wakacyjna_iguana 24.03.09, 08:43 Po pierwszym porodzie po Tantum Rosa mnie szczypało, nie zauważyłam żadnej ulgi. Co innego mogę stosować? Piszecie o Rivanolu ale jak go przygotować w szpitalu po porodzie? To są jakieś tabletki rozpuszczalne tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malamufka Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 09:01 Ja kupiłam rivanol w buteleczce, takiej jak na syrop. Czytałam na forum, że trzeba nim nasączyć gazik i zrobić okład. Odpowiedz Link Zgłoś
mama1_24 Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 09:18 a ja podmywałam się tylko szarym mydłem i wszystko ładnie i szybko się zagoiło Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Octenisept 24.03.09, 10:45 Mnie moja lekarka poleciła octenisept (czy jakoś tak). To płyn odkażający w niedużej buteleczce w sprayu. Kosztuje chyba około 25 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 10:49 www.i-apteka.pl/product-pol-908-RIVANOL-01-roztwor-150g.html Roztwór wylać na gazik (uwaga! barwi dość mocno na żółto i ciężko to potem sprać!)i gazik przykładać jako okład tzw. przymoczek. Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 11:07 wakacyjna_iguana napisała: >To są jakieś tabletki rozpuszczalne tak? W tabletkach rozpuszczalnych jest Altacet. Też można go stosować na gaziki i jako okłady. Wydaje mi się jednak, że trzeba go przygotować w specjalnych proporcjach żeby móc stosować na błony śluzowe czy rany otwarte. W standardzie używany jest tylko zewnętrznie przy np. zwichnięciach czy obrzękach. Niestety nie pamiętam proporcji. Na logikę, rozpuściłabym go w większej ilości wody niż podają w przepisie na opakowaniu i już Odpowiedz Link Zgłoś
pestka_ks Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 11:19 Tantum Rosa jest wg mnie przereklamowane Najbardziej pomógł mi właśnie Rivanol- nie trzeba nic rozpuszczać, bo można kupić gotowy roztwór w buteleczce (kosztuje chyba 2 zł). Ja zabrałam do szpitala (choć w niektórych szpitalach mają) i skrapiałam świeżo zmienioną wkładkę. W domu natomiast kładłam się gołą pupą na podkładzie i przykładałam nasączone gaziki na bolące miejsca. Baaardzo pomagało Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 11:27 rywanol kupiłam gotowy roztwór w butelce do tego niezastąpione szare mydło!po każdym podmyciu sie mydłem i założeniu okładu z rywanolu czułam ulgę i wszystko szybko sie zagoiło Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 11:36 Dzięki kobiety!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Krocze-co zamiast Tantum Rosa? 24.03.09, 21:32 Na krocze najlepsze jest nienacinanie... ale jeśli chodzi o rivanol, to w szpitalu takie okłady przynosiła salowa, ale szczerze powiedziawszy ból rany jest tak paskudny, że "cudownie" by było leżeć w łóżku non-stop z takim okładem w domu je sobie przygotowywałam w ten sposób, że przygotowywałam sobie jałowych gazików, tak na zapas, nasączałam je rivanolem w płynie jaki można kupić w każdej aptece, układałam na jakimś płaskim talerzyku i mroziłam normalnie w zamrażarce. Później zamrożony kładłam na podpaskę i robiłam taki okład. tantum rosa - potwierdzam, jest mocno przereklamowana Odpowiedz Link Zgłoś