24.08.07, 12:09
Jestem w 4 miesiącu ciąży ale jeszcze nie byłam u ginekologa nie mogę się
dostać ze względu na strajki. W ten wtorek idę na usg prywatnie. Na szczęście
sie dobrze czuje. Ruchy dziecka są bardzo wyraźne tylko nie wiem czy mogę brać
prenatal bez konsultacji z lekarzem . Napiszcie coś blagam
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Ginekolog 24.08.07, 12:21
      Jakie strajki? Strajkują lekarze w szpitalach, przychodnie normalnie pracują.
      Poza tym mogłaś pójść prywatnie, przynajmniej ja poszłabym na twoim miejscu,
      prenatal to akurat najmniejszy problem, bp np. w 12 tc przeprowadza się badanie
      USG wykrywające wady genetyczne, min. Zespół Downa. Masz chyba dość luźny
      stosunek do ciąży, a martwisz się prenatalem...
    • laura801 Re: Ginekolog 24.08.07, 12:28
      trochę mi szczęka opadła....... może kupiłaś w aptece chociaż kwas foliowy,
      który jest bardzo istotny przez pierwsze 3 m ciąży, musisz wykonać morfologię,
      może wszystko jest w porządku, a jeżeli nie to nie dajesz sobie i dziecku
      szansy. strajki ?????????
    • deigratia Re: Ginekolog 24.08.07, 12:49
      Prenatal lub inne witaminy dla kobiet w ciąży można brać bez konsultacji z
      lekarzem. W Polsce zaleca się je najczęściej od drugiego trymestru. Przy złych
      wynikach badaniań (krwi) zaleca się wcześniej. Przy dobrych - są lekarze, którzy
      w ogóle nie polecają.
      • magdulka26 Re: Ginekolog 24.08.07, 12:52
        No w szoku jestem,jestes w 4 miesiącu i jeszcze u ginanie byłaś.Ile Ty masz
        lat,nie zyjemy w ciemnogrodzie.Lekazre w prywatnych gabienetach nie strajkują
        więc nie zastawiaj się strajkiem.
        • drugaosoba Re: Ginekolog 24.08.07, 13:15
          Po co ja atakujecie? to chyba jej sprawa czy była już u gino czy tez nie....
          • silje78 Re: Ginekolog 24.08.07, 13:43
            nie każdego stać na prowadzenie ciąży prywatnie. ja przez cała ciążę
            na wizyty wydałam ponad 1500zł. więc nie naskakujcie na dziewczynę,
            że nie poszła prywatnie. jeśli faktycznie przez strajk nie dostała
            sie do lekarza to raczej na lekarzy należy burczeć a nie na nią.
        • zosiaczek25 Re: Ginekolog 24.08.07, 14:42
          magdulka26, to jest "dopiero" 4 miesiac. Ja kilka razy spotkalam w poczekalni
          kobiety kilka tygodni przed terminem, ktore czekaly na swa pierwsza wizyte... To
          co o nich powiedziec?
          • memphis90 Re: Ginekolog 26.08.07, 09:56
            Taaa, znajomy ginekolog mówił, ze (jak przyjmuje w takiej małej miejscowości)
            przychodza do niego dziewczyny w zaawansowanej ciaży, brzuszyska gigantyczne,
            widać, ze dziewczyny na ostatnich nogach, a jak pyta o ostatnią miesiączkę, to
            jest "Yyyyyy, no chyyyyba tak z 3 miesiące temu, nie pamiętam".
    • tulasie Re: Ginekolog 24.08.07, 14:38
      No wiec napisze Wam wszystkie zszokowane mamusie, ze chyba tylko w
      Polsce lata sie co 5 minut do lekarza. Mieszkam w Szwecji i tu
      pierwsze badanie usg robi sie miedzy 14 a 18 tyg ciazy. I jakos
      spoleczenstwo funcjonuje a przyrost jest jeden z najwyzszych w
      Europie ( jesli juz w tej chwili nie najwyzszy). Wiec po co tak
      szczujecie dziewczyne?
      Co do Twojego pytania mamus-ia19 to tak witaminy dla kobiet
      ciezarnych mozesz zazywac bez konsultacji z lekarzem. I zycze Ci
      zeby wszystkie Twoje obawy co do rodzicow sie nie spelnily!
      • ignis1978 Re: Ginekolog 24.08.07, 14:52
        Witaj! Skoro porównujesz sytuację w Szwecji do tej panującej w Polsce, to może
        zauważysz też różnice w tzw. "socjalu"?
        Wg mnie takie zestawienia głębszego sensu nie mają. Żyjemy tu i teraz. Inne
        podejście do ciąży i jej prowadzenia mają nie tylko lekarze z różnych krajów i
        kontynentów, ale i Ci, którzy pracują w tych samych warunkach. Społeczeństwo
        jakoś funkcjonuje wszędzie, bo jakoś jest zawsze:]
        A co do witamin...zdania są podzielone. Ja bez konsultacji z lekarzem nie
        zażywałam żadnych leków. Nie tylko niedobór, ale i nadmiar witamin może szkodzić.
        • tulasie Re: Ginekolog 24.08.07, 15:00
          Wybacz ale nie rozumiem Twojego porownywania jak to
          piszesz "socjalu" co to ma do tematu?
          Zayzwanie witamin zgodnie z umieszczona na nich etykieta jest jak
          najbardziej bezpieczne.
          • justine0178 Re: Ginekolog 24.08.07, 15:51
            Odnośnie konieczności odwiedzania lekarza i brania np. witamin dla
            ciężarnych... To wcale nie jest takie oczywiste i proste. Podam
            prosty przykład (mój): mając niedoczynność tarczycy nie można
            przyjmować preparatów zawierających jod, a większość witamin dla
            ciężarnych go zawiera. U mnie wykryto niedoczynność na początku
            ciąży- dzięki badaniom zleconym przez lekarza. Dzięki temu po
            pierwsze zaczęłam się leczyć, a po drugie wiedziałam, jakie witaminy
            mogę brać. Dlatego zalecam więcej ostrożności w wydawaniu takich
            radykalnych opinii..
            Pozdrawiam.
            • chmurzysko Re: Ginekolog 25.08.07, 15:20
              To jest drugie dziecko autorki postu wiec zapewne wie czy ma klopoty
              z nadczynnoscia czy nie. Po drugie Prenatal nie zawiera jodu o czym
              mozesz sobie poczytac tu: www.holbex.pl/content/view/22/22/
              Po trzecie witaminy dla kobiet w ciazy nalezy brac bo nasz dieta
              nigdy nie jest na tyle dobrze zbilansowana zebysmy dostarczali
              organizmowi wszystkiego co potrzeba.
              • justine0178 Re: Ginekolog 27.08.07, 10:58
                Napisałam, że większość witamin zawiera jod, a nie wszystkie- to po
                pierwsze. Po drugie na "nadczynność" jod nie szkodzi- wręcz
                przeciwniesmile A po trzecie ja również jestem zwolenniczką
                przyjmowania witamin w ciąży, ale wszystko pod kontrolą lekarza.
                Niestety przyjmując coś "na własną rękę" można narobić więcej szkody
                niż korzyści. I jeszcze jedno- problemy z tarczycą mogą się pojawić
                w każdym momencie- więc to, że się nie ma problemów w pierwszej
                ciąży nie zwalnia z obowiązku przebadania się w następnej.
                Pozdrawiam.
      • budzik11 Re: Ginekolog 24.08.07, 14:58
        W Szwecji.... A w takiej np. Kenii kobiety przez całe życie nie chodzą do
        ginekologa i też mają pewnie dodatni przyrost naturalny. Po co takie głupie
        porównania? Dziewczyna mieszka w Polsce i my piszemy o polskich standardach - a
        więc w Polsce chodzi się standardowo co miesiąc na wizyty kontrolne u
        ginekologa, co miesiąc robi się badania laboratoryjnej i inne (ciśnienie, waga
        itd). No i stąd nasze zdziwienie. Inna sytuacja to po prostu zaniedbanie i tyle
        i nie ma co wyjeżdżać ze Szwecjami.
        • tulasie Re: Ginekolog 24.08.07, 15:02
          Tak tak i chyba jak nigdzie wswiecie ciaze traktuje sie jak chorobe
          i jesli tylko jest mozliwosc wyciaga sie raczke po zwolnienie - albo
          jak czytalam na forum, placi sie dodatkowo lekarzowi zeby zwolnienie
          wystawil... A pozniej placz ze pracodawcy nie chca zatrudniac
          mlodych dziewczyn.
          • ignis1978 Re: Ginekolog 24.08.07, 15:05
            Ciekawe dlaczego jesteś tam a nie tu...Przypadek?
            • tulasie Re: Ginekolog 24.08.07, 15:07
              Zaspokoje Twoja ciekawosc... tu mieszka moj maz.
              • ignis1978 Re: Ginekolog 24.08.07, 15:25
                To boczny tor, odbiegamy od głównego wątku. Nie mieszkasz z mężem w Polsce. Tam
                warunki są lepsze i zapewne dlatego właśnie tam zapuściliście korzenie. Nie
                wnikam. Nie ma też sensu zastanawianie się co by było, gdyby... Mam nadzieję, że
                ciąża tej dziewczyny przebiega prawidłowo, zakończy się pomyślnie oraz, że
                kolejne decyzje będzie podejmowała bardziej świadomie.

Pozdrawiam
                • tulasie Re: Ginekolog 24.08.07, 16:06
                  Masz racje odbieglysmy od tematu. Rowniez pozdrawiam

ps. moj maz jest szwedem
          • budzik11 Re: Ginekolog 24.08.07, 17:22
            tulasie napisała:

> Tak tak i chyba jak nigdzie wswiecie ciaze traktuje sie jak chorobe
            > i jesli tylko jest mozliwosc wyciaga sie raczke po zwolnienie - albo
            > jak czytalam na forum, placi sie dodatkowo lekarzowi zeby zwolnienie
            > wystawil... A pozniej placz ze pracodawcy nie chca zatrudniac
            > mlodych dziewczyn.

A co ma piernik do wiatraka???
            Nadmiar troski i opieki medycznej chyba nikomu jeszcze nie zaszkodził, w
            przeciwieństwie do zaniedbania i braku opieki. A to np. że w Pl. ciąże sa pod
            specjalnym nadzorem można porównać choćby do Wielkiej Brytanii, gdzie usuwa się
            niepotrzebnie, "omyłkowo" 3200 ciąż rocznie po testach USG, bez dalszej
            szczegółowej diagnostyki pod kątem wad genetycznych.
            • tatuuum Re: Ginekolog 24.08.07, 17:46
              "Wielkiej Brytanii, gdzie usuwa się niepotrzebnie, "omyłkowo" 3200
              ciąż rocznie po testach USG, bez dalszej szczegółowej diagnostyki
              pod kątem wad genetycznych."

Hej,
              1. podaj zrodlo tych wiadomosci.
              2. Jak czytam takie wpisy to chce mi sie smiac, bo to znaczy, ze
              wszedzie w Europie jest beee tylko w Polsce jest najlepiej
              rozwinieta medycyna i najlepsi lekarze hihihihi

• budzik11 Re: Ginekolog 25.08.07, 21:23
                tatuuum napisała:

> "Wielkiej Brytanii, gdzie usuwa się niepotrzebnie, "omyłkowo" 3200
                > ciąż rocznie po testach USG, bez dalszej szczegółowej diagnostyki
                > pod kątem wad genetycznych."
                >
                > Hej,
                > 1. podaj zrodlo tych wiadomosci.

Proszę bardzo: Autor dr Hylton Meire, artykuł "USG niejednoznaczne w
                rozpoznawaniu zespołu Downa?" oryginalnie drukowany w czasopiśmie Ultrasound, w
                Polsce w tłumaczeniu dostępny na stronie
                www.esculap.pl/PED/news.html?news=16597. To ostatni akapit z tego
                artykułu: "Naukowiec wykazał, że wartość przypisywania badaniu przezierności
                karku jest
                przeceniana i że ta metoda nie została naukowo zbadana statystycznie. Według
                danych przedstawionych w publikacji Meire'a z powodu wykorzystywania tego
                rodzaju badań w zapobieganiu urodzeniom dzieci z wadami chromosomalnymi, w samej
                Wielkiej Brytanii dochodzi do aborcji 3200 zdrowych ciąż rocznie. "

> 2. Jak czytam takie wpisy to chce mi sie smiac, bo to znaczy, ze
                > wszedzie w Europie jest beee tylko w Polsce jest najlepiej
                > rozwinieta medycyna i najlepsi lekarze hihihihi
                >
                Pogadaj z dziewczynami mieszkającymi np. w Wielkiej Brytanii, czy Irlandii,
                zapytaj jak tam wygląda opieka nad ciężarnymi.
                • tatuuum Re: Ginekolog 25.08.07, 21:42
                  Po pierwsze przytoczony artukul brzmi inaczej niz to co wczesniej
                  napisalas - przyznasz szczerze. Po drugi przeciez tych kobiet nikt
                  nie zmusza do aborcji, same sie na nia decyduja niechcac sie poddac
                  dalszej diagnostyce. Po trzecie w kazdym innym kraju "wartość
                  przypisywania badaniu przezierności karku jest przeceniana", w
                  Polsce tez, z ta roznica ze w Polsce o wiele trudniej jest dokonac
                  aborcje. Po czwarte mieszkalam w Londynie przez rok i 8 miesiecy.
                  • budzik11 Re: Ginekolog 25.08.07, 22:11
                    Nie, wcale nie przyznam - chodzi mi o to, że być może w GB jest tak duży odsetek
                    usuniętych "omyłkowo" ciąż, tzn. omyłkowo zdiagnozowanych jako zagrożone wadami
                    genetycznymi, bo kobiet się po prostu nie bada, albo nie uświadamia w tej
                    kwestii. To, co u nas się dzieje - wystarczy poczytać chociażby to forum - byle
                    odchylenie od normy i już dramatyczne wołanie o pomoc, o pocieszenie, już
                    dziewczyny wpadają w czarną rozpacz, bo gdzieś tam o 1 mm za mało czy za dużo,
                    już lecą do pięciu innych "najlepszych fachowców" i nikt nie usuwa ciąży po
                    pierwszej takiej diagnozie. Ja nie wiem, czy to dobrze, czy nie, że w Pl KAŻDĄ
                    ciążę utrzymuje się za wszelką cenę, nie to, co za granicą, gdzie przyjmuje sie,
                    że zdrowa ciąża utrzyma się sama, chora zostanie naturalnie wyeliminowana i nikt
                    sie nie rozczula nad ciężarnymi. Jednak ja czyta się wypowiedzi dziewczyn z
                    zagranicy, to widać, że przynajmniej opieka i w ogóle podejście do ciąży w Pl
                    jest dużo bardziej troskliwe i zapobiegawcze niż gdzie indziej.
                    A jak mieszkałaś ten rok i 8 miesięcy w Londynie - czy byłaś wtedy w ciąży i
                    doświadczyłaś opieki medycznej nad ciężarnymi? Bo o tym zdaje się jest mowa.
    • feenkind Re: Ginekolog 24.08.07, 15:16
      Ja w pierwszej ciązy latałam jak kot z pecherzem, az mi bokiem wychodziły te
      wszystkie badania, to macanie i takie tam.W drugiej powiedziałam sobie dość!
      Pojawiłam sie u lekarza dopiero po trzech miesiacach, jak skonczyłam zyganie i
      takie tam,chyba wtedy bym nie zniosła zadnego dotykania mnie i grzebania we
      mnie.Oczywiscie w miedzyczasie przyjmowałam kwas foliowy i jakies witaminy,
      ktore przez telefon skonsultowałam ze swoja była gino, bo zmieniłam miejsce
      zamieszkania i znalezienie dobrego gino jak jest potrzebny to rowna się
      cud.Czułam się swietnie, byłam spokojna, zrelaksowana.Nie zazluje, ze nie
      poszłam od razu, jeszcze raz postąpiłabym tak samo.Jesli ciąza jest ok i
      wszystko gra, to mozna sobie tez samemu swietnie kontrolować badania.
      • budzik11 Re: Ginekolog 24.08.07, 17:27
        feenkind napisała:

Jesli ciąza jest ok i
        > wszystko gra, to mozna sobie tez samemu swietnie kontrolować badania.

No właśnie o to chodzi - o to, żeby wiedzieć, czy wszystko jest w porządku i czy
        wszystko gra. Przepraszam, badasz się sama w domu przed lusterkiem? Na badania
        też się sama kierujesz i potem sama je interpretujesz i stawiasz diagnozę, ew.
        wypisujesz recepty na niezbędne leki?? Po to właśnie chodzi sie do lekarza. To
        ma kobietom pomóc a nie utrudniać życie.
    • tatuuum Re: Ginekolog 24.08.07, 16:24
      Tez bylam u ginekologa na pierwszej wizycie w 4 miesiacu. Nic mnie
      nie bolalo, nie plamilam, zawsze bylam zdrowa wiec nie bylo powodu.
      To tylko ciaza a nie stan przedzawalowywink Zycze wiecej spokoju i
      radosci z bycia przyszla mama smile
      • laura801 Re: Ginekolog 24.08.07, 17:10
        tu nie chodzi tylko o witaminy, ale np toksoplazmozę wykrytą na początku ciąży
        da się wyleczyć oraz inne choroby, które zagrażają płodowi, ja musiałam brać
        leki podtrzymujące ciąże od samego początku, także wczesna wizyta u gina
        pozwoliła mi dużo uniknąć złego.

no cóż na forum nie da się nie oceniać - ale na formę oceny mamy już wpływ. Mnie
        po prostu zdziwiła naiwność matki drugiego dziecka............
    • memphis90 Re: Ginekolog 26.08.07, 10:01
      " Ruchy dziecka są bardzo wyraźne" - jeśli tak, to ciąża jest chyba bardziej
      zaawansowana, niż 4 m-c. Pierwiastki zaczynają czuć ruchy dziecka ok. 20 tyg
      ciąży, wieloródki-ok 18 tyg.
      • tezauurus Re: Ginekolog 26.08.07, 10:07
        Oj wcale niekoniecznie. Ruchy dziecka mozna czuc wczesniej, pisza o
        tym dziewczyny na innym forum:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47868&w=67658628
      • alpepe Re: Ginekolog 26.08.07, 10:46
        bzdura, kobiety szczupłe wyczuwają ruchy z reguły wcześniej, mnie
        połona zapytała o nie w `5 t.c. w drugiej ciąży, poczułam je
        zdecydowanie tego samego dnia, w pierwszej ciąży to było może
        tydzień później.
      • mamus-ia19 Re: Ginekolog 27.08.07, 11:36
        gdy zna się swoje ciało to wyczuć można ruchy dziecka już od 14 tygodnia ciąży.
        Chyba ze nie odruznia sie ruchów dziecka o d zaparcia lub burczenia w brzuchu smile
    • tulasie do mamus-ia19 28.08.07, 18:18
      I jak sie czujesz po wizycie u lekarza? Jak Malenstwo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka