lolajna7 02.10.07, 10:50 Czy pierwsze ruchy dziecka są odczuwane w jakimś konkretnym mijescu (np. w dole brzucha) czy nie? Jak je rozpoznać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0grzybka1 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 11:40 Jak byłam w ciąży, to pierwsze ruchy miałam w 17-18 tygodniu. Ogólnie w brzuchu. Porównywalne do tego jakbys miała motyla w brzuchu, albo jakby się coś przelewało. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że to były ruchy, bo przy pierwszej ciąży to jakoś to trudno wytłumaczyć. W 20 tygodniu, to już wiedziałam, że to co sie dzieje u mnie w brzuchu, to jest to. Mocniejsze, zdecydowane, super fajne. I póżniej to już tylko czekasz na następne. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 12:00 Ja czułam takie lekkie puknięcia poniżej pępka, do motylków to na pewno podobne nie było :o) Odpowiedz Link Zgłoś
pliszka11 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 12:22 Ja jestem w 20 tc i czuję ruchy już wyraźnie..u mnie dzidzia upodobała sobie dół brzucha z prawej strony i tam często czuję albo puknięcia albo wyraźnie pod dłonią główkę ...nóżkami natomiast przebiera z prawej strony. Najbardziej mi się podoba jak przyłożę rękę do brzucha i czuję jak dzidzia przepływa sobie ..to chyba jeszcze fajniejsze uczucie niż puknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 12:32 Ja w I ciazy czulam ruchy od dokladnie 18 tyg ( tego samego dnia dowiedzialam sie jaka plec Dzidzi) Teraz jestem w 13/14 tyg cizy i juz kilka razy poczulam takie ruchy delikatne jak czuje sie w wiekszej ciazy czkawke u malenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
lopi77 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 12:51 ja poczułam w 21 tygodniu, jest to dziwne uczucie, ja porównałabym nie tak ładnie jak dziewczyny czyl;i motylka bo mnie to bardziej przypomina przepływ gazów w jelitach jak przy wzdęciach. Jednak jest to inne troche dlatego wiem ze to nie wzdęcia z którego powstanie bąk tylka ruchy i juz. Sa w roznych miejscach i o róznych porach. Szcególnie jak sie wycisze, uspokoje i połoze Odpowiedz Link Zgłoś
lolajna7 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 13:16 Ja właśnie zaczęłam 17 t.c. i czasem wydaje mi sie jakbym cos czuła ale właśnie nie wiem czy to już to a słyszałąm że ważne jest żeby zapisać sobie datę pierwszych ruchów. Dzisiaj też bolało mnie troszkę z prawej strony ale nie było to ani ciągnięcie ani ostry ból i zastanawiałam się czy to nie np. maleństwo kopie mi po jakimś narządzie rozumię że początkowo są to bardzo delikatne odczucia? bo czasem też czuję taki jakby drgający mięsień ale chyba zbyt wysoko jak na moje stadium ciąży(dlatego pytałam gdzie najczęściej je czujecie)no i było to chyba zbyt mocne żeby teraz nic nie czuć bo przecież jeśli maleństwo potrafiłoby już tak "przyłożyć" to czułabym conajmniej raz dziennie te ruchy a na razie poza tymi dwoma razami nic.Bedę cierpliwie czekała na pierwsze mocne kopniaki Odpowiedz Link Zgłoś
orangeglow Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 15:52 sorry, że najpierw Ciebie poprawię, ale pisze się "rozumiem" a nie "rozumię" mam nadzieję, że się nie obrazisz ja na początku czułam delikatne pukanie w 19 tyg. (1 ciąża), po jakiś dwóch tygodniach przypomina to bardziej pojedyńcze skurcze mięśni, miejsca gdzie się to czuje zależy od tego jak się dziecko ułoży Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 16:06 ja tez pierwsze ruchy poczulam w 18tc, pamietam jak dzis, lezalam wtedy na wznak i to bylo takie smyranie... Nie bylam jeszcze pewna, ale podejrzewalam ze to to. W 20tc juz moj stary mial okazje to poczuc, ruchy byly wyraznie mocniejsze. A teraz to jest rewelacja!! Klade sie wieczorem ok. 23.00 (wtedy nie spi wierciuch jeden) na wznak i obserwujemy z jego tatusiem moj brzuch, ale mamy ubaw!! Nie trzeba nawet dotykac, widac tylko jak to tu mi sie cos unosi, to pepek sie rusza... Super wrazenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: Gdzie pierwsze ruchy? 02.10.07, 16:56 Nie mówi się Ciebie tylko Cię )) Odpowiedz Link Zgłoś
madzik936-pl Re: Gdzie pierwsze ruchy? 03.10.07, 10:52 ja pierwsze ruchy poczulam w ten poniedzialek)) delikatne pukanie pod pepkiem jestem w 20 tc.Cudowne uczucie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
handzik_i_malutek Re: Gdzie pierwsze ruchy? 03.10.07, 11:27 Witam. Ja pierwsze ruchy poczułam w 19. tygodniu (pierwsza ciąża) w dole brzucha, takie uczucie jakby coś po jelitach jeździło pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miecka29 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 03.10.07, 16:05 Pierwsze ruchy ciezko jest odroznic od zwyklej pracy jelit, w pierwszej ciazy ok 16 tc poczulam takie babelki, tak jakby rybka przeplywala, podobne troche uczucie do delikatnego dotykania palcem wewnetrznej strony dloni, bardziej takie skliwienie, ale ogolnie miejsce jest sprawa bardzo indywidualna, zalerzy w ktorym miejscu masz lozysko, i jakie upodobania ma dzidek, ma tez znaczenie jego temperament, a mam porownanie corka mnie podkpywala, niesmialo i kulturalnie, byla spokojnym i leniwym dzidkiem) a teraz jestem w drugiej ciazy i moj prezes jest wyjatkowo ruchliwy, nie tylko zaczelam go czuc bardzo wczesnie, ale jego ruchy czasem sprawiaj mi bol, jest bardzo zywiolowy i czasem zastanawiam sie czy on wogole sypia) czasem boje sie w nocy wstawac zeby go nie obudzic bo jak juz sie rozbryka to ja mam dwie godziny wyciete, nie da sie zasnac, w obu przypadkach lekarz nie stwierdzil jakichkolwiek nieprawidlowosci poprostu rozne temperamenty, a teraz czekam juz na rozwizanie.......) Odpowiedz Link Zgłoś
denim81 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 03.10.07, 20:18 tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i się zastanawiam czy u mnie jest wszystko ok, bo jestem w 20tc i ruchów jeszcze nie czuję. Dodam że byłam na usg w piątek i z dzidzią wszystko ok. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Gdzie pierwsze ruchy? 03.10.07, 22:25 Spokojnie To sprawa indywidualna, poza tym w pierwszej ciąży z reguły później odczuwa się pierwsze ruchy. Skoro USG wyszło w porządku to nie denerwuj się i cierpliwie poczekaj, na pewno już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
zuza2904 Re: Gdzie pierwsze ruchy? 04.10.07, 11:07 W 18 tyg. poczułam pierwsze ruchy.A dzień wcześniej byłam u lekarza i pytałam dlaczego ich jeszcze nie czuje.I zaczęło się z dnia na dzień.Czułam w dole brzucha najczęściej jak miałam pełny pęcherz.Dziwiłam się jak można czuc motylki w żołądku,no i poczułam.Jakbym miała motylka uwięzionego,który skrzydełkami próbuje się uwolnic. Odpowiedz Link Zgłoś
annainfo Re: Gdzie pierwsze ruchy? 04.10.07, 11:49 u mnie w dole brzucha i długo zastanawiałam się czy to jelita czy to juz dzidzia. Odpowiedz Link Zgłoś