Dodaj do ulubionych

badanie glukoza 50 gram

14.01.08, 11:33
Czy mialyscie juz robiona glukoze? Ja dzis probowalam ja wypic ale
po chwili cala zwymiotowalam a teraz czuje sie fatalnie. Wiem ze
musze to badanie zrobic tylko prosze poradzcie jak to swiństwo
wypic? Podobno mozna wcisnac troche cytryny . Czy trzeba byc na
czczo czy mozna cos zjesc przed wypiciem i czy wyniki sa od razu ?
Bo w srode mam wizyte i musze to badanie zrobic do tego czasu.
Obserwuj wątek
    • madtea Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 11:37
      wyniki zależnie od labu, ale zazwyczaj na drugi dzień

"Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu przesiewowego
      po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60. Min w surowicy
      krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez względu na porę doby i
      czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być na czczo !)
      Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość
      prawidłową.
      Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%, ale
      mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75
      g glukozy."

ponoć niektórym ta cytryna pomaga smile
      • ewuncia.a Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 11:42
        Aha, mi pani laborantka powiedziała, że badanie musi być na czczo!
        • madtea Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 11:50
          www.lmbruss.pl/serwispacjentow.php?section=oferta&subsection=badania_ekran&badid=58&lit=d
    • ewuncia.a Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 11:41
      Witaj! Ja robiłam to badanie dziś rano. Fakt - glukoza niezbyt smaczna, ale jakoś przełknęłam. Po jej wypiciu nie czuję się jednak najlepiej, mdli mnie cały czas, wróciłam więc do domu (zamiast iść do pracy), zjadłam coś i wypiłam gorącej herbaty - trochę pomogło. Co do cytryny to miałam ją ze sobą ale pani laborantka odradziła, bo może to wypaczyć wynik badania. A wynik jest następnego dnia. Musisz się przemóc i wypić tą glukozę, bo innego wyjścia nie ma - pomyśl, że chodzi o dobro Twoje i dziecka. Mi też nie było łatwo, bo nigdy nie słodzę ani herbaty ani kawy, ale jak trzeba to trzeba smile
      • ir_76 Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 12:00
        Ja oczywiscie wypilam ale nie moglam jej utrzymac i niestety
        zwrocilam, to bylo silniejsze ode mnie. Moze byloby wlasnie latwiej
        gdyby mozna bylo cos zjesc przed a nie na czczo .
        • madtea Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 12:04
          niewiele zjeść możesz - w najlepszym laboratorium medycznym w 3mieście nie
          kłamią smile
    • marenika Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 12:25
      podobno można coś zjeść ale mój gin mi to odradził... ja miałam ze sobą cytrynę
      i choć laborantki troche sie krzywiły , to ja i tak lizałam cytryne po każdym
      łyku. Poza tym nie daj sobie wmówić, żebyś szybko piła. Powinnaś pić około 10
      minut bo wtedy wynik jest miarodajny- to słowa i przykazanie od mojego gina.
      Jest to niezbyt fajne uczucie, mdli rzeczywiście i bardzo się skupiałam, żeby
      nie zwymiotować, ale dałam radę i Ty też sobie poradzisz. A wyniki miałam juz
      popołudniu- to zależy od laboratorium.
      pozdrawiam!
    • ida_marcowa1 Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 13:37
      mnie tez lekarz powiedział, że jak wcześniej zjem kawałek bułki, to sie nic nie
      stanie.w dzień poprzedzający badanie , wieczorem ogranicz cukry ( nie zjedz
      kilograma krówek wink.
      ja miałam dziwna reakcję na glukozę, poczułam sie tak jakbym wypiła kawę ;-] ale
      może to dlatego, że cukier mam niski i jego porcja budzi mnie do życia.
      • ewuncia.a Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 13:43
        Widać, że co lekarz to obyczaj smile Mi powiedziano, że to bardzo ważne, by być na
        czczo, a cytryna nie wchodzi w grę, bo inaczej glukoza wchłania się w środowisku
        kwaśnym (cytryna), a inaczej w warunkach, w jakich badanie powinno być
        prawidłowo wykonane.
    • memphis90 Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 15:46
      Cóż, z tego, co pamiętam z zajęć z diagnostyki laboratoryjnej, zalecano wręcz
      picie tej glukozy z cytryną (mozesz nawet całą wycisnąć do szklanki). W żołądku
      i tak masz mnóstwo kwasów trawiennych, więc cytryna nic tu nie zmieni i niczego
      nie zaburzy. Wypicie tego świństwa i tak jest trudne.
      • ewuncia.a Re: badanie glukoza 50 gram 14.01.08, 15:52
        Moim zdaniem powinnaś zastosować się do wskazówek laborantek, które będą
        pobierać Ci krew do badania. Trzeba się przemóc i tyle. Idź na badanie jak
        najszybciej i miej to za sobą. Im dłużej będziesz czekać tym dłużej będziesz się
        stresować, a to nie ma sensu.
    • minia0000 ZATKAJ NOS! 16.01.08, 13:43
      Spróbuj zatkać ręką nos przez cały czas połykania płynu, oddychaj
      przez usta. Zrób mały test w domu na czymkolwiek -zobaczysz, że smak
      potrawy będziesz odczuwała słabiej. Przynajmniej mi to pomaga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka