Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka

11.07.07, 14:17
Witam.Kończy "nam" się 18 tydzień.Wczoraj zaczęłam czuć miłe bąbelki w
brzuchu.Dziś również to się zdarzało.Jest to moja pierwsza ciąża i nie mam
100 % pewności, że to ruchy dzidzi.W związku z tym proszę o pomoc ,mianowicie
czy ruchy dzidziusia w tym okresie są odczuwalne w dole brzucha???Pytam
ponieważ mama i babcia opowiadając o pierwszych ruchach mówiły mi,że czuły je
z boku brzucha.Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam wszystkie mamy.
Obserwuj wątek
    • siasiunia1 Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 14:26
      ja czułam z dołu brzucha - takie ni to bąbel, ni to motylek smile a tak naprawde
      pierwszego prawdziwego kopniaka poczułam w 20 tc.pozdrawiam smile
      • lavetti Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 14:31
        Pierwsze ruchy poczułam również dole brzuszka, ale były to raczej już mocne
        kopniaczki i też w 18 tc. Natomiast wcześniej jakoś umknęło mi to bulgotanie i
        łaskotanie.
    • kinia0422 Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 14:28
      ja też zdecydowanie miałam w dolnej części brzucha i w I i teraz w II ciąży.
      pozdr.k.
    • renne1 Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 14:29
      Tak, pierwsze ruchy dziecka odczuwa sie w dole brzucha. Ja je nazywałam
      bulgotaniem. Poczatkowo nie czułam ich w ciagu dnia tylko wieczorem, leżąc w
      łózku. To jest niesamowite!!! Teraz jestem w 33t.c. i mój dzidziuś rusza się
      bardzo dynamiczniesmile)) Pozdrawiam!
    • eyes69 Ruchy sa tam odczuwalne, gdzie macica 11.07.07, 14:33
      A macica narazie nisko, a wiec i ruchy dziecka w tamtych okolicach.
    • ignis1978 Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 14:34
      Ruchy dziecka mogą być różnie zlokalizowanesmile Dzidzie ułożone są różnie, więc
      nie ma regułsmile Na początku są to rzeczywiście " muśnięcia" tylko, potem zaczyna
      się "falowanie" brzucha a potem już nieco mniej przyjemne kopniakibig_grin
      Pozdrawiam smile
    • anula_c Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 14:50
      Ja w obu przypadkach - czyli ciazach smile czulam pukanie w dole nad wzgorkiem
      lonowym tez raczej z boku, po lewej, ale u Ciebie moze byc inaczej smile Ale w
      kazdym badz razie raczej nisko smile
    • bruyere Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 18:36
      Ja czułam w dole brzucha, myślę, że po bokach czują mamy w bardziej
      zaawansowanej ciąży, jak macica jest większa.
      • hanulllka Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 20:02
        Ja pierwsze ruchy poczułam ok 17 tyg. i przypominały delikatne muśnięcia
        skrzydeł motyla raczej w dolnej części brzucha smile Teraz jestem w 27tc i czuję
        malutką o wiele mocniej, najczęściej rano po śniadaniu i wieczorem, gdy już leżę
        w łóżku. Wspaniałe uczucie, trudno się wtedy nie uśmiechnąć smile)
        • yool125 Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 20:34
          Cudowne uczucie prawda???gdybys puerwsze babelki poczula z boku bardziej pewnie
          zupelnie bys nie zorientowala sie ze to Twoje malenstwo...a tak wiesz ze to nie
          przelewania a w pecherzu tez tak sie nigdy nie zdarza hehhe wiec wyczekuj na
          wiecej i wiecej...ale sie nie denerwuj maluch jest malenki i czasem moze zrobic
          sobie "Przerwe "na 2 dni z tymi swoimi figielkami...a wlasciwie nie ono bedzie
          mialo przerwe lecz Ty bo dzidzia sie rusza caly czas ale nie zawsze ja czuc na
          twoim etapie ciazysmilepozdrawiamy z moim 22 tyg synusiemsmile))))))))))))))malym
          huligankiem bo kopie i szturcha i to glownie w porach poznych wieczornych
    • a.g.g.a Re: Ruchy dziecka 11.07.07, 21:36
      Na początku czułam ruchy dziecka bardzo nisko...Nie było to osławione
      trzepotanie skrzydeł motyla.Ja miałam wrażenie,jakby ruszała mi się i wiła pod
      skórą mała żmijkawinkTe ruchy odczuwałam regularnie rano i wieczorem.Im ciąża
      była starsza,tym wyżej czułam ruchy,a więc w okolicach pępka,a póżniej(od około
      33 tyg.) tuż pod biustem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka