beatka.4 31.10.08, 16:14 kochane co oznacza łożysko przodujace? jestem w w 23tc i bede miała tez usg trójwymiarowe bardzo sie denerwuje pomózcie.z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicja0000 Re: łożysko przodujące 31.10.08, 16:18 to znaczy, ze łożysko zachodzi nad ujście zewnętrzne macicy i w takim przypadku nie wskazane jest rodzić sn. Ale nie martw się-łożysko się przemieszcza na szczęście i kiedy będziesz miec następne usg może być już w zupełnie innym bezpiecznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: łożysko przodujące 31.10.08, 16:26 www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,1326732.html www.poradnikzdrowie.pl/eksperci_seks/porada/lozysko-przodujace,24704,38.htm Odpowiedz Link Zgłoś
joannaguziak Re: łożysko przodujące 31.10.08, 23:14 Hej Beatko,nie martw się. W 23tc w czasie usg, powiedzieli mi, że mam łożysko przodujące. Teraz jestem w 28tc. Dostałam skierowanie na usg na 36tydzień, wtedy będą sprawdzać czy łożysko się przesunęło czy nie. Jeśli nie to będę miała cesarkę, a jeśli się przesunie to będę miała poród naturalny. Więc nie martw się tylko głowa do góry. Pozdrawiam. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: łożysko przodujące 01.11.08, 20:27 U mnie stwierdzono łożysko nisko schodzące. Na USG trafiłam z powodu plamienia. Dostałam zalecenie oszczędzania się, nie przemęczania, nie dzwigania, unikania spacerów, autobusów, podróży. Co do strony farmakologicznej No-spa + magnez. Też mam się zgłosić na USG. Powinno się rozrastać ku górze. Z tego co czytałam łożysko schodzące może zmienić się w przodujące. Obawami mogą być plamienia, no i trzeba bardzo na siebie uważać, bo łożysko jakby nie było jest dostarczycielem substancji odżywczych, więc nie może się odklejać. Stąd te leki, żeby nie dopuścić do skurczy. No i konsekwencją, nie wiem czy zawsze, jest cc. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.cherry Ja miałam niskoschodzące łożysko 01.11.08, 20:52 - Leżałam w łóżku od 5 miesiąca - Minimalnie się wysilałam - Zaliczałam kwawienia (lekarz określał je mianem "Plamień" - kończyły się w ciąg u kilku godzin - brałam 2x dziennie nospę forte, 6x po 1 magnezie Urodziłam ... w 41 tygodniu Wielką babkę, zuch kobietkę, teraz maą ma 1/2 roku i rządzi nami na całego! Głowa do góry Pamiętaj o zaleceniach Nie przemęczaj się Idź na L-4 Naprawdę warto się poświęcić dla takiego szkraba! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Ja miałam niskoschodzące łożysko 01.11.08, 22:14 Ja leżę od 5 tygodnia (teraz jest akurat początek 19). I tyleż samo jestem na L4. Najpierw miałam krwiaka, potem odklejanie trofoblastu i jak już wszystko było na dobrej drodze znowu dostałam plamienia. Na szczęście mój lekarz natychmiast zareagował. Cały czas wierzę, że wszystko będzie dobrze. Apropo leków. Ja mam 3x No-spę Forte i MagnezB6, ale biorę tylko jedną tabletkę. Farmaceuta kazał dwie, lekarza zapomniałam zapytać, a sama się boję brać więcej bo łykam też witaminki i nie chcę przedobrzyć. Skurczy raczej nie mam, czasami zdarza się coś podobnego. Tylko czasami boli mnie brzuch, i to nie tylko więzadła. No, ale póki nic się nie dzieje, to siedzę grzecznie w domku i czekam na moje maleństwo. W tym tygodniu idę na USG kontrolne i dowiem się, czy łożysko rozrasta się w porządanym kierunku. Dzięki za wsparcie A co do rządzenia, to ja już widzę, że nasz brzdąc też będzie nieźle nami zawiadywał. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś