svistak 16.11.03, 00:14 No, kochane, a teraz powiedzcie co wiecie o cukrzycy ciążowej. Mam "wysoki cukier" i pewnie mnie jutro położą do szpitala. Trochę się martwię: o dzidzię, o siebie, o resztę świata... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miska77 Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 10:27 nic sie nie martw ja tez mam podwyzszony cukier. Dostalam skierowanie do poradni diabetologicznej do dr Jozwickiej (Wawa), ona przeprowadza wywiad, pielegniarka mierzy cukier na czczo a potem po sniadaniu. Dostajesz glukometr, ale sama musisz do niego kupic paski, masz szkolenie z obslugi glukometru (bedziesz musiala sobie badac poziom cukru 4 razy dziennie) i jak jesc, zeby sie nie obzerac (mozesz jesc wszystko tylko przeliczac na odpowiednia ilosc JCh - wymiennikow weglowodanowych, przypisanych do danego posilku. Tabele wymiennikow dostajesz od pielegniarki). W domu prowadzisz dzienniczek co jadlas i przeliczasz na te jednostki a potem wpisujesz dodatkowo do specjalnej karty, ktora dostalas z poradni. Po ok 2 tyg. idziesz na wizyte, zeby pani dr mogla zobaczyc postepy - zabrac glukometr i trzymac dalej na diecie czy go nie zabierac. Wg moich pomiarow wszystko wychodzi mi idealnie ! chociaz pierwszy wynik po obciazeniu 50g glukozy wyszedl mi 187 !. Moze dlatego, ze pilam w nocy mleko ? niewiem... Na razie mam plan i za kilka dni zrobie sobie sama taki test obciazenia i zobaczymy Zycze powodzenia i nie martw sie Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
svistak Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 12:08 Dzięki za informacje. Trochę mnie przeraża ta cała procedura- nie jestem typem buirokratki, która zapisuje z dokładnością do trzech miejsc po przecinku cyferki... Jednak-dla Dzidzi wszystko wytrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 13:06 Czasami po zlym wyniku po 50g, 75g wychodzi duzo lepiej. Ja mialam podejrzenie o cukrzyce po 50g, polozyl mnie lekarz na 3 dni do szpitala, zrobiono mi obciazenie 75g i profil cukrowy, no i wyszlo, ze cukrzycy nie ma. Ale tez bardzo ladnie w tym czasie wyjasniono mi, o co tu chodzi. A wiec w ciazy po tyg 20-tym moze zajsc jakis konflikt pomiedzy lozyskiem i trzustka, co powoduje problemy w wytwarzaniu insuliny odpowiedzialnej za rozklad cukrow (w tym najgorzej weglowodanow). Dlatego robi sie profil cukrowy zeby okreslic, czy jest to lekki problem, czy tez spalanie curow jest w znacznym stopniu zahamowane. Jezeli problem jest "lekki", zalecana jest dieta aby unikac jedzenia cukru, pieczywa, ziemniakow i wszelkich innych produktow o wysokiej zawartosci weglowodanow. Jezeli zas to spalanie jest nikle, wprowadzaja dodatkowo do diety insuline. Wtedy tak jak juz to zostalo opisane, musisz mierzyc codziennie poziom cukru i jezeli jest on wyzszy od zalecanej normy, przyjmujesz insuline. Problem znika po porodzie. Oczywiscie cukrzyca ciazowa nie jest zagrozeniem dla dziecka, kiedy jest pod kontrola. Nie kontrolowana prowadzi do tego, ze dzieci rodza sie z waga powyzezj 4,5kg, co oczywiscie powoduje komplikacje przy porodzie, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 14:25 Teraz się trochę zmieniły standardy i to co dawniej było nietolerancją glukozy w ciązy teraz jest często nazywane cukrzycą ciążową. Ja miałam na pewno w obu ciążach cukrzycę, ale ani dnia nie leżałam z tego powodu w szpitalu. Dieta i kilakrotne w ciągu dnia pomiary poziomu cukru we krwi - wystarczyło. Nie byłam skrupulatna, zdarzało mi się zjeść coś słodkiego jak "już nie mogłam wytrzymać", ale oczywiście tego nie polecam. Broniłam się przed szpitalem rękami i nogami, mój ginekolog rozumiał to, rozumiał moją "psychiczną nietolerancję szpitala", która większa była od cukrzycy... I tak wiedziałam, że będę mieć c.c.- tak musiało być. Mam dwoje zdrowych dzieci, pierwsze z wagą urodzeniowa 3.6 kg (miał być kolosem wg usg) i drugie z wagą urodzeniowa 2,85 kg. O powikłaniach w cukrzycy ciążowej częściej się mówi niż faktycznie występują. No lae trzeba dmuchać na zimne... Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś