emilisitos 27.03.08, 15:05 Czy to prawda,że herbatka malinowa przyczynia się do rozwierania szyjki macicy>? i w którym tygodniu można ją zacząć pić? dzięki za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1mama1 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 15:14 nie herbata malinowa tylko herbata z liści malin, musi być z liści!!! położna powiedziała mi że najlepiej zacząć ją pić ok. 2-3 tyg. przed terminem porodu, 3x dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta2040 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 15:14 hej, mam nadzieje że tak... bo zaczęłam pić taką z liści malin.jestem w 38 tyg i już sie nie moge doczekać porodu, a oczekaiwania mam dość. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ircia_s Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 15:37 a ja mam pytanie bo w sumie to sie nie dowiadywałam ale gdzie kupuje się liście malin skoro nie herbatka malinowa? jest to dostępne w aptekach? Odpowiedz Link Zgłoś
1mama1 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 15:57 podobno w aptekach nie ma, trzeba udać się do sklepu z ziołami Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta2040 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 16:30 kupiłam w aptece, koszt 2,19 aż sie zdziwiłam Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 16:35 Nie tyle z lisci co z pedow malin, ja pilam od 36 tygodnia,urodzilam w 38 Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 16:36 cholera;] a ja już zakupiłam herbatkę malinową na szczęście była niedroga, a sklep zielarski a obok aptekę mam pod nosem A rzeczywiście przyśpiesza to poród? jest tutaj mama, której herbatka rzeczywiście pomogła? Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 17:25 mnie pomogła podobno (tak twierdzi moja położna) przygotować szyjkę do porodu, stała się miękka i szybko się rozwierała podczas porodu ale ja za namową położnej ze szkoły rodzenia zaczęłam ją pić w 35 tygodniu w ilości 2 filiżanek dziennie... jak zaczniesz później to może nie zadziałać... a jeśli chodzi o moc wywołania wcześniejszego porodu to muszę Was zmartwić ale urodziłam w 41 tygodniu (6 dni po terminie) bo to czysty mit, napar z żadnych liści nie jest w stanie wywołać skurczów zbliżonych do porodowych Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 18:10 ja zaczynam 33 tydzień w sobotę, więc jutro się przejdę po te liście żeby sobie już spokojnie czekały.Skoro położna tak stwierdziła, to warto spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 27.03.08, 19:22 no to dodam tylko, że ten napar działa przeczyszczająco w większych ilościach, przekonałam się o tym już po terminie jak wypiłam 4 szklanki jednego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 28.03.08, 05:15 no to chyba jeszcze lepiej,że przeczyszczająco jak tylko sklepy otworzą,lecę po listki malinek Odpowiedz Link Zgłoś
1mama1 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 28.03.08, 13:11 kurcze byłam dziś w aptece i nie ma liści malin pani chciała mi dać herbatkę malinową, ale to nie to buuuu........ jeszcze mam troche czasu do rozpoczęcia picia, ale jak na razie krucho z kupieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 28.03.08, 16:08 ja juz w zielarskim zakupilam liscie malin. nawet osoby w sklpeach zielarskich wiedza ze dobrze jest pic napar z lisci malin.zaczynam za tydzien bo wtedy zaczne 35 tydzien. i jeszcze wyczytalam zeby brac olej z wiesiolka. umamy.homestead.com/porod.html poczytajcie tu wszytsko pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos gosia244 28.03.08, 18:40 Super ten link a jak myślisz, bo tam pisze,że liście malin można zacząć już pić od 32 tygodnia-to nie za wcześnie trochę?ja zaczynam w sobotę 33 Odpowiedz Link Zgłoś
quick-share Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 28.03.08, 23:14 mi chyba pomogła tylko jak juz dziewczyny pisały chodzi o liście malin.. zaczęłam pić w 36-tym tygodniu chyba po 2 albo 3 szklanki dziennie, juz nie pamiętam i rzeczywiscie u mnie poszło bardzo szybko, szyjka ładnie reagowała na skurcze jeszcze jak juz u kogos sie cos tam powoli zaczyna ale nie bardzo chce rozkręcić to mi położna poleciła olej rycynowy trzeba wypić dużą łyche i to pobudza perystaltyke jelit i moze wywołać akcję porodową no ale to juz sposób jak ktoś jest w okolicy terminu i raczej jak juz samo sie coś tam powoli rusza Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 do emilisitis 29.03.08, 12:54 Ja zaczne pic od 35 tygodnia 3 razy dziennie. zobaczymy mam nadzieje ze porod przebiegnie szybciej a szyjka macicy szybciej sie rozciagnie i pojdzie latwiej.zawsze warto sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: do emilisitis 29.03.08, 13:03 dzisiaj byłam w szpitalu, w którym będę rodzic oglądałam porodówkę razem z mężem, położna wszystko tłumaczyła.Zapytałam ją o te liście malin-powiedziała,że pierwsze słyszy-ale warto spróbować-na pewno nie zaszkodzitakże ja za 2 tyg też zaczynam "kurację" malinową Odpowiedz Link Zgłoś
moniczkalovemax Szałwia 29.03.08, 13:02 ja slyszalam ze picie naparu z szałwi moze przyspieszyc poród. Termin mialam na 18 marca, 13 wieczorem wypilam napar z szałwi i 14 raniutko urodzilam.... nie wiem, moze zbieg okolicznosci Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: do emilisitos 30.03.08, 10:21 ja mieszkam w woj śląskim, a rodzić będę nie u siebie w mieście tylko w mieście obok-Będzinie.Leżałam tam na początku ciąży i opieka jest fantastyczna A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: Szałwia 30.03.08, 12:40 picie herbatki z szałwi owszem może ale zahamować laktację - szczerze odradzam! a to że urodziłaś wcześniej to czysty zbieg okoliczności Odpowiedz Link Zgłoś
edka1979 Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 30.03.08, 08:53 hej,urodziłam 25.12.2007 r. ślicznego, drugiego już synusia, 9 dni po terminie, poród wywoływany oksytocyną; a co do herbatki, to mnie chyba pomogła, ale podczas samego rozwierania; herbatkę z liści malin piłam od 37 tyg., najpierw 1, później 2, a od 39 tyg. 3 razy dziennie. Przy pierwszym porodzie (14 dni po terminie, też z oksytocyną) proces rozwierania szyjki trwał 10 godz.i był ooookkkkrrrroooopppnnnnyyy; przy drugim (gdy piłam herbatkę) - zaledwie 1,5 godz. i to bardzo lightowo-tzn.bóle były do tego stopnia znośne, że jak powiedziałam położnej, że chyba coś zaczyna się dziać, to było już prawie pełne rozwarcie. Cała akcja od pierwszego skurczu do urodzenia Szymonka - 2 godz. Każdemu życzę takiego porodu, powodzonka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 30.03.08, 17:04 Herbatkę pije się z liści malin. Zioła można kupić w sklepach zielarskich i czasami ze zdrową żywnością. W aptekach raczej nie ma : ( Zioła mają pomagać nie tyle na przyspieszenie porodu, ale na uelastycznienie szyjki macicy. Położne zalecają to wtedy, gdy pierworódki chcą uniknać nacięcia krocza. Co do tego czy pomogło, to piłam w 1-szej ciąży od 35 tyg. 3 razy dziennie po filiżance od kawy i krocza nacinanego nie miałam, ale oczywiście udowodnić nie mogę )) Teraz jestem w 2-giej ciązy i mimo wszystko też zamierzam pić jak przyjdzie pora. Wg położnych na uelastycznienie szyjki pomaga też masaż szyjki olejkiem migdałowym (takim do kąpieli). Ponieważ w pewnym okresie jest fizycznie niemożliwe, żeby kobieta zrobiła to sama, to można poprosić męża i potraktować to np. ... jako grę wstępną )) Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 30.03.08, 19:40 to zupełnie nie tak jak piszesz... masaż szyjki to bardzo bolesny zabieg wykonywany czasem podczas porodu przez lekarza lub położną... w domu przed porodem można wykonać co najwyżej masaż krocza (przestrzeni pomiędzy wejściem do pochwy a odbytem) przy pomocy olejku np. migdałowego ale wymieszanego z kilkoma kroplami witaminy E, podobno zapobiega cięciu przez uelastycznienie skóry ale ja nie próbowałam i nie zostałam pocięta... i nie polecam używania do masażu tak delikatnego miejsca olejku do kąpieli, do masażu są specjalne, delikatniejsze preparaty Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: do yoku 31.03.08, 11:05 Przepraszam źle się wyraziłam. Oczywiście chodziło mi o krocze. A co do samego preparatu, to ja używałam tego do kąpieli i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
alutaaa Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 31.03.08, 12:13 Ja piłam herbatkę z liści liści maliny od chyba 34 tc, a urodziłam w 41, więc na pewno nie przyspieszą porodu. No i nie wiem czy to zasługa tych malin, ale pełne rozwarcie było 4,5 godziny od odejścia wód- także dość szybko. Myślę, że warto spróbować, bo na pewno nie zaszkodzi. Aha, ja kupowałam w aptece, ale tylko raz udało mi się dostać herbatkę spożywczą- normalnie piłam liście malin do kąpieli odprężającej czy coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 31.03.08, 12:30 czyli reasumując herbatka zdaje egzamin u mnie 33tydz i muszę w końcu ją zakupić, a mimo tego,że pogoda piękna-nie chce mi się wyjść z domku, jestem zmęczona wiecznym niedosypianiem;/ Odpowiedz Link Zgłoś
emilisitos Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 12.04.08, 16:22 no!! herbatka zakupiona, 35 tydzień ciąży, wydaje mi się,że można zacząć pić Ktoś ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
olazur Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 14.04.08, 09:42 ja wypiłam wieczorkiem sok z malin a o 3 w nocy obudziły mnie skurcze. Tego samego dnia popołudniu urodziła sie Asia (10 dni przed terminem). albo soczek wywołał skurcze albo był to zbieg okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
sorine Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 14.04.08, 09:53 Ten temat pojawia się ciągle na forum. Nie herbatka malinowa a herbata z liści malin,jeśli już to może mieć jakieś właściwości przyspieszające poród. Ja piłam regularnie napar z liści malin pod koniec ciąży ale nie miało to żadnego wpływ na szybszy poród, urodziłam tydzień po terminie. Filipek Synek Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Prawda czy mit? Herbatka Malinowa a.... 14.04.08, 19:27 MIT! Pilam chyba pol ciazy (polozna nie widziala przeciwwskazan, zeby zaczac pic wczesnie), po 2-4 szklanki dziennie i urodzilam 5 dni przed terminem po 30 godzinach skurczy. Jakby nie oxytocyna, to rodzilabym chyba ze 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 przygotowanie tej herbatki 16.04.08, 18:18 powiedzcie mi czy to tak trzeba przygotowac. do granka 3 lyzki stolowe lisci z malin zalac pol litrem wody i zagotowac. pic napar jak wystygnie 3 razy dzinnie. moglby ktos mi powiedziec jak przyrzadza ten napar z lisci malin. Odpowiedz Link Zgłoś
alutaaa Re: przygotowanie tej herbatki 16.04.08, 22:11 Ja po prostu zalewałam dwie łyżeczki liści wrzątkiem, odcedzałam i piłam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: przygotowanie tej herbatki 16.04.08, 22:25 acha.bo czytalam ze te liscie musza sie troszke pogotowac. i sama juz nie wiem, czy zaparzac jak ziola pod przykryciem czy gotowac przez 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś