Dodaj do ulubionych

w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko??

26.03.09, 11:48
Pierwszą córcię urodziłam w 38tc. Teraz ciągnę 40tc i już mam dość.
Kurcze wtedy mogło mi się przeciągać, nigdzie mi się nie spieszyło,
mogłam się wylegiwać na kanapie, odocząć, poczytać to tak szybciutko
poszło, a teraz kiedy biegam za moją trzylatką, na zakupy i mam dużo
więcej ganianiny i pracy to mały siedzi w brzuchu i wcale nie chce
wyjść. Jak było u was? Drugie urodziłyście wcześniej/później, jaki
był poród, jak dawałyście radę w przeciągającej się ciąży?
Obserwuj wątek
    • justyna1212 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 12:16
      Pierwsze dziecko 41 tydz. Drugie dziecko, po sześciu latach, też prawie 41 tydz.
    • rybcia312 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 12:18
      pierwsze dziecko w 39tyg,drugie w 40,trzecie w 39
    • mama-ola Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 12:27
      Mycha79 - piszesz to, co ja mogłabym napisać o sobie smile Też bym już
      chciała urodzić! Jestem 3 dni przed terminem, byłam dziś u ginki,
      wszystko pozamykane, powiedziała, że to może jeszcze z 10 dni
      potrwać. Po wizycie u niej poszłam na 3-kilometrowy spacer, a potem
      do supermarketu, gdzie zrobiłam zakupy do 4 siatek. Ludzie się za
      mną oglądali na ulicy, wielki brzuch i siaty, co za matka polka
      pewnie myśleli... Doszłam do domu - i nic. Jak u Ciebie - mały
      siedzi w brzuchu i ani myśli wyjść.

Pierwsze dziecko urodziłam 4 dni po terminie, ale na oksytocynie i
      innych takich atrakcjach pseudonaturalnego porodu.

Ginka poradziła seks i chodzenie po schodach jako najbardziej
      skuteczne na wywołanie porodu smile
    • agakop30 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 12:37
      10 dni przed terminem, troche sobie pomoglam masazem brodawek (po
      konsultacji lekarskiej)
      Powodzenia!
    • mama.maja5 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 12:39
      syn nr 1 - 41 tydzień,
      syn nr 2 - 42 tydzień.
      Teraz to już nie wiem, jak będzie wink
      pozdrawiam
      • kruszynka09 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 13:44
        pierwsze w 40tc a drugie zobaczmy

długie spacery,sex,znajoma się wykapała w dość ciepłej wodzie a z 2 godz była
        mamusia

szybkiego rozwiązania powodzeniasmile)
        • gyokuro Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 13:59
          Ciekawa jestem, jak to będzie u mnie... Syna (nr 1) wywołano mi w 42 tygodniu. A
          były długie spacery, codzienne łażenie po schodach, kąpiele w za ciepłej
          wodzie... I nic. W tamtej ciąży nie miała żadnych skurczów, dziecko się nie
          wstawiało do kanału... Teraz skurcze były podczas ciąży, dziecko pcha się w dół,
          aż boli... Jestem w 35tc, ciekawe, jak długo jeszcze...
          • sylwcia77 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 14:02
            Nr 1 - synek - 42 tc - poród wywoływany sad
            Nr 2 - córcia - 38 tc - grzeczna dziewczynka smile
            • mycha79 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 14:20
              Próbowałam już winkiem - nic nie dało, sex - też nic, a teraz
              przyjechała moja mama, która śpi z nami w pokoju więc w ogóle sex
              odpada, po schodach - biegam codziennie kilka razy na drugie piętro,
              windy juz nie używam. 2 dni temu 2,5 odziny łaziliśmy po Ikei,
              zmęczona byłam jak diabli, ale mały chyba zachwycony bujaniem.
              Kąpiel - odpada bo nie mamy wanny. W masaż brodawek nie wierzę,
              czytałam statystyki i wiem ile musiaabym masować, żeby przyniosło to
              ewentualny skutek (2-3godziny dziennie przez 2-3 tygodnie). Trudno,
              trzeba czekać - grrrr.
              • mama-ola Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 14:28
                > W masaż brodawek nie wierzę, czytałam statystyki i wiem ile
                > musiaabym masować, żeby przyniosło to
                > ewentualny skutek (2-3godziny dziennie przez 2-3 tygodnie)

Ja masowałam tylko jedno popołudnie, może z godzinę-półtorej, i
                skurcze ruszyły co 3-5 minut! Fakt, że przyjemności z tego nie
                miałam żadnej, raczej to dość męczące zajęcie i dłonie bolą. Ale
                skurcze ruszyły bez wątpienia, a synek pojawił się na świecie
                następnego dnia rano (mówię o poprzedniej ciąży).
                • tolka11 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 14:57
                  Pierwsze w 40
                  drugie w 28
                  Trzecie w 33.
                • mycha79 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 15:05
                  mama-ola napisała:

> > W masaż brodawek nie wierzę, czytałam statystyki i wiem ile
                  > > musiaabym masować, żeby przyniosło to
                  > > ewentualny skutek (2-3godziny dziennie przez 2-3 tygodnie)
                  >
                  > Ja masowałam tylko jedno popołudnie, może z godzinę-półtorej, i
                  > skurcze ruszyły co 3-5 minut! Fakt, że przyjemności z tego nie
                  > miałam żadnej, raczej to dość męczące zajęcie i dłonie bolą. Ale
                  > skurcze ruszyły bez wątpienia, a synek pojawił się na świecie
                  > następnego dnia rano (mówię o poprzedniej ciąży).

mnie to nie przekonuje, to najpewniej zbieg okoliczności. No ale
                  spróbuję, w końcu nie mam nic do straceniawink))
                  • agakop30 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 26.03.09, 19:30
                    "Mycha" próbuj, ja tez potwierdzam, jeden wieczór, 2 godzinki
                    masowania i regularne skurcze. Urodziłam jeszcze tej samej nocy.
                    Powodzenia i lekkiego porodu!
                    • mycha79 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 27.03.09, 10:29
                      agakop30 napisała:

> "Mycha" próbuj, ja tez potwierdzam, jeden wieczór, 2 godzinki
                      > masowania i regularne skurcze. Urodziłam jeszcze tej samej nocy.
                      > Powodzenia i lekkiego porodu!

no więc przemasowałam wczoraj najpierw 1,5h a potem przed snem
                      jeszcze pół godziny. Jak na razie jedyny efekt to ból brodawek!!!
                      Grrrr.
                      • mama-ola Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 27.03.09, 13:50
                        > no więc przemasowałam wczoraj najpierw 1,5h a potem przed snem
                        > jeszcze pół godziny. Jak na razie jedyny efekt to ból brodawek!!!
                        > Grrrr.

Widocznie jeszcze nie przyszedł Twój czas...

A moje wczorajsze łażenie coś dało smile Wczoraj ginka mi powiedziała,
                        że szyjka zamknięta, po wizycie łaziłam 3 km na spacerze, potem
                        zrobiłam zakupy. Dziś rano ginka znów mnie badała i... rozwarcie na
                        1 palec! Pomasowała szyjkę (nawet za bardzo nie bolało) i doszła do
                        rozwarcia na 2 palce. Brzuch mnie trochę boli, czasem mam nawet
                        skurcze, ale rzadko jeszcze - 20 minut odstępu, potem godzina. Myślę
                        jednak, że dziś w nocy urodzę... smile
                        • mycha79 Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 27.03.09, 15:34
                          mama-ola napisała:

> > no więc przemasowałam wczoraj najpierw 1,5h a potem przed snem
                          > > jeszcze pół godziny. Jak na razie jedyny efekt to ból
                          brodawek!!!
                          > > Grrrr.
                          >
                          > Widocznie jeszcze nie przyszedł Twój czas...
                          >
                          > A moje wczorajsze łażenie coś dało smile Wczoraj ginka mi
                          powiedziała,
                          > że szyjka zamknięta, po wizycie łaziłam 3 km na spacerze, potem
                          > zrobiłam zakupy. Dziś rano ginka znów mnie badała i... rozwarcie
                          na
                          > 1 palec! Pomasowała szyjkę (nawet za bardzo nie bolało) i doszła
                          do
                          > rozwarcia na 2 palce. Brzuch mnie trochę boli, czasem mam nawet
                          > skurcze, ale rzadko jeszcze - 20 minut odstępu, potem godzina.
                          Myślę
                          > jednak, że dziś w nocy urodzę... smile

Super trzymam kciuki!!
                          • mama-ola Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 27.03.09, 20:19
                            > Super trzymam kciuki!!

Dzięki smile
                            Jakoś jeszcze nie urodziłam... Tylko mnie brzuch boli jak na okres
                            (moja gin mówi, że to dobrze, że to znaczy, że zmierza do porodu).
                            Chyba jeszcze dziś wieczorem podłogi umyję smile Łóżeczko już
                            pościeliłam i nawet zawiesiłam karuzelkę.
                            • mycha79 mama-ola 27.03.09, 20:54
                              hehe te skurcze jak na @ to ja już od dawna mam i kicha. Już nie
                              wspomnę o bolesnym twardnieniu brzucha i to co kilka minut. Dziś
                              znowu zaliczyłam masaż brodawek i spacer prawie 4km w niecałą
                              godzinę (ok 40 minut) i to po lesie - góry i doliny. I nic.
                              • mama-ola mycha79 28.03.09, 17:31
                                O matko, 4 km szalałaś po lesie? Bohaterka z Ciebie smile Na pewno nic
                                to nie dało? A może już jesteś w szpitalu?

Ja miałam bóle w nocy, po których... odechciało mi się tego porodu.
                                Przypomniałam sobie, jak to strasznie boli. Płakałam rano mężowi w
                                mankiet, że się boję, że boli, że nie chcę... I poszłam po śniadaniu
                                znów spać, coby się wyciszyło. No i się wyciszyło. Ale koło 14
                                wstałam i od tej pory chodzę po domu, nawet trochę sprzątam, a od 16
                                notuję, co ile mam skurcze. Jeszcze nieregularnie i dość rzadko, no
                                ale są. Odwozimy więc synka wieczorem do babci, bo pewnie dziś w
                                nocy coś się wydarzy...

Pozdrawiam i życzę powodzenia smile
                                Aha, jak urodzimy w niedzielę, to będziemy mieć synków leniuchów.
                                Tak się mówiło, jak byłam mała - że ktoś jest chyba w niedzielę
                                urodzony, skoro taki leniwy smile
                                • mama-ola Do mycha79 06.04.09, 15:20
                                  I jak tam, Mycha? Urodziłaś? Bo ja jeszcze tamtej soboty wieczorem.
                                  Poszło niezwykle szybko i koszmarnie boleśnie, po prostu torpeda.
                                  Mamy się dobrze smile zwłaszcza teraz, jak już minął ponad tydzień smile
    • olifra Re: w którym tygodniu urodziłyście drugie dziecko 27.03.09, 19:06
      pierwsze z olbrzymim wysiłkiem donoszone do 38 tc, a drugie udało mi sie donosic
      do 37 tc. napisałam tak, bo w obydwu przypadkach była walka o kazdy dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka