kristina231 24.10.08, 14:34 czesc dziewczyny jakie preparaty witaminowe dla kobiet w ciazy stosujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbuziaczekk Re: mam pytanie. 24.10.08, 14:49 Ja stosuje Prenatal Classic (na drugi trymestr) Na pierwszy trymestr jest Prenatal Complex (ktore ja nie bralam bo bralam folika i lekarz kazal tylko jego zazywac - wyniki badan mialam idealne wiec nie bylo potrzeby A na trzeci trymestr jest Prenatal Omega-3 Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: mam pytanie. 24.10.08, 14:50 Dodam ze lekarz od 2 trymestru kazal mi odstawic folika i brac witaminy a Prenatal polecila mi Pani w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: mam pytanie. 24.10.08, 14:51 mi biegnie już 40tc i do dnia dzisiejszego NIC nie brałam i zamiaru nie mam; jak nie trzeba (wskazania lekarza na podstawie sypniętych wyników badań), to po co... Co ciekawe apetyt miałam mizerny całą ciążę. lepiej owocki i warzywka jeść, jak Ci nie przechodzą, to koktajle na mleczku/maślance/sokach Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: mam pytanie. 24.10.08, 15:08 ja od 3go miesiaca prenatal classic, ale bardzo ciezko mi wchodzi, wlasciwie na mysl o lyknieciu tego rozowego syntetycznego wynalazku az mnie brzuch boli i mam niestrawnosc.))) bo co tu duzo mowic, preparaty witaminowe sa ciezkostrawne i szuczne, ale poniewaz nie odzywiam sie najlepiej, moim zdaniem, sa dni kiedy nie mam ochoty na nic oprocz ziemniakow z maslem albo sledzia, to lykam to ustrojstwo, wyniki badan ok, lekarz chyba profilaktycznie wlaczyl zelazo, choc zawsze mialam wyniki hemoglobiny przy gornej granicy, dodatkowo lykam jod, wskazanie lekarza, ale nieraz sobie odluszcze, codziennie nie lykam, podstawa to zdrowa dieta i kontrola wynikow, folik zaczelam jeszcze przed ciaza i teraz jest tez w prenatalu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: mam pytanie. 26.10.08, 19:05 Jak sie boli brzuch i masz niestrawnosci po zazyciu prenatala to poprostu go zmien na witaminy innej firmy!!! Bo moze akurat ten rodzaj ci nie odpowiada, mnie lekarz pytał jak reaguje na witaminy tej firmy bo nie kazdy moze akurat dany rodzaj witamin jesc!! A pozatym prenatala łyka sie w trakcie posiłków!! Nie przed ani nie po! Ja 2 razy wzielam po lub przed i tez wymiotowałam Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.2 Re: mam pytanie. 24.10.08, 16:25 a ja brałam falvit m, moja lekarka powiedziała, że jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
mamuskaaleksa_2 Re: mam pytanie. 24.10.08, 16:52 ja stosowałam nqa początku prenatal a teraz falvit choć teraz gdy to już 34 tydzień z witaminami się ograniczam choćby dlatego że jem dużo owoców i od nadmiaru witamin wyskakiwały mi krostki na twarzy ,także jednego dnia owoce a drugiego witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
annapa7 Re: mam pytanie. 24.10.08, 17:44 Żadnych preparatów witaminowych nie brałam. W I trymestrze tylko kontynuowałam folik. Lekarz nie widział potrzeby dopóki wyniki są ok. Teraz spadła mi hemoglobina więc biorę żelazo, wyniki już lepsze, no ale i poród lada moment, więc nie odstawiam aż do porodu. Zalecenie lekarza. Sama nic nie kombinowałam, wolałam warzywa i owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
rafaellka Re: mam pytanie. 25.10.08, 07:05 Ja brałam (i nadal biorę) Prenatal, Centrum Materne znosiłam koszmarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_bo Re: mam pytanie. 25.10.08, 08:10 Od początku - Feminatal N. Inne powodowały wymioty, ten tylko mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.ia Re: mam pytanie. 26.10.08, 17:07 mi gin przez pierwsze trzy miesiace kazal brac ELEVIT, pozniej FEMINATAL N, w III trymestrze FEMINATAL 400. Odpowiedz Link Zgłoś
olinkaw Re: mam pytanie. 26.10.08, 17:47 mnie mój lekarz polecił Elevit lub Feminatal do wyboru. A że w aptece był tylko Elevit, to go stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: mam pytanie. 26.10.08, 22:32 kristina231 napisała: > czesc dziewczyny jakie preparaty witaminowe dla kobiet w ciazy > stosujecie? Ja stosuje warzywa, owoce, przetwory mleczne, chude mieso, pelnoziarniste pieczywo, i temu podobne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anialit Re: mam pytanie. 26.10.08, 22:58 Jeżeli wyniki są ok, to nie trzeba suplementować, ale o tym decyduje lekarz. Ja nie brałam nic, wyniki miałam w porządku, a i okres ciąży przypadał na letnie i jesienne miesiące, kiedy witaminy spożywałam w naturalnej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
chmielanka Re: mam pytanie. 27.10.08, 08:08 A ja zarówno w I ciąży, jak i teraz oprócz Foliku przez I trymestr, całą ciążę ELEVIT. Odpowiedz Link Zgłoś