Dodaj do ulubionych

Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:((((((

07.04.08, 21:06
Dziewczyny mam pytanie ,ale prosze nie potepiajcie mnie,bo ja na
prawde nie wiem co robicsad((9mc temu urodzilam wspanialego
syna.Bylismy tydzien w szpitalu ,bo maly mial zoltaczke i i musial
byc naswietlany.ale wszystko skonczylo sie ok.Po 4mc okazalo sie ,ze
znow jestem w ciazy ,i teraz zaczyna sie problem.Jestem teraz w 5 mc
i juz sie zamartwiam ,ze znow bede musiala zostac w szpitalu.I nie
chodzi tu o mnie ,ale o mojego synka.Ja mieszkam w
Toruniu,przeprowadzilam sie 4 lata temu,i nie mam tu zadnej
rodziny.Meza rodzina jest w Niemczech.Maz pracuje w 2 hotelach,i nie
moze sobie pozwolic na zaden urlop.nie mam z kim zostawic
synka.Lekarz uprzedza juz mnie ,ze mam problemy z szyjka,obniza i
grozi mi przedwczesny porod.I wlasnie przeszlo mi przez mysl,ze moze
po porodze wypisze sie po 2 dniach na wlasne zyczenie,a do dzidzi
bede jezdzic rano i wieczorem jak by maz wrocil z pracy.Chociaz mam
nadzieje ,ze dzidzia nie bedzie musiala byc w szpitalu,ale ja juz
obstawiam wszystkie obcje.Co o tym myslicie.?
Nie jestem wyrodna matka,ale musze cos wymyslec.Czy takie
rozwiazanie ma sens?Jest jeszcze jedna opcja.Moge przywiesc moja
mame (220km)od Torunia.Ale jest problem,ona jest alkocholiczka,i
boje sie zostawic jej mojego synka.Dziekuje jak co za jakies
odp.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • osa551 Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 07.04.08, 21:11
      Może jednak uda Ci się znaleźć zaufaną opiekunkę do dziecka? To nie kwestia
      potępienia tylko znalezienia jakiegoś sensownego wyjścia.
      • jesienna100 Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 07.04.08, 21:14
        postaw na opiekunke wiesz, jakąs milą panią rencistke, chociaz na
        krotko, twoja mama na pewno jest najgorszą opcią byloby to nie
        odpwowiedzialne z twojej strony , to przykre ale nie wolno zostawiac
        dziecka z osobą ktora mam takie problemy
    • ewuncia.a Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 07.04.08, 21:14
      Mamie uzależnionej od alkoholu nie powierzyłabym opieki nad dzieckiem. Nie masz żadnej przyjaciółki ani dobrej znajomej, która mogłaby zająć się starszym dzieciaczkiem? Najlepiej, żeby jednak mąż wziął wolne - przecież przysługuje mu urlop więc (skoro macie taką sytuację) powinien wykorzystać go teraz. Piszesz o wypisaniu się po 2 dniach, a przez te 2 dni co będzie dziać się z synkiem? Poza tym nie wiesz, jak Ty będziesz się czuć po porodzie i czy będziesz w stanie wyjść ze szpitala po 2 dniach - mogą przecież (odpukać w niemalowane) przydarzyć się różne komplikacje i co wtedy? Ten wypis na własne życzenie nie jest moim zdaniem dobrym i pewnym rozwiązaniem.
    • ceyranaa ja bym Ci chętnie pomogła .. 07.04.08, 22:28
      poszukaj jakiejś opiekunki, pogadaj z kolezankami, znajomymi moze
      ktos Ci kogoś poleci? na pewno masz jakąś zaufaną osobę pogadaj z
      Nią ..mysle ze na pewno ktos się znajdzie na jakis krotki czas.. a
      tymczasem dbaj o siebie i duzo odpoczywaj zeby nie kusic losu
      pozdrowionka
    • hanti Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 07.04.08, 23:05
      zdecydowanie postawiłabym na opiekunkę, poszukaj kogoś kto zgodziłby się duuużo
      wcześniej przychodzić na kilka godzin do synka na parę dni.
      Temu małemu człowiekowi który się urodzi też jesteś bardzo potrzebna, tyko on
      tego nie będzie potrafił powiedzieć.
    • maretina maz moze byc na l4 08.04.08, 07:41
      opiekujac sie dzieckiem, kiedy Ty bedziesz w szpitalu.
      • ewuncia.a Re: maz moze byc na l4 08.04.08, 08:30
        Nie jestem zwolenniczką takich rozwiązań, ale jeśli macie tak trudną sytuację to
        popieram - w tym przypadku Wasze maluchy są najważniejsze.
        • maretina Re: maz moze byc na l4 08.04.08, 09:57
          a ja uwazam, ze lepiej dziecku z ojcem jak nie ma matki. za
          opiekunke trzeba placic, na l4 bedzie mniej kasy ale to sie
          zbilansuje a dziecko na tym korzysta, matka spokojna. uszczerbek z
          pensji wyrowna becikowe po porodzie.
          • ewuncia.a Re: maz moze byc na l4 08.04.08, 10:06
            Ja też tak uważam - z mojej wypowiedzi nic innego nie wynika. Chodziło mi o to, że generalnie nie jestem zwolenniczką wykorzystywania L-4 w celach innych niż te, którym powinno służyć. Jednakże w sytuacji, którą opisuje autorka wątku, byłoby to dobre rozwiązanie więc warto wziąć L-4 pod uwagę smile
            • id.kulka Re: maz moze byc na l4 08.04.08, 10:17
              ewuncia.a napisała:

> Chodziło mi o to,
              > że generalnie nie jestem zwolenniczką wykorzystywania L-4 w celach
              innych niż
              > te, którym powinno służyć.

Jeżeli matka znajdzie się w szpitalu, ojciec może wziąć zwolnienie
              na opiekę nad małym dzieckiem - to żaden przekręt. Chyba że coś się
              w przepisach zmieniło i nie ma już takiej możliwości?
              • ewuncia.a uleczka80, przeczytaj koniecznie 08.04.08, 10:44
                Zainteresowała mnie ta kwestia więc poszukałam.

Zasiłek opiekuńczy

Prawo do zasiłku

Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony
                od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad
                zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8., chorym dzieckiem w wieku do lat 14. lub
                innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka,
                rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14
                lat). Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek
                wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego
                wypłatę za dany okres.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z
                powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez
                60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem do lat
                8. i chorym dzieckiem do lat 14., albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli
                opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi
                członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad
                dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę
                członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku
                kalendarzowym.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje pod warunkiem, że nie ma innych
                członków rodziny mogących zapewnić opiekę. W przypadku sprawowania opieki nad
                chorym dzieckiem w wieku do lat 2., zasiłek opiekuńczy przysługuje nawet
                wówczas, gdy są inni członkowie rodziny mogący zapewnić opiekę.

Zasiłek przysługuje ubezpieczonym podlegającym obowiązkowo
                ubezpieczeniu chorobowemu.

Od dnia 16 marca 2007 r., tj. od dnia ogłoszenia wyroku Trybunału
                Konstytucyjnego z dnia 6 marca 2007 r., sygn. akt P 45/06 (Dz.U. Nr 47, poz.
                318), zasiłek opiekuńczy z tytułu sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w
                wieku do lat 14 oraz innym chorym członkiem rodziny (w tym z tytułu opieki nad
                dzieckiem w wieku powyżej 14 lat) przysługuje także osobom objętym
                ubezpieczeniem chorobowym dobrowolnie.

Podstawa wymiaru

Podstawę wymiaru zasiłku dla pracowników stanowi przeciętne
                miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych
                poprzedzających powstanie niezdolności do pracy.

Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący
                podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych
                przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Oprócz składników
                przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się
                składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie
                uwzględnia się składników, które nie są pomniejszane za okres pobierania
                zasiłku. Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa
                wymiaru nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu:
                1. kwoty odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia jeżeli zasiłek
                przysługuje pracownikowi za okres do 30 czerwca 2007 r.,
                2. kwoty odpowiadającej 15,71% tego wynagrodzenia, jeżeli zasiłek
                przysługuje pracownikowi za okres od 1 lipca 2007 r. do 31 grudnia 2007 r.,
                3. po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% tego wynagrodzenia
                jeżeli zasiłek przysługuje pracownikowi za okres po dniu 31 grudnia 2007 r.

Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu
                pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód za okres 12 miesięcy
                kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, od którego
                opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu
                kwoty odpowiadającej:
                1. 18,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w
                przypadku przychodu za okres do 30 czerwca 2007 r.,
                2. 15,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie - w
                przypadku przychodu za okres od dnia 1 lipca 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r.,
                3. po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% podstawy wymiaru
                składek na to ubezpieczenie - w przypadku przychodu za okres po dniu 31 grudnia
                2007 r.

Wysokość zasiłku

Zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia
                stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku.

Niezbędne dokumenty

Podstawowym dokumentem stanowiącym podstawę do wypłaty zasiłku
                opiekuńczego z tytułu sprawowania opieki nad chorym dzieckiem lub chorym
                członkiem rodziny jest zaświadczenie lekarskie wystawione na formularzu ZUS ZLA.

Dokumentem wymaganym do wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu
                konieczności sprawowania opieki nad dzieckiem w wieku do lat 8. są:

+ oświadczenie ubezpieczonego - w przypadku nieprzewidzianego
                zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
                + decyzja właściwego inspektora sanitarnego zarządzającego
                izolację - w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo
                zarazków choroby zakaźnej,
                + zaświadczenie lekarskie wystawione na zwykłym blankiecie - w
                razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w
                stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej.

Ubezpieczony występujący o wypłatę zasiłku składa również wniosek o
                uzyskanie tego zasiłku na druku ZUS Z-15. Jeżeli zasiłek wypłacany jest przez
                ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na
                druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników oraz ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych
                ubezpieczonych.

Źródło: www.zus.pl/wai/default.asp?p=4&id=433
    • agnieszkaela Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 08.04.08, 08:40
      Generalnie jesli wszystko idzie OK, mozna szybko wyjsc do domu. W
      Holandii wypuszczaja w dniu porodu nawet-choc jest tu inaczej
      zorganizowana opieka i przez kilka pierwszych dni na kilka godzin
      dziennie przychodzi pomoc do domu oraz polozna na kontrol.
      Ale na Twoim miejscu poszukalabym opiekunki. Zawsze moze sie okazac,
      ze bedziesz sie zle czula i pomoc bedzie potrzebna. A swoja droga,
      maz powinien sobie urlop zorganizowac. Kiedy jak kiedy ale po
      porodzie zony ma do tego pelne prawo.
    • elza78 Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 08.04.08, 13:13
      bilirubina powyzej pewnego stezenia przenika barierekrew mozg i powoduje
      uszkodzenie mozgu, ta fototerapia tonie jest solar dla dzdziusia, tylko
      procedura ratujaca jego uklad nerwowy przed uszkodzneiem, w zyciu nie
      wypisalabym sie z zoltym dzieckiem do domu, mozg ma sie jeden i to organ ktory
      nie ulega regeneracji...
      • ciociacesia mozg ma sie jeden 08.04.08, 13:18
        a czasami nawet mniej. najpierw czytamy post - potem odpowiadamy na
        niego - to naprawde dobra praktyka - dzieki temu zadziej zdarzy ci
        sie napisac bzdure nie na temat

pozdrawiam
        • elza78 Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 13:25
          ciociu, w zyciu nie wypisalabym sie z zoltym dzieckiem do domu, bez wzgledu na
          to czy mam z kim zostawic drugie czy nie, nie bralabym pod uwage takiej opcji...
          wiec trzeba rozwazyc inna, tak mozg ma sie jeden i u homo sapiens ma on zdolnosc
          kojarzenia pewnych faktow i wyciagania z nich wnioskow, skoro dziecko moze na
          tym bardzo ucierpiec (o czym napisalam bo podwyzszona bilirubina to nie jest
          bulka z maslem tylko realne zagrozenie dla ukladu nerwowego) = nie wypisuje sie
          ze szpitala szukam innego rozwiazania w postaci sciagniecia meza ciotki klotki
          czy kogokolwiek innego, proste rozumowanie prawda??
          wiem ciaza rzuca sie na glowe ;P
          • hanalui Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 14:01
            Czy ty naprawde niue umiesz czytac...czy nie rozumiesz tgo co
            czytasz?
            Dziewczyna sama chce sie wypisac, dziecko chce zostawic w szpitalu i
            dochodzic.
            • elza78 Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 14:21
              czytalam 3 x pierwszy post i moze mi to umknelo, tak czy siak wypisywanie sie na
              wlasne zyczenie to nie jest dobry pomysl nawet jesli chodzi o matke, nikt bez
              powodu w szpitelu nei trzyma
              • aniael Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 14:56
                Może wystarczyłoby przeczytać raz a uwaznie??
                Czy to może wpływ ciąży?
                Przepraszam, nie mogłam się powstrzymacsmile))
                • elza78 Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 15:11
                  > Czy to może wpływ ciąży?

raczej odlegly wplyw tongue_outP

(trafilas kula w plot)
                  • memphis90 Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 15:15
                    "I wlasnie przeszlo mi przez mysl,ze moze
                    po porodze wypisze sie po 2 dniach na wlasne zyczenie,a do dzidzi
                    bede jezdzic (!!!) rano i wieczorem jak by maz wrocil z pracy."

Naprawdę nie zrozumiałaś tego przy 3-krotnym czytaniu? No to trudno to nawet
                    komentować...
                    • hanalui Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 15:28
                      memphis90 napisała:

> "I wlasnie przeszlo mi przez mysl,ze moze
                      > po porodze wypisze sie po 2 dniach na wlasne zyczenie,a do dzidzi
                      > bede jezdzic (!!!) rano i wieczorem jak by maz wrocil z pracy."
                      >
                      > Naprawdę nie zrozumiałaś tego przy 3-krotnym czytaniu? No to
                      trudno to nawet
                      > komentować...

A mnie dziwilo ze grubo ponad polowa polskiego spoleczenistwa nie
                      rozumie wiadomosci w tv big_grin. Teraz juz mnie nie dziwi smile
                      • elza78 Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 15:33
                        no widzisz jak to mowia mylic sie jest rzecza ludzka smile
                        tak czy inaczej zobaczcie jaka macie radoche sobie mozecie po mnie pojechac smile)
                        a kiedys mnie dziwilo ze ciezarne siedza na zwolnieniach L4 bo praca przy kompie
                        tak strasznie szkodzi, za to w domu nawijka na calego na forach - to juz nei
                        szkodzi smile maja tyle tematow do obdyskutowania w sumie ze tez mnie to juz nie
                        dziwi big_grinDD

meliske kolezanki sobie zarzuccie
                        i nie podniecajcie sie juz tak niezdrowo ze ktos czegos nei doczytal wiem wam
                        sie nie zdarza wink
                        • aniael Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 15:49
                          Nie wiem jak inne koleżanki, ale mnie meliska niepotrzebna, bo ubaw
                          mam przednismile))
                          A na L4 jestem z zupełnie innych powodów, niż komputersmile))
                          Trafiłaś kulą w płotwink
                          • ciociacesia Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 15:54
                            ja tam w pracy jestem tongue_out
                            • ewuncia.a Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 16:10
                              Drogie Panie! Dajcie już spokój tym uszczypliwościom. Tutaj mają być wypowiedzi
                              na konkretny temat, który zapodała autorka wątku, a nie wzajemne dogryzanie
                              sobie. Pozdrawiam i miłego dnia życzę tym pracującym i tym na L-4 smile
                        • hanalui Re: mozg ma sie jeden 08.04.08, 16:23
                          Ja tez cala ciaze pracowalam, ani jednego dnia wolnego i orderu za
                          to nie oczekuje smile.W niektorych krajach to po prostu normalne, za to
                          w Polsce nienormalna osoba jest ktora na owym zwolnieniu nie bywa smile

Do podniecenia to mi troche wiecej innej jakosci bodzcow potrzeba. A
                          ty powinnas pocwiczyc czytanie ze zrozumieniem bo jak pomozesz
                          dziecku zadania tekstowe rozwiazywac big_grin
                          • elza78 i widzicie jak sie kreci :) 08.04.08, 16:34
                            jedna glupia pomylka, a jakich emocji dostarcza big_grinDD
                            cos sie dzieje, warto zyc jak mozna komus dokopac no nie ?? wink

jeszcze jakies rewelacje na moj temat poprosze skoro tak wams ie nudzi ;DDD
                            mozecie sprawdzic mi ortografie i interpunkcje w wypowiedziach big_grin
                            zapraszam do zabawy hehe
                            taka terapia zajeciowa dla ciezarnych big_grin
                            zeby sie na zwolnieniach nei nudzily ;D
                            • ciociacesia Re: i widzicie jak sie kreci :) 08.04.08, 17:10
                              zeby sie pracy nie nudziły... i problem komunikacji z szefem sie
                              rozwiaze jak mi zobaczy ze cip czytam smile bedzie jak zagaic smile a
                              cisnienie lubie sobie troszke podniesc bo kawy nie moge smile
                        • memphis90 Re: mozg ma sie jeden 09.04.08, 18:23
                          > a kiedys mnie dziwilo ze ciezarne siedza na zwolnieniach L4 bo praca przy kompi
                          > e
                          > tak strasznie szkodzi, za to w domu nawijka na calego na forach - to juz nei
                          > szkodzi smile
                          A kto powiedział, ze jesteśmy na L4? Ja normalnie pracuję- obecnie na położnictwie.
              • annubis74 Re: mozg ma sie jeden 10.04.08, 14:19
                przy porodzie sn przebiegającym bez komplikacji kobieta wypisywana
                jest ze szpitala po 2 dniach
    • madziara95 ja się wypisałam 08.04.08, 16:32
      Po drugim porodzie czułam się bardzo dobrze,córcia też a poza tym
      akurat mój półtora roczny synek wylądował dzień po moim porodzie w
      szpitalu. Był z nim mąż ale strasznie chciałam do niego pojechać.
      poza tym u nas trzyma sie trzy dni bo takie są formalności,wszędzie
      za granicą wychodzi się na następny dzień.Tak więc urodziłam w
      poniedziałek a w środę byłyśmy już na pierwszym spacerkusmile
    • madziara95 zapomniałam dodać 08.04.08, 16:35
      że ja z pierwzym synem leżałam w szpitalu przez 13 dni bo miał
      ciężką żółtaczkę a z drugim dzidziusiem w ogóle więc nie przejmuj
      się,tym razem nie musi być jak ostatniosmile
    • emicyb Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 09.04.08, 13:54
      Mieszkam w Anglii, urodzilam tu dziecko wiec opowiem ci jak tu jest.
      Po urodzeniu dziecka ze szpitala mozna wyjsc po 6 godz.Ja lezalam 2
      dni ze wzgledu na rozlegle pekniecie krocza.Moja mala zrobila sie
      zolta w 4 dobie.Polozna, na wizycie domowej kazala przestawic
      lozeczko kolo okna, co tez zrobilismy.Zoltaczka przeszla po kilku
      dnach.Wiekszosc dzieci przechodzi zeolaczke fizjologiczna a nikt z
      tego powodu ich nie naswietla ani nie przetrzymuje w szpitalu.Dzieci
      jakos zyja i maja sie dobrze
      • id.kulka Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 09.04.08, 15:11
        emicyb napisała:

> Wiekszosc dzieci przechodzi zeolaczke fizjologiczna a nikt z
        > tego powodu ich nie naswietla ani nie przetrzymuje w
        szpitalu.Dzieci
        > jakos zyja i maja sie dobrze

W Polsce również z powodu fizjologicznej żółtaczki nikt nie
        przetrzymuje w szpitalu i nie naświetla. Dobiero gdy żółtaczka się
        przedłuża, a poziom bilirubiny przekroczy dopuszczalną normę,
        zaczyna się leczenie.
      • hanalui Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 09.04.08, 16:07
        emicyb napisała:

> Mieszkam w Anglii, urodzilam tu dziecko wiec opowiem ci jak tu
        jest.
        > Po urodzeniu dziecka ze szpitala mozna wyjsc po 6 godz.Ja lezalam
        2
        > dni ze wzgledu na rozlegle pekniecie krocza.Moja mala zrobila sie
        > zolta w 4 dobie.Polozna, na wizycie domowej kazala przestawic
        > lozeczko kolo okna, co tez zrobilismy.Zoltaczka przeszla po kilku
        > dnach.Wiekszosc dzieci przechodzi zeolaczke fizjologiczna a nikt z
        > tego powodu ich nie naswietla ani nie przetrzymuje w
        szpitalu.Dzieci
        > jakos zyja i maja sie dobrze

W przypadku lekkiej zoltaczki takie wlasnie sa zalecenia, lozeczko
        kolo zrodla dziennego swiatla, duzo na swiezym powietrzu, swietle.
        W przypadku ciezkiej zoltaczki w Anglii tez zatrzymuja dziecko w
        szpitalu i stosuja fototerapie, sprawdzaja 2x lub raz dziennie krew
        i spadek bilirubiny. Nie opowiadaj ze nikt nie naswietla bo to
        bzdura.
    • luzzik21 Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 13.05.08, 19:43
      • paliwodaj Re: Wypis ze szpitala na wlasne zyczenie:(((((( 14.05.08, 06:15
        mysle ze Polska to jeden z niewielu krajow w ktorych trzymaja w
        szpitalu min, 3 dni po porodzie. Sama wychodzilam ze szpitala po 24
        godzinach ( 2 porody) i po 48 godzinach pierwszy porod.
        Oczywiscie jezeli wszystko jest ok z mama i dzieckiem
        Wiec na poczatek:
        -nie zakladaj ze dziecko bedzie miec zoltaczke,
        -nie planuj jeszcze podrozy do szpitala w ktorym zostanie dziecko,
        bo nie wiesz jak bedziesz sie czula po porodzie - kazda z nas jest
        inna i porody tez sa rozne
        - dziewczyny maja racje, musisz miec kogos ( opiekune, kolezanke,
        sasiadke = zaufana osobe) na wszelki wypadek
        - nie pojmuje jak maz nie moze w takim wyjatkowym czasie
        wygospodarowac urlopu, wolnego, jednym slowem zrobic cos zeby
        chociaz Ci pomoc po wyjsciu ze szpitala, w dodatku w Polsce gdzie
        prawo pracy jest naprawde pro-rodzinne
        W USA maz ma 10 dni urlopu po 5 latach pracy, a kobieta moze zostac
        z dzieckiem przez 6 tygodni po porodzie,nie ma wychowawczego.
        Moj maz wzial po prostu urlop bezplatny i powiedzial ze za nic w
        swiecie nie pojdzie do pracy bo przeciez sa w zyciu jakies sprawy
        priorytetowe. Co jakis czas zreszta bierze jakis dzien wolny w razie
        naglej potrzeby, bo tez nie mamy tu nikogo z rodziny

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka