olenka_a 04.09.07, 11:44 chodzi mi szczególnie o sytuację, gdy dziecko jest karmione piersią. Czy tak na żywca trzeba znosić ból? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cota Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 11:50 W moim szpitalu nie podawali nic, nie można było się doprosić, prośby o leki przeciwbólowe były ignorowane, nikt nie dostawał, trzeba się było z bólem zajmować dzieckiem. ale koleżanka rodziła w innym szpitalu (w tym samym mieście) i dostawała - a to kroplówki,a to czopki i mówiła, że było znośnie. Do tego stopnia znośnie,że mówi, że jeśli będzie jeszcze w ciązy to tylko cc, bo komfort, szybko itd. Czyli zalezy od szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 11:51 Co prawda miałam cc 6 lat temu, ale może się przydam Po cięciu, w znieczulenia nadkręgowym miałam zostawiony w kręgosłupie cewnik i dwa razy na dobę podawano mi przez niego 5 ml morfiny. Młodego karmiłam piersią od początku, więc lekarze chyba wiedzieli co robią... Cewnik wyjęli mi po 5 dniach, o ile dobrze pamiętam. Po tym czasie rana już tak nie bolała, a przynajmniej było to znośne uczucie. Wcześniej, chyba na 3 dobę taka byłam frajerka, że wydawało mi się, że już wszystko jest OK i powiedziałam pielęgniarce, żeby mi na noc morfiny nie podawała - o rany, źle było - ledwo wytrzymałam do rana... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja_p Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 11:52 Bezpośrednio po operacji, jak zchodziło mi znieczulenie miałam podawaną pyralginę dożylnie, ale niezbyt mi pomagała i dolargan domięśniowo - super pomagał, ale spać się chciało. Potem dostawałam pyralginę w czopkach, ale ból nie był nie do zniesienia, więc brałam tylko na noc, żeby nie bolało jak się przekręcałam z boku na bok. Gorsze od bólu były zawroty głowy i to że słabo mi było przez 2 dni nie mogłam wstać z łóżka. Po 3 dniach rana całkiem przestała boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
kopalnia.diamentow Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 12:09 W moim przypadku - jak odpuszczało znieczulenie pp, dostałam morfinę. Potem już tylko ketonal forte, który z zupełności wystarczał. Brałam go jeszcze 2 dni - 2 razy dziennie. O nic nie musiałam prosić (ale ja rodziłam w prywatnej klinice). Dlatego też zdecydowałam się na kolejne cc - bo w ogóle nie kojarzy mi się z bólem, unieruchomieniem, cewnikami czy innym dyskomfortem. Pozdrawiam. k.d. Wiem, że to chore - ale jeśli nie będziesz mogła się doprosić leków przeciwbólowych - zapytaj lekarza jakie możesz stosować, poproś o receptę i wyślij męża do apteki... Lepsze to niż unieruchomienie z powodu bólu kiedy trzeba zajmować się noworodkiem, karmić, przewijać czy uczyć kąpać... Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 12:11 ja dostawalam cos do cewnika w kregoslupie,ale na drugi dzien sie uparlam,ze maja mi to wyjac ,pielegniarka nie chciala bo bala sie,ze bedzie mnie bolalo i nie bedzie odwrotu.Wolalam bol niz ten plaster na plecach przytrzymujacy cewnikale na szczescie nic juz nie bolalo.Powiedzialabym,ze mnie napastowano z tymi srodkami przeciwbolowymidobrze,ze nie byly mi az tak potrzebne...Acha karmilam piersia od momentu przywiezienia mnie po cieciu,czyli jakas godzinke pobralam tez okazjonalnie ketonal Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9940 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 12:28 > Czy tak na żywca trzeba znosić ból? brrr, aż mnie dreszcz przebiegł po plecach na samą taką myśl Do rzeczy:w dniu operacji(cięcie miałam rano)dostawałam morfinę do kroplówki.Byłam po niej strasznie otumaniona,nie wiedziałam co się dzieje,straciłam poczucie miejsca i czasu i prawie cały czas drzemałam,chociaż morfina tylko troszeczkę złagodziła ból. Na drugi i trzeci dzień dostawałam Ketonal dożylnie i dla mnie to był cudowny lek,niemal natychmiast przestawało wszystko bolec. 3-4 dzień po cc brałam paracetamol w tabletkach. Od początku karmiłam piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
basiaikrzys Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 13:14 ja miałam podawaną pyralginę i ketonal było znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamazo Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 15:31 Pyralgina nie jest lekiem przeciwbólowym dopuszczonym w laktacji. Na początku Ketonal, później paracetamol w czopkach i tabletkach. Paracetamol, żeby działał, trzeba brać w odpowiedniej dawce, czyli 4 gramy na dobę. Na początek dawka uderzeniowa 1-1,5 g (czyli 2-3 tabl. po 500mg), a później 2 tabletki co 6 godzin. Zależy w którym szpitalu bedziesz rodzić. Ale zawsze można na wszelki wypadek wziąć ze sobą opakowanie paracetamolu, żeby później nie musieć walczyć o swoje. W głowie mi sie nie mieści, że można nie podać p. bólowych po c.c. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 05.09.07, 22:16 mamazo, rodziłam sn a pyralginę dostawało sie u nas rutynowo, nic innego! Zdębiałam jak w domu przeczytałam ulotkę. A jednak podają! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 04.09.07, 15:50 Pyralgina dożylnie. Karmilam piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
azille tak 05.09.07, 09:34 w 1 szej dobie mi podawali przeciwbolowe dozylnie pozniej juz na moje zyczenie tez dozylnie a w 3 ciej dobie tabletki (rowniez na zyczenie pacjenta) aha, prawdopodobnie nie bedziesz miala laktacji w 1szej dobie, to jest normalne po cc Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: tak 05.09.07, 09:52 pierwsza doba - dolargan w kroplowce (po pierwszej cc morfine) potem juz na zyczenie - ja bralam paracetamol jeszcze przez poltora dnia. Potem rana juz tak nie boli, naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: tak 05.09.07, 10:16 Na dolargan i ketonal jestem uczulona więc podawano mi pyralgin.Nie przesadzajcie że nic nie brałyście przeciwbólowego zaraz po operacji bo ja co prawda jestem wytrzymała na ból ale zupełnie bez leków nie wytrzymałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 05.09.07, 12:35 Ja akurat dostawałam zawsze domięśniowo leki p/bólowe czego nie cierpię i chyba tym razem sama wezmę ze sobą czopki p/bólowe. Czy musi minąć jakiś czas od cięcia żeby można było zaaplikować czopek, czy można np. już w 1 dobie? Odpowiedz Link Zgłoś
ina303 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 05.09.07, 13:28 Standardowo po cc podawali ketonal a później tramal. Na mnie ketonal słabo działał. Poprosiłam o pyralgin - dostałam, gdyż nie karmiłam piersią. Ostatnio pyralgin przy karmieniu jest niewskazany, choć kilka lat temu to był podstawowy środek przeciwbólowy w szpitalu, w którym rodziłam.Później ( tj. kiedy skończył się sprowadzony dla mnie pyralgin )dostawałam tramal bez ograniczeń.Pamiętam, że ból był zupełnie znośny. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 05.09.07, 17:01 jasne ze sie podaje leki przeciwbólowe po operacji, tzn. po zejściu znieczulenia, ja dostawałam do 2 doby po cięciu, poźniej nie było juz potrzeby, i równiez karmiłam piersią Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 05.09.07, 17:03 dostawałam Ketonal, bo na Pyralgine jestem uczulona, a Paracetamol to jest dobry na gorączkę a nie na rany pooperacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: czy po cc podaje sie jakies leki przeciwbólow 05.09.07, 21:54 dokładnie - paractamol jest za słaby. brałam po zabiegu chirurgicznym na nodze, wzięłam dużą dawkę za radą pediatry - 8 tabletek na jeden raz - i wcale mi to bólu nie zniosło. ale do rzeczy. na dzień dobry po cc dostałam pyralginę. pomogła rewelacyjnie, ale pani ni edała w zyłę, tylko do kroplówki - troszke sie namęczyłam, zanim sie lek rozszedł i wchłonął. potem dostawałam dolargan na noc, a na dzień ketonal. pielęgniarki pytały, czy chcę i jak chciałam , dostawałam. a jak nie chciałam, to mimo zaleceń w karcie nie brałam. karmiłam piersią cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś