Dodaj do ulubionych

Błagam pomóżcie :(

05.05.09, 11:18
Od jakiegoś czasu czytam to forum, ponieważ tak samo jak Wy chciałabym używać
pieluch wielorazowych. Będzie to moje pierwsze dzieciątko, szkoła rodzenia
również dopiero przede mną... w związku z tym zwracam się do was o pomoc.

Nie mam pojęcia co i w jakich ilościach kupić jakie rozmiary ani nic. Nawet
nie wiem jak się pieluchy tetrowe zakłada - niestety nie miałam kontaktu z
żadnym małym dzieckiem, które używało by pieluch tetrowych - same pampersowe
maluchy smile ale tu liczę na pomoc szkoły rodzenia.

Wiem że było już kilka wątków z listami zakupowymi, ale one niestety mi w
niczym nie pomogły sad
Ja w ogóle jestem zielona w tym temacie..

Nie wiem czym się różnią pieluchomajtki od otulacza? O co chodzi z
kieszonkami i z tymi wkładkami?? Kiedy stosować to czy to? a może jedno i
drugie? A czy zamiast pielucho majtek można używać np. takich majteczek
ceratkowych??

allegro.pl/item619705977_majtki_majteczki_do_pieluch_tetrowych.html

Drogie mamy błagam Was o pomoc - bo któż może mi pomóc jak nie Wy smile

Proszę o rady albo jakiś link z wyjaśnieniem jak to wszystko stosować co i
kiedy co do środka a co na zewnątrz. Jak często trzeba zmieniać takie
pieluszki.

Również będę wdzięczna za w miarę tanią listę zakupową, bez jakichś
skrótów, których ja nie rozumiem
sad Szukałam co nieco po allegro ale jak
człowiek nie wie o co chodzi to jak ma coś kupić smile

Dodam iż od czasu do czasu chciałabym używać pampersów i chyba również na noc.

Naprawdę będę ogromnie wdzięczna za każdą pomoc smile
Pozdrawiam przyszła lipcowa mama smile
Obserwuj wątek
    • f-olka Re: Błagam pomóżcie :( 05.05.09, 20:26
      otulacz zakładasz na pieluchę tetrową bądź formowaną, a pieluchomajtki to chyba
      są takie treningowe jak dzieć uczy się robić do nocnika.

Tani zestaw:
      tetry Leneya z ekobaby
      2 otulacze (np. imse vimse)
      1 wełniany (ale one paskudnie imo wyglądają)
      dwie np. BumGenius kieszenie na noc (4 jeśli nie chcesz prać codziennie).

Tetry to sporo myślę, że z 15 sztuk. Możesz jeszcze nabyć wkładkę sucha pielucha
      (bardzo się przydaje na spacerach i do auta). Wszystko znajdziesz właśnie w
      ekobaby. Nie musisz też wydawać jednorazowo. Zrób sobie listę i podziel np. na
      2-3 miesiące smile

Ja teraz mam spadek formy i lecimy na happy. Nie mam siły prać.
    • agnen Re: Błagam pomóżcie :( 05.05.09, 20:31
      Przede wszystkim tylko spokój nas uratuje winkWe wszystko się wciągniesz i wprawisz dobrze, na starcie nie potrzebujesz wyprawki idealnej (wszystko możesz kupić jeszcze po porodzie wink. Nie kupowałabym ceratek, zwłaszcza na początek. Ceratki nie oddychają (w przeciwieństwie do oddychających otulaczy PUL. I tych otulaczy tak 4-5 się na pewno przyda. Dla noworodka dobre są pieluszki do składania (m.in.tetra). Instrukcje składania 1 i 2. Poza tym możesz popróbować z małymi pieluszkami formowanymi i kieszonkami one size (mogą być trochę za duże na noworodka, ale starczą na cały okres pieluchowania). No i spokojnie możesz używać jednorazówek na noc, na wyjścia albo jak się będziesz n.p. po porodzie gorzej czuła (czego nie życzę). Poczytaj jeszcze tu, a zwłaszczatu i strony: pieluszkarnia (dział cenne informacje po prawej stronie) i ekobaby (tu z kolei po lewej stronie- teoria: ekologiczna pieluszki)

Poradzisz sobie, bo to tak naprawdę tylko na początku wydaje się pogmatwane smile
    • uccello1 Re: Błagam pomóżcie :( 06.05.09, 08:47
      myślę że pieluchomajtki to nazwa na otulacz, ale również nie polecam ceratki.
      Tetrówek dużo, ja mam z 30 i czuje się swobodnie w dysponowaniu nimi. Składam
      normalnie w prostokąt (na pół, jeszcze raz na pół i w poprzek) Warto mieć 2
      otulacze. Na wyjście jakąś pieluszkę bardziej wytrzymałą albo kieszonkę albo AIO
      (wszystko w jednym, kompaktowa) myślę że 2 sztuki na sam początek będą ok, żeby
      nie zrujnować budżetu.
      Może napisz gdzie mieszkasz to znajdzie się jakaś pomocna dusza wink
      • madziulla.w Re: Błagam pomóżcie :( 06.05.09, 09:10
        Wielkie dzięki, już troszkę zaczynam rozumieć co z czym i do czego smile
        Mieszkam w Limanowej okolice Nowego Sącza. A może wiecie gdzie w Krakowie można
        kupić tani zestaw pieluchowy?

Mam jeszcze jedno pytanie... w jakim rozmiarze kupować np. otulacz? bo na
        wszystkich stronach podane jest w kg i nie wiem jak to się ma do rzeczywistości smile
        Na początek pewnie kupić ten najmniejszy ale ile? żeby się nie okazało że będą
        mi zbędne - dodam iż nie przeszkadza mi jakoś strasznie częste pranie.

"UCCELLO1" POLECASZ AIO(wszystko w jednym, kompaktowa) czy to znaczy że nie
        trzeba już wtedy otulacza?
        dzięki jeszcze raz za pomoc smile robię powoli listę zakupową i zakupy chcę
        rozłożyć chociaż na 2 miesiące - bo tyle mi zostało smile
        • uccello1 Re: Błagam pomóżcie :( 06.05.09, 14:18
          pieluszki wymagające otulacza:
          - do składania - tetra, flanela, muślinowe itp,
          prefold(
          prawie jak do składania
          - formowane z bambusa, bawełny itp
          pieluszki nie wymagające otulacza:
          - AIO
          - kieszonki

Na wyjścia fajnie jest mieć jakąś AIO lub kieszonkę bo są wytrzymałe i jak
          jednorazówki trochę.

Nie mam doświadczenia w pieluszkach dla noworodka i nie wiem czy i tak otulacze
          najmniejsze nie będą troszkę za duże. Wełniane są fajne.
          Ja latem jak mój się urodził to na tetrę nakładałam takie malusie frotkowe szorciki.
          • merolik Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 12:16
            Podobne dylematy i odpowiedzi:
            www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=17469
            • madziulla.w Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 12:19
              czytałam już to forum smile dziękuję za link - teraz czekam na zweryfikowanie mojej
              listy zakupowej przez doświadczone już w tym temacie kobietki smile
    • madziulla.w Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 12:17
      Czytając Wasze porady i podesłane strony sporządziłam taką wstępną listę
      zakupową i tym razem znów liczę na pomoc w zweryfikowaniu jej.

- Otulacz PUL, biały z Imse Vimse a dokładnie to mam na myśli ten
      www.pieluszkarnia.pl/index.php?p68,imse-vimse-otulacz-pul-bialy rozmiar S
      myślałam o 2 sztukach ale może to troszkę za mało?

- pod ten otulacz myślałam używać pieluch tetrowych z tymi papierowymi wkładkami
      jednorazowymi (np z canpolu)
      lub pieluch typu prefold wtedy już bez papierka ale nie wiem jeszcze gdzie takie
      pieluchy kupić smile

- na noc lub spacer myślałam o Pieluszkach All-In-One "Jedna Biała Doskonała"
      ale one mają już jakieś większe rozmiary np taka:
      www.pieluszkarnia.pl/index.php?p13,imse-vimse-pieluszka-all-in-one-jedna-biala-doskonala
      dla noworodka nawet najmniejszy rozmiar to chyba będzie ciut za duży. Więc może
      lepiej sobie je darować na początek?

Z takim zestawem jak wymieniłam to wyobrażam sobie to tak... (idąc od pupy)
      najpierw papierek później pielucha tetrowa w prostokąt następna w trójkąt i na
      to otulacz - ale czy dzidziowi nie będzie za grubo? czy na sam środek lata nie
      będzie mu za gorąco? Może wystarczy jedna pielucha (tetrowa czy perfold) tylko
      składana tak żeby zapiąć ją Klamerką snappi?

Znalazłam też na allegro coś takiego
      www.allegro.pl/item623018971_mam_dziecko_pieluszki_majteczki_bambino_mio_do_5kg.html
      może taki zestaw wystarczy mi na początek zamiast tych wszystkich otulaczy? a
      później ze wzrostem wagi bobasa dokupić tylko majteczki takie jak na tej str
      www.allegro.pl/item620337941_majteczki_do_pieluszek_bambino_mio_od_7_9kg.html
      Czy to wystarczy?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi smile
      • pondo_81 Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 13:07
        Madziulla. Jestem z Krakowa, jak będziesz na wycieczce, możemy się umówić i
        pogadać na żywosmile

Ja też zaczyam pieluchowanie, mam więc dwa ale do twojej listy:
        - warto PODOBNO na starcie kupić różne produkty od różnych firm. Czyli jeśli
        otulacz- to jeden PUL ,jeden welurkowy, jeden z polaru. Zobaczysz co Ci się
        podoba i wtedy pójdziesz w ilość, tego co Tobie spasuje
        -papierki przy mlecznych kupkach- PODOBNO w ogóle się nie sprawdzają- wszytsko i
        tak przechodzi dalej
        -zamiast All-in-one warto kupić kieszonkę- różni się to tym ,że rozmontowujesz
        wkłądkę na czas prania- i to wszytsko szybciej schnie, montujesz i masz AIOsmile
        - prefoldy do kupienia na Ekobaby
        - zestaw montuje się tak jak piszesz- nie powinno to być większe od pampkasmile
        - na lato- poruszane w innych wątkach- warto kupić właśnie otulacz wełniany-
        super oddycha nic nie grzeje..do mnie jedzie Disana
        - w KR nie kupisz niczego, obeszłam, są tylko tetry lux np w Myszce na miodowej
        pozdrawiam
        • merolik Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 15:08
          Papierki na początku sobie daruj, przy płynnych kupach nie
          sprawdzają się. Na pieluszkarni jest instrukcja składania pieluch
          tetrowych - dla noworodka wystarczy jedna, nie dwie naraz. Otulacze
          2-3 jesli będziesz prac codziennie (Imse Vimse S sprzedaję w wątku
          Kupię sprzedam, jesli chcesz taniej niż w sklepie))
        • madziulla.w Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 19:42
          pondo_81 napisała:

> Madziulla. Jestem z Krakowa, jak będziesz na wycieczce, możemy się umówić i
          > pogadać na żywosmile

Bardzo chętnie - lecz niestety ostatnio to ja bywam w Krakowie tylko chwilowo i
          to przeważnie w stresie. Usilnie zdaję egzaminy i odwiedzam moją promotorkę -
          ciągle mam nadzieję że zdążę obronić mgr przed porodem. Jak na razie wstępny
          termin obrony wypada ok 2 tygodni przed porodem smile tak że niestety nie mam
          zbytnio czasu sad a jeżeli tylko uda mi się go jakoś wygospodarować podczas
          pobytu w Krakowie to odezwę się wcześniej do Ciebie i się jakoś umówimy smile

> - warto PODOBNO na starcie kupić różne produkty od różnych firm. Czyli jeśli
          > otulacz- to jeden PUL ,jeden welurkowy, jeden z polaru. Zobaczysz co Ci się
          > podoba i wtedy pójdziesz w ilość, tego co Tobie spasuje

wszystko w rozmiarze S czy może tym mniejszym??

> -zamiast All-in-one warto kupić kieszonkę- różni się to tym ,że rozmontowujesz
          > wkłądkę na czas prania- i to wszytsko szybciej schnie, montujesz i masz AIOsmile

Do kieszonek potrzeba jakiejś konkretnej wkładki czy wystarczy tetra?

• pondo_81 Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 20:33
            Ja osobiście mam w planie i już zamówiony jeden w rozmiarze P 2-4 kg PUL.
            obecnie w świetnej cenie na pieluszkarni. ma wycięcie na pępuszek. jeden w
            rozmiarze NB i reszta w S.

Wkłądki mogą być specjalne zakupione- zazwyczaj kieszonki z jedną/dwoma są
            sprzedawane. można pociąć polar, użyć reczników z IKEA i wszystko co do
            kieszonki rozmiarowo wejdzie a będzie chłonąć.
      • uccello1 Re: Błagam pomóżcie :( 07.05.09, 23:34
        Z moich doświadczeń na letnim noworodku wink (aczkolwiek mającym problemy
        brzuszkowe więc kupa raz na 4 dni) jedna pieluszka tetrowa starczy i tak prawie
        po każdym siku zmienia się ją.
        • szczur.w.sosie Re: Błagam pomóżcie :( 08.05.09, 11:27
          Ja zaczynałam od ok. piątego miesiąca, czyli jak miał ze 4 kg (był malutki).
          Nakupiłam różnych pieluch (Bum Genius, Happy Heinys, Blueberry) - kieszonki.
          Potem sporo konopnych (super na noc, np. Ella House, ale nie wiem czy w Pl do
          zdobycia). Mam też Bambinex Teddy ale one mało chłonne i trzeba dopychać wkładów
          - ale po domu ok.
          Kupiłam 2 otulacze IV, 2 Motherease, wełniane Disana i jakiś handmade, polarowy
          Swaddlebees.
          Potem Itti Bitti (super bo b. zgrabne), Ptits Dessous (też zgrabne). I tak
          próbuję różnych.
          Nie lubię Tots Bots.
          Kup po 1-2 szt. różnych. Najlepiej one size, bo na dłużej się przyda.
          • darijah Re: Błagam pomóżcie :( 09.05.09, 09:22
            To zrobię reklamę konkurencji wink W Krakowie jest jedna mama szyjąca śliczne
            pieluszki. Na pewno także doradzi i wytłumaczy co się z czym je wink to jej
            strona yetta.pcpoint.pl/babyetta/index.html

a na chusty.info/forum znajdziesz ją pod nickiem Yetta
            • madziara.g Re: Błagam pomóżcie :( 22.05.09, 20:55
              Ja mam Maluszka ze stycznia. tez mi zależało na wielorazówkach.
              Wybrałam na początek wersję tanią.Zaczęłam od 2 otulaczy, tetry lux
              (na allegro), frotowych lenya (są super i nie za drogie), klamerka
              snappy. Potem dokupiłam sobie po jednej Biała doskonała, bum Genius,
              Tots bootsa itd. maluszek ma juz 4 miesiące , a ja dopero teraz
              muszę dokupić jeden otulacz, bo tamten robi się za mały. Polecam
              wielorazówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka