Dodaj do ulubionych

Boląca blizna po cc

13.04.09, 19:08
Jestem ponad 3 lata po cc. Nigdy nie odczuwałam żadnych dolegliwości związanych z cięciem, blizny prawie nie widać. Teraz jestem w 18 tc i od 2 dni czuję bardzo mocny ból w miejscu blizny, nie na całej długości. W nocy czułam takie kłucie, że nie mogłam spać. Teraz nie mogę szybciej wstać, bo jak zaboli to uchhh.
W środę mam wizytę, lekarz mi pewno powie co i jak, ale póki co, nieźle się przestraszyłam. Czy to jest normalne? Jakie są Wasze doświadczenia przy ciąży po cc?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Boląca blizna po cc 13.04.09, 20:36
      Blizna ma prawo boleć bo wszystko tam się teraz naciąga, mnie tez bolała, na
      początku specjalnie sie tym nie przejmował, potem specjalnie się ze mną na
      dodatkowe usg umawiał, żeby bliznę obserwować bo czasami bolało jak diabli i
      wolał na wszelki wypadek sprawdzić, pod koniec ciąży robił mi usg blizny co
      tydzień, bo była na granicy normy.
    • zyziula Re: Boląca blizna po cc 13.04.09, 20:46
      jestem prawie 8lat po cc. Teraz podobnie jak TY w 18tc. Od 3tyg
      również odczuwam ból w okolicy podbrzusza, krocza. Mój lekarz
      powiedział, ze czasami pacjentki po cc mają takie dolegliwości-a z
      biegiem czasu nie będzie lepiej. Ból będzie się nasilał. Teraz
      dostała no-spę forte. Aż boję się myśleć co będzie dalej. Nie mogę
      normalnie wstawać, pierwsze kroki stawiam zgięta w pół, okropne.
      Wizytę mam w przyszłym tyg. i ponownie zamierzam zgłosić ten problem
      mojemu lekarzowi.
      Zastanawiam się czy jak dziecko będzie duże nie trzeba będzie np
      przyspieszyć terminu porodu i czy będą mi kazali rodzić sn. Czy
      taka "pocięta" macica pod wpływem kolejnej ciązy może stanowić
      jakieś zagrożenie - czy może np pęknąć w miejscu blizny?

P.
      • slonko1335 Re: Boląca blizna po cc 13.04.09, 20:57
        Blizna może się rozejść podczas ciąży (głównie na końcu) albo podczas porodu, na
        szczęście to dość rzadkie przypadki. Moja była na granicy normy i się rozlazła
        na sam koniec, na szczęście nie rodziłam sn tylko cc i okazało się, ze się
        rozlazła dopiero jak mnie rozcięli. Kobiety po cc są pod szczególnym nadzorem,
        zwłaszcza pod koniec ciąży, mają pod kątem blizny dodatkowe usg (przynajmniej
        mieć powinny), aby było widać bliznę musi być pełen pęcherz na badaniu niestety....
    • zyziula Re: Boląca blizna po cc 13.04.09, 21:27
      a jeśli mogę zapytać- co było pzryczyną, że miałaś cc?
      P.
      • slonko1335 Re: Boląca blizna po cc 13.04.09, 21:32
        Pierwszy raz położenie miednicowe płodu, za drugim razem płód był ułożony ok,
        do końca się łudziłam, że uda się sn bo nie chciałam drugiego cc, pierwsze to
        był dla mnie koszmar. Dzień po terminie pojechałam na ktg, okazało się, ze mam
        rozwarcie 2,5 cm ale nie ma skurczy (to znaczy były jasieś na ktg ale nie
        czułam) a szyjka jest bardzo długa, zrobili usg i nie było wód, bo wyciekły.
        Lekarz zdecydował od razu o cc jak zobaczył , że wód nie ma.
    • mw144 Re: Boląca blizna po cc 14.04.09, 08:48
      Nigdy nie bolała mnie blizna (dwa cc za mną, przede mną trzecie),
      myślę, że to kwestia tego, czy zostały prawidłowo wykonane. Taką
      bolącą pewnie często starałabym się monitorować na USG.
    • osa551 Re: Boląca blizna po cc 14.04.09, 11:14
      W drugiej ciąży mimo bardzo dobrego stanu blizny - tez miałam dolegliwości
      bólowe. Ponieważ USG blizny było bardzo ok - lekarze się tym nie przejmowali
      zbytnio.

Z tym, że ja nawet nie robiłam podejścia do sn, tylko od razu mnie rozpisali
      mnie na cc z opisem chyba "zagrożenie pęknięciem macicy".
      • zyziula Re: Boląca blizna po cc 14.04.09, 14:44
        czy waga drugiego dziecka miała jakieś znaczenie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka