korniz 26.09.08, 16:36 jestem w 8 tyg.Lekarz przepisał mi furagin-mam bakterie w moczu.Zastanawiam się czy on zaszkodzi zarodkowi.Brała któraś i nic nie stało się dziecku.Boję się brac jakiekolwiek leki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esmeraldine Re: furagin w pierwszymtrymestrze ciąży 26.09.08, 16:48 Ja miałam enterokoki w moczu od I trymestru. Lekarz powiedział, że w I trymestrze lepiej nic nie brać, że te bakterie nie są groźne dla dziecka a groźniejsze mogą być leki. Kazał mi brać żurawinę, zakwaszać mocz, łykałam po kilka tabletek dziennie i jakoś przetrzymałam do II trymestru bez specjalnych objawów. Wtedy dopiero dostałam antybiotyk. Teraz mocz mam czysty ale nadal codziennie biorę zapobiegawczo żurawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: furagin w pierwszymtrymestrze ciąży 26.09.08, 17:07 Furagin jest bezpieczeny ale tylko w II trymestrze i dwóch pierwszych miesiącach trzeciego. Nie powinno się go brać w I trym oraz okresie okołoporodowym. Bezpiecznym lekiem jest Uromaxin, bez recepty. Bierz maxymalną dawkę, do tego LaciBios Femina w kapsułkach, ewentualnie Pro-Vag, zakwaszaj się ile możesz i wypłukuj 3ma litrami picia. Furagin bym włączyła najwcześniej od 14tc. Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: furagin w pierwszymtrymestrze ciąży 26.09.08, 17:09 Zalezy co wykryto i w jakij ilosci. czasem warto wziasc leki i tyle. Enterococoki to rzeczywisci enic groznego a inne bakterie moga porzdanie zaszkodzic. Furagin bralam w pierwszej ciazy ale wiem z enei jest zalecany. Lekarz jednka chyba wie co robi. Bezpieczniejsza jest amppicylina ale tez rozstrzyhga sie jednak czy jest to wieksze dorbo czy nie... Jesli bakterii nie jest duzo mozna sobie wpsomoc zurawina witamina c, tabletkami - urnil (wyb=ciag z zurawin) ale jesli ich jest duzo plus bialko w moczu to nie radzilabymnei sluchac lekarza. A moze warto skonsultowac to z kims? Odpowiedz Link Zgłoś
kacha110 Re: furagin w pierwszymtrymestrze ciąży 26.09.08, 20:09 Furagin jest przeciwskazany w pierwszym trymestrze ciąży. Czy lekarz wykonał posiew moczu? czy tylko w badaniu ogólnym moczu wyszły bakterie? Jeżli to badanie ogólne to zrób posiew z antybiogramem- jezeli leczyc w pierwszym trymestrze to tylko antybiotykiem celowanym. Jeżli wybór leku oparty był o wynik posiew to idz do rodzinnego z wynikiem i dostaniesz coś na 100% bezpiecznego.( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiollinkach.pl Re: furagin w pierwszymtrymestrze ciąży 26.09.08, 21:04 Ja miałam ciągle problemy z pęcherzem w pierwszej ciąży i raz lekarka mi zapisała furagin mimo iż wiedziała ze jastem w ciąży 1 trymestr ale po przeczytaniu ulotki nie wzięłam go mimo ze sikałam już z krwią poszłam do innego lekarza i dostałam inny bezpieczny lek a lekarz powiedział ze furagin mógł doprowadzić do poronienia i że dobrze że nie wzięłam .Pij bardzo dużo wody z cytryną ja piłam 3 litry dziennie i herbatki żurawinowe wogóle wszystko co zawiera żurawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Brałam 26.09.08, 21:28 Kilkakrotnie w ciąży brałam. Nieleczone zapalenie pęcherza to prosta droga do straty ciąży, więc... nawet się nie zastanawiaj. Lek ten należy do grona "bezpieczniejszych", więc nie ma powodu sądzić, że zaszkodzi Dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
wiollinkach.pl Re: Ja też błagam 26.09.08, 21:33 po co się narazać i brać coś co nie jest bezpieczne jak są inne antybiotyki które nie mają wpływu na płód lepiej dmuchać na zimne A infekcje wyleczyć trzeba koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Co mówi posiew? 27.09.08, 09:16 Bo jeśli bakterie wyszły tylko w moczu ogólnym to może wcale ich nie być w moczu. Mnie 3 razy w tej ciąży wychodziły bakterie w badaniu ogólnym (powyżej 300 na jednostkę gdzie norma jest 150), 3 razy robiłam posiewy (i z moczu i z pochwy)...i nic, wszystko ładne, jałowe z rozcieńczenia, flora fizjologiczna. Lekarz tłumaczy, że w ciąży to i skóra i śluzówki zachowują się inaczej, szybciej się łuszczą, jest więcej bakterii - i nawet przy pobieraniu moczu przy dokłądnym myciu mogą fałszowac wyniki. Dlatego posiew z moczu jest konieczny. Wtedy będzie wiadomo co masz, ile, i n co wrażliwe. Ja bym furaginum w I trym nie wzięła za nic. Od II już tak (ale nie około porodu). Jest wiele, nawet silnych leków i antybotyków, które są o niebo bezpieczniejsze w I trym niż furagin. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Co mówi posiew? 27.09.08, 10:25 posiewu nie miałam.Dawka wydaje mi się duża kazał mi brać co 6 godzin po 2 tabletki.W wyniku mam białko opal.A poza tym nie boli mnie nic przy oddawaniu moczu.Moze troszkę za często chodzę w nocy.Ten lek przepisał mi ordynator -co sie okazało-starszy lekarz.Owszem mam zaufanie do niego bo w końcu doświadczenie ma spore ale ja się boję.Zwlaszcza że jeszcze rozwijają się narządy. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha110 Re: Co mówi posiew? 27.09.08, 10:40 Czyli sprawa przesądzona- powinnas zrobić posiew i na jego podstawie dobrac antybiotyk. O ile okaże sie ze w posiewie będa bakterie. Dawka rzeczywiscie spora- normalnie stosuje sie taką w pierwszym dniu leczenia potem 100 mg czyli 2 tabl co 8 godzin. Jeżli nadal masz watpliwosci-w koncu radzisz sie anonimowych ludzi- zadzwoń do rodzinnego lub na oddział nefrologii do dyzurnego i zapytaj co oni zrobiliby widzac badanie ogólne moczu z bakteriami Odpowiedz Link Zgłoś