Dodaj do ulubionych

ból prawgo boku

15.06.08, 12:40
nie jest to ból brzucha, boli prawy bok tak z tyłu, nie wiem jak to
wytłumaczyć. mam problem z chodzeniem i schylaniem się. jestem w 9tc. co to
może oznaczać?
Obserwuj wątek
    • ewelka1308 Re: ból prawgo boku 15.06.08, 14:18
      ja też mam taki ból, ale w lewym boku z tyłu. Tylko ja jestem w 22
      tyg. Lekarz robiący usg powiedziłą, że to albo kamica nerkowa
      (pytał, czy nie miałam kamieni), albo dziecko uciska moczowód i stąd
      ten ból. Polecił mi zrobić mocz na powiew i sprawdzić, czy nie ma
      jakiegoś zapalenia układu moczowego. Jutro idę do swojego gina i się
      dowiem. Myślę, że warto, abyś i zapytała lekarza. Jakieś stany
      zapalne są dość poważne, tym bardziej, że masz problemy ze
      schylaniem się. Mi to nie dolega.
      • caro_lina78 Re: ból prawgo boku 15.06.08, 14:28
        czasem powiekszająca sie macica może uciskać korzenie nerwowe przy
        kręgosłupie i może dawać takie bóle nasilające się przy schylaniu.
        Ale zgodzę się z poprzedniczką, ża ważne jest aby sprawdzić czy ci
        kamienie nerkowe nie dokuczają smile
        • grochalcia Re: ból prawgo boku 15.06.08, 14:56
          ja tak mialam i to byla infekcja nerek. wyladowalam nawet na pogotowiu, tak
          bolalo. po pierwszym antybiotyku przeszlosmile trzeba zrobic badania moczu i wtedy
          bedzie jasnesmile

duzo zdrówkasmile
      • emisia21 Re: ból prawgo boku 18.06.08, 17:30
        ja równieżmiałam taki ból z prawej strony. Lekarz stwierdzil ze to
        moze byc piasek w nerkach ( niby w ciąży jest wieksza tendencja do
        problemow z nerkami) zalecil mi pic duzo płynów i rzeczywiscie bol
        ustapil
    • adzia_p Re: ból prawgo boku 15.06.08, 21:09
      obstawiam nerki. miałam taki sam ból tylko pozniej ok 17tc.to był lekki zastoj
      moczu (nie wyobrazam sobie jak boli duzy zastoj bo bolałao bardziej niz porodsmile
      trzeba zrobic usg nerek,w zaleznosci od wyniku konsultacja u urologa.
      • malaa9 Re: ból prawgo boku 15.06.08, 22:46
        ja tez ostatnio miałam taki ból....był to jakis zator w nerce
        spowodowany prawdopodobnie jekims uciskiem... tylko no spa... pomogła
        • dronka3 Re: ból prawgo boku 16.06.08, 08:00
          nigdy nie miałam problemów z nerkami, a ostatnie badanie moczu (dwa tygodnie
          temu)nic nie wykazało, dziś chyba wybiorę się do lekarza
    • jeanybee Re: ból prawgo boku 16.06.08, 16:24
      hejka
      jeatem w 16 tyg. ciąży i od jakiegos czasu boli mnie bok ale lewy.
      Ból jest nie do zniesienia i niestety nie pomaga nospa. Ale tez
      miałam kiedys podejrzenie kamienicy nerkowej.
      pozdrawiam was
    • dronka3 diagnoza 16.06.08, 21:27
      to ból z mojego lenistwa - dużo leżę, a ruch byłby bardziej wskazany. dodam
      tylko, że jestem po długim leczeniu, wiek już też nie młody, a ciąża od razu
      zagrożona, więc staram się więcej odpoczywać, a to dało taki właśnie efekt.
      dostałam maść rozgrzewającą i paracetamol.
    • narvill Re: ból prawgo boku 17.06.08, 14:51
      Ból po prawej stronie szczególnie w okolicy pleców to rzeczywiście najczęściej pierwszy objaw kamicy nerkowej albo zapalenia układu moczowego. Jeżeli w moczu nie ma bakterii i nie odczuwasz bólu przy załatwianiu się to być może jest to ucisk na moczowód. Takie rzeczy zdarzają się w ciąży czasem i często objawy ustępują po no- spie albo zastrzyku z buscopanu. W moim przypadku takie bóle pojawiły się w okolicy 22 tygodnia i niestety z powodu dużego ucisku macicy na moczowód doszło do zatrzymania moczu w nerce . Ból był niesamowity a ponieważ ciążą była wysokiego ryzyka to każdy ból powodował czynność skurczowa macicy. Na szczęście lekarz szybko zorientował się w czym rzecz i po 3 napadzie takiego bólu skonsultował mnie z urologiem i postanowiono przeprowadzić zabieg nephrostomii. Zabieg jest bezpieczny dla matki i dla dziecka a polega na wprowadzeniu do kielicha nerki rurki odprowadzającej mocz na zewnątrz. Nakłucie nie boli wykonuje się je po zastrzyku z lignokainy - czuje się tylko dotyk lekarza ale nie ból. Potem plecy bolą bo obce ciało w plecach to nie jest nic przyjemnego , mocz spływa do specjalnego worka . który opróżnia się w miarę napełniania. Jest to zabieg, który ratuje nerkę przed pęknięciem albo zwapnieniem- takie powikłanie nosi nazwę wodonercza. Mam nadzieję ze tobie się to nie przytrafi ale pamiętaj żeby kontrolować sytuację i w razie czego nie bać się. Ja chodziłam z taką przetoką w nerce 3 miesiące - do końca ciąży ale wiem że było warto bo dzięki temu donosiłam .Pozdrawiam .
      • ani-a9 Re: ból prawgo boku 18.06.08, 17:39
        No i ja mam coś takiego - nie cały czas, ale ostatnio mocniej to czuje (jestem w
        17tc), ze jak chodzę to mnie boli z prawej strony.. ale to jest tak na wysokości
        pupy i jej połączenia z nogą.. przy chodzeniu, wstawaniu mnie boli.. uncertain
        co to moze być..? nerki są sporo wyżej..
        • narvill Re: ból prawgo boku 18.06.08, 20:20
          może to ucisk na nerwy w okolicy krzyżowej albo lędźwiowej kręgosłupa,jeżeli
          noga ci drętwieje przy tym to prawdopodobnie właśnie od tego. Może jakiś
          delikatny masaż by pomógł?
          • ani-a9 Re: ból prawgo boku 18.06.08, 21:56
            nie, noga mi nie drętwieje, ale boli przy chodzeniu. boli pupa z prawej strony i
            noga troszkę poniżej pupy. No nic, na razie poobserwuję dalej, moze rzeczywiście
            coś uciska? dziwne to dla mnie.
            • agatacardiff Re: ból prawgo boku 19.06.08, 20:38
              mnie tez bolalo na poczatku ciazy a teraz przeszlo(jestem w 35 tug.)
              boli tak posrodku pupy szczegolnie przy chodzeniu z prawej strony-u mnie
              podejrzewam bylo to wynikiem stojacej pracy oraz lekkiego przesuniecia kregow w
              odcinku ledzwiowym.
              pomogly cieple oklady i masaze.
      • dronka3 Re: ból prawgo boku 19.06.08, 09:32
        mój ból z prawego boku przeszedł na lewy, to na pewno nie nerka, to moje kłopoty
        z kręgosłupem... czekam aż wyjdzie zupełnie ze mnie
    • jusia79 Re: ból prawgo boku 19.06.08, 09:28
      ja z powodu takiego silnego bolu wyladowałam 2 tygodnie temu w szpitalu (19tc),
      tylko ze mnie bolała najpierw pachwina i bok, stad podejrzenie zapalenia
      wyrostka, ktore wykluczyli, pozniej bol przeniosł sie rowniez na plecy, stad
      kolejna diagnoza- kolka nerkowa, trzeba zrobic badania, szczególnie posiew moczu
      no i moze usg nerek? mnie boli na razy, ale wtedy bardzo, biore no-spe, a dzis
      ide ponownie do lekarza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka