Dodaj do ulubionych

zastój moczu w nerce

29.03.09, 14:49
no i "wreszcie" czuje ze jestem w ciązy. do jedynego objawu ciązy jaki miałam (rosnący brzuch) doszła mi przypadłość w postaci zastoju moczu w prawej nercesad

podobno jest to dość czeste zjawisko u ciezarnych i w zw. z tym moje pytanie - co wam zalecił lekarz przy takim czymś. ja na razie mam czekać i obserwować, chociaż zastój w ciągu 2 tyg zwiększył sie z 15 do 22 mmcrying

wezcie mi cos powiedzcie, poradzcie, pogłaszczcie po głowiesad
juz sie o tym naczytałam, ale potrzebuję też info od was.

załamana od kilku dni
h_c
Obserwuj wątek
    • omartus Re: zastój moczu w nerce 29.03.09, 22:16
      Ja też miałam zastój w prawej nerce, będąc w 20 tc. Ból był taki, że
      nie mogłam ani chodzić, ani siedzieć, ani leżeć w innej pozycji jak
      tylko na lewym boku. Urolog przepisał mi antybiotyk (Augumentin),
      Nospę forte i zalecił picie 2,5 l płynów dziennie. Po kilku dniach
      przeszło ale nie życzę nikomu takiego bólu. Do tej pory (37 tc)
      nerka siedzi cicho i mam nadzieję, że tak już pozostanie.
    • deodyma Re: zastój moczu w nerce 29.03.09, 22:36
      rowniez mialam zastoj moczu w prawej nerce.
      najpierw rozbolala mnie nerka. bol potworny. malo sie nie wscieklam.
      pozniej podczas badan wyszlo w wynikach, ze mam bialko w moczu i gdy poszlam z
      nimi do gina, zrobil mi USG nerki. byla powiekszona.
      kazl zrobic mi kolejne badania i wyszlo jeszcze, ze mam bakterie w moczusad
      pozniej jechalam na antybiotykach i dopiero domiesniowy pomogl.
      przez 7 dni dwa razy dziennie lazilam na zastrzyki do przychodni a w weekendy,
      do szpitala.
      na szczescie antybiotyk pomogl.
      zastrzyki bolesne byly, ale warto bylo.
      a igiel nigdy sie nie balamsmile
    • hoop_cola Re: zastój moczu w nerce 30.03.09, 10:01
      tylko ze mnie ta nerka nie boli - tzn troszeczkę, jak sie połoze na prawym boku.
      ja sie do lekarza wybieram jutro, zeby podjął jakąś decyzję, ale tak sie zastanawiam czy jakos po domowemu mozena sie zastoju pozbyc - wiecej/mniej ruchu, lekki masazyk czy cos w tym stylu. czy moze czegos nie jesc albo własnie cos celowo wcinać.
      gdzies czytałam ze nalezy zakwaszac ogranizm bo bakterie moczowe tego nie lubią - no to sie zakwaszamsmile ale zastój postępujesad((
      • tanoshii Re: zastój moczu w nerce 30.03.09, 10:58
        Musisz teraz bardzo dbać o nerkę, bo nie życzę Ci wystąpienia kolki nerkowej... U mnie ból gorszy od porodowego. Ja zażywałam No-spę, wit. C, żurawinę w tabletkach i przyjmowałam baaardzo dużo płynów. W szpitalu dostawałam Dolargan przeciwbólowo.
        • hoop_cola Re: zastój moczu w nerce 30.03.09, 13:20
          ok, wszystko fajnie - ale jak dbać?? właśnie o to pytam! co mam robic zeby poprawic jej samopoczucie, zeby działała poprawnie.
          napisz mi prosze jak dbać i sobie i jej nie za/szkodzić.
          • aleksandra1977 Re: zastój moczu w nerce 30.03.09, 13:54
            no wlasnie tak, jak napisala kolezanka smile duzo plynow, zakwaszac
            wit. C, pic sok lub brac zurawine w tabletkach, aby zapobiegac
            rozwojowi bakterii i, w miare mozliwosci, ruszac sie.
            Cieple kapiele sa OK dla nerek, ale przy ciazy nie sa wskazane.
            W razie bolu no-spa + paracetamol, a jak nie pomaga, to wizyta w
            najblizszym szpitalu.
            • hoop_cola Re: zastój moczu w nerce 30.03.09, 14:44
              ale tanoshii pisała o kolce i myslałam ze zalecenia dot. własnie kolkismile
              boje sie ze sobie nerkę rozwalę, albo ze ją stracęcrying a tu jeszcze 4 miechy ciaży przede mną...
              • aleksandra1977 Re: zastój moczu w nerce 30.03.09, 15:01
                spokojnie. Ja mam kamice nerkowa, czeste kolki i zastoje. Robie tak,
                jak napisala tanoshii i jest OK.
              • beliska Re: zastój moczu w nerce 01.04.09, 19:51
                Nie panikuj. Jak się w 18 tc pojawił zastój, tak był do końca
                i to ogromny na prawie całą nerkę. W związku z całokształtem ciąży leżałam na patologii 4 msce. Wciąż jeździłam na konsultacje na urologię. Uniknęłam cewnikowania nerki, dzięki temu, że nie bolała
                mnie i dzięki mądrej pani dr. urolog. Nerki o ile zdrowe przed ciążą,
                potrafią wiele wytrzymać. Ja miałam jeszcze problemy z oddawaniem moczu, cewnik na stałe załozony itp. A skończyło się dobrze.
                Jednak musiałam być caly czas na antybiotyku, bo crp wciąż było duże
                przez ten zastój, czyli stan zapalny był non stop.
    • inelka Re: zastój moczu w nerce 01.04.09, 22:01
      Hej!
      Też miałam zastój moczu w nerce, ale lewej. Byłam wówczas w 25 tygodniu. Lekarka
      poleciła mi leżeć na prawym boku, żeby nie obciążać dodatkowo lewej. Brałam
      antybiotyk przez tydzień i leżałam 2 tygodnie w szpitalu, bo towarzyszyły temu
      skurcze. Mały chciał się urodzić smilePołożne powiedziały mi, że zastój moczu to
      normalne w ciąży smilePomimo tego, że zastój pozostał, nic złego się nie wydarzyło
      i synek urodził się 3 dni przed terminem smileA skurcze zostały, więc brałam leki
      na podtrzymanie ciąży i dużo odpoczywałam. Bałam się, ale robiła to, co kazał mi
      lekarz. Myślę ciepło o Tobie i maleństwiesmileI głaszczę Cie po głowie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka