drizle81 19.03.09, 11:26 Czy któraś to może brała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: iberogast w ciąży 19.03.09, 11:47 tak, znam ten preparat. Bralam go w pierwszej ciazy, z powodu przewleklego zapalenia blony sluzowej zoladka i przelyku. Mam refluks przelykowo-zoladkowy i, ze wzgledu na ciaze, musialam odstawic blokery pompy protonowej (np. omeprazol, polprazol, gasec). Iberogast przynosil mi ulge. Teraz, w drugiej ciazy, pewnie do niego wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
drizle81 Re: iberogast w ciąży 19.03.09, 13:22 Oleńko, a nie myślałaś, że arytmia i refluks mogą mieć ze sobą coś wspólnego- dzisiaj właśnie dwzoniła do mnie moja babcia, żeby mi powiedzieć, że jej kosmetyczka, która też jest w ciązy miała też te kołataia serca(ale holtera jej nikt nie założył) i jej lekarz zalecił własnie ten iberogast uważając ,że ona ma to od refluksu(o którym też nie wiedizła, ze go ma) i jej przeszło- słyszałaś coś o takich zależnościach? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: iberogast w ciąży 19.03.09, 13:50 powiem tak: mam refluks od kilku lat (stwierdzony zarowno na USG j. brzusznej jak i ph-metria przelyku). Dolegliwosci nasilaja sie w momencie, gdy jestem poddenerwowana - piecze mnie wtedy przelyk, ciagle mi sie odbija, mam uczucie przepelnionego zoladka i ucisku w zoladku. Z drugiej strony jest tak, ze objawy refluksowe nakrecaja cala reszte organizmu. Pojawia sie niepokoj, lek, kolatanie serca, czesto bole zamostkowe nie majace nic wspolnego z choroba serca. Sadze, ze to nie arytmia powoduje refluks, ale refluks i poddenerwowanie daja objawt arytmii, bo jedna dolegliwosc nakreca cala reszte. Dziala jak spirala. Leki hamujace wydzielanie sie kwasu zoladkowego, o ktorych wspomnialam w poprzednim poscie, niestety sa zabronione podczas ciazy. Nie znaczy to wcale, ze musisz cierpiec z powodu refluksu. -trzeba jesc regularnie, ale malymi porcjami -unikac sytuacji, w ktorych jest sie bardzo glodnym -unikac potraw ciezkostrawnych, tlustych, smazonych i wzdymajacych -jesc gotowane i chude potrawy -jesli chodzi o warzywa i owoce, to unikac cytrusow, jablek (jesli juz to gotowane), rzodkiewki, salaty, surowego ogorka -nabial jest tolerowany indywidualnie, jedni dobrze sie czuja po wypiciu mleka, czy jogurtu. U mnie dopuszczalny jest jedynie kefir i zeby bylo smieszniej tylko Danone Po kazdym innym jogrurcie, czy twarozku dolegliwosci sa prawie natychmiast. I znow sie denerwuje i trzese i kolko sie zamyka... -slodycze, ostre przyprawy, produkty z puszki (np. pasztet, koncentrat pomidorowy, konserwy rybne) tez sa niewskazane. -slodkie napoje gazowane tez nie posluza sluzowce zoladka Metoda prob i bledow bedziesz doskonale wiedziala, co Ci sluzy. Dolegliwosci refluksowe moga nasilic sie zwlaszcza, ze dziecko uciska coraz mocniej na Twoje organy wewnetrzne, ze robi sie coraz ciasniej. W sytuacjach, gdy naprawde jestem juz zmeczona swoim samopoczuciem siegam po Maalox albo Rennie do ssania. Bardzo pomaga mi tez siemie lniane, ktore moze w smaku nie jest rewelacyjne, ale lacze je z kisielem i da sie zjesc. Przede wszystkim staraj sie zachowac spokoj. Nerwy na pewno nie sa tu dobrym doradca. Odpowiedz Link Zgłoś
drizle81 Re: iberogast w ciąży 19.03.09, 14:01 ja od jakiegoś miesiąca po zjedzeniu małej porcji czuje sie bardzo syta, po duzej cięzko mi oddychać, czasem mam jakby balonik w przełyku, który powoduje ból w klatce piersiowej i niepokó j i wtedy bardzo bym chiała żeby mi się za przeproszeniem odbiło, bardzo rzadko czuję jak mi pokarm wraca i bardzo rzadko mam leciuteńką zgagę. Poza tym rok temu miałam stwierdzone zapalenia dolnego zwieracza przełyku. Te objawy, o których piszze powyżej woóle mi nie dokuczają, da się z nimi żyć, ale dzisiaj po telfonie babci po prostu zaczełam się zastanawiać czy ta moja arytmia może być prze zrefluks, który jeśli mam to objawy poza arytmią raczej bardzo delikatne. Nie wiem co o tym myśleć....... Odpowiedz Link Zgłoś
reiyel Re: iberogast w ciąży 19.03.09, 13:37 ja brałam na poczatku ciąży i było niezastąpione w przy mdłościach i innych dolegliwościach żołądkowych.Super preparat-ziołowy i naprawdę pomaga.z tego co wiem to ma jeszcze wskazania w zespole jelita drażliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
julaak30 Re: iberogast w ciąży 22.03.09, 17:55 Tez mam od kilku lat stwierdzony reflux a za tym przewlekle zapalenie błony śl. żołądka.Jestem w 7 tyg ciąży,do tej pory nic mi nie dokuczało ale dzisiaj mam bóle żołądka i zgaga.Narazie to pije herbatki i jem często mało chociaż nie mogę patrzeć na jedzenie.Do Aleksandry ,jak przeszłaś ciążę z tym świństwem? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: iberogast w ciąży 23.03.09, 12:01 Julaak30, co tu duzo mowic - mecze sie Pomagam sobie na chwile siemieniem lnianym, kefirem, staram sie pilnowac tego, co zjem, by nie bylo zbyt ostre, tluste, czy smazone. Jak juz naprawde nie moge wytrzymac, to biore Rennie, ale pomaga zdecydowanie mniej efektywnie niz leki, ktore bralam wczesniej, przed ciaza(np. ranigast, omeprazol, polprazol, gasec, controloc). W obu ciazach moge zapomniec o nich... I placze podczas wizyt u ginekologa, ze juz dluzej nie wytrzymam, a to dopiero 7 tydzien i zdaje sobie sprawe (majac praktyke z poprzedniej ciazy), ze im dziecko wieksze, im ma mniej miejsca w brzuchu, tym bardziej moje dolegliwosci beda sie nasilac... Odpowiedz Link Zgłoś
drizle81 Re: iberogast w ciąży 25.03.09, 19:17 a w jakich dawkach brałyście ten lek, bo on ma alkohol w składzie? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: iberogast w ciąży 25.03.09, 20:03 nie bralam tego leku na wlasna reke - znam go od lekarza. Bralam doraznie, gdy dolegliwosci byly bardzo nasilone, nie codziennie. Maksymalna dawka, ktora zlecil mi lekarz to 20 kropli 3 razy dziennie, jednak doslownie kilka razy w ciagu calej ciazy zdazylo sie tak, ze bralam az tyle. Z reguly stosowalam rano 20 kropli, a w ciagu dnia pomagalam sobie siemieniem lnianym, rennie lub maalox do ssania. Odpowiedz Link Zgłoś