820weronika 23.02.09, 16:37 Witam! No właśnie czuje, drapanie w gardle. Jestem w 6 tygodniu. Czym się szybko wyleczyć, i co nie zaszkodzi dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcowa_anula Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 23.02.09, 16:41 Tantum verde, płukanie szałwią lub wodą z solą. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 23.02.09, 16:57 Tantum verde do ssania potwierdzam, mozna brac jak jest sie w ciąży Jest jeszcze w spreju, ale tam na ulotce juz nie pisze, ze mozna. Ja brałam te do ssania Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika W aptece powiedzieli, że ... 23.02.09, 17:02 No i poszłam do apteki, i dowiedziałam się, że na tandum verde równiez jest napisane, że trzeba skonsultować się z lekarzem, nie wiem jestem w 6 tygodniu, na razie zrobiłam płukanie woda z solą. Farmaceutka powiedziała mi, że teraz wszystkie leki w czasie ciąży trzeba konsultować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: W aptece powiedzieli, że ... 23.02.09, 17:07 Tantum verde zalecił mi gin więc myslę, ze spokojnie możesz stosować. Poza tym praktycznie w kazdej ulotce piszą żeby w ciąży skonsultować z lekarzem, nawet w no spie tak często branej przez ciężarne. Odpowiedz Link Zgłoś
owca2105 Re: W aptece powiedzieli, że ... 23.02.09, 17:11 polecam HOMEOGENE 9, można brać i nic nie pisze że trzeba się konsultować Odpowiedz Link Zgłoś
geos Re: W aptece powiedzieli, że ... 23.02.09, 17:12 No to ja konsultowałam z lekarzem - a mój nie chce nic mi dawać - i tantum verde pozwolił, tymianek i podbiał i BIOPAROX wziewny. Wapno z wit.c tez można. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: W aptece powiedzieli, że ... 23.02.09, 18:46 geos napisała: > No to ja konsultowałam z lekarzem - a mój nie chce nic mi dawać - i tantum verde > pozwolił, tymianek i podbiał i BIOPAROX wziewny. > Wapno z wit.c tez można. Przeczytaj sobie dokładnie ulotkę od Tymianku i Podbiału - jak wół stoi że w ciąży nie można. Czemu, nie mam zielonego pojęcia, bo to poniekąd same zioła. W każdym razie sama sie zdziwiłam. Bioparox jest na receptę bo to antybiotyk. Fakt, że skuteczny i w ciąży jako jeden z niewielu, dozwolony, co również w ulotce jest napisane ("można stosować w ciąży, jeśli konieczne" czy cos w tym stylu) Odpowiedz Link Zgłoś
geos Re: W aptece powiedzieli, że ... 25.02.09, 12:11 Tak zgadzam sie, jest jak byk napisane. Na większości leków, jeśli nie prawie na wszystkich, jest tak napisane. Moim zdaniem to tak zwane "dupochrony" sorki za zwrot. Pytałam ginekolog i tez potwierdziła, że można. Bioparox jest antybiotykiem działającym miejscowo a nie na cały organizm i już nie raz w watkach tutaj przewijała się informacja, że dziewczynom przepisywano bioparox. Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 23.02.09, 17:11 a jak czesto mozna je brać? Odpowiedz Link Zgłoś
geos Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 23.02.09, 17:13 4 razy dzienie. Ja brałam na zmianę z tymiankiem i podbiałem do ssania. Duzo pić i kazał mi jeszcze popijac powoli szałwię. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 24.02.09, 11:14 >kazał mi jeszcze popijac powoli szałwię ostrożnie z szałwią, bo po porodzie stosuje się ją na zatrzymanie laktacji (gdy ma się np. nawał pokarmu). Może raczej płukać, a nie łykać? szczególnie pod koniec ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula19862 Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 23.02.09, 17:25 polecam Tantum Verde do psikania Odpowiedz Link Zgłoś
maja-pl Re: A ja Ci polece... 23.02.09, 18:56 Jeżeli to tylko drapanie w gardle to poskutkują czarne HOLLSY- cukierki.Moj ginekolog mi zlaecil jak bylam w ciąży i do tego wapno z wit.C Przeszlo szybciutkoPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 do 820weronika 23.02.09, 19:52 Ja pamietam, ze jak byłam w ciąży to czytałam ulotkę i na TANTUM VERDE do ssania było napisane, ze w ciązy mozna. U mnie pani w aptece jak poprosiłam o cos na gardlo dla ciężarnej to powiedziala, ze nie ma. Jak jej powiedziałm, ze TANTUM VERDE mozna to się zdziwiła,bo sama nawet nie wiedziała. Ale tam wyraźnie było napisane, ze można. Jednak na spreju do gardła pisze właśnie, zeby się skonsultowac z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: do 820weronika 23.02.09, 19:55 www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=&products_id=2122 Tu masz ulotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: do 820weronika 23.02.09, 20:57 w 6 tygodniu miałam tak zaczerwienione gardło, ze już prawie nie mówiłam, tylko chrypiałam. Zrobiłam sobie kilka razy płukankę roztworu soli (kilka razy, potem stop, bo podrażnia gardło) i potem dla złagodzenia mleko z miodem i masłem lub woda z miodem i cytryną. Pomogło w dwa dni, a było naprawdę beznadziejnie! Odpowiedz Link Zgłoś
doriskos Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 24.02.09, 11:05 Tantum verde bezpieczniejszy jest w sprayu ale również słabszy bo przeznaczony dla dzieci. Bezpieczna homeopatia HOMEOGENE, HOMEOVOX a z naturalnych przy Propolkach nie pisze że nie wolno. Jednak jeżeli boli bardzo i długo to najlepiej uzyć Bioparox. Jest to co prawda antybiotyk ale działa tylko miejscowo i można używać w ciąży ( co 4 godziny). Rutinoscorbin jak najbardziej i fajny jest taki syrop dla ciężarnych na przeziębienie Prenalen choć smak pożeczkowo-czosnkowy. Ale tu nie o smak chodzi a o działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorisw1978 Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 25.02.09, 10:39 pokrój cytrynę na plasterki i ssij po plasterku co 15 minut, aż zjesz całą - potem Cię trochę podrapie, ale przejdzie na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
czarnainez76 Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 25.02.09, 17:22 Mi na "gardłowe problemy" przez całą ciążę pomagały: HascoSept - w rozpylaczu, analog Tantum Verde Propolki - tabletki do ssania miodowe Homeovox - do ssania duuuuużo miodu na chlebku oraz czosnek i cebulka od czasu do czasu (te jeszcze przed "paleniem ruru", potocznie zwanym zgagą...) Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 28.02.09, 13:39 A więc tak, byłam u lekarza, oprócz gardła miałam zatkany nos i ogólne zmęczenie- dostałam bioparox, rutinoscorbin i syrop stodal, apap w razie gorączki, do ssania tymianek i podbiał.No i tydzień na zwolnieniu. Powoli przchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Gardło - czym wyleczyć, co nie działa szkodli 28.02.09, 14:14 Ja mam troche beznadziejnie, bo mnie wlasnie zaatakowalo cos w gardle-glos niczym skrobanie pazurem po styropianie, na dodatek bol i wydzielina jakas okropna katarowa. I nic nie moge brac-lekarz (Wlk Brytania) zaleca tylko paracetamol i nic wiecej. Ja w ramach samoleczenia traktuje gardlo miodem, czosnkiem, cieplym mlekiem (a nie znosze!), plukankami z soli, no i od czasu do czasu wrzucam neoangin do ssania, ktory sobie ostatnio przywiozlam. I tyle,w aptece nic mi nie poleca bo "w ciazy wszystkie leki niewskazane". Odpowiedz Link Zgłoś