tylna.szyba 05.01.09, 12:34 Moze jest tu przypadkiem jakas polozna albo doswiadczona kobita? Czy mozna sobie samemu rozwarcie sprawdzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika7895 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 13:02 Jesli masz juz rozwarcie to bedzie je widac,jak przylozysz sobie lusterko,ja mam na 2cm i widze Odpowiedz Link Zgłoś
edyta-26 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 17:56 Chyba coś jest z tym lusterkiem,bo sprawdzałam, no i samo wejście jest szersze.Czy ktoś może potwierdzić, czy może to moje złudzenia? Jestem w 39tc i wypatruję jak mogę wszelkich oznak porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
monika7895 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 18:05 dokladnie szersze jest wejscie ja mam 2cm i wlasnie to widacno tak jakby wieksza byla sama dziurka ,nie wiem jak wam to napisac,ale to ze ma sie rozwrcie to nie znaczy, ze porod blisko niestety, ja chodze z rozwarciem od miesiaca juza jestem w 41tc Odpowiedz Link Zgłoś
edyta-26 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 18:15 No właśnie nie oznacza rychłego produ a szkoda. Ja mam 39tc, i z tego co u siebie zauważyłam to tak 2-3 cm(palce). Z pierwszym dzieckiem trafiłam do szpitala to miałam rozw. na 2 palce i lekkie bóle. Trafiłam ok 18.00 a urodziłam o 4.00 nad ranem. Jednym słowem za szybko pojechałam i dłużej posiedziałam.Ale to z paniki. Także z tym rozwarciem to różnie niestety bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 20:45 ja też w 41t.c. i czekam już zniecierpliwona. Szyjka skrócona, rozwarcia praktycznie brak!!!! W ostateczności w piątek mam wywoływany Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 18:10 Jak to widzisz? Przecież szyjka jest schowana głęboko w pochwie, nie wystaje na zewnątrz i bez wziernika z silnym źródłem światła nie jesteś w stanie jej obejrzeć... Żeby sprawdzić rozwarcie trzeba głęboko wsadzić dwa palce do pochwy, na końcu jest wyczuwalny miękki walec- szyjka. W tej centralnej części można wyczuć otwór- jeśli jest rozwarcie, rzecz jasna. Na tej podstawie można oszacować rozwarcie- np. na opuszek, dwa opuszki. Generalnie jest to jednak trudne i wymaga sporego doświadczenia (ocenia się przecież bez patrzenia, na ślepo...). Odpowiedz Link Zgłoś
monika7895 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 18:18 Boze nie wiem juz sama,przylozylam sobie lusterko a wiem,ze mam 2cm i napielam sie jak bym sie zalatwiala no i widac wlasnie na okolo 2cm dziurke w srodku,tak sobie sprawdzilam,moze sie myle,ale wlasnie myslam,ze to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 18:18 Dziewczyny!!! Jak Wy widzicie rozwarcie SZYJKI macicy??? Toz nawet lekarz bez wziernika tam oka nie zapusci Odpowiedz Link Zgłoś
monika7895 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 18:24 To co to nie jest to??to juz zglupialam,wiem,ze mam tylozgiecie macicy i przy ciazy szyjka wlanie sie prostuje,wiec dlatego myslalam,ze widac to rozwarcie,ale wlasnie widac wieksza dziurke na okolo2cm Odpowiedz Link Zgłoś
tylna.szyba Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 19:13 Ej kobity kobity...ja pytam o szyjke macicy? Co wy z tymi lusterkami? Przeciez szyjka jest gleboko w pochwie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika7895 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 19:16 no to chyba sie zblaznilamhahahabo juz sama nie wiem co mam teraz o tym myslec Odpowiedz Link Zgłoś
tylna.szyba Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 20:22 Powiem tak...popatrz na to pozytywnie: dzisiaj sie czegos nowego nauczylas Odpowiedz Link Zgłoś
monika7895 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 20:53 Itu masz racjea bylam pewna ,ze to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 05.01.09, 21:13 Czy to jest żart? Naprawdę macie 2 cm otwór w pochwie, który widać w lusterku? Odpowiedz Link Zgłoś
anialodz27 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 06.01.09, 00:37 haha..no ja też dałam się nabrać prawie i już chciałam biec po lusterko. swoją drogą ciekawi mnie jak mierzy się rozwarcie nawet za pomocą wziernika czy jakiegokolwiek innego urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 06.01.09, 01:53 o Boszeeeeeeeee, umarłam ze śmiechu! To lepsze od wszystkich dowcipów.... hihihihi Ps. Musze zapakowac jakies zwierciadlo do szpitala, bo skąd bede wiedziala czy doktor nie oszukuje.......... hihihiihih Odpowiedz Link Zgłoś
tylna.szyba Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 06.01.09, 09:31 No juz nie robcie takich podsmiechujek bo jestem ciekawa, czy umiecie zlokalizowac szyjke macicy? Czy tylko wiecie, ze jest gdzies tam w srodku. Obecnie znalazlam isntrukcje - z tym, ze po anglielsku - i osobiscie dokonalam samobadania. Odpowiedz Link Zgłoś
epb3 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 06.01.09, 10:07 ej kobiety Wy zartujecie! nie wiecie jak zlokalizowac szyjkę macicy? genralnie nei pamietam jak to jest w ciazy, ale podczas okresu szyjka sie obniza i wlasnie wtedy najlatwiej ja zlokalizowac w pochwie. w skrócie mowiac biec po podręcznik anatomi i troche pogrzebac tu i tam i wcale nie jest to jakies super skomplikowane... Odpowiedz Link Zgłoś
mkosteczka0 Re: jak sprawdzic samemu rozwarcie? 06.01.09, 11:03 Jestem położna. Co prawda po studiach ale praktyki mialam sporo. I uwierzcie. Raczej nie jestescie w stanie same zbadać rozwarcia. My posługując sie dwma palcami miałysmy często klopot z okresleniem rozwarcia. To co widzicie w lusterku (sama z ciekawosci poszlam zobaczyc co to moze byc owalne z dziurka) to najprawdopodobniej ujście pochwy. Dopiero dalej jakies 6-8 cm wyzej jest szyjka. I tego w lusterku nie zobaczycie. Chyba że jest stan chorobowy polegający na wypadnięciu szyjki i macicy-a to raczej niemozliwe- chodzac do lekarza. Tu jest zdjęcie i opis: pl.wikipedia.org/wiki/Pochwa_(anatomia_cz%C5%82owieka) A tak apropos- kobieta może czuć ze sie cos tam się dzieje. Ja na przyklad czuję ból spojenia łonowego przy chodzeniu- co może oznaczac ze główka sie ustaliła w kanale rodnym. Natomiast samo rozwieranie- raczej nie boli- jedynie skurcze temu towarzyszace. Mozemy tylko przewidywać że się szyjka rozwia jesli na przyklad wypadl czop śluzowy- tak jak u mnie. 2 cm rozwarcia. Samej nie potrafie tego wyczuc- za wysoko zebym sama palcami mogla poczuć. A poza tym nie ma co tak gmerać- od tego jest lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo normalnie 06.01.09, 11:31 szyjke znalezc nie problem (o ile ktos wie gdzie ma szyjke), a okreslic rozwarcie jest chyba latwiej niz sprawdzic, czy jest w normalnym cyklu otwarta czy zamknieta, bo tam nie ma nawet 1 cm "rozwarcia", a jakos dziewczyny korzystajace z NPR potrafia to robic. Po prostu kucamy, wsadzamy CZYSTY palec, znajdujemy szyjke na koncu pochwy (duzego wyboru nie ma, chyba ze ktos pomyli ze stolcem, ktory napiera przez sciane jelita i tez moze byc wyczuwalny przez pochwe), obwodzimy po jej krawedziach, znajdujemy srodek i sprawdzamy, na ile jest rozwarty. Po odejsciu wód pchanie paluchów do pochwy jest ZABRONIONE ze względu na możliwość zakażenia (jeśli któraś umiera z ciekawości polecam zakup sterylnych rękawiczek jednorazowych). Tylko co to da? Z rozwarciem na 2 cm mozna chodzic miesiac przed porodem, do szpitala sie jedzie na podstawie czestosci skurczów, rozwarcie pacjentce do niczego niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: normalnie 06.01.09, 12:28 izazdo, wszystko pieknie, ale sprobuj tego dokonac z dodatkowym "ulatwieniem", jakim jest 9 miesieczny brzuch. trzeba byc kobieta guma albo miec wyjatkowo dlugie rece Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Re: normalnie 06.01.09, 12:49 > izazdo, wszystko pieknie, ale sprobuj tego dokonac z dodatkowym "ulatwieniem", > jakim jest 9 miesieczny brzuch. trzeba byc kobieta guma albo miec wyjatkowo > dlugie rece Aaaaaaa!!! Zapomnialam Ja jestem dopiero w 4. miesiacu, a szyjke badalam codziennie przed ciaza, wiec jakos mi ten szczegół umknął Coz, w takim razie zostaje a) skostruowanie wysięgnika b) zdanie się jednak na położną Odpowiedz Link Zgłoś
alis273 Re: normalnie 30.01.15, 15:06 chyba już mi się odechciało wiedzieć czy mam to rozwarcie czy nie ;P Odpowiedz Link Zgłoś