pychu 21.02.08, 13:37 Jestem w 3 miesiacu ciazy i wlasnie wykryto u mnie toksoplazmoze. Podobno jest to grozne dla plodu. Wiecie cos na ten temat? Czy moze ktoras z Was ma taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnes0101 Re: Toksoplazmozaaaaa 21.02.08, 14:08 Podstawowe pytanie - czy to jest świeże zakażenie , czy masz poprostu przeciwciała. Co na to lekarz? Jeśli masz przeciwciała to oznacza że kiedyś tam już to przeszłaś lub twoja mama miała. Gorzej jednak gdy to jest świeże zakażenie, choć też nie ma powodu do paniki. Fakt faktem jeśli to świeże zakażenie to warto udać się do specjalisty, bo rzeczywiście toxo może wywoływać bardzo dużo wad, ale też nie musi. Weź pod uwagę że wiele kobiet nie robi tych badań i jakoś rodzi zdrowe dzieci. Warto oczywiście dmuchać na zimne i jeśli to świeże zakażenie to lepiej nie ryzykować. Nie będę rozpisywać się póki co w szczegółach, bo jak pisałam nie sprecyzować co to za taxo, ale powiem ci że ja byłam tym nieszczęśnikiem u którego w 6 tyg. ciąży wykyto toxo. Ginekolog z państwowej przychodni daj mi skierowanie to specjalisty (w Warszawie), gdzie byłam pod kontrolą przez cały okres ciąży. Brałam antybiotyk - Rovamycynę, miałam robioną amniopunkcję by wykluczyć ewentualne wady, a po porodzie dziecko miało pobieraną krew pęmpowinową by zbadać toxo. Na szczęśćie syn już 3,5 latek jest zdrowy i miewa się dobrze. Także nie ma co panikować. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Toksoplazmozaaaaa 21.02.08, 14:20 U mnie na początku pierwszej ciąży wyszły przeciwciała Igm, świadczące o świeżej infekcji. Miałam robiony test na awidność, którego wynik sugerował przebycie toksoplazmozy 1-3 miesiące przed zajściem w ciążę. Gdyby wynik testu sugerował zachorowanie już w ciąży, czekałoby mnie to, o czym pisze agnes010. Odpowiedz Link Zgłoś