Dodaj do ulubionych

Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mity...

08.06.09, 17:02
Skoro kobiety w ciąży są seksowne, to czemu robią wszystko by wrócić jak
najszybciej do figury sprzed ciąży.
Obserwuj wątek
    • salwaburtowa najpierw dlatego, ze magia nie moze trwac wiecznie 08.06.09, 17:46
      bo przestalaby byc magiczna i wyjatkowa...

po drugie zas dlatego, ze kobieta w ciazy ma ksztalty jakie ma, bo
      nie ma innego wyjscia - zas jej wyjatkowa ponetnosc w tym momencie
      jest w pewnym sensie pociecha za inne niedogodnosci; zas kobieta w
      pologu moze juz cos zrobic dla swojej sylwetki, ktora skadinad dosc
      szybko przestaje byc tak specjalna i magiczna...

I tyle.
    • and_nowak Kobiety w ciąży SĄ seksowne 08.06.09, 18:00
      A może dokładniej: nie przestają być seksowne. Mówię to jako rasowy samiec, itd.
      itp. Ciąża w żaden sposób nie szpeci!

Skoro jest tak dobrze, to dlaczego...
      Ano właśnie:
      1. Są kobiety nieurodziwe, którym ciąża nie zaszkodzi, ale i nie pomoże.

2. Są kobiety średniej urody (a czasem i ładne), które "potrafią o siebie
      zadbać", tzn. zrobić z siebie takie czupiradło, że ręce opadają. I wówczas w
      ciąży ...też potrafią się pokazać z możliwie nieatrakcyjnej strony.

3. Mijające zauroczenie. Zwykle ciąża to efekt bliskości z partnerem
      (niepokalane poczęcia i "tęgie imprezy" pomijam). Zwykle związek (dawniej bym
      napisał "małżeństwo") ma krótki staż. Oznacza to, że partnerzy jeszcze się sobą
      nie nasycili, jeszcze nie spowszednieli sobie nawzajem. A ciąża jest właśnie
      takim okresem, kiedy seksu jest mniej, a obowiązków zaczyna być więcej. Młody
      człowiek, któremu zamiast seksu proponuje się pomalowanie pokoju dla dziecka,
      zdobycie tetry i 1000 innych rzeczy - zwyczajnie traci entuzjazm. Nie chcę tego
      oceniać, ale tak po prostu jest. Jedni znoszą to lepiej, inni gorzej, jedni są
      lepszymi ludźmi, inni gorszymi. C est la vie (czy jakoś tak wink ).
    • pagaa Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 08.06.09, 22:00

bo po co Ci brzuszek hodować jak już nie ma dla kogo. brzusio ciążowy ma w sobie
      jakąś magię, bo ludzie widzą w nim dziecko, a nie tłuszcz. a jak juz urodzisz to
      na odwrót;P
    • zaslonka Błagam, co to za słowo "skórcze"???? 08.06.09, 22:07
    • ksiaze_olsztyn Hipokryzja 09.06.09, 00:13
      Hipokryzja Gazety Aborczej sięga zenitu.
      Gazeta, która jest po wiadomej stronie barykady, teraz mówi o płodzie jako o
      "dziecku" i mówi, że można je pieścić na wiele sposobów.
      • turbo_wesz Re: Hipokryzja 09.06.09, 06:40
        a gdzie w tym wszystkim krecia robota liberałów i cyklistów? ani słowem nie
        wspomniałeś o tych dzieciobójcach
      • salwaburtowa a moze po prostu GW troche zmadrzala w tej kwestii 09.06.09, 10:04
        Zaprawde, wiecej jest radosci w niebiosach z jednego nawroconego
        grzesznika, niz z dziesieciu sprawiedliwych!
      • and_nowak Chyba twoja 10.06.09, 10:34
        1. Gazeta.pl to nie Gazeta Wyborcza. Ten sam właściciel, ale akurat cytowany
        artykuł pochodzi z innego tytułu prasowego.

2. Pomijając powyższe, gazeta to zbiór ludzi. DUŻO ludzi, każdy może mieć inne
        poglądy. I akurat w Wyborczej może je prezentować. Niedawno czytałem na drugiej
        stronie Wyborczej polemikę z A.Michnikem - jak widać nie trzeba być jednej myśli
        z naczelnym. To nie PiS wink))
        (sprawa nie dotyczyła aborcji, ale ja tu mówię o wielości poglądów)

3. Gazeta nigdy nie opowiadała się za aborcją, tylko za PRAWEM DO ABORCJI. Wiem,
        że to dla niektórych to samo - ale na tępotę umysłową nie ma rady.

Osobiście nie jestem "po wiadomej stronie barykady", nie płacą mi Żydzi, i za
        najgorszą rzecz uważam, że niektórzy postrzegają problem właśnie przez pryzmat
        BARYKADY.
        Może zamiast walczyć, otwierajmy kolejne "okna życia", może INFORMUJMY że każda
        matka może oddać dziecko po porodzie i że to lepsze niż aborcja. W końcu to
        prawda - obroni się sama, nie trzeba jej wspomagać siłą.

• sentja punkt 26- bzdura!!!! 09.06.09, 10:37
      2 tygodnie przed terminem mozna zaczac urlop macierzynski.wtedy urlop
      macierzynski po porodzie jest krotszy o te tygodnie (dokladnie nie wiadomo o
      ile ,bo nie wiadomo ktrego dnia koibeta zacznie rodzic). nie ma to nic
      wspolnego ze zwolnieniem lekarskim pod koniec ciazy, ktore jest wystawiane z
      powodu niezdolnosci do pracy. takie zwolnienie nie skraca urlopu
      macierzynskiego, ktory liczy sie wowczas od dnia porodu.
      podsumowujac wersja pierwsza jest dla uczciwych.wink bo wiekszosc ciezarnych
      bierze zwolnienie nie bedac chorymi
      • nglka Re: punkt 26- bzdura!!!! 09.06.09, 21:43
        sentja napisała:

> takie zwolnienie nie skraca urlopu
        > macierzynskiego, ktory liczy sie wowczas od dnia porodu.
        > podsumowujac wersja pierwsza jest dla uczciwych.wink bo wiekszosc ciezarnych
        > bierze zwolnienie nie bedac chorymi

To wersja dla naiwnych a nie dla uczciwych.
        Jak sama nazwa wskazuje - urlop macierzyński przysługuje Matce. Urlop
        macierzyński jest przywilejem, zatem kobieta nie może być zmuszana do wzięcia
        takowego urlopu przed porodem. Nieuczciwe jest także sugerowanie kobiecie, by na
        takowy urlop przed porodem się wybrała.
        Większość ciężarnych na 2 tygodnie przed porodem NIE jest już zdolna do pracy z
        uwagi na samopoczucie i żaden ginekolog nie wyda dokumentu o zdolności. Ciekawe
        czemu? Ano temu, że tak sprawa się właśnie ma.
        • delfina77 Re: punkt 26- bzdura!!!! 11.06.09, 16:49
          Dokladnie. Moja uczciwa (albo naiwna) mama wziela urlop macierzynski 2 tyg.
          przed terminem, bo nie miala juz sily pracowac, brat urodzil sie prawie 2 tyg.
          po terminie, slowem, wykorzystala w ten sposob prawie miesiac macierzynskiego
          nie bedac jeszcze matka! A gdy dziecko sie juz urodzilo, musiala po 3 miesiacach
          wrocic do pracy i zostawic tak malutkie dziecko opiekunce, to tyle na temat
          uczciwosci i praworzadnosci - ja nie powtorzylam jej bledu
      • zoria_polunocznaja Re: punkt 26- bzdura!!!! 16.06.09, 18:41
        nie trzeba być obłożnie chorym, żeby iść na zwolnienie lekarskie. Pod koniec
        ciąży nasila się mnóstwo różnych dokuczliwych dolegliwości, które najczęściej
        nie pozwalają na pracowanie. Więc z uczciwością nie ma to nic wspólnego smile
      • ledzeppelin3 Re: punkt 26- bzdura!!!! 09.07.09, 19:50
        > podsumowujac wersja pierwsza jest dla uczciwych.wink bo wiekszosc ciezarnych
        > bierze zwolnienie nie bedac chorymi

Chyba Cię pogięło zdrowo
        Nieuczciwe to jest skracanie urlopu macierzyńskiego i gonienie do pracy kobiet,
        które muszą zostawiać w domu oseski, bo 16-tygodniowe dziecko jest ciągle bardzo
        silnie związane z matką
        Ale rozumiem, że musisz doginać "za ciężarne" w robocie (a naprawdę za sknerę
        szefa, który nie chce nikogo czasowo zatrudnić na zastępstwo), stąd te pomysły
    • wipuser Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 09.06.09, 12:00
      Jak się jest w ciąży to to jest seksowne, ale wyglądać jak w ciąży nie będąc w
      ciąży już seksownym nie jest. wink

--
      http://multiranking.pl - filmy, muzyka, gry,
      książki - wiarygodne recenzje polskie i zagraniczne w jednym miejscu!
    • izazdo nosicielem czego?!?!? 09.06.09, 14:09
      TOKSYKOPLAZMOZY?!
    • tymus_ool Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 09.06.09, 17:05
      bo już nie są w ciąży mózgu!
    • zawsze.aliks Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mity.. 09.06.09, 20:27
      Cięcie cesarskie to nie "dosyc poważna operacja" tylko duża operacja
      brzuszna - taką ma kategorię z medycznego punktu widzenia. Droga do
      macicy jest taka sama jak gdy operuje się jelita - macica nie leży
      na wierzchu. Wielkość brzucha w danym tygodniu ciąży jest kryterium
      klinicznym dla prawidłowego rozwoju ciąży. Za mały lub za duży
      brzuch może oznaczać nieprawidłowe tempo wzrastania płodu - dziecko
      za małe lub za duże, a także nieprawidłową objętość płynu
      owodniowego, co bywa sygnałem poważnych zaburzeń czynności łozyska
      lub choroby matki. Badanie USG służy weryfikacji rozpoznania
      wstepnego, ale badanie lekarskie zaczyna się z chwilą wejścia
      pacjentki do gabinetu - gdy lekarz na nią patrzy. Wiara w tajemną
      moc USG w Polsce jest szczególnie silna, tymczasem w innych krajach,
      w tym tzw. starej Europie, USG w ciąży prawidłowej wykonuje się raz
      albo dwa, a ciężarne cudzoziemki w Polsce wpadają w panikę z powodu
      trzeciego..czwartego...itd badania USG, bo myślą, że z ciążą coś nie
      gra.
      • ledzeppelin3 Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 09.07.09, 19:47

Wielkość brzucha w danym tygodniu ciąży jest kryterium
        > klinicznym dla prawidłowego rozwoju ciąży. Za mały lub za duży
        > brzuch może oznaczać nieprawidłowe tempo wzrastania płodu - dziecko
        > za małe lub za duże, a także nieprawidłową objętość płynu
        > owodniowego, co bywa sygnałem poważnych zaburzeń czynności łozyska
        > lubchoroby matki.

Nie pisz takich okropieństw!!!! Wiadomo, że wszystkie dziennikarki GW mają
        ambicyjkę mieć w ciąży:
        a. chudą dupkę
        b. cienką nóżkę
        c. Małą, zgrabną piłeczkę z przodu

I pani pisze przecież, że jak jest mały, to nic nie szkodzi. I szybciej się
        figurę po porodzie odzyska. I cipka się podczas porodu nie zdewaluuje. To co
        piszesz, że szkodzi?

• sedzia_di Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mity... 09.06.09, 21:28
      Uzasdnienia punktów 14 i 21 są bardziej bzdurne niż same punkty!!!
      • wrzosowa11 Re: Co to za słowo "skórcze" 09.06.09, 21:38
        Dodam jeszcze kolejny mit: Nieprawdą jest , że osoby, które piszą
        namiętnie "skórcze", będą miały zwyczajne skurcze porodowe. To będą
        STRASZNE SKÓRCZE!
      • sedzia_di Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 09.06.09, 21:39
        Ad.14
        Nie należy kąpać się w gorącej wodzie w wannie aby nie podwyższać sztucznie temperatury własnego ciała. Stwierdzono medycznie, że temp. ciała matki powyżej 38stC jest dla dziecka niebezpieczna (dlatego np. należy zbijać gorączkę).
        Ad.21
        To nie jest mit. Nie stwierdzono by Paracetamol szkodził, bardziej szkodzi jeśli się go nie weźmie w razie potrzeby - pewnie, że należy konsultować się z lekarzem. Ale to nie ma nic do rzeczy.
        • thegimel Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 12.07.09, 17:27
          Paracetamol może szkodzić- jak każdy inny lek. Jasne że jedna tabletka, jeśli
          się nie może wytrzymać nie zaszkodzi, ale trzeba uważać nawet z paracetamolem. W
          UK gdzie paracetamol lekarze zalecają niemalże na wszystko było kilka przypadków
          zgonów na skutek przedawkowania, więc ostrożnie.
      • lia.13 Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 09.06.09, 23:57
        osobiście znam dwa przypadki wśród dalszych znajomych, gdy kobiety w późnych
        miesiącach ciąży zasłabły w kąpieli i utopiły się. Powiedz im lub ich rodzinom,
        że gorąca kąpiel to bzdura.
    • carolinecat buahahaha! toKSYKOplazmoza!??? kogo GW zatrudnia?? 09.06.09, 22:07
      • szampanna Re: buahahaha! toKSYKOplazmoza!??? kogo GW zatrud 09.06.09, 22:30
        bójcie się wink to nowa choroba pewnie tongue_out
        • wirika Re: buahahaha! toKSYKOplazmoza!??? kogo GW zatrud 09.06.09, 23:23
          Czepiacie się! Powszechnie wiadomo, że toksykoplazmoza roznoszona jest przez
          kokoty ;>
          • irima2 Re: buahahaha! toKSYKOplazmoza!??? kogo GW zatrud 10.06.09, 09:53
            No to teraz się zacznie panika na CiP...
    • barbarawadach Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mity... 09.06.09, 23:38
      Agata tydzień później urodziła - planowo w terminie. Ciąża może byc seksi i to bardzo smile
    • liwia_augusta Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 10.06.09, 14:55
      kobiety w ciąży seksowne - kolejny mit. Tak po prostu zwykło się
      mawiać, dla podniesienia na duchu wszystkich przyszłych mam.
      Ciąża i poród to cena za posiadanie dziecka. Droga zwykle trudna i
      bolesna, na końcu której nigdy nie jest tak samo, jak było wcześniej.
      • uullaa Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 14.06.09, 14:34
        zgadzam się z liwią_augustą. Żadna spośród znanych mi kobiet, które
        były już w ciąży, nie czuła się w tym czasie "ponętna". No może
        jedna pani - narcyz i nimfomanka.
        • ciociacesia Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 10.07.09, 09:56
          ja tam sie czułam seksi. i napalona byłam dosc mocno, ale co z tego jak siły nie
          miałam na aktywnosci fizyczne, zadna pozycja mi nie pasowała i brzuch ciagle
          przeszkadzał? strasznie sie przez to sfrustowałam w tej ciazy nieszczesnej, bo
          zawsze wyobrazałam sobie ze w ciazy bedzie fajnie - sex bez ograniczen - bo
          stuprocentowe zabezpieczenie przed wpadką. chociaz przyznam ze wiszac nad muszla
          klozetowa nie czułam sie zbyt seksi. no, ale jak juz mineły mi mdłosci i
          sennosc, to urodziłam tongue_out
    • basiakryszczak Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mity... 16.06.09, 16:59
      jesli chodzi o wielkosc brzuszka w ciazy to nie prawda ze musi byc duzy moj
      np.jest jeszcze prawie nie widoczny mimo tego ze jestem szczupla i ze jestem w
      16 tygodniu ciazy.
      • uullaa Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 17.06.09, 15:02
        Nie, Basiu. Nie chodzi o wielkość twojego brzuszka w ciąży, który u
        innych kobiet w 16 tygodniu ciąży też jest zazwyczaj malutki. Chodzi
        o całokształt.
      • zmija9 Re: Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mi 10.07.09, 11:06
        co to jest 16 tydz.? Ja z córką w 6 miesiacu jeszcze nie czułam się w ciaży - konno jeżdziłam
        za to teraz jestem w 7 mies z synem i arbuz mam taki jak poprzednio w 9 mies.Córka pomimo niedużego brzucha warzyła prawie 3i pół kg ,a ten to chyba jakis potwór będzie wink
    • peluche Nie wierz w to! Obalamy najpowszechniejsze mity... 22.07.09, 19:35
      uważam, że kobieta w ciąży jest sexy, choćby dlatego, że ma
      pełniejsze kształty (piersi), co z reguły podoba się mężom! wiem na
      własnym przykładzie (23 tydzień), brzuszek już jest, a mimo to
      kochamy sie jak wczesniej, z doborem odpowiednich pozycji. po ciąży
      trzeba sie uporać z kilogramami i to tyle, nie wiem w czym niektórzy
      maja tutaj problem?

poza tym wiadomo, że kąpiel może być, ale nie za gorąca i to
      wszystko. nic skomplikowanego. podobnie paracetamol, można brać (jak
      trzeba), ale nie przedawkować, czyli standard nawet jak sie nie jest
      w ciąży, czego niektórzy nie porafia zrozumieć...

pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka