szymus85 27.05.09, 22:23 hej dziewczyny zrobilam badania: na krzywą cukrową- wynikna czczo 70, po obciążeniu 50,75 glukozy- 105. VDRL- (co to???)- ujemny ANTYGEN HBS W SUROWICY- nieobecny Powiecie mi czy ok. z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanieczka Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:27 VDRL - seroligia kiły - ok. antygen HBS - ok. glukoza ok. Rozumiem, że miałaś obciążenie 50 i potem 75? Zakre prawidłowy to 55-108 mg/dl, więc wszystko ok. wg. mnie wyniki bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
szymus85 Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:32 dziekuje Ci bardzo ale wiesz nie mialam tylko 50 obciązenie wiecej nie, nie wiem czy to dobrze zrobiły, bo jak poszlam do tej przychodni to tak pytały dziwnie, jakby nie wiedziały o co chodzi kurcze to teraz nie wiem. Miałam tez do wykonania badanie vasermana, ale na tych wynikach kurcze nie widze takiego, chyba ze jakos szczegolnie sie to nazywa hmm Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:37 Uff już wiem - badanie w kierunku kiły - test VDRL lub próba (odczyn) Wassermana (oznaczane jako WR). To to samo. Ale ci lekarze walą nam terminami i bądź tu człowieku mądrym i sie nie denerwuj Odpowiedz Link Zgłoś
szymus85 Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:44 aaaaaa kurcze, mowie te pielegniarki tam byly takie zakrecone, ze pomyslałam,- pewno nie zrobily wszsytkiego co trzeba hahahahahahahaha ale na szczescie okazuje sie ze zrobily kurdeee to moj pirwszy dzidziusi tak sie zastanawiam nad wszystkim co i jak dziekuje Ci a powiedz mi jeszcze, w którym jestes tygodniu, łykasz jakies witaminy, mnie leekarz zalecił zebym kupila ,, jakies" dla kobiet w ciąży, ale tak poczytalam, ze jak ma sie dobre wyniki to lepiej nie, i nie wiem czy dobrze zrobiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:54 Jestem w 34 tc., a witaminki brałam przez jakiś czas. Kupowałam sobie Feminatal od 13 tygodnia do karmienia piersią. Drogi skubaniec...A zdania są podzielone co do brania witamin. Na początku ciąży brałam tylko kwas foliowy, bo po witaminkach miałam mdłości. I prawie nic nie jadłam. Lekarz powiedział mi, że na początku nie trzeba brać witamin, bo dzidziuś ciągnie je z organizmu matki, a żeby cokolwiek złego się działo to musiałabym np. nie dostarczać organizmowi żadnym składników odżywczych przez dwa dni. Zresztą te witaminy to chwyt reklamowy itd. no i zakończył mi na przykładzie filmu "Dziecko Rossemary". Wiem, drastyczne, ale miał rację. Dopiero w drugiej połowie ciąży warto brać witaminki, bo dzidzia już mocno sciąga z nas wszelkie witaminki, w tym uzupełnia niedobory wapnia z naszego organizmu. Jejku. Sorki, ale dzisiaj dzieje się ze mną coś niedobrego i mam jakoś dziwnie ograniczony zasób słów. Zupełnie nie mogę się normalnie wysłowić i język mi się plącze... Odpowiedz Link Zgłoś
joanieczka Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:39 Aha. I badanie w kierunku glukozy pobierali Ci po godzinie? Bo jak pytałam w rejestracji to Panie mówiły nie po dwóch godzinach, a pielęgniarka mówi - "nie po godzinie Pani przychodzi na pobranie". Każdy mówi co innego. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
szymus85 Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:46 tak- badanie glukozy po godzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
szymus85 Re: badania 30 tc??? 27.05.09, 22:54 aaaaaasmile kurcze, mowie te pielegniarki tam byly takie zakrecone, ze pomyslałam,- pewno nie zrobily wszsytkiego co trzeba hahahahahahahaha ale na szczescie okazuje sie ze zrobilybig_grin kurdeee wink to moj pirwszy dzidziussmilesmilei tak sie zastanawiam nad wszystkim co i jaksmile dziekuje Cikiss a powiedz mi jeszcze, w którym jestes tygodniu, łykasz jakies witaminy, mnie leekarz zalecił zebym kupila ,, jakies" dla kobiet w ciąży, ale tak poczytalam, ze jak ma sie dobre wyniki to lepiej nie, i nie wiem czy dobrze zrobiłam? Odpowiedz Link Zgłoś