Dodaj do ulubionych

jak czesto usg?

16.07.07, 15:28
mialam robione w 6 tc a teraz jestem w 13tc i moj gin chce abym jutro
przyszla na usg( prywatnie bo w naszym szpitalu czeka sie przynajmniej 2
tyg.) a ja mam blizniaki na podtrzymaniu. jednak moja mama nakrzyczala na
mnie ze wcale mi to nie potrzebne ze tak czesto usg sie nie robi i pewnie
chce mnie naciagnac.czy ktoras z was tez miala tak czesto usg? co myslicie? w
koncu to ciaza zagrozona wiec moze lepiej odzalowac te 50 zl. i chodzic na to
badanie tak czesto jak gin zaleca? sama nie wiem.
Obserwuj wątek
    • ewsien79 Re: jak czesto usg? 16.07.07, 15:35
      Przy ciąży zagrożonej usg miałam robione co 2 tygodnie.Między 11, a 13
      tygodniem ciąży usg jest podobno tym jednym z ważniejszych.Gdzie można zbadać
      czy dzieci nie mają wad.
      • lavetti Re: jak czesto usg? 16.07.07, 15:58
        Powtórzę się po raz kolejny. Między 11 tc a 13 i 6 dniem wykonuje się USG tzw.
        genetyczne, gdzie mierzy się przezierność karkową, sprawdza widoczność kości
        nosowej, bada przepływy krwi w przewodzie żylnym i przez zastawkę trójdzielną.
        Lekarz sprawdza też położenie serduszka, żołądka, pęcherza moczowego. Powinien
        też zmierzyć szyjkę macicy oraz stan zatoki Douglasa.
        Natomiast żeby zapewnić dokładną ocenę budowy i rozwoju płodu oraz wykryć
        czynniki ryzyka okołoporodowego należy wykonać USG:
        10-14 tc- wczesne wykrywanie wad rozwojowych płodu, ocena przezierności
        karkowej- w kierunku m.in. zespołu Downa i wielu innych chorób płodu,
        18-22 tc- wykrywanie większości wad rozwojowych lub
        15-20 jeżeli nie było USG w 10-14 tc- USG genetyczne- wykluczenie z dużym
        prawdopodobieństwem zespołu Downa i wielu innych chorób płodu
        28-32 tc- ocena rozwoju płodu, wczesne wykrywanie zaburzeń wzrostu
        36-40 tc- ocena ryzyka okołoporodowego (z badaniem KTG), położenia, wielkości i
        rozwoju płodu.
        Mam nadzieję, że jakoś rozjaśniłam Ci sytuację.
      • malgosiek2 Re: jak czesto usg? 16.07.07, 16:06
        Re: jak czesto usg
        Autor: ewsien79
        Data: 16.07.07, 15:22
        tak cęsto jak zaleci lekarz, w zalezności od przebiegu ciąży. Nie ma reguł na
        to ile razy.
    • asia19813 Re: jak czesto usg? 16.07.07, 15:55
      ja miałam zagorżoną ciążę, jeszcze nie urodziłam, ale sie poprawiło, lekarz
      robił mi USG co miesiąc na każdej wizycie, krótkie USG, ale nie brał za to
      pieniędzy, tylko przy dużym USG opisowym, 60zł.
    • asia19813 Re: jak czesto usg? 16.07.07, 15:56
      dodam że myślę zże warto robić USG i nie żałować pieniędzy, przeciez masz
      zagrożoną ciążęk, i mnogfa. Powodzenia.
    • a.stalowa Re: jak czesto usg? 16.07.07, 16:00
      Badanie usg rob tak czesto jak zaleca lekarz.Przy ciazy zagrozonej badanie
      takie wykonuje sie co 2tc,jak nie czesciej.Moja nie jest zagrozona ,a chodze na
      usg co miesiac.
    • justair Re: jak czesto usg? 16.07.07, 16:01
      Kiedy lekarz skierowal mnie na pierwsze usg w 8tc, od razu zaznaczyl, ze
      nastepne mam zrobic w 12tc. Wtedy mozna zmierzyc przeziernosc karku. Przy
      pierwszym usg zapytalam kiedy powinno sie przyjsc na kolejne. Lekarka
      powiedziala, ze w 12 tygodniu. Z pewnoscia to standard w Polsce. Na kolejne mam
      sie zglosic po 20tc. Ale przy Twojej zagrozonej ciazy mysle, ze lepiej dmuchac
      na zimne. Ja bym poszla nie myslac o pieniadzach. Jestem pewna, ze Ci nie
      naciaga. Skoro prowadzi Twoja ciaze czuje sie odpowiedzialny za Twoje zdrowie i
      zycie Twoich dzieci.
      • lamciad Re: jak czesto usg? 16.07.07, 16:44
        Ja mam ciąże zagrożoną i od 5 tyg mialam USG co tydzień.Teraz sytuacja sie
        poprawiła i kolejne badanie mam wlaśnie w 12 tyg(przeziernosc karkowa-bardzo
        wazne badanie robione tylko i wylacznie w tym okresie).Pamiętaj,że za czasów
        Twojej mamy USG mieli tylko w najwiekszych szpitalach i dla niej cos takiego to
        czarna magia.
        • spaska Re: jak czesto usg? 16.07.07, 16:50
          to chyba zalezy indywidualnie od przebiegu ciąży i lekarza, moj gin na przykład
          był z tych:jak najmniej USG więc wykonywal tylko te zalecane, ale potem okazało
          się że mam ciąże zagrożoną i USG miała robione częściej raz zdazylo się że
          miałam dwa badania w jedym tygodniu. Z kolei moja bratowa, która była w ciązy w
          tym samym czasie co ja, chodziła do innego gina i miała badanie co wizytę tzn co
          3 tygodnie, a ciąża przebiegała książkowo. generalnie lepiej robić skoro jest
          taka potrzeba, czetsze badania to lepsza diagnostyka.
          • netty5 Re: jak czesto usg? 16.07.07, 21:52
            dzieki dziewczyny! pokaze wasze opinie mojej mamie i moze zrozumie ze teraz to
            troszke inaczej niz za jej czasow. ja bym i tak poszla na to usg niezaleznie od
            jej pogladow ale denerwuje mnie troszke takie jej podejscie do sprawy a ona
            naprawde potrafi byc upierdliwa. a ja juz zaczynam miec chumorki i wiekszosc
            rzeczy mnie denerwuje wiec zaczyna dochodzic do malych spiec a ja ja przeciez
            bardzo kocham i jest mi pozniej przykro. a teraz nerwy sa nam przeciez najmniej
            potrzebne. jeszcze raz dzieki.
            • lumja Re: jak czesto usg? 17.07.07, 08:19
              ja mam na każdej wizycie, poczatkowo co 4, teraz co 3 tygodnie. I dobrze -
              lubie popatrzec na malego i wiem, że z nim wszystko ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka