03.01.09, 22:59
Hej dziewczyny!
jestem w 10 tygodniu ciąży i czuję się strasznie,nie mogę jeść nic oprócz
owoców i jakiś mącznych rzeczy wszystko inne wywołuje u mnie mdłości.Ogólnie
jestem drobnej budowy, mam niedowagę, boję się że stracę wagę i padnę w
anemie.Czy któraś z was również tak ciężko przechodzi ciążę jak ja??Jak sobie
z tym radzicie?
Obserwuj wątek
    • karolina.chonly Re: Mdłości 03.01.09, 23:27
      Wiem co przechodzisz, mialam to samo. Dokladnie 3 miesiace. Jadlam
      tylko tunczyka i pomarancza, wszystko inne nie zdazylo jeszcze wpasc
      do zoladka, a juz bylo w drodze powrotnej.
      Schudlam wtedy 4 kg. Nie naleze co prawda do drobnych, ale
      wakonczylo mnie to dokladnie. Niestety nie pociesze Cie tez piszac,
      ze wsyzstkie te madre metody, o ktorych slyszalam mozna sobie
      wsadzic.
      Musisz brac witaminy (ja bralam takie kompleksowe dla ciezarnych),
      kontrolowac regularnie krew i modlic sie, zeby szybko przeszlo smile
      Pozdrawiam i wytrwalosci zycze.
    • zyrafa-dluga Re: Mdłości 04.01.09, 18:52
      Jedz to, co dasz radę i nie martw się, nudności z pewnością ustąpią najpóźniej w
      14 tygodniu ciąży. Odbijesz sobie wagę później. Moja koleżanka z powodu nudności
      schudła 3 kg, a ciąża rozwinęła się prawidłowo i urodziła w terminie zdrową
      dziewczynkę.
      Na mojej stronie jest kilka porad dotyczących nudności, zajrzyj i zobacz co na
      nie poradzić. Powinno choć trochę pomóc smile
    • ann21ann Re: Mdłości 05.01.09, 10:05
      Ja wymiotowałam po każdym posiłku .. nawet i do 10 razy dziennie .... Nudności
      przeszły w 18 tygodniu smile Cieżko było .... Ale myslę, że warto się troche
      pomęczyć ... smile
      • 11aga530 Re: Mdłości 06.01.09, 18:22
        wiatam ja tez niestety przez to przechodziłam teraz jetem juz w 18
        tygodniu i czuję pierwsze ruchy maleństwa niesamowite uczucie uwierz
        mi ze te "motylki" wszystko Ci wynagrodzą WYTRWAŁOśCI
    • secondtry Re: Mdłości 07.01.09, 16:21
      kochana, ciesz sie ze to tylko mdłosci i ze nie wymiotujesz kikanascie razy na
      dobe. wierz mi ze moze byc gorszy dramat. ja go nadal przechodze i doskonale
      rozumiem twoj strach o malenstwo, ale nie boj sie. ja czuje sie fatalnie a
      wyniki moich badań sa w normach, dzidzia rozwija sie prawidlowo, dosc szybko
      rosniesmile
      staraj sie jesc jakis czas, bo pusty zoładek poteguje mdlosci i tworzy sie
      odruch wymiotny. wybieraj takie rzeczy na ktore masz ochote, an rozne
      dziewczyny, dzialaja zbawienie rozne produkty.
      zerknij na moj wątek
      (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=88866269)moze cos tam wyczytasz
      dla siebie.
      sciskam mocno i mam nadzieje ze szybko przejda twoje dolegliwosci, pozdrawiam,
      secondtry

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;31/st/20090705/k/f41e/preg.png
      • anekka28 Re: Mdłości 07.01.09, 16:31
        Ja przez bite 3 miesiące miałam i mdłości i wymioty. Nie pomagało nic, nie
        sprawdziły się żadne teorie imbirowo - sucharkowe. Aż przeczytałam, że pomaga
        ... coca-cola. I nie wiem na jakiej to działa zasadzie, ale naprawdę działa. Mój
        ginekolog pozwalał mi pić jedną szklankę dziennie.
    • martynkot90 Re: Mdłości 13.02.17, 13:00
      Witajcie dziewczyny big_grin właśnie niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży i powiem wam, że strasznie się boję tych wszystkich objawów z nią związanych m.in. właśnie mdłości. Ostatnio wyczytałam, że to może być dziedziczne i oczywiście pierwsze co zrobiłam to zadzwoniłam do mamy i zapytałam jak to było u niej, no i niestety okazało się, że miała bardzo silne mdłości, które męczyły ją nie tylko na początku ciąży sad teraz jestem przerażona, bo źle znoszę takie sensacje, proszę powiedzcie czy to faktycznie tak jest?
      • e_le_n_a Re: Mdłości 15.02.17, 18:04
        Hejjj wyluzuj smile Nie ma reguły co do niczego. Tak naprawdę ok 30% ciężarnych ma mdłości,a wymiotuje już tylko 10%.
        Ja czekam na czwarte dziecko i nie miałam mdłości w żadnej ciąży,moja mama też, moja bratowa tak samo,a jej mama wymiotowała 9 mc.
        Lepiej skup się na tym,żeby dbać o siebie i o dziecko zamiast martwić się na zapas ze może Cię zemdlić,tj naprawdę najmniejszy problem smile
        • jataktotak Re: Mdłości 22.02.17, 23:05
          30% ma mdłości? Nudności dotyczą ok. 80% kobiet ciężarnych (głównie w I trymestrze). Faktem jest, że same wymioty stanowią jakieś 10-30% (tu podaje orientacyjnie, gdzieś czytałam ale nie pamiętam).
      • lidek0 Re: Mdłości 17.02.17, 17:32
        Z tą dziedzicznością to bzdury, nie wiem gdzie się tego naczytałaś. Nie panikuj na zapas.
      • redheadfreaq Re: Mdłości 18.02.17, 06:21
        Bzdura. Moja mama w obu ciążach rzygała dalej, niż widziała (w 2 do tego stopnia, że dostała Torecan), u mnie skończyło się na mdłościach, bez wymiotów (mam za to całą gamę innych dolegliwości). Każda ciąża jest inna, każda kobieta znosi ją inaczej.

Na mdłości u mnie pomagały migdały, przy zgadze brałam któryś z leków na zobojętnienie kwasu (są dozwolone!) i za wszelką cenę starałam się nie dopuścić do uczucia głodu, bo z "kiepsko" robiło się "bardzo źle". Mdłości minęły równo z końcem 1 trymestru, potem radośnie wróciły na początku 3, ale już nie tak silne. Powodzenia!
      • pani_kolka Re: Mdłości 22.02.17, 12:21
        Każda z nas znosi to inaczej i nie jest powiedziane, że u Ciebie tak będzie. Na pewno nie martw się na zapas. Ja doświadczyłam mdłości, przez nie na początku straciłam na wadze. Nie miałam apetytu, ratowały mnie cytrusy i zwykłe zupy. Zero mięsa, smażonych. Wszystkie zapachy kuchenne były dla mnie ciężkie do zniesienia. Jednak mimo, że ja traciłam na wadze córeczka rozwijała się prawidłowo. Wszystko wróciło do normy na początku drugiego trymestru. Mdłości przestały dokuczać a ja nabrałam chęci na jedzenie. Cała ciąża rozwijała się prawidłowo i mimo początkowych mdłości nie było tak strasznie. Teraz cieszymy się córeczką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka