Dodaj do ulubionych

minimum badan podczas ciazy

23.06.07, 10:10
Witam

Moje pytanie moze jest banalne ale..... czy jest mozliwe aby przejsc ciaze z
minimalna iloscia badan??

Niektore musza byc : krew, mocz itd, itp....

Podczas mojej pierwszej ciazy moj gin nie badal mnie ginekologiczne na moja
wlasna prosbe, wszystko inne bylo. Wizyty mialam co dwa miesiace.

Czy kazda z Was chodzi co miesiac do gina??
Obserwuj wątek
    • dagny1001 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 10:46
      A dlaczego nie chciałaś być badana?
    • kingaolsz Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 10:50
      Badan ginekologicznych nie trzeba w ogole robic w ciazy ( wiekszosc swiata tak
      prowadzi ciaze i maja sie dobrze - takie badanie wrecz niesie ryzyko infekcji i
      podraznienia).

Badan krwi chyba 2 sie zaleca, a mocz dobrze jest sprawdzac co miesiac.

Kinga
    • shawca Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 11:08
      Dagny1001

Nie chcialam byc badana z powodow osobistych. Nie sadze by badanie
      ginekologiczne bylo potrzebne.
      W piatym miesiacu ciazy gina zmienilam na polozna i ona sie mna zajmowala.

Wiem, ze na zachodzie nie bada sie kobiet ginekologicznie, w Polsce to jest norma.

Osobiscie uwazam to za niepotrzebna ingerencje.
      • moniqep Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 11:34
        W pierwszej ciazy juz przy pierwszym bad.ginegologicznym okazalo sie ,ze mam
        torbiel na jajniku i musze brac odpowiednie lekarstwa i zastrzyki z hormonem.
        Potem okazalo sie ,ze skraca mi sie szyjka. Nie znam sie ale jesli cos takiego
        sie dzieje to jak to rozpoznac bez badania ginekologicznego???
        A jesli sie ma inf.(grzybice) to tez bez badania tylko tak na ladne oczy???
        Z drugiej strony moj lekarz pod koniec ciazy juz nie badal mnie na kazdej
        wizycie. Kiedys na bad. KTG jakis przypadkowy gin z izby przyjec zbadal mnie
        (zupelnie nie wiem po co) zrobil to nie delikatnie i nastepnego dnia odeszly mi
        wody. W rezultacie urodzilam przez cc miesiac wczesniej.
        Teraz juz wiem ,ze nie dam sie zbadac przypadkowemu lekarzowi bez potrzeby.
        Ale nie jestem przeciwna bad. gin. przez lekarza prowadzacego.
    • mamusia30 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 12:09
      Witam,mnie ostatnio bolał brzuch 20tydz.i lekarz najpierw zbadał mnie
      ginekologicznie czy nie rozwiera mi się szyjka macicy,bo inaczej jak mógłby to
      sprawdzić,a pózniej usg.jest ok.
    • siasiunia1 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 12:29
      ja chodzę co miesiąc i dzieki temu jestem spokojna ze wszystko jest ok. (slysze
      serce etc) na USG bylam dwa razy (23 tc). Jestem raczej zwolenniczka chodzenia
      co miesiac bo tfu tfu sie moze okazac ze cos jest nie tak i dopiero po 2
      miesiacach wyjdzie... (np cos nie tak z dzieckiem)
      • magdulichaa Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 12:31
        i właśnie ja dlatego miedzy innymi jestem za badaniem ginekologicznym , bo
        przecież w inny sposób nie można sprawdzić, czy nie skraca się szyjka, czy nie
        ma rozwarcia, ja nie rozumie, po co tak sie bronić przed badaniem? czemu to ma
        służyć?
    • monikaa13 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 13:20
      w ciazy badalam krew, mocz, hbs, cukier, obciazenie glukoza, i proby
      watrobowe, ale mnie swedzialo to daltego, to chyba wszystkie badania, mysle ze
      to jest minimum ktore musi byz zrobione
      • wiklimuszki Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 13:34
        U mnie jest chyba takie minimum- zaczne od tego ze mieszkam na stale w Nowym
        Yorku pierwsza wizyta 7 tyg badanie ginekologiczne ,krew,cytologia (wykryto
        wirusa) potem usg dopochwowe, nastepna wizyta tylko sluchnie serduszka
        malenstwa i mocz to bylo w 14tyg.Kolejna wizyta 17tydz sluchanie serduszka mocz
        i pytanie o badania prenatalne (nie robilam) kolejna wizyta 21 tydz mocz
        sluchanie serduszka usg polowkowe. A wiec sumujac 1 bad ginekologiczne 2 usg
        raz krew i na kazdej wizycie mocz.Teraz jestem w 23 tyg wizyta 27 czerwiec moze
        w koncu wezma krew?!!!
    • mamaania7 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 14:12
      Mój lekarz robi tylko usg i wizyty mam co 3 tygodnie ze wzgledu na zwolnienie
      bo dłuższego wypisać nie może. Badania co 2 miesiace krew mocz cukier na czczo
      i obciążenie glukozą na szczęście wynik dobry nie trzeba było powtarzać bleee.
      • gizmaaa Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 14:27
        Pewnie, lepiej jest być regularnie badanym, wtedy jest pewność że wszystko jest
        oki. Właśnie jakby lekarz mniej się interesował moją ciążą i moimi badaniami to
        prawdopodobnie już bym dawno zmieniła lekarza. A ograniczając badania do
        minimum niestety nie masz pewności że wszystko jest dobrze i że jesteś zdrowa,
        że twoja dzidzia jest zdrowa. Ale życzę ci zdrowego dzidziusia i dobrego porodu
        • 24lena mozna 23.06.07, 14:49
          ja przez przez cala ciaze niewidzialam lekarza,
          ciaze prowadzila mi midwife(polozna),
          ani razu niebylam badana ginekologicznie,
          mialam 2 USG,badania krwi i moczu...
          Lekarza zobaczylam w 36 tyg ciazy,poniewaz mialam wstrzymywany porod...
          urodzilam 2 tygodnie pozniej-tez bez lekarz.

bardzo sobie chwale ten system opieki ciazowej w uk.
          • paliwodaj Re: mozna 23.06.07, 16:17
            Tez sie zastanawiam po co tam grzebac co kilka tygodni. w razie infekcji to
            przeciez poczuje ze cos jest nie tak. W USA , oczywiscie nikt tego nie robi, na
            poczatku , 2 pierwsze wizyty z polozna i zauwazylam ze coraz czesciej na
            poczatku ciezarne widuja tylko polozne.
            Wielkie i dobre szpitale na dodatek nie praktykuje tego ze ciezarna ma tylko
            jednego swojego lekarze. Wizyty sa w przychodniach przyszpitalnych i zwylke
            wizyta jest z roznymi lekarzami, bo nie wiadomo ktory bedzie przy porodzie na
            dyzyrze i tez dobrze jest zaczerpnac roznych opinii
      • ingapol do mamaania7 23.06.07, 20:05
        a dlaczego nie może wypisac zwolnienia na dłużej niż 3 tyg ??? ja mam zawsze na
        28 dni !!!a jak byłam w szpitalu to miałam na 33 dni, tzn: 3dni pobytu w
        szpitalu + 30dni
    • bedka5 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 16:43
      Cześc jestem w 33 tyg. i nie wyobrażam sobie przejśc przez ciążę bez badania
      tym bardziej, że pierwszą ciążę poroniłam więc teraz wolę dmuchac na zimne.
      poza tym jeśli coś się dzieje niedobrego , np. okazało się że mama miękką
      szyjkę to jak to sprawdzic bez badania. owszem nie jestem zwolenniczką częstych
      badań usg ale co do reszty - badania i to gin. też uważam że powinny byc.
      Chociaż mój gin. nie badał mnie za każdym razem (wizyta co 4 tyg.), a na
      ostatniej wizycie zlecił cytologię.
    • abel0ne Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 17:39
      gdybym w pierwszej ciązy nie latała do gina co 3 a nawet potem co 2 tygodnie,
      pewnie poroniłabym, bo w czwartym miesiącu zaczęła mi się skracać szyjka macicy,
      potem zaczęło mi się robić rozwarcie... Ja czułam się wyśmienicie, więc bez oka
      gina bym o niczym nie miała pojęcia.
      • kasia191273 Re: minimum badan podczas ciazy 23.06.07, 23:03
        mieszkam w Holandii

miałam raz robioną morfologię (1 trymestr) i potem raz hemoglobinę (3 trymestr)

dwa usg- w 12 i 20 tygodniu (zwykłe, nie genetyczne)

badania wewnętrzengo ani razu- tu się nie bada

do położnej na początku co miesiąc, pod sam koniec co tydzień, na każdej
        wizycie badanie zewnętrzne, ważenie i mierzenie ciśnienia

cała ciąża- marzenie, dziecko wspaniałe i superzdrowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka