Dodaj do ulubionych

imię dla maleństwa

04.07.03, 17:37
witajcie wszystkie szczęściary
Jestem w skończonym 31 i zaczętym 32 tygodniu i nadal mam problem z wyborem
imienia dla mojej małej. Do 26 tyg. był Jakub, bo wszyscy nam tak
sugerowali. Sugerowali sie moim wyglądem ( tzn bez wyprysków, bez zmian na
twarzy), brzuchem, że niby jest na chłopaka, a tu na wizycie w 26 tyg.
okazało się ze będzie panienka. Dla mnie super, bo i tak mi nie zależało na
płci. Ważne że zdrowa. Ale do dziś nie mamy koncepcji na imię. Pomóżcie
Pozdrowionka obecne mamy i przyszłe mamy
przyszła mama
Moniak
Obserwuj wątek
    • ery20 Re: imię dla maleństwa 04.07.03, 20:48
      Ja 26.06.03 urodzilam córeczke i mimo tego ze cala ciaze byla Oliwia teraz
      jest Zuzia.... Imie ktore pod kazdym wzgledem bedzie pasowalo do twojej dzidzi
      samo przyjdzie ci do glowy kiedy to juz ja ujrzysz smile Pozdrawiam i zycze
      milego i niezapomnianego porodu smile
      Joanna i Zuzia smile
    • barbin Re: imię dla maleństwa 04.07.03, 22:15
      razem z mężem stwierdziliśmy, że Julie, Natalie, Karoliny-bardzo piękne, ale
      już nazbyt popularne. Mamy Basię. Nie wiem, czy kiedy dorosnie nie bedzie mi
      miała za złe, ze ma niemodne imię. Na swój sposób jest przecież oryginalne.
    • kasia_mm Re: imię dla maleństwa 04.07.03, 22:41
      zgadzam sie z Barbin -Natalie, Karoliny Julie - ok tylko nie koniecznie co
      druga wystąp...... w mojej klasie na 25 dziewczyn było 5 Kasiek, 4 Gośki, 4
      Doroty i 3 Moniki - i już prawie cała klasa hehesad

ja wprawdzie noszę chłopca - ale też imię wybraliśmy tradycyjne - Marek lub
      Marcin - jeszcze do końca nie wiadomo - walka trwa smile))
      jeśli by była dziewczynka miała być Marią, Leną, Zosią lub Anią.
      proponuję iść z mężem na najbliższy plac zabaw i zobaczyc ile jest
      tych "popularnych " imion - potem sięgnąć po skarbniczek imion polskich i
      wybrac coś co będzie tradycyjne, polskie i pasujące do maluszka i dorosłej
      kobiety (wyobrażacie sobie babcię o imieniu Nikola???)
    • gpr Re: imię dla maleństwa 04.07.03, 22:48
      Moja miała być Mają a jest Basią - od Baśki z " Pana Wołodyjowskiego ", Barbary
      Radziwiłłówny, Barbary z " Nocy i dni", Barbaray Streisand i innych znakomitych
      imienniczek. Fajne są też Zośki, Michalinki, Weroniki i inne. Dla mnie ważne
      jest to, aby imię dobrze mi się kojarzyło, żeby coś oznaczało lub nawiązywało
      do osoby, która zrobiła na mnie wrażenie. Wierzę, że imię ma wpływ na osobę,
      która je nosi. Baśka ma cudowne niebieskie oczy i prześliczne ogniki w oczach.
      Myślę, że trafiłam.
      Gabrysia
      • nika28wawa Re: imię dla maleństwa 05.07.03, 11:21
        właśnie mój mąż stwierdził , ze nie ma u nas w rodzinie zadnej Basi i może
        było by fajnie mieć w końcu jakąś . Ja też uwielbiam noce i dnie i dlaczego
        nie miałaby być Basia?
        To prawda,zće jest strasznie dużo Natalii, Dominik, ostatnio też Julii w
        naszym otoczeniu. Julią mogłaby być po mojej ukochanej babci, ale nie wiem czy
        pasuje do nazwiska. W końcu imię wybiera się na całe życie, i musi ładnie
        brzmić z nawiskiem nie uważacie?
        Pozdrowienia i dzięki za pomoc
        Monika
    • antonina_74 Re: imię dla maleństwa 04.07.03, 23:42
      Nasza coreczka bedzie nosic imie Zosia - ostatnio coraz popularniejsze, ale
      wymyslilismy je juz 4 lata temu dla naszego pierwszego dzidziusia (okazal sie
      Kubusiem).
      Ostatnio co druga dziewczynka to Julia albo Oliwia, mysle ze lepiej wybrac
      jakies mniej popularne imie, moze poszperac w rodzinnych albumach - nasza Zosia
      wlasnie po mojej pra-babci.
      Pozdrawiam,
      Antonina
      i Zosia w brzuchu (27. tydzien)
    • mirra52 Re: imię dla maleństwa 05.07.03, 13:42
      Od 28 tygodnia kiedy dowiedzialam sie ze jest to dziewczynka jest Kasia, ale
      ostatnio tez bardzo podoba mi sie Aleksandra...
      Wszystko sie wyjasni juz za około 3 tygodniesmile
      Pozdrawiamy cieplutko
      Agata i Kasia 37 tydz. smile
      • mariajolanta1 Re: imię dla maleństwa 05.07.03, 13:49
        Zawsze marzyłam że jeśli kiedyś będę miała dziewczynkę to będzie miała na imię
        Magdalena. Jest....niebieskooka (właściwie to te oczy są jakby lazurowe),
        blondyneczka z ciemniejszymi pasemkami i do tego strasznie łobuzerska.
        Wydaje mi się że to imię strasznie do Niej pasuje.

pozdrawiam

Mariola
    • dorotka_p Re: imię dla maleństwa 05.07.03, 19:43
      Jestem w 25 tyg. Wg usg moze to byc dziewczynka. Imie wybralismy juz dawno -
      bedzie Alexandra , czyli Ola. Jak sie okaze , ze to chlopczyk to bedzie Adas.
      Dorotka
      • nika28wawa Re: imię dla maleństwa 05.07.03, 20:08
        Nasz chłopiec miał być Jakub, ale teraz jak wiemy że to będzie królewna nasza
        to sama nie wiem. Tyle jest pięknych imion.
        Dzięki
        Monika
    • tamcia Re: imię dla maleństwa 07.07.03, 08:01
      Ja mam ten sam problem. Jeśli urodzę chłopca, to już wiem, że będzie to
      Borysek, ale nie mam imienia dla dziewczynki. W grę na razie wchodzą Roma,
      Miriam i Klara. Żadnym nie jestem zachwycona, ale nie wymyśliłam jeszcze nic
      lepszego. Wiem, że imię na pewno musi zawierać literkę "r". Ja mam na imię
      Tamara - to akurat całkiem mi się podoba i jestem ze swojego imienia bardzo
      zadowolona.
    • pajacyk6 Re: imię dla maleństwa 16.07.03, 17:08
      Czesc!
      JA jestem w 21 tyg i nie wiem jeszcze czy to bedzie synek czy coreczka.Jesli
      dziewczynka to najprawdopodobniej Alicja-ladne,zgrabne imie,zawsze bedzie
      dobrze brzmialo,a zastanawiam sie nad Laura jeszcze,natomiast jesli bedzie
      chlopiec to nie wiemy jeszcze trudno nam sie zdecydowac-moze Pitr albo Wojtus-
      nie mam pojecia.Jabyscie mialay jakies propozycje...smile)
      Pozdrawiamy:
      Joanna i Krasnoludek

• nika28wawa Re: imię dla maleństwa 16.07.03, 20:14
      Dzięki za podpowiedzi. Jak na razie wymyśliliśmy Basia, Karolina, Weronika. I
      na tym koniec. Natalek, Dominik, Julek już dużo chodzi po ziemi. Ja jestem
      Monika, mała będzie miała na drugie Monika ale pierwsze imię jeszcze nie
      wymyślone. No nic czekam na następne pomysły, z góry dziękuję. Nawet nie
      wiecie jak bardzo wam jestem wszystkim wdzięczna. Siedząc w domu człowiek
      dostaje czasem świra. A tak pogadać z kimś tu na forum, zwłaszcza z
      doświadczonymi mamami albo przyszłymi to coś super. Dzielić się
      doświadczeniami. COś fantastycznego.
      Dzięki jeszce raz i nadal będę tu zaglądać.
      Monika i jej 33 tyg. dzidzia.
      P.S. dziś zamówiliśmy z mężem łózeczko, pościel i kołderkę z poduszeczką i
      komódkę dla małej. Super. Nie mogę się już doczekać kiedy ją wezmę w ramiona.
      Przyszłe mamy czy wy też już chciałybyście wziąć w ramiona swoje maleństwa? Bo
      ja strasznie za tym tęsknie.
      • grazyna_z Re: imię dla maleństwa 17.07.03, 09:17
        cześc! U nas będzie Urszulka to imię wybraliśmy dla pierwszego dziecka ale
        Urodził się Łukasz.Drugiemu synkowi imie wybrał jego brat i jest Mariusz(fajnie
        bo mało popularne) .Ja mam na imię Grażyna i denerwowało mnie że nigdy nie
        byłam jedna w klasie. Wybieramy zwykle imona pokolenia naszych babć a może
        spróbować z pokolenia rodziców. One są popularne dla nas ale chyba nie będą dla
        naszych dzieci.
        Grazyna
        • kassia23 Re: imię dla maleństwa 17.07.03, 10:12
          Witam!
          Ja będę miała synka (o ile to było "to" między nóżkami, a nie np. pępowinasmile).
          Za ok. 13 tygodni urodzi się Jakub Krzysztof. Imię dla chłopca łatwiej mi było
          wybrać niż imię dla córeczki. Od zawsze chciałam mieć małą Oleńkę, ale na samym
          moim roku na studiach w ubiegłym miesiącu przyszły na świat trzy! Nie
          zauważyłyście, jak strasznie popularne stało się to imię? Byłoby o wiele
          łatwiej, gdyby do wyboru było np. tylko pięć imion... Pozdrawiam Was
          Kasia i Kubuś (10.10.2003)
          • nika28wawa Re: imię dla maleństwa 17.07.03, 10:17
            mój synek też miał być Kubuś. Dopóki nie dowiedzieliśmy się, że to jednak
            pannienka.
            Pozdroweinia dla całej twojej rodzinki w brzuszku.
            Monika i jej 33 tyg. mała dziewczynka
      • agata_edziecko Re: imię dla maleństwa 17.07.03, 10:26
        Witaj
        zapewniam Cię, że Karolinek i Weronik też...
        Ja ponad rok temu też miałam ten dylemat, szukałam imienia dla córeczki. Wiele
        było ładnych, ale żadne nie dość... Dziś mam cudowną Jagódkę i nie ma dla niej
        lepszego imienia. Jest taka słodka, wesoła i okrąglutka. A jak mi ją
        przyniesiono z inkubatora (była tam tylko 2 godziny), to miała na główce
        fioletową czapeczkę smile
        Pozdrawiam
        Agata
      • agata_edziecko Re: imię dla maleństwa 17.07.03, 10:36
        Zazdroszczę Ci bardzo. Ja mam już dwoje dzieci i nie zdecyduję się juz na
        więcej. Już teraz jest mi dość ciężko pogodzić utrzymanie rodziny z opieką nad
        nimi. Ale tak bardzo bym chciała wciąż na nowo przeżywać te pierwsze chwile po
        narodzinach dziecka... Czas spędzony sam na sam z dzieckiem tuż po jego
        urodzeniu, duma, spokój, miłość, słodycz. Muszę się przyznać, że tak wspaniale
        to przeżywałam dopiero za drugim razem. Dopiero wtedy tak naprawdę doceniłam
        macierzyństwo. I te momenty chciałabym mnożyć w nieskończoność. Ale przecież
        nie tylko na tym polega macierzyństwo. Potem jest życie i zapewnienie dzieciom
        tego, czego potrzebują. No i jakać "wydolność" rodziców w opiece nad nimi.
        Wiem, że są tu dziewczyny mające po czworo i pięcioro dzieci, które twierdzą,
        że im więcej tym łatwiej. Ale my możemy i chcemy mieć dwoje dzieci, więc ta
        pierwotna, instynktowna chęć wzięcia w ramiona pachnącego, słodkiego noworodka,
        nie będzie już nigdy zaspokojona. sad
        Pozdrawiam
        Agata
        • nika28wawa Re: imię dla maleństwa 17.07.03, 11:23
          Ale macie napewno duuuuuużżżżżżoooo wspomnień a to też jest ważne. Dla mnie i
          mojego męża to pierwsza dzidzia. I strasznie nas cieszą zakupy dla niej. Za
          kilkadziesiąt ładnych lat będziesz babcią i znowu czekają cie nowe przeżycia.
          Na nowo będziesz przeżywać, zapewniam cię. Widzę to po moim tacie. Już szykuje
          się do kąpieli maleńśtwa i wogóle do rozpieszczania jej.
          Dużo szcęscia i radości z dzieci życzy
          Monika i jej 33 tyg. dzidzia.
    • madeyowa Re: imię dla maleństwa 19.07.03, 21:38
      Moja córcia miała mieć na imię IDA, ale gdy się urodziła mojemu mężowi to imię
      nagle przestało się podobać (wpływ teściowej zapewne). W każdym razie córcia
      ma na imię DARIA.
      Madeyowa
    • barbamama Re: imię dla maleństwa 20.07.03, 09:56
      Hej ! Zawsze, zawsze chciałam mieć Zuzię, niestety 5 lat temu tego imienia nie
      zaakceptował Tatuś, wypisalismy wszystko co się nam podoba z kalendarza...i
      doszlismy do wniosku że Alicja to jest TO!!! I mamy Alę, Alusię, Alcię,
      Aleczkę do tej pory udało nam się spotkac 4 dziewczynki o tym imieniu smileDwa
      lata i osiem m-cy później narodziła się Zuzanka która miała byc Zosią, ale
      dosłownie na dwa dni przed rozwiązaniem Olgierd z niecierpliwością ( na swoją
      szkodę przy Ali smile )zapytał: To jak damy Jej na imię :Zosia czy Zuzia? Alusiek
      wołając Zuzia ,Zuzia- zdecydował i tak mieliśmy dzieci od A do Z. Na pytanie a
      co z chłopcem- wiecie rodzinka winkodpowiadaliśmy że mamy komplet smile. Ale nieraz
      życie płata "figle" i za kilka dni powitamy Maćka - imie pojawiło się prawie
      od momentu kiedy całkowicie pogodziłam się z trzecia ciążą czyli od ok 3 m-ca.
      Oczywiście wybór litery był prosty- środek alfabetu smile czyli M. Maciej
      oznacza "dar od Boga" i choć wiem że wszystkie dzieci są takim darem to mam
      wrażenie że ten Maluszek szczególnie smile
      Alicja Beata (drugie po mamusi)
      Zuzanna Maria (drugie po prababciach a z obu stron)
      Maciej Olgierd ( drugie po tatusiu smile )
      • novikaa Re: imię dla maleństwa 20.07.03, 11:51
        Witam!
        Najprawdopodobniej będę miała synka,jak zobaczyłam Go pierszy raz na badaniu
        USG od razu wiedziałam,że bedzie chłopak (w 8 tyg.) to tzw. kobieca
        intuicjasmile)), gdy byłam na następnym moje przeczucie sie potwierdziło...choć
        życie płata rózne figle.
        Chciałabym dać synkowi na imię Alek Adam( ale nie Aleksander, Aleks, ani
        Aleksy) i tu pojawia sie problem, ponieważ takiego imienia nie ma , istnieje
        tylko jako zdrobnienie,a strasznie sie na nie uparłam.smile Nie orientujecie się
        drogie mamusie, czy jest w ogółe taka ewentualność...?
        Jeśli los obdarzy mnie cudną córeczką, to będzie Alicja Anna...z tym nie
        powinnam mieć problemówsmile
        Pozdrawiam wszystkie Mamy i dzidzie
    • caterinka1 Re: imię dla maleństwa 26.07.03, 23:30
      Ja rodze za tydzien(chyba-taki termin.i tez mam problem z wyborem imienia. Na
      99% ma być dziewczynka wybrałam pare(hi,hi) imion i teraz chodze z kartką i
      pytam się znajomych które im sie najbardziej podoba.Oto one
      AMELIA,AURELIA,BRENDA,ESTERA,VALERIA,SYBILLA,MIRIAM,SARA,NIKITA,ALIA,NAOMI,NARI
      N,ELWIRA,VANESSA,ROKSANA,NELLY,ORIANA,ALISON,ERIKA,AMANDA,GABRIELA,LARA,JULIA,E
      LEONORA,ABIGEIL,,MARIKA,MARTINA,ANIKA,MADINA. teraz mam kłopot bo jest ich
      dużo ale przynajmniej są inne niz te najbardziej popularne
      tzn.nikol,laura,wiktoria,itp.Polecam też strone www.babycenter.com/babyname
      jest tam kilka tysięcy imion z całego świata.
    • comevorrei Re: imię dla maleństwa 09.08.03, 16:30
      cze. jeszcze nie wiem czy bedziemy mieli corcie czy synka ale imie juz mam.
      zanim zaszlam tatus postanowil ze jak bedzie chlopak to bedzie michalek i na
      drugie bedzie mial po tatusiu norbert. michal norbert, mi sie podoba. a jak
      bedzie dziewczynka to myslie ze bedzie izabella ewa albo beatka. jak
      zdecydujemy sie na beatke to na drugie chyba bedzie tamara po mojej babci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka