialam pierwsza
              jednostke insuliny, a wynik jak nie byl najlepszy. Strasznie mnie to stresuje
              mimo, ze lekarz mnie uspokaja.
              Pozdrawiam Marta.
              • zuzanna47 Re:martika 05.06.07, 10:27
                Ja mam zdiagnozowaną cukrzycę od tygodnia. Ale jestem dopiero po pierwszej
                wizycie u diabetologa. Dzisiaj czeka mnie druga wizyta. Po 75 g po 1 godzinie
                mam sporo ponad 200. Także to jest bardzo dużo . Pierwsze badanie miałam w
                zeszłym tygodniu na obciążenie 50 g i miałam ponad 180 w związku z tym jestem
                już na diecie i mam kupiony glukometr, nie jem w ogóle słodyczy ( ale i
                wcześniej nie jadłam za dużo,) no i wykluczyłam większość węglowodanów. Więcej
                szczegółow będę mogła Tobie napisac po dzisiejszej wizycie u diabetologa.Też
                jestem przerażona.
                Pozdrawiam
                zuzka
                • martika14 Re:martika 05.06.07, 11:01
                  Ja od razu odstawilam nie tylko slodycze i soki, ale zaczelam zywic sie jak
                  prawdziwy cukrzyk, glukometr jest juz moim przyjacielem, ale uklucia przy
                  podaniu insuliny balam sie jak dziecko moze dlatego, ze nie cierpie igiel, a tu
                  okazalo sie, ze wcale nie bolalo. Dzis zakupilam kolejne 2 ksiazki na temat
                  cukrzycy, bo caly czas za molo o tym wiem. Pozdrawiam, trzymam kciuki i daj
                  znac po wizycie. Marta
                  • moniqep Re:martika 05.06.07, 21:23
                    Nie jestem pewna dlaczego ale moj gin kazal mi zrobic glukoze 75 gr,a nie jak to
                    jest po 21 tyg 50 gr. Moze dlatego ,ze jesli juz cos wyjdzie nie tak to od razu
                    bedziemy dzialac. Spytalam sie go ,czy podejrzewa u mnie cukrzyce i dlatego
                    zamiast 50 mam zrobic 75? Zaprzeczyk,kazal sie nie denerwowac itp. ale od razu
                    po wyniku testu mam do niego zadzwonic nie czekajac na kolejna wizyte.
                    Tak wiec moje pytanie do was. Czy sa pewne objawy ,symptomy cukrzycy ciazowej?
                    Jem wszystko,pije soki,jem owoce i przyznaje sie ,ze slodyczy sobie nie
                    odmawiam. Zwlaszcza mam chec na czekolade. Przed ciaza moglam jej sobie
                    spokojnie odmowic. Czy to ,ze sporo przytylam w ostatnim misiacu moze miec
                    zwiazek z cukrzyca???
                    • aksa00 Re:martika 06.06.07, 14:12
                      jednym z objawów cukrzycy może być szybkie tycie, suchośc w ustach.
                      ale głównie tycie. co oczywiście nie jest regułą, ale jakimś powodem.
                      ja dziś przeszłam test 75 i czekam niecierpliwie na wyniki.
                      • kasia7701 Re:martika 06.06.07, 16:37
                        nie wiem dokładnie ale wydaje mi sie ze te objawy o których piszesz dotyczą
                        takiej zwykłej ckrzycy, a nie ciązowej. Ta cukrzyca ciążowa nie jest taka
                        straszna, sama przez to przechodzilam. Aczkolwiek jak sie o tym dowiedzialam to
                        bylam totalnie załamana. Poprostu trzeba stosowac sie do zaleceń lekarza i
                        stosować dietę. No i przede wszystkim nie stresowac się! U mnie wszystko
                        zakonczyło sie pomyślnie.Maluszek ważył ok 2700 kg. Tak wiec cukrzyca, w moim
                        przypadku, nie miała wpływu na wage dzidziusia. Innych szkód tez nie
                        wyrządziła. Trzymajcie sie dziewczyny!
                        • moniqep Re:martika 13.06.07, 08:48
                          Czy wazne jest w ktorym tyg.ciazy wykonuje sie to badanie? Mi kazano po 21 tyg.
                          I czy lepiej pobrac krew z zyly (tradycyjnie) czy mozna tez to bad, wykonac
                          aparatem gdzie pobiera sie krew z palca i wynik jest natychmiast? Slyszalam
                          rozne opinie.
    • marta76 Re: tak szybko- Glukoza 50 robi sie na czczo ? 13.06.07, 09:21
      ja robilam na czczo.Zgodnie ze wskazaniem ginekologa i laborantki.Szwagierka
      zjadla kanapkę (zgodnie z zaleceniem swojego).Tak wiec nie pomoge.Co do
      jedzenia slodyczy to nie ma nic wspolnego z pozniejszym wynikiem.Ja niestety
      wpierdzielam bez opamietania,mam nadwage a wyniki bardzo dobre.Kolezanka
      szczupaczek,ma awersje do słodyczy a wyszla jej cukrzyca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka