kasiak292 12.03.08, 11:26 Do dziewczyn które mają zaplanowaną cesarkę- w którym tygodniu ciąży?? Ja jestem w 39 i mam iść do szpitala po niedzieli podobno na tydzień przed?!?!? Szlag mnie trafia, bo po co mam tam tak długo leżeć. Tydzień przed tydzień po oszleć można ((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 11:29 Ja mam mieć planowane cc, bo mam ku temu wskazania. Moja gin mówi, że najwcześniejszy termin to 39 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 11:41 Raczej nikt Cię w tym szpitalu nie będzie trzymał. Planowane cc wykonuje się z reguły przed terminem porodu. 38 lub 39 tc. Nie zapytałaś lekarza dokładnie o datę? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 12:35 W 39. A do szpitala poszlam godzinę przed cc. Może jakieś badania musisz mieć zrobione? Bo inaczej to nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka_sit Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 13:41 Ja będę miała w 40 tyg, a tydzień leżenia też niestety praktykują w naszym szpitalu, tylko że ja indywidualnie umawiałam się z moim lekarzem, że przyjdę dzień wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wa11 Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 14:03 Ja też mam mieć planowane cc. Moja lekarka mówi, że można już zrobić w 38tc. Odpowiedz Link Zgłoś
emger Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 16:39 Dziewczyny napiszcie proszę, jak to jest z planowaniem cc? Jeśli w 37 tygodniu dziecko jest ułożone miednicowo, to czy lekarz prowadzący ciąże może dać skierowanie na cc i czy takie skierowanie będzie respektowane w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Planowane cc- w którym tc??? 15.03.08, 18:55 Jeśli w momencie rozpoczęcia akcji porodowej dziecko będzie ułożone miednicowo, to nie będziesz potrzebowała żadnego skierowania. To jest bezwzględne skierowanie do cc. Ale może się jeszcze obróci? Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Planowane cc- w którym tc??? 15.03.08, 19:23 Ja miałam za pierwszym razem ułożone miednicowo i kazali mi czekać na akcję porodową, tak jest lepiej później dla kurczenia i gojenia się macicy. Niestety stało się inaczej i z innych powodów miałam cc przed terminem bez ani jednego skurczu, co ponoć nie jest aż tak dobre. Z tego powodu lekarze bali się przy drugiej ciąży ryzykować mój poród naturalny i teraz mam mieć planowe cc w 38/39 tc zanim zacznie się akcja porodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 11:42 osa551 napisała: > Ja miałam za pierwszym razem ułożone miednicowo i kazali mi czekać > na akcję porodową, tak jest lepiej później dla kurczenia i gojenia > się macicy. Tak, tak, to prawda. Dobrze czekać na naturalny początek porodu (oczywiście nie we wszystkich sytuacjach, tylko wtedy, kiedy nie jest to ryzykowne) Odpowiedz Link Zgłoś
rewelkap Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 10:46 Ja miałam cc, planowane, ze względu na ułożenie córeczki, wykonane w 40. tyg. ciąży, dokładnie dzień, po wyznaczonym terminie porodu. Do szpitala zgłosiłam się dzień wcześniej. Ale już dwa tyg. przedtem, robiłam regularnie ktg. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 12:00 mialam planowane cc w 38 tygodniu ciazy,do szpitala przyjechalam dwie godziny przed cc Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 19:05 o ile dziecko samo inaczej nie zdecyduje i nie bedzie skurczy, odejscia wod plodowych itd, to w terminie porodu. dzien wczesniej do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Planowane cc- w którym tc??? 12.03.08, 20:58 ja miałam czekać na akcję porodową i wtedy przyjechać, a jesli się nie rozpocznie do 5 dnia po terminie to zgłosić się do szpitala. Akurat w moim przypadku okazało się, że będę rodzić sn bo synek jednak się na ostatnią chwilę obrócił główką do dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: Planowane cc- w którym tc??? 13.03.08, 11:22 Miałam 2 razy, za każdym razem w 38 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka_81 Re: Planowane cc- w którym tc??? 14.03.08, 15:11 Weźcie tylko pod uwagę że to zależy od rodzaju wskazań - jeśli nie można liczyć na ich cofnięcie np. wada wzroku czy serca mamy, nadciśnienie itp. wtedy lekarze nie powinni dopuścić do rozpoczęcia akcji porodowej bo to utrudnia zabieg więc robi się je zazwyczaj przed terminem. Ale jeśli jedynym wskazaniem jest ułożenie dziecka to nie ma co sprawy przyśpieszać bo może ono w ostatniej chwili obrać właściwą pozycję i tym samym zmienić wskazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
babsi.b Re: Planowane cc- w którym tc??? 19.03.08, 16:26 Ja mialam czekac az rozpocznie sie akcja porodowa. Dopiero wtedy zglosilam sie do szpitala i zrobili mi cc. Powodem bylo miednicowe ulozenie malenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
londine Re: Planowane cc- w którym tc??? 19.03.08, 17:12 Tydzień przed ALE planowanym terminem jest CC! a nie to że leżysz tydzień przed cesarką! Nie zrozumiałaś swojego gina. Ja mam termin porodu 21.04 ale cesarkę mam mieć 16.04. i kładę się dzień przed. Chodzi o to, aby zdążyć z planowanym CC przed rozpoczęciem akcji porodowej a nie w trakcie na gwałtu rety Powodzenia! kasiak292 napisała: > Do dziewczyn które mają zaplanowaną cesarkę- w którym tygodniu > ciąży?? Ja jestem w 39 i mam iść do szpitala po niedzieli podobno na > tydzień przed?!?!? Szlag mnie trafia, bo po co mam tam tak długo > leżeć. Tydzień przed tydzień po oszleć można ((( Odpowiedz Link Zgłoś
madawi Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 11:23 ja mam zaplanowaną cesarkę na 36 tc a do szpitala mam się zgłosić dzień przed. Odpowiedz Link Zgłoś
lucia77 Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 11:49 Termin porodu mam 28.05 cc bede miec 19.05 ... u nas robia cc od 7- 10 dni przed terminem Odpowiedz Link Zgłoś
aicha_fr Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 12:46 Ja mam zaplanowaną na 38tc, w szpitalu mam się pojawić o 8 rano w dzień operacji. Przy tym wskazaniem do cięcia nie jest w moim przypadku ułożenie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Planowane cc- w którym tc??? 07.05.08, 13:40 mialam cesarke w 41 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 39 tc 07.05.08, 19:00 mój synek jest w ułożeniu miednicowym i dlatego mam mieć planowana cesarke. Od 35 tyg.ciąży leżę, ponieważ grozi mi przedwczesny poród. Teraz jestem prawie w 38 tyg. Cesarke mam zaplanowana na 15 maja, czyi będzie to 39 tydzień. Mam nadzieje, że wody mi nie odejdą wczesniej. Mój lekarz mowi, ze im później cesarka tym lepiej dla dziecka. Wydaje mi sie, że źle zrozumiałas lekarza. Ja mam sie pojawić w szpitalu dzień przed cc. Mówiac że masz "iść do szpitala po niedzieli podobno na tydzień przed" miał na mysli pewnie, że na tydzień przed twoim terminem porodu, czyli w 39 tyg, na tydzień przed 40 tyg. Nikt Cię tyle nie będzie przed trzymał w szpitalu, bo i po co. Najlepiej skontaktuj sie ze swoim lekarzem i dopytaj , na którego ustalił Ci cc. Odpowiedz Link Zgłoś
sefor Re: Planowane cc- w którym tc??? 08.05.08, 10:33 planowane cc z uwagi na wadę wzroku miałam tydzień przed terminem porodu.do szpitala zgłosiłam sie 2 godziny przed cesarką, wyszłam po czterech dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Planowane cc- w którym tc??? 08.05.08, 10:36 Jedno planowe w 38 tyg, a drugie w czasie skurczów w 39 tyg. Pierwsze cc było bez skurczów. Odpowiedz Link Zgłoś
jaguar3 Re: Planowane cc- w którym tc??? 30.05.08, 10:16 Czy w przypadku kiedy planowana cesarka była wykonana wcześniej lub w terminie bez rozpoczęcia akcji to zgłaszałyście się do swoich lekarzy czy po prostu do szpitala. I czy z jakimś dodatkowym skierowaniem od swojego gina, czy po prostu ze wskazaniami na piśmie. Też mam mieć cesarkę ze wskazaniami które się nie cofną, a mój lekarz upiera się że mam czekać do rozpoczęcia akcji. Trochę się tego obawiam, bo wolałabym mieć cesarkę "na zimno". Odpowiedz Link Zgłoś