Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

16.11.03, 00:14
No, kochane, a teraz powiedzcie co wiecie o cukrzycy ciążowej. Mam "wysoki
cukier" i pewnie mnie jutro położą do szpitala. Trochę się martwię: o
dzidzię, o siebie, o resztę świata...
Obserwuj wątek
    • miska77 Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 10:27
      nic sie nie martw smile
      ja tez mam podwyzszony cukier. Dostalam skierowanie do poradni diabetologicznej
      do dr Jozwickiej (Wawa), ona przeprowadza wywiad, pielegniarka mierzy cukier na
      czczo a potem po sniadaniu. Dostajesz glukometr, ale sama musisz do niego kupic
      paski, masz szkolenie z obslugi glukometru (bedziesz musiala sobie badac poziom
      cukru 4 razy dziennie) i jak jesc, zeby sie nie obzerac (mozesz jesc wszystko
      tylko przeliczac na odpowiednia ilosc JCh - wymiennikow weglowodanowych,
      przypisanych do danego posilku. Tabele wymiennikow dostajesz od pielegniarki).
      W domu prowadzisz dzienniczek co jadlas i przeliczasz na te jednostki a potem
      wpisujesz dodatkowo do specjalnej karty, ktora dostalas z poradni.
      Po ok 2 tyg. idziesz na wizyte, zeby pani dr mogla zobaczyc postepy - zabrac
      glukometr i trzymac dalej na diecie czy go nie zabierac.
      Wg moich pomiarow wszystko wychodzi mi idealnie ! chociaz pierwszy wynik po
      obciazeniu 50g glukozy wyszedl mi 187 !. Moze dlatego, ze pilam w nocy mleko ?
      niewiem... Na razie mam plan i za kilka dni zrobie sobie sama taki test
      obciazenia i zobaczymy smile
      Zycze powodzenia i nie martw sie smile
      Pozdrawiam,
      Ewa
      • svistak Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 12:08
        Dzięki za informacje. Trochę mnie przeraża ta cała procedura- nie jestem typem
        buirokratki, która zapisuje z dokładnością do trzech miejsc po przecinku
        cyferki... Jednak-dla Dzidzi wszystko wytrzymam.
    • ese1 Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 13:06
      Czasami po zlym wyniku po 50g, 75g wychodzi duzo lepiej. Ja mialam podejrzenie
      o cukrzyce po 50g, polozyl mnie lekarz na 3 dni do szpitala, zrobiono mi
      obciazenie 75g i profil cukrowy, no i wyszlo, ze cukrzycy nie ma. Ale tez
      bardzo ladnie w tym czasie wyjasniono mi, o co tu chodzi. A wiec w ciazy po tyg
      20-tym moze zajsc jakis konflikt pomiedzy lozyskiem i trzustka, co powoduje
      problemy w wytwarzaniu insuliny odpowiedzialnej za rozklad cukrow (w tym
      najgorzej weglowodanow). Dlatego robi sie profil cukrowy zeby okreslic, czy
      jest to lekki problem, czy tez spalanie curow jest w znacznym stopniu
      zahamowane. Jezeli problem jest "lekki", zalecana jest dieta aby unikac
      jedzenia cukru, pieczywa, ziemniakow i wszelkich innych produktow o wysokiej
      zawartosci weglowodanow. Jezeli zas to spalanie jest nikle, wprowadzaja
      dodatkowo do diety insuline. Wtedy tak jak juz to zostalo opisane, musisz
      mierzyc codziennie poziom cukru i jezeli jest on wyzszy od zalecanej normy,
      przyjmujesz insuline. Problem znika po porodzie. Oczywiscie cukrzyca ciazowa
      nie jest zagrozeniem dla dziecka, kiedy jest pod kontrola. Nie kontrolowana
      prowadzi do tego, ze dzieci rodza sie z waga powyzezj 4,5kg, co oczywiscie
      powoduje komplikacje przy porodzie, itp.
    • agacz2905 Re: cukrzyca ciążowa 16.11.03, 14:25
      Teraz się trochę zmieniły standardy i to co dawniej było nietolerancją glukozy
      w ciązy teraz jest często nazywane cukrzycą ciążową. Ja miałam na pewno w obu
      ciążach cukrzycę, ale ani dnia nie leżałam z tego powodu w szpitalu. Dieta i
      kilakrotne w ciągu dnia pomiary poziomu cukru we krwi - wystarczyło. Nie byłam
      skrupulatna, zdarzało mi się zjeść coś słodkiego jak "już nie mogłam
      wytrzymać", ale oczywiście tego nie polecam. Broniłam się przed szpitalem
      rękami i nogami, mój ginekolog rozumiał to, rozumiał moją "psychiczną
      nietolerancję szpitala", która większa była od cukrzycy... I tak wiedziałam, że
      będę mieć c.c.- tak musiało być. Mam dwoje zdrowych dzieci, pierwsze z wagą
      urodzeniowa 3.6 kg (miał być kolosem wg usg) i drugie z wagą urodzeniowa 2,85
      kg. O powikłaniach w cukrzycy ciążowej częściej się mówi niż faktycznie
      występują. No lae trzeba dmuchać na zimne... Pozdrawiam
      Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka