Dodaj do ulubionych

odparzenie :(

19.11.08, 09:21
Witajcie,

Podczytywałam Was do tej pory, a teraz potrzebuję porady... sad

Pierwsze dwa tygodnie swojego życia Młody był w pampersach + Linomag. Pupa ok, bez zastrzeżeń.

Ostatnie dwa dni już pieluchujemy się wielorazowo (otulacze Imse Vimse + flanela/frotte/muślin, a na noc BG). Przestałam smarować pupę kremem. W dzień przemywam pupę wacikiem zmoczonym ciepłą wodą, w nocy (z wygodnictwa...) chusteczkami nawilżającymi eco. I dziś w nocy zauważyłam, że pupa jest jak u pawiana sad sad sad
Przewijany jest co 2h, w nocy co 2,5-3h.

Co mu mogło zaszkodzić?
BG?
Chusteczki eco? (wcześniej używaliśmy Pampers Sensitive, Pampers, jakichś Nivea i nie było żadnego problemu)
Pieluchy przed użyciem zostały uprane tak jak wszystkie jego ciuszki - Jelp, 60stopni, dodatkowe płukanie.

Macie pomysły...?
Obserwuj wątek
    • scharon Re: odparzenie :( 19.11.08, 10:31
      Nowe chusteczki moga odparzac...narazie nie uzywaj zadnych tylko przemywaj woda
      z mydlem lub sama woda.Duzo wietrz pupe,pamietaj ze kazdy krem moze zatuscic
      pieluche wielorazowa.Jelsi uzywasz kremu to najlepiej z terta.
      Mozesz sporbowac z maka ziemniaczana lub pudrem .

Mam pytanie ile uzywasz proszku do prania?
      Pamietaj ze zaleca sie 1/4 narmalenej porcji ,bez dodatku zmiekczaczy.
    • pacynka27 Re: odparzenie :( 19.11.08, 11:46
      Może pupa przyzwyczaiła się do kremu i kiedy kilka razy go nie zastosowałaś
      skóra zareagowała odparzeniem.
    • popolina Re: odparzenie :( 19.11.08, 12:09
      Hej, jakis czas temu ktoras mama miala podobnie po przejsciu na
      wielorazowki. Z reszta u nas tez sie zdarzaja dni z pupa pawiana smile
      Przydalby sie otulacz naprawde oddychajacy czyli polarkowy albo
      welniany, bo powietrze to najlepsze lekarstwo.
      Mozesz podleczyc pupe w pampersach + krem (ale kremu malo, bo skora
      sie rzeczywiscie przyzwyczaja i potem bez kremu ani rusz). Jak
      bedzie lepiej to znowu wielorazowe.
      No i jeszcze raz polecam chociaz jeden otulacz oddychajacy na takie
      sytuacje, bo PUL to niby oddycha ale troche jednak blokuje. Bedzie
      dobrze smile
      • ewa-krystyna Re: odparzenie :( 19.11.08, 19:08
        u mnie bylo to samo ... mala dostala odparzen,ktore znikaly w ciagu dwoch zmian
        w jednorazowkach + krem... pomogly wkladki stay dry Bummis i przejscie na BG
        oraz stosoanie maki ziemniaczanej... najpierw wyleczylam skore w jednorazowkach
        i zaczelam stosowac BG i wkladki z prefolds i formowanymi bawelniannymi + maka
        ziemniaczana ... rowniez nie uzywalam chusteczek jednorazowych tylko przy kazdym
        przewinieciu przemywalam pupe pod kranem z ciepla woda... bylo ciezko na
        poczatku i myslalam,ze bedziemy musialy zrezygnowac z wielorazowek, na szczescie
        skora szybko sie przyzwyczaila i jest juz dobrze... oczywiscie okazjonalnie
        pojawiaja sie lekkie zaczerwienienia,ale znikaja rownie szybko... no i
        zauwazylam,ze teraz po jednorazowkach ma bardziej podrazniona skore ...
        • ewa-krystyna Re: odparzenie :( 19.11.08, 20:31
          zapomnialam jeszcze napisac najwazniejszego: uzywalam za duzo proszku do
          prania... to tez moglo byc przyczyna odparzen... wszystkie pieluchy wypralam w
          goracej wodzie bez proszku chyba z 5 razy i kupilam zalecany proszek do prania
          pieluch oraz uzywam bardzo niewielka dawke na wsad - ok 1/3 niz normalnie...
          • waiting_for Re: odparzenie :( 20.11.08, 08:21
            Dzięki dziewczyny! smile

Przeszliśmy chwilowo na pampersy + mąka ziemniaczana. Pupę przemywam wacikami nasączonymi ciepłą wodą. Na wieczór do kąpieli kisiel z mąki. W dzień wczoraj trochę pupę wietrzyłam, dziś też będę.

Używam mniej proszku niż w zaleceniach, ale chyba będę jeszcze mniej... Tyle, że mam wrażenie, że Jelp słabo dopiera zabrudzenia. Na co go zmienić?
            • pacynka27 Re: odparzenie :( 20.11.08, 08:34
              Bobas pierze skuteczniej niż Jelp.
              • stokrotka.a Odparzenia i Pranie 20.11.08, 13:55
                PRANIE:
                Na wielu forach słyszałam że Jelp powoduje nawet szarzenie pieluszek,ale jest
                przyjaźniejszy niż inne proszki dla dzieci bo nie zawiera szkodliwych dla skóry
                dziecka środków piorących.Ja używałam długo tego proszku,oczywiście bez Środków
                Zmiękczających,zamiast polecam Sodę spożywczą(powoduje również że białe pranie
                jest bielsze)i ocet(pranie jest miękkie i odkażone,zalecane od czasu do czasu
                ok.1/4 filiżanki,ale nie za często bo niszczy gumki w pieluszkach.Ja używam raz
                na 1 miesiąc)
                Używam:
                *PROSZEK KLAR(ekologiczny,przyjazny skórze dziecka,dopiera plamy):
                apmp.natura.xip.pl/product_info.php/products_id/1303
                Można go dostać również w Ekosklepach(niestety już go w tym sklepie nie ma tylko
                płyn ale z tej serii mam)Stosuję 1/4 miarki.
                *ODPLAMIANIE
                Szare Mydło Biały Jeleń(pranie w rękach,trzeba dobrze wypłukać odplamiając
                pieluszki z polarku)
                *ŚWIEŻY ZAPACH
                1-2 krople olejku lawendowego lub z drzewa herbacianego(ale trzeba uważać bo
                olejki też mogą uczulać i u takiego maleństwa odradzam smile)
                *PŁUKANIE PRANIA(dodatkowo po długim programie u mnie 2h i 15 min dodatkowe
                płukanie)Wiem mało oszczędne ale mam pewność że pieluszka jest dobrze wypłukana
                Zanim zacznę pranie nastawiam na płukanie a potem dorzucam ubranka i nastawiam
                długi program.Po skończeniu prania jeszcze raz płukanie.Piorę w 60
                stopniach.Pieluszek nie prasuję.Wcześniej prasowałam tylko tetry i ubranka smile
                SPOSÓB NA ODPARZENIA:
                *Polecam Krem z nagietkiem dla niemowląt WELEDAsadma tylko naturalne
                składniki,bez gliceryny i wazeliny,ropopochodnych świństw) ...
                apmp.natura.xip.pl/product_info.php/cPath/120_158/products_id/1264
                *Na czas problemów ze skórą polecam wkładki polarowe,jedwabne lub wkładki
                Mother-ease:zapewniają dziecku suchość(bardzo fajnie pomagają przy
                odparzeniach.Pieluszki najlepiej z warstwą polaru żeby Dzieć miał sucho i skóra
                się zregenerowała.
                Słyszałam dużo dobrego również o wełnie że ma właściwości lecznicze odrobinkę do
                pieluszki.Wkładki jedwabne i wełnę można kupić w ekobaby.pl.
                *No i Wietrzyć,wietrzyć i wietrzyć pupę...Najlepiej po każdej zmianie pieluszki
                z 15 min.
                *Często zmieniać pieluszkę.

powodzenia! smile
                • kwasia_77 Re: Odparzenia i Pranie 28.11.08, 20:51
                  zacyznamy przygodę z wielorazowymi i już napotkalismy przeszkodę -
                  mamy Bumgeniusy i niestety po 2 nocach, i 2 dniach zauważyłam, że w
                  miejscu gdzie stykają się falbanki ze skórą i tam gdzie się zapina
                  rzepy pojawiło się zaczeerwienienie i krostki; wygląda to taj jakby
                  było podraznione, obtarte może ... sama nie wiem
                  dotychczas byliśmy na pampkach i nie było żadnych problemów

czy ktoś tak miał i co z tym robić?? popełniam jakiś błąd, czy po
                  prostu skóra mojego synka nie lubi tego materiału ?? zrezygnować z
                  wielorazowek?? doradzcie, plissss
                  • popolina Re: Odparzenia i Pranie 29.11.08, 11:17
                    Przychodza mi do glowy takie mozliwosci:
                    1. Zle wyplukany proszek/za duzo proszku
                    2. Za ciasno zapieta pieluszka
                    3. Skora wrazliwa na zmiane materialu/ otarcia- bo bibulkowy pampers
                    jest delikatniejszy w dotyku.
                    1 i 2 da sie szybko "naprawic" a jezeli to 3 to proponuje uzywac
                    innych pieluszek na zmiane z BG. Najlepiej (sprawdzilam!) dziala i
                    goi zestaw pielucha bawelniana lub bambusowa + otulacz polarkowy.
                    Pieluszka frotowa jest najb.miekka. Jezeli nie masz innych
                    wielorazowek to uzywaj pampkow (+ np.sudokrem) i BG na zmiane az
                    skora przywyknie.
                    Bedzie dobrze smile
                    • kwasia_77 Re: Odparzenia i Pranie 01.12.08, 11:31
                      nie piorę w proszku nigdy, bo jestem uczuleniowiec - więc uzywam
                      plynu i dałam go mniej niż zawsze, więc to chyba nie to, ale
                      faktycznie może to być kwestia wrażliwości skóry, więc na razie
                      smaruję maścią i jak się wygoi to na noc będę dawała BG, a na dzien
                      pampki i zobaczę

BG dopinałam raczej luźno, bo miałam wrażenie, że się wpija w fałdki
                      nóżkowe, no nic potrenujemy jeszcze

dzięki za podpowiedź o otulaczu polarkowym, zastosuję jak
                      najbardziej - tylko muszę gdzieś namierzyć i zakupić
                      • ala.81 Re: Odparzenia i Pranie 01.12.08, 15:52
                        ja tez polecam polarkowe otulacze przy odparzeniach
                        synek mial krosty na nozkach i brzuszku, przy polarkowych juz nie ma
                        teraz mam 1 otulacz PUL i 6 polarkowych, przy czym produkuje juz nastepne, bo
                        chce ograniczyc pranie z co 2 dni na co 3dni
                        • kwasia_77 Re: Odparzenia i Pranie 01.12.08, 20:24
                          produkujesz??? ja chyba nie umiem smile poszukam może na e-sklepach
                          a jak jest z utrzymywaniem suchych ubranek, przy tych polarkowych??
                          • ala.81 Re: Odparzenia i Pranie 01.12.08, 21:05
                            otatnio chcialam zajrzec na gugu-gaga i chyba juz nie ma polarkowych sad
                            mam częśc otulaczy z podwójnej warstwy polarkowej i spoko wytrzymują nockę z
                            pieluszką formowana i wkładką
                            a przy tych cieńszych wpadki sie zdarzają, ale często jest spoko smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka